2012. október 27., szombat

Szavarin kuglófformában


És ismét egy kelt tészta. Van élesztőmentes szavarinrecept is, de szerintem mégis ez az igazi. Fogalmam sincs, hogy honnan van ez a receptem a "tésztásfüzetemben", valahonnan kimásolhattam, mert a családban tudom, hogy senkinek sincs ilyen süteményreceptje. Ha meg valamelyik szomszédasszonyomtól másoltam volna, akkor odaírtam volna mellé, hogy kitől van. De mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom. Jó sok sziruppal és tejszínhabbal. Szerintem a szirupozás a lényege. Ha nem tocsog benne, nem finom.


Szavarin kuglófformában

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 14 dkg vaj, 3 tojássárgája, 12 dkg cukor, ½ kávéskanál só, 1 citrom héja, 5 dkg mazsola; továbbá: 5-6 dl habtejszín, 3-5 evőkanál porcukor, 3 tasak habfixáló, 4 dl víz, 5 evőkanál cukor, 10 ml rumkivonat, kevés zsiradék, liszt.
Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, illetve belekeverünk 25 dkg lisztet, majd 20-25 percig kelni hagyjuk. Ezalatt habosra keverjük a vajat a tojássárgájával meg a cukorral, hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat meg a mazsolát. Ebbe a masszába belekeverjük a maradék lisztet, valamint a megkelt kovászt, és fakanállal hólyagosra verjük, mint a kalácstésztát. Meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. Ezután deszkán finoman átforgatjuk, cipóvá formázzuk, majd megemelve, ujjainkkal átlyukasztjuk a közepét, és kikent, liszttel megszórt kuglófformába helyezzük. 10-15 percig pihentetjük még a formában, majd 180 fokos sütőbe toljuk. Kb. 10 perc után a hőt mérsékeljük 160 fokra, és további 45-50 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A vízből, a cukorból meg a rumkivonatból szirupot készítünk, és alaposan meglocsoljuk vele a kuglófot. A habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval keményre verjük, majd a jól megáztatott kuglóf közepébe-tetejére halmozzuk. Szeletelve kínáljuk.

Megjegyzés: A sziruppal nem kell fukarkodni, a tésztának tocsognia kell benne. A tésztát megsüthetjük kisméretű kuglófformában vagy muffintepsiben is. A tejszínhabot lehet külön is kínálni mellé.

KELT - 2012.

4 megjegyzés:

Virág írta...

Drágám! Még mielőtt" mákosbabot" sikerül összetolnom... (tudod: úgy készül, hogy a szakácskönyvből kitépődik egy oldal fele és a következő felét nézed :) ) Nem tennéd máshová azt a bal oldali hirdetést, amitől a bal oldal gyakorlatilag nem látszik? :) Köszi!

Virág írta...

Ja, bocsi! Már látom ,ott van alul! :)

sedith írta...

Drágám!:D Ha tudnám, megtenném. Sajna a te készülékedben van a hiba, mert nálam semmi sem látszik, úgyhogy nem is tudom levenni. Ha arról a számláló-reklámról (vagy minek nevezzem) van szó, akkor tudok róla, mert még szólt valaki, de tenni akkor sem tudok ellene. Nálam is sok blognál megjelenik, de egyszerűen bezárom, és eltűnik.
De nem baj, drágám, holnap majd el tudod olvasni a mai bejegyztést, és nem lesz mákosbab belőle.:)

sedith írta...

Na, ugye? Pont erről írtam... Ahogy frissítek, lejjeb kerül az előző recept, és már olvasható. Sajnálom, tényleg nem rajtam múlik...

Related Posts with Thumbnails

2012. október 27., szombat

Szavarin kuglófformában


És ismét egy kelt tészta. Van élesztőmentes szavarinrecept is, de szerintem mégis ez az igazi. Fogalmam sincs, hogy honnan van ez a receptem a "tésztásfüzetemben", valahonnan kimásolhattam, mert a családban tudom, hogy senkinek sincs ilyen süteményreceptje. Ha meg valamelyik szomszédasszonyomtól másoltam volna, akkor odaírtam volna mellé, hogy kitől van. De mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom. Jó sok sziruppal és tejszínhabbal. Szerintem a szirupozás a lényege. Ha nem tocsog benne, nem finom.


Szavarin kuglófformában

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 14 dkg vaj, 3 tojássárgája, 12 dkg cukor, ½ kávéskanál só, 1 citrom héja, 5 dkg mazsola; továbbá: 5-6 dl habtejszín, 3-5 evőkanál porcukor, 3 tasak habfixáló, 4 dl víz, 5 evőkanál cukor, 10 ml rumkivonat, kevés zsiradék, liszt.
Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, illetve belekeverünk 25 dkg lisztet, majd 20-25 percig kelni hagyjuk. Ezalatt habosra keverjük a vajat a tojássárgájával meg a cukorral, hozzáadjuk a sót, a reszelt citromhéjat meg a mazsolát. Ebbe a masszába belekeverjük a maradék lisztet, valamint a megkelt kovászt, és fakanállal hólyagosra verjük, mint a kalácstésztát. Meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. Ezután deszkán finoman átforgatjuk, cipóvá formázzuk, majd megemelve, ujjainkkal átlyukasztjuk a közepét, és kikent, liszttel megszórt kuglófformába helyezzük. 10-15 percig pihentetjük még a formában, majd 180 fokos sütőbe toljuk. Kb. 10 perc után a hőt mérsékeljük 160 fokra, és további 45-50 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A vízből, a cukorból meg a rumkivonatból szirupot készítünk, és alaposan meglocsoljuk vele a kuglófot. A habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval keményre verjük, majd a jól megáztatott kuglóf közepébe-tetejére halmozzuk. Szeletelve kínáljuk.

Megjegyzés: A sziruppal nem kell fukarkodni, a tésztának tocsognia kell benne. A tésztát megsüthetjük kisméretű kuglófformában vagy muffintepsiben is. A tejszínhabot lehet külön is kínálni mellé.

KELT - 2012.

4 megjegyzés:

Virág írta...

Drágám! Még mielőtt" mákosbabot" sikerül összetolnom... (tudod: úgy készül, hogy a szakácskönyvből kitépődik egy oldal fele és a következő felét nézed :) ) Nem tennéd máshová azt a bal oldali hirdetést, amitől a bal oldal gyakorlatilag nem látszik? :) Köszi!

Virág írta...

Ja, bocsi! Már látom ,ott van alul! :)

sedith írta...

Drágám!:D Ha tudnám, megtenném. Sajna a te készülékedben van a hiba, mert nálam semmi sem látszik, úgyhogy nem is tudom levenni. Ha arról a számláló-reklámról (vagy minek nevezzem) van szó, akkor tudok róla, mert még szólt valaki, de tenni akkor sem tudok ellene. Nálam is sok blognál megjelenik, de egyszerűen bezárom, és eltűnik.
De nem baj, drágám, holnap majd el tudod olvasni a mai bejegyztést, és nem lesz mákosbab belőle.:)

sedith írta...

Na, ugye? Pont erről írtam... Ahogy frissítek, lejjeb kerül az előző recept, és már olvasható. Sajnálom, tényleg nem rajtam múlik...