2012. november 11., vasárnap

Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral

Már adtam hírt erről az ételről, amikor az 5. Blogkóstoló zajlott, hiszen ezt készítettem el Kovács Janka blogjáról a játék keretén belül. Mármint a nyársakat, mert a köretet azt én "találtam ki" mellé. A nyársaknál szinte egy-az-egyben úgy jártam el, ahogy Jankánál írta, bár koktélparadicsomom nem volt, és azt kihagytam belőle. A pácba pedig tettem még, és hagytam el egy-két fűszert, hogy nekünk abszolút megfeleljen.
Mindenesetre, számolni kell azzal, hogy ez az adag hatalmas, 10-14 darab nyárs lesz belőle, és körettel együtt akár 5-6 személy is jóllakhat belőle. Nekünk a fele is bőven elég lett volna, de ekkora volt a májcsomag és ekkora volt a csirkemell is, no meg nem is gondoltam, hogy ennyire kiadós lesz. Nem is készítettem meg végül nyársnak az összeset, hanem másvalami is lett belőle.:)
A sütőtökös karfiolpüré nagyon finom lett, a kettőnek az íze nagyon jól passzol egymáshoz. Legközelebb azért valamivel több krumplit tennék bele, hogy krémesebb lehessen. A receptben már több krumplival írom, mint ahogyan készítettem... A kökényes hagymalekvár pedig hű, de isteni lett. Éppen akkor szedtünk friss, nagyon érett kökényt, hogy csak magában enni is finom volt - sosem gondoltam volna, hogy a kökény finom is lehet - a hagymalekvárnak adott egy nagyon érdekes savanykás-fanyar ízt, ami nagyon jól ellensúlyozta az édességét. Jövőben biztos, hogy üvegbe is teszek el belőle.

Mindenesetre, ez az összeállítás tartalmazza az ősznek szinte minden finomságát, s bár sokféle alapanyag került bele, mégis tökéletes az étel harmóniája.


Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral

Hozzávalók a nyársakhoz: 50 dkg csirkemell, 50 dkg csirkemáj, 20-25 szelet császárszalonna, 30 dkg padlizsán, olaj; a páchoz: 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld, 1/2 dl szójaszósz, 1/2 dl olívaolaj, 4 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 teáskanál bors, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál őrölt koriander, 3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 1/2 citrom leve; a püréhez: 15 dkg sütőtök, 40 dkg karfiol, 5-6 nagyobbacska krumpli, 2 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, forró tej, só; a hagymalekvárhoz: 3 közepes lila hagyma, 5 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál méz, 3-5 evőkanál balzsamecet, 10 dkg kimagozott kökény, só, bors, csipetnyi szerecsendió, citromlé.

Elkészítése: A konyhakész csirkemellet és -májat falatnyi darabokra, a szalonnaszeleteket pedig kis lapocskákra vágjuk. A padlizsánt meghámozzuk (mi jobban szeretjük így, de végülis nem muszáj), szintén ügyes kockákra vágjuk, és besózzuk. Felhasználás előtt folyó víz alatt átmossuk, majd papírtörlővel felitatjuk róla a vizet. A pác hozzávalóit összekeverjük, és beleforgatjuk a csirkemelldarabokat. 1/2-1 órát hagyjuk állni (ha tehetjük, többet is), majd a hozzávalókat tetszés szerint váltakoztatva nyársra húzzuk. Azért én igyekeztem, hogy a hús- meg a májdarabok mellé szalonna kerüljön, hogy nehogy kiszáradjanak, és arra is vigyáztam, hogy kellően "szellős" legyen az a nyárs. Az elkészült nyársakat felforrósított grillrácson vagy kevés olajjal megkent grillserpenyőben minden oldalukon szép pirosra sütjük, és melegen tálaljuk.
A püréhez a krumplit meghámozzuk, és sós vízben főni tesszük. Amikor félpuha már a krumpli, hozzáadjuk a kisrózsákra szedett karfiolt meg a kockára vágott sütőtököt, és készre főzzük. A levét leszűrjük, a zöldségeket pedig botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk, és forró tejjel habosra kavarjuk. A lekvárhoz megtisztítjuk, és félbe-, majd csíkokra vágjuk a hagymát. Az olajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a mézet, majd rádobjuk a hagymát. Addig dinszteljük állandóan kavargatva, míg a hagyma kissé össze nem esik, majd hozzáadjuk a kökényt, a szerecsendiót meg a balzsamecetet (először kevesebbet használjunk), megsózzuk, és felöntjük 1-2 dl vízzel. Nagyon kis lángon, fedő alatt, néha megkavargatva puhára főzzük, a levét időnként pótoljuk, ha elpárologna. Végül ízlés szerint utánafűszerezünk. Melegen, hidegen egyaránt finom.

KAL - 2014.


Megjegyzés: Mint írtam, nem fűztem nyársra az összes hozzávalót, mert már  úgyis sok volt, és időm sem volt befejezni, hanem a többi hozzávalót egyszerűen, kevés felforrósított olajon, szinte állandóan kevergetve megpároltam. Úgy is nagyon finom, különleges ízharmóniát eredményezett. :)

2 megjegyzés:

Adél írta...

Fenséges eledel ! Nagyon tetszik a karfiolos püré, ki fogom próbálni. :)

Györgyi írta...

Végre megtudhattuk a csodás köretek receptjeit! Már nagyon vártam:))

Related Posts with Thumbnails

2012. november 11., vasárnap

Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral

Már adtam hírt erről az ételről, amikor az 5. Blogkóstoló zajlott, hiszen ezt készítettem el Kovács Janka blogjáról a játék keretén belül. Mármint a nyársakat, mert a köretet azt én "találtam ki" mellé. A nyársaknál szinte egy-az-egyben úgy jártam el, ahogy Jankánál írta, bár koktélparadicsomom nem volt, és azt kihagytam belőle. A pácba pedig tettem még, és hagytam el egy-két fűszert, hogy nekünk abszolút megfeleljen.
Mindenesetre, számolni kell azzal, hogy ez az adag hatalmas, 10-14 darab nyárs lesz belőle, és körettel együtt akár 5-6 személy is jóllakhat belőle. Nekünk a fele is bőven elég lett volna, de ekkora volt a májcsomag és ekkora volt a csirkemell is, no meg nem is gondoltam, hogy ennyire kiadós lesz. Nem is készítettem meg végül nyársnak az összeset, hanem másvalami is lett belőle.:)
A sütőtökös karfiolpüré nagyon finom lett, a kettőnek az íze nagyon jól passzol egymáshoz. Legközelebb azért valamivel több krumplit tennék bele, hogy krémesebb lehessen. A receptben már több krumplival írom, mint ahogyan készítettem... A kökényes hagymalekvár pedig hű, de isteni lett. Éppen akkor szedtünk friss, nagyon érett kökényt, hogy csak magában enni is finom volt - sosem gondoltam volna, hogy a kökény finom is lehet - a hagymalekvárnak adott egy nagyon érdekes savanykás-fanyar ízt, ami nagyon jól ellensúlyozta az édességét. Jövőben biztos, hogy üvegbe is teszek el belőle.

Mindenesetre, ez az összeállítás tartalmazza az ősznek szinte minden finomságát, s bár sokféle alapanyag került bele, mégis tökéletes az étel harmóniája.


Padlizsános csirkenyársak sütőtökös karfiolpürével és kökényes hagymalekvárral

Hozzávalók a nyársakhoz: 50 dkg csirkemell, 50 dkg csirkemáj, 20-25 szelet császárszalonna, 30 dkg padlizsán, olaj; a páchoz: 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld, 1/2 dl szójaszósz, 1/2 dl olívaolaj, 4 cikk zúzott fokhagyma, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 teáskanál bors, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál őrölt koriander, 3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 1/2 citrom leve; a püréhez: 15 dkg sütőtök, 40 dkg karfiol, 5-6 nagyobbacska krumpli, 2 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, forró tej, só; a hagymalekvárhoz: 3 közepes lila hagyma, 5 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál méz, 3-5 evőkanál balzsamecet, 10 dkg kimagozott kökény, só, bors, csipetnyi szerecsendió, citromlé.

Elkészítése: A konyhakész csirkemellet és -májat falatnyi darabokra, a szalonnaszeleteket pedig kis lapocskákra vágjuk. A padlizsánt meghámozzuk (mi jobban szeretjük így, de végülis nem muszáj), szintén ügyes kockákra vágjuk, és besózzuk. Felhasználás előtt folyó víz alatt átmossuk, majd papírtörlővel felitatjuk róla a vizet. A pác hozzávalóit összekeverjük, és beleforgatjuk a csirkemelldarabokat. 1/2-1 órát hagyjuk állni (ha tehetjük, többet is), majd a hozzávalókat tetszés szerint váltakoztatva nyársra húzzuk. Azért én igyekeztem, hogy a hús- meg a májdarabok mellé szalonna kerüljön, hogy nehogy kiszáradjanak, és arra is vigyáztam, hogy kellően "szellős" legyen az a nyárs. Az elkészült nyársakat felforrósított grillrácson vagy kevés olajjal megkent grillserpenyőben minden oldalukon szép pirosra sütjük, és melegen tálaljuk.
A püréhez a krumplit meghámozzuk, és sós vízben főni tesszük. Amikor félpuha már a krumpli, hozzáadjuk a kisrózsákra szedett karfiolt meg a kockára vágott sütőtököt, és készre főzzük. A levét leszűrjük, a zöldségeket pedig botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk, és forró tejjel habosra kavarjuk. A lekvárhoz megtisztítjuk, és félbe-, majd csíkokra vágjuk a hagymát. Az olajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a mézet, majd rádobjuk a hagymát. Addig dinszteljük állandóan kavargatva, míg a hagyma kissé össze nem esik, majd hozzáadjuk a kökényt, a szerecsendiót meg a balzsamecetet (először kevesebbet használjunk), megsózzuk, és felöntjük 1-2 dl vízzel. Nagyon kis lángon, fedő alatt, néha megkavargatva puhára főzzük, a levét időnként pótoljuk, ha elpárologna. Végül ízlés szerint utánafűszerezünk. Melegen, hidegen egyaránt finom.

KAL - 2014.


Megjegyzés: Mint írtam, nem fűztem nyársra az összes hozzávalót, mert már  úgyis sok volt, és időm sem volt befejezni, hanem a többi hozzávalót egyszerűen, kevés felforrósított olajon, szinte állandóan kevergetve megpároltam. Úgy is nagyon finom, különleges ízharmóniát eredményezett. :)

2 megjegyzés:

Adél írta...

Fenséges eledel ! Nagyon tetszik a karfiolos püré, ki fogom próbálni. :)

Györgyi írta...

Végre megtudhattuk a csodás köretek receptjeit! Már nagyon vártam:))