2012. július 31., kedd

Mezőségi langalló

A langallóról mindenki tudja, hogy mi, és azt is, hogy ezerféleképpen lehet készíteni.
Ezt a változatát a kolléganőm édesanyjától kaptam, és nagyon-nagyon finom lett.:) Én annyit változtattam rajta, hogy került bele 20 dkg teljes kiőrlésű liszt is. Illetve adaptáltam a kenyérsütőgépemhez, ezért a megadott 50 dkg liszt helyett 60-nal csináltam, szárított élesztővel, és picivel több tejjel. A könnyebbség kedvéért pedig juhtúróval töltöttem, de lehetett volna dinsztelt hagymával, dinsztelt káposztával, édes túróval, szilvalekvárral, bármivel.:)


Mezőségi langalló

Hozzávalók 5 darabhoz: 4 g szárított élesztő, 60 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 4 dl tej vagy víz, 10 dkg puha vaj, 50 dkg juhtúró, kevés liszt, olaj.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd 1-1,5 órán át langyos helyen kelesztjük. (A kenyérsütőgépbe a fent leírt sorrendben pakoltam a hozzávalókat.) Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és 5 részre osztjuk. Mindegyik részt kettévágjuk, és szép kerek gombócokat formálunk belőle. Lisztezett felületen mindegyiket 20-25 cm átmérőjű vékony körré nyújtjuk. Az egyiknek a közepére szétmorzsoljuk a juhtúrót úgy, hogy a széleken egy 2-3 cm-es üres rész maradjon. Ráborítjuk a másik kört, és a széleken jól megnyomkodjuk. Végül egy villa segítségével is megnyomkodjuk, így biztosabb, hogy nem fog szétnyílni. Sütőpapíros tepsire helyezzük a megtöltött tésztát, és 200 fokos sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük. Miután kivesszük, egy ecset segítségével vékonyan átkenjük olajjal. Ahogy egy kicsit hűlt (ki, ahogy bírja:)), már fogyasztható is. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is. Töltés után nem muszáj ismét keleszteni, de az sem baj, ha kel még egy kicsit..:)

KAL - 2013.

2012. július 30., hétfő

Tárkonyos pityókaleves

"Isenem, Istenem, sugározd meg nekem,
Kell-e a tárkonyos pityókalevesbe petrezselyem?"
A fáma szerint így imádkozott az egyszeri ditrói menyecske, aki élete első krumplilevesét készült megfőzni az anyja segítsége nélkül. S hogy a tárkonyos pityókalevesbe valójában kell-e petrezselyemzöld vagy sem, a ditrói menyecskéhez hasonlóan én sem tudom, de egykettőre megoldottam a dolgot: nem tettem.
Ez a leves hagyományos erdélyi étel, nemcsak mifelénk a Marosmentén, hanem a Székelyföldön mindenhol, és gondolom, Erdély más tartományaiban is készítik. Nálunk általában krumplinak hívjuk a burgonyát, de van egy-két olyan étel, amiben a zamatosabb, székelyesebb elnevezését használjuk. Ilyen a pityókaleves is. Vagy a pityókás rántotta. Sokféleképpen készülhet: hússal vagy anélkül, de természetesen, a húsos - általában valamilyen füstölt húsos - változata a hagyományos. Én most nagyon kevés szalonnát és egy jó arasznyi kolbászt használtam bele.


Tárkonyos pityókaleves

Hozzávalók: 50-60 dkg jó húsos füstölt csont vagy  1 arasznyi kolbász, 5 dkg szalonna, 50 dkg krumpli,1 sárgarépa, 1 nagy hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 evőkanálnyi aprított ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A füstölt csontot jól megmossuk forró vízben, majd 2-3 l hideg vízben főni tesszük, és miután fölforrt, habját leszedegetjük. Amikor a hús félpuhára főtt, a szalonnát nagyon kicsi kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkavarjuk, félrevesszük a lángról, és rögtön beleöntjük a leveses fazékba. Amikor fölforrt, beletesszük a karikára vagy felezett karikákra vágott sárgarépát, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor dobjuk bele a meghámozott, kockára vágott krumplit, megsózzuk, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ezután a lisztet simára keverjük a tejjel, és behabarjuk vele a levest. Hagyjuk fölforrni, és ha túlságosan sűrűsödne, kevés forró vízzel hígítjuk a kívánt állagúra. A tejfölt elkeverjük kevés forró levessel, és a fazékba öntjük. Jól kiforraljuk, majd elzárjuk a fazék alatt a lángot. Végül rászórjuk az aprított ecetes tárkonyt, illetve tárkonyecettel és további sóval ízesítjük tetszés szerint. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé. Van, aki apróra vágott, sózott-olajozott lila hagymával fogyasztja.

Megjegyzés: Ha nem hússal, hanem kolbásszal készítjük a levest, akkor a szalonnaolvasztással indítunk, majd a pörköltalapot öntjük fel a kellő mennyiségű vízzel. A karikára vágott kolbászt pedig akkor adjuk hozzá, amikor a krumpli már félpuha.

KAL - 2013.

2012. július 29., vasárnap

Majonézes nyers káposzta

Bár ezekben a nagy melegekben nem igazán kívánjuk (és nem is túlzottan ajánlott) a majonézes dolgokat, azért egy gyors, frissen elfogyasztott, sok zöld fűszerrel ízesített kenyérre kenhető krém még jólesik, és nagyon jó változatosságot hoz az étrendünkbe. Ez az adag 1 felnőttnek és 2 gyereknek tökéletesen elég volt.


Majonézes nyers káposzta

Hozzávalók: 30-35 dkg friss káposzta, 1 adag félperces majonéz (1 tojás, 2 dl olaj, 1-2 teáskanál mustár, só, citromlé), 2-3 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított, morzsolt csombor vagy 2-3 ágacska friss csombor, só, citromlé, csilipehely, pirítós.

Elkészítése: A káposztát a fokhagymával együtt késes aprítóban finomra aprítjuk, vagy lereszeljük a nagylyukú reszelőn, illetve a fokhagymát összezúzzuk. Elkészítjük a majonézt, majd a káposztához adjuk. Beletesszük az aprított petrezselyemzöldet meg a csombort, és alaposan összekavarjuk. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Tálaláskor csilipelyhet szórunk rá. Ha csak felnőttek esznek belőle, a csilipelyhet bele is lehet kavarni. Pirítósra kenve fogyasztjuk. Friss zöldség is tálalható mellé. Hús-, zöldség- vagy tésztanapon fogyasztható.

FŰSZ - 2013.

2012. július 28., szombat

Fürjtojással töltött, keleties ízű fasírt

Vagy 25 fürjtojást kaptam jómúltkoriban kedvenc Lidi barátnőmtől.:) Sütöttem tükörtojást, használtam fasírtba, használtam salátához, de még mindig volt belőle. Ahányszor kinyitottam a hűtőt, a maradék 6 darab ott nézett farkasszemet velem. Persze, egykettőre megsüthettem volna, de "elpazarolni" sem akartam. Így aztán kitaláltam, hogy megfőzöm, és ... felhasználom.
A fasírt is nagy kedvencem, de nemcsak nekem, hanem a családnak is. Most viszont egy kicsit merész gondolatom támadt, és egy lapra tettem fel mindent: ha majd nem ízlik, kicsit falnak belőle!:P:P:P De fölösleges volt az aggodalmam, mert a férjemnek nagyon ízlett, a lányok pedig csak a tojás körüli "trutyival" nem voltak kibékülve.:)

Azért egyvalami nem volt rendben ezzel az étellel. Ha mondjuk 12 db tojásom lett volna, sokkal jobban be lehetett volna osztani a húst is, így csak 6 nagyobb kolbászszerű fasírtot tudtam csinálni, és tojás csak a közepében volt. Tehát a receptben a 6 tojás helyett 12-t fogok megadni, mert úgy jobb lesz. Persze, az ízén ez nem sokat változtat.

Ez lett belőle:


Fürjtojással töltött, duplán padlizsános, keleties ízű fasírt zöldségsalsával

Hozzávalók: 12 db fürjtojás, 40 dkg darált pulykahús, 10 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy padlizsán, 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 teáskanál falafel-fűszer, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál currypor, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 teáskanál só, 1 kis csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa; továbbá: só, olívaolaj; a salsához: 2 uborka, 3 paradicsom, 1 zöld vagy sárga húsú paprika, 1 lila hagyma, só, 1 citrom, olívaolaj.

Elkészítése: A fürjtojásokat hideg vízben főni tesszük, 3-4 perc alatt keményre főzzük. A padlizsánt meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy mindig csak a külső részéből vágunk, belső magvas része pedig megmaradjon. A szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt meggrillezzük őket. A masszához a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A maradék padlizsánt először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra, végül pedig nagyon apró kockákra vágjuk, jól besózzuk, és félretesszük. Egy tálba tesszük a húst, a jól kifacsart és összemorzsolt kenyeret, a folyó víz alatt leöblített és kifacsart padlizsánt, a tojást, az aprított petrezselyemzöldet (bár azt hiszem, a friss koriander lenne az igazi bele) meg a fűszereket, és alaposan összedolgozzuk őket. Végül 2-3 teáskanálnyi zsemlemorzsát dolgozunk a masszába, hogy könynebben dolgozhassunk vele. A tojást meghámozzuk, mindegyiket beletekerjük egy-egy szelet grillezett padlizsánba, és félreteszsük. A masszát tizenkétfelé osztjuk, vizes kézzel labdacsokat formálunk belőle, majd közepükbe mélyedést készítünk, és belehelyezzük a padlizsánba tekert tojásokat. Szépen bebugyoláljuk a hússal, és hosszúkásra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon, légkeveréssel sütjük 15-20 percig, majd 230 fokon grillezzük 10-15 percig. Én a nagyokat 20, illetve 15 percig sütöttem, ha kisebbek lesznek, biztos kevesebb idő is elég. Amíg sülnek, elkészítjük a finom salsát. A zöldségeket meghámozzuk, a paprika és a paradicsom magjait eltávolítjuk, majd az egészet nagyjából azonom, 5x5 mm-es kockákra vágjuk. Végül sóval, citromhéjjal és citromlével ízesítjük, illetve meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

EK - 2013/5

2012. július 27., péntek

Céklakrémes omlett

Múltkoriban, az Erdélyi konyhás találkozón egy isteni finom vargányakrémes omlettet ehettünk Zsuzsiga kezei alól kikerülve. Gyönyörű is volt, finom is volt, fenséges reggeli volt.
Tegnap, csak úgy hirtelen, minden előzetes bevezető nélkül, egyszercsak beugrott, hogy egy alkalommal gyönyörű bébicéklát vettem, és még nem használtam fel. Hogy a vargányakrémes omlett (aminek receptje benne lesz az augusztusi Erdélyi konyhában) hogyan jutott eszembe épp akkor, szintén nem tudom, csak azon kaptam magam, hogy céklát hámozok, és már dolgoznak a fogaskerekek a kivitelezésen. Csak egyszerűen elképzeltem, hogy milyen ízeket éreznék szívesen benne, és már ügyködtem is. Hogy milyen lett a végeredmény? Kettős. Egyrészt az íze isteni lett, sőt, számomra teljesen várakozáson felüli volt, a kinézetén viszont lenne még fejleszteni való. Mert a Zsuzsi omlettje szép magas maradt, az enyém meg "kissé" összeesett, és következő alkalommal csak úgy fogok hozzá az elkészítéséhez, ha lesz házi tojásom, hogy a színe szép sárga legyen, és ne egy szürkés-nagyon halvány sárgás akármi. De majd jövök a fejlesztésekkel is!:)


Céklakrémes omlett

Hozzávalók 2 személyre: 8 dkg cékla, 4 dkg lila hagyma, 2 cikk fokhagyma, szárított oregánó, só, bors, 2-3 dkg vaj, 4 tojás, 1 csapott evőkanál liszt, 1/2 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A céklát, a hagymát meg a fokhagymát késes aprítóban finomra aprítjuk, majd egy tálkába tesszük, és rászórjuk az ízlés szerinti fűszereket. Egy kerek jénai tál oldalát kikenjük vajjal, a többi vajat pedig hozzáadjuk a céklához, és alaposan összedolgozzuk. A céklás krémet elsimítjuk a tál alján, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 6-7 percre. Ezalatt a tojásokat fölverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd beledolgozzuk a lisztet, és simára kavarjuk. A sütőből kivesszük a jénait, beleöntjük a tojást, majd a tetejére szórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. Visszatoljuk a sütőbe, 7-8 percig sütjük 200 fokon, majd visszavesszük 170 fokra, és további 7-8 perc alatt készre sütjük. Lila hagymával, paradicsommal tálaljuk. Húsnapon ehető.

Megjegyzés: Következő alkalommal megpróbálom úgy, hogy reszelt sajtot is teszek a tojásba, hátha nem esik össze sütés után.

EK- 2012/11

2012. július 26., csütörtök

Görög citromos leves

Hogy a görögöknek valóban van-e ilyen levesük, vagy csak a külföldiek fogják rá a görög előtagot, nem tudom, de az tény, hogy nálunk gyakran szokott szerepelni az éttermek étlapjan ilyen elnevezéssel. Angol nyelvű oldalakon is lehet találni hasonló leveseket, bár többféle elnevezéssel: pl. greek lemon-rice soup vagy greek egg-lemon soup. A google fordító segítségével megpróbálkoztam a görög nyelvű kereséssel is, de semmi hasonló levesre nem bukkantam. Azonban a kidobott találatokban általában volt egy közös vonák: a vöröslencse. Egyszer egy olyan levest is kipróbálok...
No, szó, ami szó, hogy autentikus-e vagy sem, itt most másodlagos kérdés, a lényeg az, hogy maga a leves nagyon-nagyon finom, reggel-délben-este képes lennék megenni. A családnak is nagyon ízlett. Végül a magam változatát alkottam meg annak alapján, ahogy vendéglőben ettem tavaly nyáron, a tengerparton.


Görög citromos leves

Hozzávalók: 1 csirke csontos részei, 3 nagyobbacska sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér vagy paszternák, 1 nagyon kicsike zellergumó, 1 hagyma, 8 dkg rizs, 3 tojássárgája, 1 citrom, friss kapor.

Elkészítése: A csirkét kb. 3 l hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, habját leszedegetjük, és megsózzuk. Meghámozzuk a zöldségeket, mindegyiket apró kockákra vágjuk, és rendre a leveshez adjuk. (Először a sárgarépát dobjuk bele.) Amikor a zöldségek majdnem megpuhultak, kiszedjük a húst, beletesszük a megmosott rizst, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ha szükséges, a levét pótoljuk kevés forralt vízzel (azért forralttal, hogy a fővés ne álljon le). Amikor minden megpuhult, a levest félrehúzzuk, visszatesszük bele a csontokról leszedegetett húst, majd a tojássárgáját elkeverjük citromlével, és 1-2 merőkanál forró levessel, és belecsorgatjuk az edénybe. Visszahelyezzük a lángra, de mielőtt fölforrna, elzárjuk a lángot. A citromlevet ízlés szerint adagoljuk, nekem elég volt egy 1/2 citromnak a leve. Igaz, nagy volt. Végül utánasózunk, ha kell, és megszórjuk frissen aprított kaporral. Isteni!:)

EK - 2012/12

Ciorbă de pui a la grec

Ingrediente pentru 4 persoane: 300-400 g piept sau pulpe de pui dezosate, 3 morcovi mai mari, 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac, 1 țelină mică, 1 ceapă, 80 g orez, 3 gălbenușuri de ou, 1-2 lămâi, mărar tocat, sare. 

Prepararea: Se pun la fiert cca. 3 litri de apă, se sărează ușor. Se curăță legumele, toate se taie cubulețe. Carnea de pui se taie în bucățele mici, de o îmbucătură. Când apa a dat în clocot, se adaugă morcovii, după care celelalte legume și carnea. Când sunt pe jumătate fierte, se adaugă orezul spălat și se fierbe totul până ce se gătesc. Dacă e nevoie, se mai completează zeama cu apă fiartă. Când toate sunt gata, se ia de pe foc, se freacă gălbenușurile cu zeamă de lămâie după gust și cu puțină zeamă fierbinte și se toarnă totul la ciorbă. Se pune vasul înapoi pe foc, dar nu se mai lasă să dea în clocot. Se potrivește de sare și de lămâie și se presară mărar tocat.

BA - 2020/4. 

Patisszonlepény kapros tejföllel Rubintól

Rubin konyhájában láttam meg ezt a finomságot, s mivel a hűtőmben éppen "porosodott" egy patisszon, gondoltam, kipróbálom. Nem bántam meg, sőt, nagyon finom volt, a lányoknak is nagyon ízlett. Hárman be is vágtuk az utolsó morzsáig. Ezt-azt módosítottam rajta, főleg mert tejem éppen nem volt, illetve teljes kiőrlésű liszttel készítettem, de a végeredmény - biztosíthatlak - egy nagyon puha, szaftos, ízletes lepény lett. A kapros tejföl jól kiegészítette. Azért legközelebb azt hiszem, fokhagymát is fogok tenni a tejfölbe! VAgy több fokhagymát a tésztába:) Jaj, azt elfelejtettem  még, hogy kétféle "ruhába" is felöltöztettem: egyik a sütőben sült változata, másik pedig, az olajban sült, fasírtszerű  kivitelezése. A magyarázata egyszerű: későn eszméltem, hogy Rubin nagyobb méretű edényt írt, mint amit én kikentem már vajjal, és nem mertem az egészet beleönteni, nehogy ne süljön át. A maradékot megsütöttem olajban. Az is nagyon finom lett, a lányaim kérdezték is: nincs több fasírt a lepény mellé?:D:D:D
Tökkel, cukkinivel szintén készíthető.


Patisszonlepény kapros tejföllel

Hozzávalók: 50 dkg patisszon vagy tök (héj és mag nélkül), 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (szemcsésebb fajta), 3 tojás, 2 dl tejszín, kb. 1/2 dl víz, 1 evőkanál olaj, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, só, őrölt színes bors, 1 teáskanál szárított oregánó, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 cikk (mehet több is) zúzott fokhagyma; vaj, zsemlemorzsa; továbbá: 2 dl tejföl, só, citromlé, firss kapor, esetleg 1-2 cikk fokhagyma.

Elkészítése: A tököt lereszeljük a nagylyukú reszelőn, kissé lesózzuk, és állni hagyjuk. A tojássárgáját simára keverjük az olajjal, a szódabikarbónával, a fűszerekkel meg 1 teáskanál sóval, majd fellazítjuk a tejszínnel. Ezután belekeverjük a lisztet, végül pedig a kissé kinyomkodott tököt. Fellazítjuk a vízzel, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot. A masszának enyhén folyósnak kell lennie, galuskatésztánál valamivel sűrűbbnek. (Nekem a muffintésztám szokott hasonló állagú lenni.) Egy kb. 25*35 cm-es tepsit kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával. A tésztát belesimítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk, és először 180 fokon sütjük kb. 20 percen át, majd további 20 percig 150 fokon sütjük tűpróbáig.
A masszát meg lehet sütni olajban is úgy, hoyg egy-egy evőkanálnyi adagot szakkatunk bele a felforrósított olajba, és mindkét oldalát szép ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
Bármelyik változatát kapros tejföllel tálaljuk. Ehhez a tejfölt ízlés szerint ízesítjük kaporral, sóval és citromlével. Esetleg zúzott fokhagymával.

2012. július 24., kedd

Mentás citromfagylalt

E fagyi ötletét INNEN vettem, csak kisebb adagot készítettem, és nem cukorral édesítettem. Illetve szárított mentát használtam a friss helyett, mert frisset csak utólag kaptam.:P


Mentás citromfagylalt

Hozzávalók: 30 dkg joghurt, 2 púpozott teáskanál sztéviapor, 7 teáskanál gyümölcscukor, (vagy 12-15 dkg cukor), 3 dl habtejszín, 1 lime héja és leve, 1 citrom héja, 1/2 citrom leve, 15 friss mentalevél, vagy 7-8 szárított mentalevél.

Elkészítése: A joghurtot simára keverjük az édesítőkkel, a citromhéjjal meg a finomra aprított vagy morzsolt mentával, és 15-20 percre félretesszük. A habtejszínt keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk az ízesített joghurtot is. A masszét műanyagedénybe öntjük, és a fagyasztóba tesszük néhány órára. Egy kis adagot formákba öntöttem, így az hamarabb megfagyott, és a lányaim nagyon örültek neki.:)

NÚ - 2018/8.

2012. július 23., hétfő

Ribizlileves

Gyors, finom nyári leves, és nem utolsó sorban tele vitaminokkal. Az elkészítésénél is igyekeztem, hogy minél kevesebb tápanyag, vitamin vesztődjön el belőle.


Ribizlileves

Hozzávalók: 2 maréknyi feketeribizli, 2 maréknyi piros ribizli, 1 púpozott evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 2 csipetnyi só, 2-3 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: Egy edényben felforralunk kb. 1,2 l vizet, majd hozzáöntjük a tejföllel és kevés forró vízzel elkevert lisztet. Kiforraljuk, majd hozzáadjuk a leszemezett feketeribizlit, és botmixerrel leturmixoljuk. Ezután a levest leszűrjük, hogy a magvakat eltávolítsuk, és egy másik edénybe öntjük. Ízlés szerint édesítjük barna cukorral, felforraljuk, beledobjuk a piros ribizlit, majd ahogy egyet lobbant, félre is vesszük a lángról. Langyosan vagy jól behűtve tálaljuk.

KAL - 2018.

2012. július 22., vasárnap

Paradicsomos, juhtúrós rakott padlizsán

Juhtúrós rakott lecsóféleséget szoktam készíteni, mióta egyszer Gabojszánál megláttam az ötletet, most viszont egy egyszerűbb változatot készítettem el. És végülis nem is lecsó, hiszen hiányzik belőle az olyan fontos alapanyag, mint a hagyma meg a paprika, azok nélkül meg nincs lecsó, ugyebár! Úgyhogy kérem szépen, ez egy egyszerű, paradicsommal és juhtúróval lerakott padlizsán. De annál finomabb!!!:)
Bár szerintem a finomságához hozzájárult az a "paradicsomkonzerv" is, amit használtam hozzá: tavaly tettem el én, édesanyám finom, érett paradicsomaiból, mintegy próbából. És mivel amit készítettem, kiállta a próbát, hát idén több is készül majd belőle, és akkor a "receptet" is leírom.

(Nem az ételt tálaltam konyhai törlőre, hanem azon volt az üvegtál, amiben készítettem.:):):))

Paradicsomos, juhtúrós rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 padlizsán, 2 kicsi paradicsomkonzerv, 30 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, só, bors, kevés olívaolaj, 1 evőkanál aprított zellerzöld.

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és alaposan besózzuk. 10-15 percig állni hagyjuk, majd folyó víz alatt leöblítjük. Ezután konyharuhával fölitatjuk róla a fölösleges nedvességet, és sütőpapírral bélelt nagyméretű tespre rakosgatjuk. Egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd a 220 fokra belemegített sütőbe toljuk, és grillfokozaton 10 perc alatt megsütjük. Az idő leteltével egy lapáttal óvatosan megfordítjuk a szeleteket, másik oldalukat is lekenjük olívaolajjal, majd további 7-10 percre visszatoljuk a forró sütőbe. Amíg a padlizsán sül, a paradicsomkonzervet leszűrjük, a paradicsomot pedig összevagdossuk. Ízlés szerint megsózzuk, ílletve összekeverjük a zellerzölddel. Egy hőálló tálat vékonyan megkenünk olajjal, az alját pedig sűrűn kirakjuk padlizsánszeletekkel. Ezen elkenjük a paradicsom felét, szétmorzsoljuk rajta a juhtúró felét, majd megkenjük kb. 2 dl tejföllel. A rétegezést megismételjük, majd az edényt 220 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre vagy addig, amíg a rakottas tetején a túrós-tejfölös keverék meg nem pirul. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Miután hűl egy keveset, szépen lehet szeletelni is.:)

FF - 2013/8

Ropogós csirkecomb sült krumplival és salátával

A világ legegyszerűbb étele, ideális olyankor, amikor nincs sem időnk, sem kedvünk sokat bajlódni a főzéssel. Mindent bele egy edénybe, a sütő pedig végzi a dolgát. Azalatt meg a saláta mégiscsak elkészül!:) Nem mellesleg ez volt az első húsétel, amit az új sütőmben sütöttem. Azóta még készült ropogós csirke benne, ami sokkal szebben meg is pirult, elős alkalommal viszont még csak tanulgattam, kísérletezgettem. Ha pedig ma reggel valaki ott áll egy adag csirkecomb fölött, és nem tudja, mit kezdjen vele, hát íme, itt az ötlet. Ebédig akár háromszor is elkészül!:)


Ropogós csirkecomb sült krumplival és salátával

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb, só, bors, fokhagymapor, csipetnyi őrölt kömény, 80 dkg krumpli, 2 evőkanál mustár, olaj; a salátához: 2 kicsi lila hagyma, 4-5 uborka, 4-5 paradicsom, 1 evőkanál (édes) mustár, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A combokat megtisztítjuk, megmossuk, és felitatjuk róluk a vizet. Éles késsel néhány helyen (ahol vastagabb, illetve a csontok mellett) bevagdossuk, hogy jobban átjárják az ízek, és könnyebben átsüljenek. Alaposan bedörzsöljük őket só, bors, fokhagymapor és őrölt kömény keverékével, majd - ha van rá időnk - tálba téve hagyjuk egy kicsit pácolódni. Ha nincs, akkor sem gond, úgy is finom lesz. A krumplit meghámozzuk, méretüktől függően négybe-hatba hasítjuk, és tálba tesszük. Alaposan megsózzuk, megszórjuk borssal, majd hozzáadjuk a mustárt, és kézzel jól összeforgatjuk. Egy tepsit vagy hőálló tálat kikenünk olajjal, beleborítjuk a krumplit, kissé elegyengetjük, majd ráhelyezzük a csirkecombokat. 220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses grillfokozaton kb. 35-40 percig sütjük-pároljuk, majd további 10 percig sima grillfunkcióval rápirítunk. A salátához a zöldségeket meghámozzuk, tetszés szerint feldaraboljuk, és sóval, citromlével, illetve mustárral ízesítjük. Tálalás előtt meglocsoljuk olívaolajjal.

KT - 2013/6

2012. július 21., szombat

Krumplis lecsó sok zöldséggel

Nálunk a lecsó mindig rizzsel készül. "Nálunk" ebben az esetben nem csak a szűkebb vagy tágabb családomat jelenti, hanem azt hiszem, kijelenthetem, hogy Erdélyszerte ez a megszokott, hagyományos lecsó, legalábbis a magyarság körében (mert a románság kicsit másképp készíti). Hogy mostanában ki-ki próbálkozik egy-egy másabb recepttel is, az csak természetes, hiszen az interneten, a receptes lapokban lépten-nyomon bele lehet ütközni "újszerű" lecsóreceptekbe, de nem utolsó sorban kinek-kinek a fantáziáját sem szabad elhanyagolni. Így adódott, hogy én is munkát adtam a fantáziámnak, és "megalkottam" ezt a finom, laktató, de mégis könnyű lecsófélét.


Krumplis lecsó sok zöldséggel

Hozzávalók 4-5 személyre: 5 nagy krumpli, 3 sárgarépa, 1 padlizsán, 2 kis zsenge tök, 2 nagy hagyma, 2-3 paprika, 4-5 paradicsom, 3 dl paradicsomlé, olaj, só, bors.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, majd feldaraboljuk. A hagymát nagyobb, rusztikusabb darabokra, a sárgarépát vastagabb karikákra, a többit pedig kockára vágjuk. A padlizsánt szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát, majd 1-2 percig állandóan kavargatva pirítjuk. Ekkor rádobjuk a hagymát, együtt is pirítjuk rövid ideig, majd hozzáadjuk a paprikát és a krumplit is. Felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, enyhén megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek félpuhára nem főnek. Ekkor a padlizsánt folyó víz alatt átmossuk, jól lecsepegtetjük, majd a tökkel és a kis kockákra vágott paradicsommal együtt az ételhez adjuk. Addig rotyogtatjuk, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül sóval utánaízesítünk, ha szükséges. Tejföllel is tálalhatjuk. Zöldség- és tésztanapon ehető. 

Tipp: Ez az étel így is tökéletes, gazdag ízvilágú, de aki akarja, hússal, kolbásszal is elkészítheti.  

EK - 2012/8


2012. július 19., csütörtök

Rántott pontyszeletek

Egyszerű, mindenféle faxnit nélkülöző "recept", csupán az a különlegessége, hogy nálunk ritkán készül. Tudja fene, miért, de férjecském, aki a rántott húst imádja, a rántott halat csak megeszi. Aztán, évente egyszer, mégis eljön az ideje... Mint ahogyan ez múltkor is történt....:) Friss zöldséggel ettük.


Rántott pontyszeletek

Hozzávalók 3-4 személyre: 60 dkg pontyfilé, só, bors, fokhagymapor, 2-3 tojás, liszt, olaj.

Elkészítése: A halat tetszés szerint felszeleteljük, majd megfűszerezzük sóval, borssal és fokhagymaporral. Ha van rá időnk, hagyjuk állni egy kis ideig, majd lisztbe és fűszerezett felvert tojásba forgatjuk, végül pedig olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot felitassuk róla. Friss zöldséggel, kenyérrel fogyasztjuk, de lehet mellé másféle köretet is készíteni.

KAL - 2018.

2012. július 18., szerda

Vadzsályás zöldségkrémleves keserűgombával

Bevallom, a gombát készen kaptam. De tudom, hogyan készült!:) A vadzsályát (és mást is) meg én szedtem Nagyágon, amikor az Erdélyi konyha-találkozónk volt.


Vadzsályás zöldségkrémleves keserűgombával

Hozzávalók: 1 csirke aprólékja, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szeletke zeller, 3 nagy krumpli, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 dl tejszín vagy tejföl, só, citromlé, 1 teáskanál szárított, morzsolt (vad)zsálya; 5-6 keserűgomba kalapja, 5 dkg szalonna, 1 evőkanál zsír, só.

Elkészítése: A szalonnát bőröstől kockára vágjuk, és forró serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Ezután hozzáadjuk a zsírt, hagyjuk felolvadni és felforrósodni, majd beletesszük a megmosott keserűgombát. Csendes tűzön, lefedve hagyjuk dinsztelődni-párolódni mindaddig, amíg a gomba meg nem puhul, és össze nem esik kissé (20-25 perc). Ekkor félrevesszük, és hagyjuk kihűlni. Dobozba téve az ily módon előkészített gombát le is fagyaszthatjuk.
A leveshez a csirkeaprólékot hideg vízben főni tesszük, majd amikor fölforrt, habját leszedjük, és megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor az aprólékot kiszedjük és félretesszük, illetve kimerünk egy csészényit a levéből is. Botmixerrel pürésítjük a zöldséget, majd a tejszínt/tejfölt hozzáöntve és a zsályát beleszórva visszatesszük a lángra, és felforraljuk. Beletesszük a csíkokra vágott gombát is, illetve ha szükséges, a kimert levessel hígítjuk még. Sóval, citromlével ízesítjük. Melegben langyosan, hidegben forrón az igazi.:)

Tipp: Ha szeretnénk, a csontokról lefejtett húst is visszatehetjük a levesbe.

FŰSZ - 2013.

2012. július 16., hétfő

Clătite integrale cu cremă caramel şi fructe asortate, avagy Karamellkrémes tk. palacsinta vegyes gyümölcsökkel

Săptămâna trecută am scris despre o campanie de testare a tigăilor Fissler, iniţiată de magazinul online Găteşte sănătos. Ei, după ce am trimis mailul de înscriere şi mi-am făcut datoria (banner, post expus pe blog) faţă de cerinţe, joia trecută am primit şi eu tigaia pe care trebuia să o încerc. Am fost emoţionată când am deschis coletul, deoarece n-am participat încă niciodată la o asemenea acţiune. Sincer, până să sosească tigaia, am avut şi reţineri faţă de ea: ok, că FISSLER e marcă germană, că pe site are un preţ frumuşel, deci şi calitatea ar trebui să fie bună, dar ştiţi cum e, este o zicală, ce zice-aşa: "există banii pentru care părul are mătreaţă"... Însă - odată cu tigaia în mână - m-am liniştit că părul meu nu trebuie să facă mătreaţă falsă, căci produsul este de o calitate foarte-foarte bună: nu e grea, dar are greutate, este antiaderentă, iar marginea nu prea înaltă bănuiam că permite o uşoară întoarcere a clătitelor. Până la urmă aşa a şi fost, dar pentru asta m-am folosit de o spatulă din lemn, nu am putut să le întorc aşa cum obişnuiam, aruncându-le în sus. Dar cred că a fost totuşi neîndemânarea mea, aşa că o să mai exersez.:)

Am fost nevoită să aştept până sâmbătă cu încercarea ei, dar a meritat aşteptarea: mi-au ieşit nişte clătite superbune: pufoase, coapte uniform, şi cu toate că le-am făcut cam dietetice (fără zahăr alb şi făină albă), au fost lăudate şi de cei ce mănâncă de obicei în mod tradiţional.

Despre tigaie nu prea mai am ce să spun: este superbă, mă bucur să o am, şi mă bucur că am participat la campania de testare a ei. Mulţumesc mult lui Găteşte sănătos pentru ideea de testare, îi mulţumesc şi pentru încredere, iar nu în ultimul rând: pentru tigaia primită. Aşadar, dacă cineva stătea pe gânduri să o cumpere sau nu, o recomand din toată inima.



Clătite integrale cu cremă caramel şi fructe asortate

Ingrediente - pt. 13-15 clătite:
- pentru clătite: 300 g făină integrală, un praf de sare, 1 linguriţă mocca bicarbonat de sodiu, 3 ouă, 300 ml lapte, 400 ml apă minerală carbogazoasă, 3 linguri+ 1 linguriţă ulei.
- pentru umplutură: 4 linguri zahăr tos (3 linguri de fructoză în cazul meu), 50 g unt, 100 ml lapte condensat, 500 ml frişcă lichidă neîndulcită (frişcă adevărată, nu vegetală), 1-2 lingură rasă de zahăr pudră (fructoză), 3 plicuri de întăritor pt. frişcă, cca. 300 g fructe asortate (coacăze roşii şi negre, afine, zmeură, piersici tăiate cubuleţe).
- pentru ornat: fructe, frunzuliţe de coacăze sau mentă, zahăr pudră (glucoză în cazul meu)

Prepararea:
Începem cu crema. Punem zahărul tos într-un vas mai mic, şi-l punem la foc. Lăsăm zahărul să se caramelizeze amestecând încontinuu. Când capătă o culoare aurie, adăugăm untul şi lăsăm să se topească, mai apoi să fiarbă cca. 1 minut. După-aceasta turnăm şi laptele condensat, şi amestecând în continuare lăsăm să fiarbă 2-3 minute, după care se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit mai întâi în apă rece, apoi la frigider amestecând din când în când.
Pentru clătite amestecăm într-un vas făina cu sarea şi bicarbonatul, apoi adăugăm ouăle bătute şi amestecăm. Amestecând în continuare adăugăm laptele şi apa minerală, iar la sfârşit, bătând bine cu telul, încorporăm şi cele 3 linguri de ulei. Încingem tigaia, punem în ea linguriţa de ulei (numai înaite de prima clătită), mişcăm puţin tigaia ca uleiul să se prelingă pe toată suprafaţa ei, şi apoi turnăm un polonic de aluat. Mişcăm tigaia ca aluatul să se întindă uniform, şi coacem clătitele la foc mediu 1-2 minute. Când marginile clătitei s-au ridicat şi s-au încreţit puţin, o întoarcem cu grijă cu ajutorul unei spatule de lemn sau de teflon.
Când am terminat cu clătitele, terminăm crema. Batem frişca scoasă de la rece cu zahărul pudră şi întăritorul de frişcă până ce obţinem a spumă tare, iar apoi încorporăm şi crema caramel răcită. Spălăm şi lăsăm la scurs fructele.
Luăm câte o lingură mare de cremă, o întindem pe jumătatea unei clătite, presărăm o lingură de mix de fructe, iar apoi rulăm sau împăturim clătitele după plac. Pentru un aspect mai frumos punem crema într-un poş cu capăt în formă de steluţă şi trasăm pe clătite crema în formă de triunghi alungit. Presărăm fructele, iar apoi rulăm clătita în formă de con. La sfîrşit pudrăm cu zahăr pudră şi ornăm cu fructe şi frunzuliţe verzi.

Observaţii:
1. Eu am folosit făină integrală adusă direct din moară, deci nu este aşa de fină ca făina de la magazin, drept pentru care aveţi grijă la cantitatea de apă minerală folosită: adăugaţi-o cu grijă, s-ar putea să fie de ajuns mai puţin de 400 ml. Aceeaşi atenţionare este valabilă şi in cazul folosirii făinei albe.
2. Crema mea este mai albă, deoarece (acum am descoperit) fructoza nu se caramelizează. Adică se topeşte, dar culoarea nu şi-o schimbă ca zahărul tos. Sau cel puţin nu în atât timp.



Múlt héten megkaptam a FISSLER márkájú palacsintasütő serpenyőt, amit a Gateste Sanatos online bolt serpenyőtesztelő kampánya keretében "nyertem".:)
Kicsit féltem, amíg kézhez nem vettem a terméket, mert tudjátok, úgy tartja a mondás, hogy "van az a pénz, amiért korpásodik a haj", de amint megérkezett, és kézbe vettem, már biztosra tudtam, hogy nem kell majd hamis szavakat írnom róla. És tényleg: nagyszerű!!! Nem túl nehéz, de azért van súlya, tapadásmentes, és egyenletesen süti a palacsintákat. Egyedüli "hibája", hogy nem sikerült feldobva fordítani a palacsintákat úgy, ahogy eddig szoktam, hanem csak falapát segítségével. De ez biztos az én ügyetlenségem volt, úgyhogy még gyakorolni fogom...
Szóval, a serpenyő nagyon klassz, ha valaki eddig azon morfondírozott, hogy merje megvenni vagy sem, akkor bátran ajánlom, hogy tegye meg. De klassz lett benne az a palacsinta is, amit szombaton vacsorára "dobtam" össze úgy, hogy már teljes egészében megfelelt a férjem új étrendjének: cukormentesen készült. És még az is isteninek titulálta, aki tradicionálisan szokott étkezni.


Karamellkrémes teljes kiőrlésű palacsinta vegyes gyümölcsökkel

Hozzávalók - 13-15 db-hoz:
- a palacsintához: 30 dkg tk. liszt, csipetnyi só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 3 dl tej, 4 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz, 3 evőkanál + 1 kávéskanál olaj;
- a krémhez: 3 evőkanál gyümölcscukor (vagy 4 evőkanál cukor), 5 dkg vaj, 1 dl sűrített tej, 5 dl habtejszín, 1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint (én nem tettem), 3 tasak habfixáló;
- továbbá: kb. 30 dkg vegyes gyümölcs (piros és fekete ribizli Nagyágról:D, áfonya, málna, kis kockákra vágott őszibarack), szőlőcukor (vagy porcukor) a szóráshoz, ribizlilevelek (esetleg menta vagy citromfű)

Elkészítése:
A krémmel kezdjük, mert jól ki kell hűlnie. A cukrot vagy a fruktózt karamellizáljuk (ez utóbbi nem barnul meg!!!), majd beletesszük a vajat, és állandóan kavargatva kb. 1 percig főzzük. Felöntjük a sűrített tejjel, és továbbra is kavargatva forraljuk 2-3 percig, majd az edényt hideg vízbe állítva lehűtjük, végül pedig a hűtőbe tesszük. Ezalatt jól besűrűsödik a krém.
A palacsintához edénybe tesszük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a felvert tojást, és állandóan kavargatva beledolgozzuk a tejet meg az ásványvizet. Végül alaposan eldolgozzuk benne a 3 evőkanál olajat is. A serpenyőt felforrósítjuk, rácsepegtetjük a kávéskanálnyi olajat, ide-oda mozgatva hagyjuk szétfolyni a serpenyőben, majd beleöntünk egy merőkanálnyi masszát. A serpenyőt enyhén mozgatva hagyjuk a palacsintamaszsát egyenletesen szétterülni, majd 1-2 percig sütjük. Amikor a szélei már kissé felemelkedtek és befodrosodtak, egy lapáttal alányúlunk, és óvatosan megfordítjuk a palacsintát. További 1-2 percig sütjük a másik felén is, majd tányérra borítjuk. Kb. 13-15 db-nak kell kijönnie ebből a mennyiségből.
Miután a palacsintát megsütöttük, elkészítjük a krémet. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral és a habfixálóval, majd óvatosan beledolgozzuk a jó hideg karamellkrémet is. A gyümölcsöket megmossuk és lecsepegtetjük.
Egy-egy púpozott evőkanálnyi krémet rákenünk a palacsinta felére, megszórjuk 1-2 evőkanál gyümölccsel, majd tetszés szerint feltekerjük vagy hajtogatjuk. Én úgy csináltam, hogy a krémet csillagcsöves habzsákba tettem, és a palacsintákra háromszög alakban nyomtam a krémet. Ezután szórtam meg gyümölccsel, és végül tölcsérszerűen tekertem fel őket. Tetejüket megszórtam szőlőcukorral, és levélkékkel, illetve gyümölcsbogyókkal díszítettem.

Megjegyzések:
1. A lisztem ezúttal is darásabb, malomból származó liszt volt. Ha finomabbra őrölt, vagy fehér lisztből készítjük, óvatosan adagoljuk az ásványvizet, lehet, hogy kevesebb is elég belőle.
2. A krémem eléggé fehérre sikeredett, mert a fruktóz - kiderült - nem barnul meg a karamellizálódás során. legalábbis anem annyi idő alatt, mint a cukor; csak én nem mertem tovább hagyni a tűzön, mivel féltem, hogy tönkremegy, nem ismervén sajátosságait.

KAL - 2018.

2012. július 13., péntek

Gyors, lapos zsemlék

Még sosem készítettem kenyeret vagy péksüteményt kimondottan teljes kiőrlésű lisztből, de most megtettem annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem volt semmiféle fehérlisztem itthon. Kenyerünk sem volt, de kedvem sem, hogy üzletbe menjek érte, ezért fogtam a maradék teljes kiőrlésű lisztemet, sót, cukrot élesztőt meg tejet tettem hozzá, és begyúrtam kőttes palacsintának. Igenám, de kőttes palacsintát (ahogy nálunk nevezik a kelt tésztából sütött palacsintát) még sosem csináltam, pláne nem tk. lisztből, úgyhogy fogalmam sem volt, mi sül ki belőle. Rövid kelesztés után (kb. félóra volt) el is kezdtem sütni a "palacsintákat", de miután néhány darabot megsütöttem, rájöttem, hogy nem tetszik a végeredmény: nem volt rossz, de eléggé meg kellett sütni ahhoz, hogy átsüljenek, mire kívül sötétbarna lett, és meglehetősen ropogós. Belül pedig kétes állagú. És nagyon sok olajat is magukba szívtak. No, fogtam, félretettem a tálat a tésztával, és letakartam. Közben amit már megsütöttem, ráhelyeztem a sütőpapíros tepsire, és bedugtam a sütőbe: épp forró volt, mert előtte grilleztem meg a padlizsánszeleteket, és még 7-8 percig sütöttem őket. Érdekes végeredmény született, de az ebéd mellé tökéletes volt, a lányok szívesen mártogatták bele a krémlevesbe. El is fogyott. Miután ettünk, akkor jutott eszembe a maradék tészta. Mit csináljak vele? És akkor, mint aki feltalálja a spanyolviaszt, a homlokomra csaptam: hát megsütöm zsemlének! Fogtam a már említett sütőpapíros tepsit, kanállal kiszaggattam rá a masszát, és bedugtam a már kissé lehűlt sütőbe, és bekapcsoltam azt. Amíg újra felforrósodott, a halmocskák még keltek-nőttek egy kicsit, majd 220 fokon kb. 15 perc alatt megsütöttem őket. Végül a sütőt kikapcsoltam, és még vagy 10 percig benne hagytam őket száradni. A végeredmény? Azt nem mondhatom, hogy habos-babos, habkönnyű zsemlék születtek belőle, de azért könnyű, lyukacsos cipócskák lettek, és nagyon laktatóak voltak. A lányok szabályosan rájártak egész délután, mint a legfinomabb habostortára, este a férjemnek nem tudtam már adni belőle.:P Szerintem még fog készülni ilyesmi nálam, és mivel a tészta lágyabb, még a formázással sem kell kínlódni, a szaggatás tökéletes neki.:)





Gyors, lapos, teljes kiőrlésű zsemlék

Hozzávalók: 50 dkg tk. liszt, 4 g szárított élesztő, 2 csapott teáskanál só, 1 evőkanál barna cukor, 5 dl tej.

Elkészítése: A lisztet kimérjük, rászórjuk az élesztőt, a cukrot meg a sót, majd a tejet kicsinként adagolva hozzá, kanállal simára kavarjuk. Miután egynemű masszát kaptunk belőle, letakarjuk, és jó meleg helyen kelesztjük egy órácskán át. Ekkor  sütőpapírral bélelt tepsire olajozott kanállal halmocskákat szaggatunk, és betesszük a hideg/langyos sütőbe. A sütőt magas hőfokra állítjuk (220 fok), majd attól kezdve, hogy  kiforrósodott, 15 percig sütjük. Miután a sütőt kikapcsoljuk, még 10-15 percig hagyjuk a zsemléket száradni benne. Majd rácson, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:  Azt muszáj még leírnom, hogy nem üzleti tk. lisztből készült, hanem olyanból, amit malomból vettem, azaz sokkal darabosabb, grízesebb, mint az előrecsomagolt. A folyadékmennyiségnél ez lehet, hogy számít. Éppen ezért ajánlatos csak kicsinként adagolni. Mindenesetre, a masszának eléggé lágynak kell lennie, kézzel nem igazán formázható.

KELT - 2012.

Nagyobbikom eperlekvárral és tejjel kérte:
Kisebbikem "üresen" gyúrta magába:

2012. július 12., csütörtök

Új korszak az életünkben

Bár konkrétan akkor nem írtam róla, de néhány hónapja itt-ott elejtettem szavakat, melyekből kiderül, hogy nem ehetek disznóhúst. Allergiás vagyok rá, és bár addig nem okozott semmiféle tünetet - azaz nem tudhattam, hogy bizonyos dolgok miatta történnek - amikor nem eszem, most teljesen másképp érzem magam. Nem puffadok állandóan, nem ég a gyomrom és a nyelőcsövem, és (bocsánat) nem hányok. Ezt onnan tudom, hogy volt egy háromhónapos disznómentes időszakom, minekutána a körülmények úgy hozták, hogy ismét ettem rendszeresen, és  minden ugyanolyan lett, ahogy előtte volt. Mostanra ismét normalizálódtak a dolgok, süthetek-főzhetek a saját konyhámban, és remélem, az eredmény sem fog elmaradni.

Talán egyeseknél összedőlne a világ, ha ez kiderülne róluk, mármint hogy a sertésről le kellene mondaniuk, nálam, nálunk viszont nem okozott gondot. Maga a hús kiváltása egyszerű volt, mert amúgysem voltunk nagy disznóhúsevők: annyit fogyasztottunk évente, amennyit a család disznót vágó részétől kaptunk. A "disznóságok" pótlása azonban nehezebb lesz. Mert én nagyon szeretem a szalonnát, a töpörtyűt, a májast vagy a házi kolbászt is. Persze lehet ezeket másféle húsból is készíteni, de kérdeztem, és azt mondták, ha évente egyszer-kétszer, amikor megkívánom, éppen disznóból eszem őket, nem lesz semmi bajom tőle. A család - vagyis a férjem, mert a gyerekek még nem szólnak bele:) - is úgy van vele, hogy ha nekem nem szabad enni, inkább ő sem kéri; mint írtam, eddig sem szerette túlzottan, sőt, őt a "disznóságok" meg abszolút hidegen hagyják.:)

Fotó: INNEN.

Ezzel meg is volnánk, és még túl nagy változást, törést sem okozna az életünkben. Sőt, az sem, hogy a zöld teára és a gyapjú bármilyen formájára is allergiás vagyok. De .... volt egyszer egy tegnapi nap is ....

... Amikor a férjemről is kiderült egy-két "érdekes" dolog. Mégpedig az, hogy a cukorra allergiás. Meg a banánra és a szőlőre. És ez már "kissé" megváltoztatja az életünket. Fehér cukor, juharszirup, méz, fehér nádcukor, porcukor szóba sem jöhet ezután nála, ellenben a barna nádcukor nagyon kismértékben megengedett, illetve nem vált ki allergiás reakciót a gyümölcs-, a zöldség- és a nyírfacukor sem. A mesterséges édesítőszerek (pl. ciklamát, szorbitol, szacharin) is ki vannak zárva, de ezeket úgysem használnánk. A változatosság kedvéért férjecském a fekete teára is érzékeny, úgyhogy a zöld teámat már kidobtam, feketét pedig eddig sem, és ezután sem veszünk.:)

Fotó: INNEN.

Nem mondom, hogy most le lennénk törve az eredmények miatt, de az tény, hogy a cukor elhagyása jobban felforgatja majd az életünket, mint a disznóhúsé. Egyszerűen azért, mert meg kell tanulnunk meglenni nélküle, meg kell szoknunk azt, hogy másfajta termékekkel helyettesítsük. Igaz, eddig sem volt idegen számomra a mesterséges dolgok kerülése, illetve a teljes értékű tápanyagok használata, de mit szépíteni: amíg csak puszta "hobbiból" teszi ezt az ember, csupán azért, hogy egy kicsivel többet tegyen az egészségéért, mint a többiek, teljesen más dolog, mint amikor már nem szabad fogyasztani valamit. És nagyon komolyan kell vennünk a dolgot, mert férjem családjában van cukorbeteg személy, tehát ő is hajlamos lehet rá.
Igazából nekem okoz most fejtörést ez a dolog, mert mint írtam meg kell találnunk azt a terméket vagy termékeket, amelyekkel jól ki tudjuk váltani a cukrot. Persze, van alternatíva, tudom, de ki kell kísérleteznem, hogy mikor melyik a jobb számunkra, természetesen a "zsebet" is beleértve. Mert pl. a nyírfacukrot itt nagyon horror áron láttam egyszer: 62 lejért kilóját. Ami a fehér cukor kb. 5 lejes árához képest nem kis különbség! De azóta, remélem, itt is csökkent az ára, és elérhetőbb.

Szóval, az új konyhám (amiről majd lesz beszámoló, ha már mindent befejeztünk) nem várt újdonságokat is hozott magával, de nem baj, megoldjuk. Annak örülünk, hogy kiderült, és már mostantól tudunk tenni azért, hogy elkerüljünk későbbi nagyobb bajokat.

2012. július 11., szerda

Barackos, pudingos szelet

Régóta készítem ezt a sütit, amióta felfedeztem Duende blogján. Mindig másképp csinálom, azaz mindig más-más gyümölccsel próbálom ki, és eddig még sosem volt, hogy ne lett volna finom. Még szilvalekvárral is nagyszerű volt! Barackkal még nem csináltam, de most egymás után két tepsivel is sütöttem. Egyszer próbából, hogy lássam, hogy süt az új sütőm;:), másodszor pedig ... már vittem is magammal hétvégére. Igaz, hogy először mindenki pizzának gondolta, de akkor sem ment el a kedvük tőle, amikor megtudták, hogy sütemény, és nem pizza.

Mivel tudtam, hogy olyannak is kell ennie belőle, aki általában reformosan táplálkozik, én is megreformáltam kissé az eredeti receptet, ezért cukor helyett mézet és szőlőcukrot használtam, fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésűt, de ezeket nyugodtan lehet helyettesíteni azzal, amivel ki-ki szokta.


Barackos pudingos szelet - reformosan

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg méz, 5 dkg szőlőcukor, 1 evőkanál vaníliakivonat, csipetnyi só, 2 tojás, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor, 5-6 evőkanál tej; a pudinghoz: 1 tasak vaníliás pudingpor, 4 evőkanál méz, 5 dl tej; a tetejére: 60 dkg őszi- és kajszibarack vegyesen (mag nélkül mérve), 2 evőkanál búzadara, 3 evőkanál méz.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a tej kivételével tálba tesszük, és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk kanalanként a tejet mindaddig, míg sima, enyhén folyós masszát nem kapunk. Sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe simítjuk (jó vékonynak kell lennie), és félretesszük. A pudingporból, a mézből és a tejből megfőzzük a pudingot, majd rácsorgatjuk a tepsiben lévő masszára. A pudingot megszórjuk búzadarával, szétoszlatjuk rajta a kimagozott, kis darabokra vágott gyümölcsöt, majd meglocsoljuk a mézzel. 180-200 fokos sütőben  kb. 30 perc alatt megsütjük. Bármilyen más gyümölccsel készíthető.

2012. július 10., kedd

Tökös nyári lepény

Múlt héten beüzemeltem az "új" (értsd: felújított, de még nem teljesen befejezett) konyhám vadiúj sütőjét. A sors úgy hozta, hogy nem valamilyen grandiózus, bonyolult fogás vagy sütemény készült el benne elsőként, hanem ez a kis egyszerű tökös lepény. A Katucikonyhán láttam aznap egy  hasonló finomságot, s minekutána a tetején megsült "citromszeletek":P nagyon kellették magukat, és főleg, hogy nekem is árválkodott két kis tök a hűtőmben, hát felhasználtam őket. Alapjában nem módosítottam a receptet, de még kiegészítettem ezzel-azzal, így tartalmasabb lett, és mi estebédre ettük. Még a férjem sem talált kifogásolnivalót benne, pedig a tökkel még nem került túl nagy barátságba!:) Langyosan volt a legfinomabb.



Tökös nyári lepény

Hozzávalók: 2 zsenge tök, 6 nagy tojás, 2 kicsi lila hagyma, 1 paradicsom, 20 dkg sajt, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, só, bors, kevés petrezselyemzöld, vaj.

Elkészítése: A tököt megmossuk, vastagabb részén kettéhasítjuk, majd vékonyan felszeleteljük, és egy tálba tesszük. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és a tökhöz adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd rászórjuk a lisztet, és alaposan összeforgatjuk. Egy másik edényben felverjük a tojást, sóval, borssal, aprított  petrezselyemzölddel ízesítjük, majd ráöntjük a tökre, és összekeverjük. Egy hőálló tálat jól megkenünk vajjal, beleöntjük a tojásos tököt, elsimítjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, végül pedig kirakjuk vékony paradicsomszeletekkel. Ezeket is enyhén megsózzuk, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

KT - 2013/7

2012. július 9., hétfő

Clatidiada bloggerilor culinari, avagy Gasztrobloggerek palacsinta-hadjárata

"Noi iti dam tigaia, tu faci clatitele!"

In cadrul campaniei "Sunt prea sarac sa cumpar lucruri de proasta calitate!" siteul www.GatesteSanatos.ro va invita sa testati calitatea germana a tigailor marca Fissler. Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest "drive test" al tigailor pentru clatite, primesc GRATUIT cate o tigaie pentru clatite marca Fissler.
Conditii de participare: AICI. Durata campaniei: 9-19 iulie 2012.
Haideti la clatite cu totii!:)



"Mi adjuk a serpenyőt, te sütöd a palacsintát!"

A Főzz Egészségesen honlap serpenyőtesztelő kampányt indított. A kampány keretében az első 70 jelentkező blogger egy Fissler márkájú palacsintasütő serpenyőt kap kipróbálásra, amelyet végül ajándékba kap. Néhány feltételnek azonban meg kell felelni, végül pedig bejegyzésben kell feltenni a blogra a serpenyőben megsütött palacsinta receptjét. A részvétel részletei megtalálhatók ITT. A kampány időtartama: 2012. július 9-19.
Hajrá mindenki! Palacsintára fel!:)

2012. július 5., csütörtök

Zöldbabos paradicsomsaláta



Zöldbabos paradicsomsaláta


Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg paradicsom, 2 közepes lila hagyma, 20 dkg sajt, 4 tojás vagy 8 fürjtojás, 25 dkg főtt zöldbab, só, citromlé, friss tárkony.


Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, apró darabokra tördeljük, sós vízben puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. A tojást keményre főzzük, lehűtjük és meghámozzuk. A paradicsomot szeletekre, a hagymát apróra, a sajtot pedig vékony hasábokra vágjuk, majd egy tálban az egészet összekeverjük a zöldbabbal. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk citromlével, illetve rászórjuk az apróra vágott tárkonyt. A főtt tojásokat kettévágjuk, és mindenkinek 2 fél tojást vagy 4 fél fürjtojást helyezünk az adagjára. 


EK - 2012/8

2012. július 4., szerda

Vargányakrémleves



Vargányakrémleves (tárkonyosan vagy kakukkfűvel)


Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy krumpli, 50 dkg friss vagy 5 dkg szárított vargánya, 2 hagyma, ½ dl olaj, 2-3 dl tejszín, 1 csokor kakukkfű, só, citromlé.

Elkészítése: Egy fazékban felforralunk kb. 2 l vizet, majd megsózzuk, és puhára főzzük benne a meghámozott, feldarabolt krumplit. Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát meg a kakukkfű (vagy friss, esetleg szárított tárkony) felét, megsózzuk, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Amikor minden megpuhult, a hagymás gombát a krumplihoz öntjük, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lángra, hozzáöntjük a tejszínt, ha szükséges vízzel tetszés szerint hígíthatjuk, és hagyjuk egyet-kettőt lobbanni. Az ízét sóval és citromlével igazítjuk, végül megszórjuk az aprított maradék kakukkfűvel (vagy tárkonnyal). 

Megjegyzés: Ha szárított vargányával készítjük, azt kb. félórára forró vízbe áztatjuk, mielőtt a hagymához adnánk. Az áztatólevet nem öntjük el, hanem azzal hígítjuk végül a levest. 

KAL - 2018. 

2012. július 3., kedd

Tehéntúrós laska

14 évvel ezelőtt, amikor farkaséhesen érkeztünk haza egy kirádulásról a holland fiatalokkal, túrós laskával vártak bennünket. Sosem felejtem el. Alig vártam, hogy asztalhoz üljek, alig vártam, hogy ehessek. És akkor beleszúrtam a villát egy falatba, bekaptam, és nem is tudom, hogyan tudtam megállni, hogy ki ne köpjem.
Hogy mi történt? Hát csak az, hogy addig nekem a túrós laska csakis sósat jelentett, azaz juhtúróval készített főtt tésztát, amit befaltam viszont édes volt, és tehéntúróval készült. Biztos nem volt rossz, de engem akkora csalódás ért akkor, hogy azóta sem ettem. Tegnap viszont valamilyen gyors és egyszerű vacsorában gondolkodtam. Az üzletben megláttam a tehéntúrót, és már meg is volt az ötlet. Nagyon finom, laktató, aromás tésztaétel lett belőle. Enyhén hasonlít az íze a vargabélesére, de persze, nem kell bele annyi minden, nem kell összesütni, ennélfogva gyorsan meg is van. Csak ajánlani tudom.:)



Tehéntúrós laska (tészta)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg kockatészta, 50 dkg tehéntúró, 3 evőkanál cukor, 3 tasak vaníliás cukor, 1 citrom héja, 2-3 evőkanál olaj, só; a tálaláshoz: tetszés szerint friss gyümölcs vagy befőtt.

Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük. Egy tálban villával összetörjük a túrót, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot meg a vaníliás cukrot, és jól összedolgozzuk. A tésztát leszűrjük, a túróhoz adjuk, meglocsoljuk olajjal, és alaposan összekeverjük. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható. Friss gyümölcsöt (én pl. barackot) vagy valamilyen befőttet adhatunk mellé. Esetleg beáztatott mazsolát is tehetünk bele.

Related Posts with Thumbnails

2012. július 31., kedd

Mezőségi langalló

A langallóról mindenki tudja, hogy mi, és azt is, hogy ezerféleképpen lehet készíteni.
Ezt a változatát a kolléganőm édesanyjától kaptam, és nagyon-nagyon finom lett.:) Én annyit változtattam rajta, hogy került bele 20 dkg teljes kiőrlésű liszt is. Illetve adaptáltam a kenyérsütőgépemhez, ezért a megadott 50 dkg liszt helyett 60-nal csináltam, szárított élesztővel, és picivel több tejjel. A könnyebbség kedvéért pedig juhtúróval töltöttem, de lehetett volna dinsztelt hagymával, dinsztelt káposztával, édes túróval, szilvalekvárral, bármivel.:)


Mezőségi langalló

Hozzávalók 5 darabhoz: 4 g szárított élesztő, 60 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 4 dl tej vagy víz, 10 dkg puha vaj, 50 dkg juhtúró, kevés liszt, olaj.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd 1-1,5 órán át langyos helyen kelesztjük. (A kenyérsütőgépbe a fent leírt sorrendben pakoltam a hozzávalókat.) Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és 5 részre osztjuk. Mindegyik részt kettévágjuk, és szép kerek gombócokat formálunk belőle. Lisztezett felületen mindegyiket 20-25 cm átmérőjű vékony körré nyújtjuk. Az egyiknek a közepére szétmorzsoljuk a juhtúrót úgy, hogy a széleken egy 2-3 cm-es üres rész maradjon. Ráborítjuk a másik kört, és a széleken jól megnyomkodjuk. Végül egy villa segítségével is megnyomkodjuk, így biztosabb, hogy nem fog szétnyílni. Sütőpapíros tepsire helyezzük a megtöltött tésztát, és 200 fokos sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük. Miután kivesszük, egy ecset segítségével vékonyan átkenjük olajjal. Ahogy egy kicsit hűlt (ki, ahogy bírja:)), már fogyasztható is. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is. Töltés után nem muszáj ismét keleszteni, de az sem baj, ha kel még egy kicsit..:)

KAL - 2013.

2012. július 30., hétfő

Tárkonyos pityókaleves

"Isenem, Istenem, sugározd meg nekem,
Kell-e a tárkonyos pityókalevesbe petrezselyem?"
A fáma szerint így imádkozott az egyszeri ditrói menyecske, aki élete első krumplilevesét készült megfőzni az anyja segítsége nélkül. S hogy a tárkonyos pityókalevesbe valójában kell-e petrezselyemzöld vagy sem, a ditrói menyecskéhez hasonlóan én sem tudom, de egykettőre megoldottam a dolgot: nem tettem.
Ez a leves hagyományos erdélyi étel, nemcsak mifelénk a Marosmentén, hanem a Székelyföldön mindenhol, és gondolom, Erdély más tartományaiban is készítik. Nálunk általában krumplinak hívjuk a burgonyát, de van egy-két olyan étel, amiben a zamatosabb, székelyesebb elnevezését használjuk. Ilyen a pityókaleves is. Vagy a pityókás rántotta. Sokféleképpen készülhet: hússal vagy anélkül, de természetesen, a húsos - általában valamilyen füstölt húsos - változata a hagyományos. Én most nagyon kevés szalonnát és egy jó arasznyi kolbászt használtam bele.


Tárkonyos pityókaleves

Hozzávalók: 50-60 dkg jó húsos füstölt csont vagy  1 arasznyi kolbász, 5 dkg szalonna, 50 dkg krumpli,1 sárgarépa, 1 nagy hagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 evőkanálnyi aprított ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A füstölt csontot jól megmossuk forró vízben, majd 2-3 l hideg vízben főni tesszük, és miután fölforrt, habját leszedegetjük. Amikor a hús félpuhára főtt, a szalonnát nagyon kicsi kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkavarjuk, félrevesszük a lángról, és rögtön beleöntjük a leveses fazékba. Amikor fölforrt, beletesszük a karikára vagy felezett karikákra vágott sárgarépát, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor dobjuk bele a meghámozott, kockára vágott krumplit, megsózzuk, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ezután a lisztet simára keverjük a tejjel, és behabarjuk vele a levest. Hagyjuk fölforrni, és ha túlságosan sűrűsödne, kevés forró vízzel hígítjuk a kívánt állagúra. A tejfölt elkeverjük kevés forró levessel, és a fazékba öntjük. Jól kiforraljuk, majd elzárjuk a fazék alatt a lángot. Végül rászórjuk az aprított ecetes tárkonyt, illetve tárkonyecettel és további sóval ízesítjük tetszés szerint. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé. Van, aki apróra vágott, sózott-olajozott lila hagymával fogyasztja.

Megjegyzés: Ha nem hússal, hanem kolbásszal készítjük a levest, akkor a szalonnaolvasztással indítunk, majd a pörköltalapot öntjük fel a kellő mennyiségű vízzel. A karikára vágott kolbászt pedig akkor adjuk hozzá, amikor a krumpli már félpuha.

KAL - 2013.

2012. július 29., vasárnap

Majonézes nyers káposzta

Bár ezekben a nagy melegekben nem igazán kívánjuk (és nem is túlzottan ajánlott) a majonézes dolgokat, azért egy gyors, frissen elfogyasztott, sok zöld fűszerrel ízesített kenyérre kenhető krém még jólesik, és nagyon jó változatosságot hoz az étrendünkbe. Ez az adag 1 felnőttnek és 2 gyereknek tökéletesen elég volt.


Majonézes nyers káposzta

Hozzávalók: 30-35 dkg friss káposzta, 1 adag félperces majonéz (1 tojás, 2 dl olaj, 1-2 teáskanál mustár, só, citromlé), 2-3 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított, morzsolt csombor vagy 2-3 ágacska friss csombor, só, citromlé, csilipehely, pirítós.

Elkészítése: A káposztát a fokhagymával együtt késes aprítóban finomra aprítjuk, vagy lereszeljük a nagylyukú reszelőn, illetve a fokhagymát összezúzzuk. Elkészítjük a majonézt, majd a káposztához adjuk. Beletesszük az aprított petrezselyemzöldet meg a csombort, és alaposan összekavarjuk. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Tálaláskor csilipelyhet szórunk rá. Ha csak felnőttek esznek belőle, a csilipelyhet bele is lehet kavarni. Pirítósra kenve fogyasztjuk. Friss zöldség is tálalható mellé. Hús-, zöldség- vagy tésztanapon fogyasztható.

FŰSZ - 2013.

2012. július 28., szombat

Fürjtojással töltött, keleties ízű fasírt

Vagy 25 fürjtojást kaptam jómúltkoriban kedvenc Lidi barátnőmtől.:) Sütöttem tükörtojást, használtam fasírtba, használtam salátához, de még mindig volt belőle. Ahányszor kinyitottam a hűtőt, a maradék 6 darab ott nézett farkasszemet velem. Persze, egykettőre megsüthettem volna, de "elpazarolni" sem akartam. Így aztán kitaláltam, hogy megfőzöm, és ... felhasználom.
A fasírt is nagy kedvencem, de nemcsak nekem, hanem a családnak is. Most viszont egy kicsit merész gondolatom támadt, és egy lapra tettem fel mindent: ha majd nem ízlik, kicsit falnak belőle!:P:P:P De fölösleges volt az aggodalmam, mert a férjemnek nagyon ízlett, a lányok pedig csak a tojás körüli "trutyival" nem voltak kibékülve.:)

Azért egyvalami nem volt rendben ezzel az étellel. Ha mondjuk 12 db tojásom lett volna, sokkal jobban be lehetett volna osztani a húst is, így csak 6 nagyobb kolbászszerű fasírtot tudtam csinálni, és tojás csak a közepében volt. Tehát a receptben a 6 tojás helyett 12-t fogok megadni, mert úgy jobb lesz. Persze, az ízén ez nem sokat változtat.

Ez lett belőle:


Fürjtojással töltött, duplán padlizsános, keleties ízű fasírt zöldségsalsával

Hozzávalók: 12 db fürjtojás, 40 dkg darált pulykahús, 10 dkg szikkadt kenyér, 1 nagy padlizsán, 1 közepes hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 teáskanál falafel-fűszer, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 1/2 teáskanál currypor, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt bors, 1-2 teáskanál só, 1 kis csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa; továbbá: só, olívaolaj; a salsához: 2 uborka, 3 paradicsom, 1 zöld vagy sárga húsú paprika, 1 lila hagyma, só, 1 citrom, olívaolaj.

Elkészítése: A fürjtojásokat hideg vízben főni tesszük, 3-4 perc alatt keményre főzzük. A padlizsánt meghámozzuk, majd 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy mindig csak a külső részéből vágunk, belső magvas része pedig megmaradjon. A szeleteket sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt meggrillezzük őket. A masszához a kenyeret hideg vízbe áztatjuk. A maradék padlizsánt először vékony szeletekre, majd vékony csíkokra, végül pedig nagyon apró kockákra vágjuk, jól besózzuk, és félretesszük. Egy tálba tesszük a húst, a jól kifacsart és összemorzsolt kenyeret, a folyó víz alatt leöblített és kifacsart padlizsánt, a tojást, az aprított petrezselyemzöldet (bár azt hiszem, a friss koriander lenne az igazi bele) meg a fűszereket, és alaposan összedolgozzuk őket. Végül 2-3 teáskanálnyi zsemlemorzsát dolgozunk a masszába, hogy könynebben dolgozhassunk vele. A tojást meghámozzuk, mindegyiket beletekerjük egy-egy szelet grillezett padlizsánba, és félreteszsük. A masszát tizenkétfelé osztjuk, vizes kézzel labdacsokat formálunk belőle, majd közepükbe mélyedést készítünk, és belehelyezzük a padlizsánba tekert tojásokat. Szépen bebugyoláljuk a hússal, és hosszúkásra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon, légkeveréssel sütjük 15-20 percig, majd 230 fokon grillezzük 10-15 percig. Én a nagyokat 20, illetve 15 percig sütöttem, ha kisebbek lesznek, biztos kevesebb idő is elég. Amíg sülnek, elkészítjük a finom salsát. A zöldségeket meghámozzuk, a paprika és a paradicsom magjait eltávolítjuk, majd az egészet nagyjából azonom, 5x5 mm-es kockákra vágjuk. Végül sóval, citromhéjjal és citromlével ízesítjük, illetve meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

EK - 2013/5

2012. július 27., péntek

Céklakrémes omlett

Múltkoriban, az Erdélyi konyhás találkozón egy isteni finom vargányakrémes omlettet ehettünk Zsuzsiga kezei alól kikerülve. Gyönyörű is volt, finom is volt, fenséges reggeli volt.
Tegnap, csak úgy hirtelen, minden előzetes bevezető nélkül, egyszercsak beugrott, hogy egy alkalommal gyönyörű bébicéklát vettem, és még nem használtam fel. Hogy a vargányakrémes omlett (aminek receptje benne lesz az augusztusi Erdélyi konyhában) hogyan jutott eszembe épp akkor, szintén nem tudom, csak azon kaptam magam, hogy céklát hámozok, és már dolgoznak a fogaskerekek a kivitelezésen. Csak egyszerűen elképzeltem, hogy milyen ízeket éreznék szívesen benne, és már ügyködtem is. Hogy milyen lett a végeredmény? Kettős. Egyrészt az íze isteni lett, sőt, számomra teljesen várakozáson felüli volt, a kinézetén viszont lenne még fejleszteni való. Mert a Zsuzsi omlettje szép magas maradt, az enyém meg "kissé" összeesett, és következő alkalommal csak úgy fogok hozzá az elkészítéséhez, ha lesz házi tojásom, hogy a színe szép sárga legyen, és ne egy szürkés-nagyon halvány sárgás akármi. De majd jövök a fejlesztésekkel is!:)


Céklakrémes omlett

Hozzávalók 2 személyre: 8 dkg cékla, 4 dkg lila hagyma, 2 cikk fokhagyma, szárított oregánó, só, bors, 2-3 dkg vaj, 4 tojás, 1 csapott evőkanál liszt, 1/2 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A céklát, a hagymát meg a fokhagymát késes aprítóban finomra aprítjuk, majd egy tálkába tesszük, és rászórjuk az ízlés szerinti fűszereket. Egy kerek jénai tál oldalát kikenjük vajjal, a többi vajat pedig hozzáadjuk a céklához, és alaposan összedolgozzuk. A céklás krémet elsimítjuk a tál alján, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 6-7 percre. Ezalatt a tojásokat fölverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd beledolgozzuk a lisztet, és simára kavarjuk. A sütőből kivesszük a jénait, beleöntjük a tojást, majd a tetejére szórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. Visszatoljuk a sütőbe, 7-8 percig sütjük 200 fokon, majd visszavesszük 170 fokra, és további 7-8 perc alatt készre sütjük. Lila hagymával, paradicsommal tálaljuk. Húsnapon ehető.

Megjegyzés: Következő alkalommal megpróbálom úgy, hogy reszelt sajtot is teszek a tojásba, hátha nem esik össze sütés után.

EK- 2012/11

2012. július 26., csütörtök

Görög citromos leves

Hogy a görögöknek valóban van-e ilyen levesük, vagy csak a külföldiek fogják rá a görög előtagot, nem tudom, de az tény, hogy nálunk gyakran szokott szerepelni az éttermek étlapjan ilyen elnevezéssel. Angol nyelvű oldalakon is lehet találni hasonló leveseket, bár többféle elnevezéssel: pl. greek lemon-rice soup vagy greek egg-lemon soup. A google fordító segítségével megpróbálkoztam a görög nyelvű kereséssel is, de semmi hasonló levesre nem bukkantam. Azonban a kidobott találatokban általában volt egy közös vonák: a vöröslencse. Egyszer egy olyan levest is kipróbálok...
No, szó, ami szó, hogy autentikus-e vagy sem, itt most másodlagos kérdés, a lényeg az, hogy maga a leves nagyon-nagyon finom, reggel-délben-este képes lennék megenni. A családnak is nagyon ízlett. Végül a magam változatát alkottam meg annak alapján, ahogy vendéglőben ettem tavaly nyáron, a tengerparton.


Görög citromos leves

Hozzávalók: 1 csirke csontos részei, 3 nagyobbacska sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér vagy paszternák, 1 nagyon kicsike zellergumó, 1 hagyma, 8 dkg rizs, 3 tojássárgája, 1 citrom, friss kapor.

Elkészítése: A csirkét kb. 3 l hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, habját leszedegetjük, és megsózzuk. Meghámozzuk a zöldségeket, mindegyiket apró kockákra vágjuk, és rendre a leveshez adjuk. (Először a sárgarépát dobjuk bele.) Amikor a zöldségek majdnem megpuhultak, kiszedjük a húst, beletesszük a megmosott rizst, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ha szükséges, a levét pótoljuk kevés forralt vízzel (azért forralttal, hogy a fővés ne álljon le). Amikor minden megpuhult, a levest félrehúzzuk, visszatesszük bele a csontokról leszedegetett húst, majd a tojássárgáját elkeverjük citromlével, és 1-2 merőkanál forró levessel, és belecsorgatjuk az edénybe. Visszahelyezzük a lángra, de mielőtt fölforrna, elzárjuk a lángot. A citromlevet ízlés szerint adagoljuk, nekem elég volt egy 1/2 citromnak a leve. Igaz, nagy volt. Végül utánasózunk, ha kell, és megszórjuk frissen aprított kaporral. Isteni!:)

EK - 2012/12

Ciorbă de pui a la grec

Ingrediente pentru 4 persoane: 300-400 g piept sau pulpe de pui dezosate, 3 morcovi mai mari, 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac, 1 țelină mică, 1 ceapă, 80 g orez, 3 gălbenușuri de ou, 1-2 lămâi, mărar tocat, sare. 

Prepararea: Se pun la fiert cca. 3 litri de apă, se sărează ușor. Se curăță legumele, toate se taie cubulețe. Carnea de pui se taie în bucățele mici, de o îmbucătură. Când apa a dat în clocot, se adaugă morcovii, după care celelalte legume și carnea. Când sunt pe jumătate fierte, se adaugă orezul spălat și se fierbe totul până ce se gătesc. Dacă e nevoie, se mai completează zeama cu apă fiartă. Când toate sunt gata, se ia de pe foc, se freacă gălbenușurile cu zeamă de lămâie după gust și cu puțină zeamă fierbinte și se toarnă totul la ciorbă. Se pune vasul înapoi pe foc, dar nu se mai lasă să dea în clocot. Se potrivește de sare și de lămâie și se presară mărar tocat.

BA - 2020/4. 

Patisszonlepény kapros tejföllel Rubintól

Rubin konyhájában láttam meg ezt a finomságot, s mivel a hűtőmben éppen "porosodott" egy patisszon, gondoltam, kipróbálom. Nem bántam meg, sőt, nagyon finom volt, a lányoknak is nagyon ízlett. Hárman be is vágtuk az utolsó morzsáig. Ezt-azt módosítottam rajta, főleg mert tejem éppen nem volt, illetve teljes kiőrlésű liszttel készítettem, de a végeredmény - biztosíthatlak - egy nagyon puha, szaftos, ízletes lepény lett. A kapros tejföl jól kiegészítette. Azért legközelebb azt hiszem, fokhagymát is fogok tenni a tejfölbe! VAgy több fokhagymát a tésztába:) Jaj, azt elfelejtettem  még, hogy kétféle "ruhába" is felöltöztettem: egyik a sütőben sült változata, másik pedig, az olajban sült, fasírtszerű  kivitelezése. A magyarázata egyszerű: későn eszméltem, hogy Rubin nagyobb méretű edényt írt, mint amit én kikentem már vajjal, és nem mertem az egészet beleönteni, nehogy ne süljön át. A maradékot megsütöttem olajban. Az is nagyon finom lett, a lányaim kérdezték is: nincs több fasírt a lepény mellé?:D:D:D
Tökkel, cukkinivel szintén készíthető.


Patisszonlepény kapros tejföllel

Hozzávalók: 50 dkg patisszon vagy tök (héj és mag nélkül), 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (szemcsésebb fajta), 3 tojás, 2 dl tejszín, kb. 1/2 dl víz, 1 evőkanál olaj, 2 csapott teáskanál szódabikarbóna, só, őrölt színes bors, 1 teáskanál szárított oregánó, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 cikk (mehet több is) zúzott fokhagyma; vaj, zsemlemorzsa; továbbá: 2 dl tejföl, só, citromlé, firss kapor, esetleg 1-2 cikk fokhagyma.

Elkészítése: A tököt lereszeljük a nagylyukú reszelőn, kissé lesózzuk, és állni hagyjuk. A tojássárgáját simára keverjük az olajjal, a szódabikarbónával, a fűszerekkel meg 1 teáskanál sóval, majd fellazítjuk a tejszínnel. Ezután belekeverjük a lisztet, végül pedig a kissé kinyomkodott tököt. Fellazítjuk a vízzel, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot. A masszának enyhén folyósnak kell lennie, galuskatésztánál valamivel sűrűbbnek. (Nekem a muffintésztám szokott hasonló állagú lenni.) Egy kb. 25*35 cm-es tepsit kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával. A tésztát belesimítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk, és először 180 fokon sütjük kb. 20 percen át, majd további 20 percig 150 fokon sütjük tűpróbáig.
A masszát meg lehet sütni olajban is úgy, hoyg egy-egy evőkanálnyi adagot szakkatunk bele a felforrósított olajba, és mindkét oldalát szép ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
Bármelyik változatát kapros tejföllel tálaljuk. Ehhez a tejfölt ízlés szerint ízesítjük kaporral, sóval és citromlével. Esetleg zúzott fokhagymával.

2012. július 24., kedd

Mentás citromfagylalt

E fagyi ötletét INNEN vettem, csak kisebb adagot készítettem, és nem cukorral édesítettem. Illetve szárított mentát használtam a friss helyett, mert frisset csak utólag kaptam.:P


Mentás citromfagylalt

Hozzávalók: 30 dkg joghurt, 2 púpozott teáskanál sztéviapor, 7 teáskanál gyümölcscukor, (vagy 12-15 dkg cukor), 3 dl habtejszín, 1 lime héja és leve, 1 citrom héja, 1/2 citrom leve, 15 friss mentalevél, vagy 7-8 szárított mentalevél.

Elkészítése: A joghurtot simára keverjük az édesítőkkel, a citromhéjjal meg a finomra aprított vagy morzsolt mentával, és 15-20 percre félretesszük. A habtejszínt keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk az ízesített joghurtot is. A masszét műanyagedénybe öntjük, és a fagyasztóba tesszük néhány órára. Egy kis adagot formákba öntöttem, így az hamarabb megfagyott, és a lányaim nagyon örültek neki.:)

NÚ - 2018/8.

2012. július 23., hétfő

Ribizlileves

Gyors, finom nyári leves, és nem utolsó sorban tele vitaminokkal. Az elkészítésénél is igyekeztem, hogy minél kevesebb tápanyag, vitamin vesztődjön el belőle.


Ribizlileves

Hozzávalók: 2 maréknyi feketeribizli, 2 maréknyi piros ribizli, 1 púpozott evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 2 csipetnyi só, 2-3 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: Egy edényben felforralunk kb. 1,2 l vizet, majd hozzáöntjük a tejföllel és kevés forró vízzel elkevert lisztet. Kiforraljuk, majd hozzáadjuk a leszemezett feketeribizlit, és botmixerrel leturmixoljuk. Ezután a levest leszűrjük, hogy a magvakat eltávolítsuk, és egy másik edénybe öntjük. Ízlés szerint édesítjük barna cukorral, felforraljuk, beledobjuk a piros ribizlit, majd ahogy egyet lobbant, félre is vesszük a lángról. Langyosan vagy jól behűtve tálaljuk.

KAL - 2018.

2012. július 22., vasárnap

Paradicsomos, juhtúrós rakott padlizsán

Juhtúrós rakott lecsóféleséget szoktam készíteni, mióta egyszer Gabojszánál megláttam az ötletet, most viszont egy egyszerűbb változatot készítettem el. És végülis nem is lecsó, hiszen hiányzik belőle az olyan fontos alapanyag, mint a hagyma meg a paprika, azok nélkül meg nincs lecsó, ugyebár! Úgyhogy kérem szépen, ez egy egyszerű, paradicsommal és juhtúróval lerakott padlizsán. De annál finomabb!!!:)
Bár szerintem a finomságához hozzájárult az a "paradicsomkonzerv" is, amit használtam hozzá: tavaly tettem el én, édesanyám finom, érett paradicsomaiból, mintegy próbából. És mivel amit készítettem, kiállta a próbát, hát idén több is készül majd belőle, és akkor a "receptet" is leírom.

(Nem az ételt tálaltam konyhai törlőre, hanem azon volt az üvegtál, amiben készítettem.:):):))

Paradicsomos, juhtúrós rakott padlizsán

Hozzávalók: 2 padlizsán, 2 kicsi paradicsomkonzerv, 30 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, só, bors, kevés olívaolaj, 1 evőkanál aprított zellerzöld.

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, héjastól felkarikázzuk, és alaposan besózzuk. 10-15 percig állni hagyjuk, majd folyó víz alatt leöblítjük. Ezután konyharuhával fölitatjuk róla a fölösleges nedvességet, és sütőpapírral bélelt nagyméretű tespre rakosgatjuk. Egy ecset segítségével vékonyan megkenjük olívaolajjal, majd a 220 fokra belemegített sütőbe toljuk, és grillfokozaton 10 perc alatt megsütjük. Az idő leteltével egy lapáttal óvatosan megfordítjuk a szeleteket, másik oldalukat is lekenjük olívaolajjal, majd további 7-10 percre visszatoljuk a forró sütőbe. Amíg a padlizsán sül, a paradicsomkonzervet leszűrjük, a paradicsomot pedig összevagdossuk. Ízlés szerint megsózzuk, ílletve összekeverjük a zellerzölddel. Egy hőálló tálat vékonyan megkenünk olajjal, az alját pedig sűrűn kirakjuk padlizsánszeletekkel. Ezen elkenjük a paradicsom felét, szétmorzsoljuk rajta a juhtúró felét, majd megkenjük kb. 2 dl tejföllel. A rétegezést megismételjük, majd az edényt 220 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre vagy addig, amíg a rakottas tetején a túrós-tejfölös keverék meg nem pirul. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Miután hűl egy keveset, szépen lehet szeletelni is.:)

FF - 2013/8

Ropogós csirkecomb sült krumplival és salátával

A világ legegyszerűbb étele, ideális olyankor, amikor nincs sem időnk, sem kedvünk sokat bajlódni a főzéssel. Mindent bele egy edénybe, a sütő pedig végzi a dolgát. Azalatt meg a saláta mégiscsak elkészül!:) Nem mellesleg ez volt az első húsétel, amit az új sütőmben sütöttem. Azóta még készült ropogós csirke benne, ami sokkal szebben meg is pirult, elős alkalommal viszont még csak tanulgattam, kísérletezgettem. Ha pedig ma reggel valaki ott áll egy adag csirkecomb fölött, és nem tudja, mit kezdjen vele, hát íme, itt az ötlet. Ebédig akár háromszor is elkészül!:)


Ropogós csirkecomb sült krumplival és salátával

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb, só, bors, fokhagymapor, csipetnyi őrölt kömény, 80 dkg krumpli, 2 evőkanál mustár, olaj; a salátához: 2 kicsi lila hagyma, 4-5 uborka, 4-5 paradicsom, 1 evőkanál (édes) mustár, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A combokat megtisztítjuk, megmossuk, és felitatjuk róluk a vizet. Éles késsel néhány helyen (ahol vastagabb, illetve a csontok mellett) bevagdossuk, hogy jobban átjárják az ízek, és könnyebben átsüljenek. Alaposan bedörzsöljük őket só, bors, fokhagymapor és őrölt kömény keverékével, majd - ha van rá időnk - tálba téve hagyjuk egy kicsit pácolódni. Ha nincs, akkor sem gond, úgy is finom lesz. A krumplit meghámozzuk, méretüktől függően négybe-hatba hasítjuk, és tálba tesszük. Alaposan megsózzuk, megszórjuk borssal, majd hozzáadjuk a mustárt, és kézzel jól összeforgatjuk. Egy tepsit vagy hőálló tálat kikenünk olajjal, beleborítjuk a krumplit, kissé elegyengetjük, majd ráhelyezzük a csirkecombokat. 220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses grillfokozaton kb. 35-40 percig sütjük-pároljuk, majd további 10 percig sima grillfunkcióval rápirítunk. A salátához a zöldségeket meghámozzuk, tetszés szerint feldaraboljuk, és sóval, citromlével, illetve mustárral ízesítjük. Tálalás előtt meglocsoljuk olívaolajjal.

KT - 2013/6

2012. július 21., szombat

Krumplis lecsó sok zöldséggel

Nálunk a lecsó mindig rizzsel készül. "Nálunk" ebben az esetben nem csak a szűkebb vagy tágabb családomat jelenti, hanem azt hiszem, kijelenthetem, hogy Erdélyszerte ez a megszokott, hagyományos lecsó, legalábbis a magyarság körében (mert a románság kicsit másképp készíti). Hogy mostanában ki-ki próbálkozik egy-egy másabb recepttel is, az csak természetes, hiszen az interneten, a receptes lapokban lépten-nyomon bele lehet ütközni "újszerű" lecsóreceptekbe, de nem utolsó sorban kinek-kinek a fantáziáját sem szabad elhanyagolni. Így adódott, hogy én is munkát adtam a fantáziámnak, és "megalkottam" ezt a finom, laktató, de mégis könnyű lecsófélét.


Krumplis lecsó sok zöldséggel

Hozzávalók 4-5 személyre: 5 nagy krumpli, 3 sárgarépa, 1 padlizsán, 2 kis zsenge tök, 2 nagy hagyma, 2-3 paprika, 4-5 paradicsom, 3 dl paradicsomlé, olaj, só, bors.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, majd feldaraboljuk. A hagymát nagyobb, rusztikusabb darabokra, a sárgarépát vastagabb karikákra, a többit pedig kockára vágjuk. A padlizsánt szűrőbe tesszük, és alaposan megsózzuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát, majd 1-2 percig állandóan kavargatva pirítjuk. Ekkor rádobjuk a hagymát, együtt is pirítjuk rövid ideig, majd hozzáadjuk a paprikát és a krumplit is. Felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, enyhén megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek félpuhára nem főnek. Ekkor a padlizsánt folyó víz alatt átmossuk, jól lecsepegtetjük, majd a tökkel és a kis kockákra vágott paradicsommal együtt az ételhez adjuk. Addig rotyogtatjuk, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül sóval utánaízesítünk, ha szükséges. Tejföllel is tálalhatjuk. Zöldség- és tésztanapon ehető. 

Tipp: Ez az étel így is tökéletes, gazdag ízvilágú, de aki akarja, hússal, kolbásszal is elkészítheti.  

EK - 2012/8


2012. július 19., csütörtök

Rántott pontyszeletek

Egyszerű, mindenféle faxnit nélkülöző "recept", csupán az a különlegessége, hogy nálunk ritkán készül. Tudja fene, miért, de férjecském, aki a rántott húst imádja, a rántott halat csak megeszi. Aztán, évente egyszer, mégis eljön az ideje... Mint ahogyan ez múltkor is történt....:) Friss zöldséggel ettük.


Rántott pontyszeletek

Hozzávalók 3-4 személyre: 60 dkg pontyfilé, só, bors, fokhagymapor, 2-3 tojás, liszt, olaj.

Elkészítése: A halat tetszés szerint felszeleteljük, majd megfűszerezzük sóval, borssal és fokhagymaporral. Ha van rá időnk, hagyjuk állni egy kis ideig, majd lisztbe és fűszerezett felvert tojásba forgatjuk, végül pedig olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot felitassuk róla. Friss zöldséggel, kenyérrel fogyasztjuk, de lehet mellé másféle köretet is készíteni.

KAL - 2018.

2012. július 18., szerda

Vadzsályás zöldségkrémleves keserűgombával

Bevallom, a gombát készen kaptam. De tudom, hogyan készült!:) A vadzsályát (és mást is) meg én szedtem Nagyágon, amikor az Erdélyi konyha-találkozónk volt.


Vadzsályás zöldségkrémleves keserűgombával

Hozzávalók: 1 csirke aprólékja, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szeletke zeller, 3 nagy krumpli, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 2 dl tejszín vagy tejföl, só, citromlé, 1 teáskanál szárított, morzsolt (vad)zsálya; 5-6 keserűgomba kalapja, 5 dkg szalonna, 1 evőkanál zsír, só.

Elkészítése: A szalonnát bőröstől kockára vágjuk, és forró serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Ezután hozzáadjuk a zsírt, hagyjuk felolvadni és felforrósodni, majd beletesszük a megmosott keserűgombát. Csendes tűzön, lefedve hagyjuk dinsztelődni-párolódni mindaddig, amíg a gomba meg nem puhul, és össze nem esik kissé (20-25 perc). Ekkor félrevesszük, és hagyjuk kihűlni. Dobozba téve az ily módon előkészített gombát le is fagyaszthatjuk.
A leveshez a csirkeaprólékot hideg vízben főni tesszük, majd amikor fölforrt, habját leszedjük, és megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ekkor az aprólékot kiszedjük és félretesszük, illetve kimerünk egy csészényit a levéből is. Botmixerrel pürésítjük a zöldséget, majd a tejszínt/tejfölt hozzáöntve és a zsályát beleszórva visszatesszük a lángra, és felforraljuk. Beletesszük a csíkokra vágott gombát is, illetve ha szükséges, a kimert levessel hígítjuk még. Sóval, citromlével ízesítjük. Melegben langyosan, hidegben forrón az igazi.:)

Tipp: Ha szeretnénk, a csontokról lefejtett húst is visszatehetjük a levesbe.

FŰSZ - 2013.

2012. július 16., hétfő

Clătite integrale cu cremă caramel şi fructe asortate, avagy Karamellkrémes tk. palacsinta vegyes gyümölcsökkel

Săptămâna trecută am scris despre o campanie de testare a tigăilor Fissler, iniţiată de magazinul online Găteşte sănătos. Ei, după ce am trimis mailul de înscriere şi mi-am făcut datoria (banner, post expus pe blog) faţă de cerinţe, joia trecută am primit şi eu tigaia pe care trebuia să o încerc. Am fost emoţionată când am deschis coletul, deoarece n-am participat încă niciodată la o asemenea acţiune. Sincer, până să sosească tigaia, am avut şi reţineri faţă de ea: ok, că FISSLER e marcă germană, că pe site are un preţ frumuşel, deci şi calitatea ar trebui să fie bună, dar ştiţi cum e, este o zicală, ce zice-aşa: "există banii pentru care părul are mătreaţă"... Însă - odată cu tigaia în mână - m-am liniştit că părul meu nu trebuie să facă mătreaţă falsă, căci produsul este de o calitate foarte-foarte bună: nu e grea, dar are greutate, este antiaderentă, iar marginea nu prea înaltă bănuiam că permite o uşoară întoarcere a clătitelor. Până la urmă aşa a şi fost, dar pentru asta m-am folosit de o spatulă din lemn, nu am putut să le întorc aşa cum obişnuiam, aruncându-le în sus. Dar cred că a fost totuşi neîndemânarea mea, aşa că o să mai exersez.:)

Am fost nevoită să aştept până sâmbătă cu încercarea ei, dar a meritat aşteptarea: mi-au ieşit nişte clătite superbune: pufoase, coapte uniform, şi cu toate că le-am făcut cam dietetice (fără zahăr alb şi făină albă), au fost lăudate şi de cei ce mănâncă de obicei în mod tradiţional.

Despre tigaie nu prea mai am ce să spun: este superbă, mă bucur să o am, şi mă bucur că am participat la campania de testare a ei. Mulţumesc mult lui Găteşte sănătos pentru ideea de testare, îi mulţumesc şi pentru încredere, iar nu în ultimul rând: pentru tigaia primită. Aşadar, dacă cineva stătea pe gânduri să o cumpere sau nu, o recomand din toată inima.



Clătite integrale cu cremă caramel şi fructe asortate

Ingrediente - pt. 13-15 clătite:
- pentru clătite: 300 g făină integrală, un praf de sare, 1 linguriţă mocca bicarbonat de sodiu, 3 ouă, 300 ml lapte, 400 ml apă minerală carbogazoasă, 3 linguri+ 1 linguriţă ulei.
- pentru umplutură: 4 linguri zahăr tos (3 linguri de fructoză în cazul meu), 50 g unt, 100 ml lapte condensat, 500 ml frişcă lichidă neîndulcită (frişcă adevărată, nu vegetală), 1-2 lingură rasă de zahăr pudră (fructoză), 3 plicuri de întăritor pt. frişcă, cca. 300 g fructe asortate (coacăze roşii şi negre, afine, zmeură, piersici tăiate cubuleţe).
- pentru ornat: fructe, frunzuliţe de coacăze sau mentă, zahăr pudră (glucoză în cazul meu)

Prepararea:
Începem cu crema. Punem zahărul tos într-un vas mai mic, şi-l punem la foc. Lăsăm zahărul să se caramelizeze amestecând încontinuu. Când capătă o culoare aurie, adăugăm untul şi lăsăm să se topească, mai apoi să fiarbă cca. 1 minut. După-aceasta turnăm şi laptele condensat, şi amestecând în continuare lăsăm să fiarbă 2-3 minute, după care se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit mai întâi în apă rece, apoi la frigider amestecând din când în când.
Pentru clătite amestecăm într-un vas făina cu sarea şi bicarbonatul, apoi adăugăm ouăle bătute şi amestecăm. Amestecând în continuare adăugăm laptele şi apa minerală, iar la sfârşit, bătând bine cu telul, încorporăm şi cele 3 linguri de ulei. Încingem tigaia, punem în ea linguriţa de ulei (numai înaite de prima clătită), mişcăm puţin tigaia ca uleiul să se prelingă pe toată suprafaţa ei, şi apoi turnăm un polonic de aluat. Mişcăm tigaia ca aluatul să se întindă uniform, şi coacem clătitele la foc mediu 1-2 minute. Când marginile clătitei s-au ridicat şi s-au încreţit puţin, o întoarcem cu grijă cu ajutorul unei spatule de lemn sau de teflon.
Când am terminat cu clătitele, terminăm crema. Batem frişca scoasă de la rece cu zahărul pudră şi întăritorul de frişcă până ce obţinem a spumă tare, iar apoi încorporăm şi crema caramel răcită. Spălăm şi lăsăm la scurs fructele.
Luăm câte o lingură mare de cremă, o întindem pe jumătatea unei clătite, presărăm o lingură de mix de fructe, iar apoi rulăm sau împăturim clătitele după plac. Pentru un aspect mai frumos punem crema într-un poş cu capăt în formă de steluţă şi trasăm pe clătite crema în formă de triunghi alungit. Presărăm fructele, iar apoi rulăm clătita în formă de con. La sfîrşit pudrăm cu zahăr pudră şi ornăm cu fructe şi frunzuliţe verzi.

Observaţii:
1. Eu am folosit făină integrală adusă direct din moară, deci nu este aşa de fină ca făina de la magazin, drept pentru care aveţi grijă la cantitatea de apă minerală folosită: adăugaţi-o cu grijă, s-ar putea să fie de ajuns mai puţin de 400 ml. Aceeaşi atenţionare este valabilă şi in cazul folosirii făinei albe.
2. Crema mea este mai albă, deoarece (acum am descoperit) fructoza nu se caramelizează. Adică se topeşte, dar culoarea nu şi-o schimbă ca zahărul tos. Sau cel puţin nu în atât timp.



Múlt héten megkaptam a FISSLER márkájú palacsintasütő serpenyőt, amit a Gateste Sanatos online bolt serpenyőtesztelő kampánya keretében "nyertem".:)
Kicsit féltem, amíg kézhez nem vettem a terméket, mert tudjátok, úgy tartja a mondás, hogy "van az a pénz, amiért korpásodik a haj", de amint megérkezett, és kézbe vettem, már biztosra tudtam, hogy nem kell majd hamis szavakat írnom róla. És tényleg: nagyszerű!!! Nem túl nehéz, de azért van súlya, tapadásmentes, és egyenletesen süti a palacsintákat. Egyedüli "hibája", hogy nem sikerült feldobva fordítani a palacsintákat úgy, ahogy eddig szoktam, hanem csak falapát segítségével. De ez biztos az én ügyetlenségem volt, úgyhogy még gyakorolni fogom...
Szóval, a serpenyő nagyon klassz, ha valaki eddig azon morfondírozott, hogy merje megvenni vagy sem, akkor bátran ajánlom, hogy tegye meg. De klassz lett benne az a palacsinta is, amit szombaton vacsorára "dobtam" össze úgy, hogy már teljes egészében megfelelt a férjem új étrendjének: cukormentesen készült. És még az is isteninek titulálta, aki tradicionálisan szokott étkezni.


Karamellkrémes teljes kiőrlésű palacsinta vegyes gyümölcsökkel

Hozzávalók - 13-15 db-hoz:
- a palacsintához: 30 dkg tk. liszt, csipetnyi só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 3 dl tej, 4 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz, 3 evőkanál + 1 kávéskanál olaj;
- a krémhez: 3 evőkanál gyümölcscukor (vagy 4 evőkanál cukor), 5 dkg vaj, 1 dl sűrített tej, 5 dl habtejszín, 1-2 evőkanál porcukor ízlés szerint (én nem tettem), 3 tasak habfixáló;
- továbbá: kb. 30 dkg vegyes gyümölcs (piros és fekete ribizli Nagyágról:D, áfonya, málna, kis kockákra vágott őszibarack), szőlőcukor (vagy porcukor) a szóráshoz, ribizlilevelek (esetleg menta vagy citromfű)

Elkészítése:
A krémmel kezdjük, mert jól ki kell hűlnie. A cukrot vagy a fruktózt karamellizáljuk (ez utóbbi nem barnul meg!!!), majd beletesszük a vajat, és állandóan kavargatva kb. 1 percig főzzük. Felöntjük a sűrített tejjel, és továbbra is kavargatva forraljuk 2-3 percig, majd az edényt hideg vízbe állítva lehűtjük, végül pedig a hűtőbe tesszük. Ezalatt jól besűrűsödik a krém.
A palacsintához edénybe tesszük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a felvert tojást, és állandóan kavargatva beledolgozzuk a tejet meg az ásványvizet. Végül alaposan eldolgozzuk benne a 3 evőkanál olajat is. A serpenyőt felforrósítjuk, rácsepegtetjük a kávéskanálnyi olajat, ide-oda mozgatva hagyjuk szétfolyni a serpenyőben, majd beleöntünk egy merőkanálnyi masszát. A serpenyőt enyhén mozgatva hagyjuk a palacsintamaszsát egyenletesen szétterülni, majd 1-2 percig sütjük. Amikor a szélei már kissé felemelkedtek és befodrosodtak, egy lapáttal alányúlunk, és óvatosan megfordítjuk a palacsintát. További 1-2 percig sütjük a másik felén is, majd tányérra borítjuk. Kb. 13-15 db-nak kell kijönnie ebből a mennyiségből.
Miután a palacsintát megsütöttük, elkészítjük a krémet. A habtejszínt keményre verjük a porcukorral és a habfixálóval, majd óvatosan beledolgozzuk a jó hideg karamellkrémet is. A gyümölcsöket megmossuk és lecsepegtetjük.
Egy-egy púpozott evőkanálnyi krémet rákenünk a palacsinta felére, megszórjuk 1-2 evőkanál gyümölccsel, majd tetszés szerint feltekerjük vagy hajtogatjuk. Én úgy csináltam, hogy a krémet csillagcsöves habzsákba tettem, és a palacsintákra háromszög alakban nyomtam a krémet. Ezután szórtam meg gyümölccsel, és végül tölcsérszerűen tekertem fel őket. Tetejüket megszórtam szőlőcukorral, és levélkékkel, illetve gyümölcsbogyókkal díszítettem.

Megjegyzések:
1. A lisztem ezúttal is darásabb, malomból származó liszt volt. Ha finomabbra őrölt, vagy fehér lisztből készítjük, óvatosan adagoljuk az ásványvizet, lehet, hogy kevesebb is elég belőle.
2. A krémem eléggé fehérre sikeredett, mert a fruktóz - kiderült - nem barnul meg a karamellizálódás során. legalábbis anem annyi idő alatt, mint a cukor; csak én nem mertem tovább hagyni a tűzön, mivel féltem, hogy tönkremegy, nem ismervén sajátosságait.

KAL - 2018.

2012. július 13., péntek

Gyors, lapos zsemlék

Még sosem készítettem kenyeret vagy péksüteményt kimondottan teljes kiőrlésű lisztből, de most megtettem annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem volt semmiféle fehérlisztem itthon. Kenyerünk sem volt, de kedvem sem, hogy üzletbe menjek érte, ezért fogtam a maradék teljes kiőrlésű lisztemet, sót, cukrot élesztőt meg tejet tettem hozzá, és begyúrtam kőttes palacsintának. Igenám, de kőttes palacsintát (ahogy nálunk nevezik a kelt tésztából sütött palacsintát) még sosem csináltam, pláne nem tk. lisztből, úgyhogy fogalmam sem volt, mi sül ki belőle. Rövid kelesztés után (kb. félóra volt) el is kezdtem sütni a "palacsintákat", de miután néhány darabot megsütöttem, rájöttem, hogy nem tetszik a végeredmény: nem volt rossz, de eléggé meg kellett sütni ahhoz, hogy átsüljenek, mire kívül sötétbarna lett, és meglehetősen ropogós. Belül pedig kétes állagú. És nagyon sok olajat is magukba szívtak. No, fogtam, félretettem a tálat a tésztával, és letakartam. Közben amit már megsütöttem, ráhelyeztem a sütőpapíros tepsire, és bedugtam a sütőbe: épp forró volt, mert előtte grilleztem meg a padlizsánszeleteket, és még 7-8 percig sütöttem őket. Érdekes végeredmény született, de az ebéd mellé tökéletes volt, a lányok szívesen mártogatták bele a krémlevesbe. El is fogyott. Miután ettünk, akkor jutott eszembe a maradék tészta. Mit csináljak vele? És akkor, mint aki feltalálja a spanyolviaszt, a homlokomra csaptam: hát megsütöm zsemlének! Fogtam a már említett sütőpapíros tepsit, kanállal kiszaggattam rá a masszát, és bedugtam a már kissé lehűlt sütőbe, és bekapcsoltam azt. Amíg újra felforrósodott, a halmocskák még keltek-nőttek egy kicsit, majd 220 fokon kb. 15 perc alatt megsütöttem őket. Végül a sütőt kikapcsoltam, és még vagy 10 percig benne hagytam őket száradni. A végeredmény? Azt nem mondhatom, hogy habos-babos, habkönnyű zsemlék születtek belőle, de azért könnyű, lyukacsos cipócskák lettek, és nagyon laktatóak voltak. A lányok szabályosan rájártak egész délután, mint a legfinomabb habostortára, este a férjemnek nem tudtam már adni belőle.:P Szerintem még fog készülni ilyesmi nálam, és mivel a tészta lágyabb, még a formázással sem kell kínlódni, a szaggatás tökéletes neki.:)





Gyors, lapos, teljes kiőrlésű zsemlék

Hozzávalók: 50 dkg tk. liszt, 4 g szárított élesztő, 2 csapott teáskanál só, 1 evőkanál barna cukor, 5 dl tej.

Elkészítése: A lisztet kimérjük, rászórjuk az élesztőt, a cukrot meg a sót, majd a tejet kicsinként adagolva hozzá, kanállal simára kavarjuk. Miután egynemű masszát kaptunk belőle, letakarjuk, és jó meleg helyen kelesztjük egy órácskán át. Ekkor  sütőpapírral bélelt tepsire olajozott kanállal halmocskákat szaggatunk, és betesszük a hideg/langyos sütőbe. A sütőt magas hőfokra állítjuk (220 fok), majd attól kezdve, hogy  kiforrósodott, 15 percig sütjük. Miután a sütőt kikapcsoljuk, még 10-15 percig hagyjuk a zsemléket száradni benne. Majd rácson, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:  Azt muszáj még leírnom, hogy nem üzleti tk. lisztből készült, hanem olyanból, amit malomból vettem, azaz sokkal darabosabb, grízesebb, mint az előrecsomagolt. A folyadékmennyiségnél ez lehet, hogy számít. Éppen ezért ajánlatos csak kicsinként adagolni. Mindenesetre, a masszának eléggé lágynak kell lennie, kézzel nem igazán formázható.

KELT - 2012.

Nagyobbikom eperlekvárral és tejjel kérte:
Kisebbikem "üresen" gyúrta magába:

2012. július 12., csütörtök

Új korszak az életünkben

Bár konkrétan akkor nem írtam róla, de néhány hónapja itt-ott elejtettem szavakat, melyekből kiderül, hogy nem ehetek disznóhúst. Allergiás vagyok rá, és bár addig nem okozott semmiféle tünetet - azaz nem tudhattam, hogy bizonyos dolgok miatta történnek - amikor nem eszem, most teljesen másképp érzem magam. Nem puffadok állandóan, nem ég a gyomrom és a nyelőcsövem, és (bocsánat) nem hányok. Ezt onnan tudom, hogy volt egy háromhónapos disznómentes időszakom, minekutána a körülmények úgy hozták, hogy ismét ettem rendszeresen, és  minden ugyanolyan lett, ahogy előtte volt. Mostanra ismét normalizálódtak a dolgok, süthetek-főzhetek a saját konyhámban, és remélem, az eredmény sem fog elmaradni.

Talán egyeseknél összedőlne a világ, ha ez kiderülne róluk, mármint hogy a sertésről le kellene mondaniuk, nálam, nálunk viszont nem okozott gondot. Maga a hús kiváltása egyszerű volt, mert amúgysem voltunk nagy disznóhúsevők: annyit fogyasztottunk évente, amennyit a család disznót vágó részétől kaptunk. A "disznóságok" pótlása azonban nehezebb lesz. Mert én nagyon szeretem a szalonnát, a töpörtyűt, a májast vagy a házi kolbászt is. Persze lehet ezeket másféle húsból is készíteni, de kérdeztem, és azt mondták, ha évente egyszer-kétszer, amikor megkívánom, éppen disznóból eszem őket, nem lesz semmi bajom tőle. A család - vagyis a férjem, mert a gyerekek még nem szólnak bele:) - is úgy van vele, hogy ha nekem nem szabad enni, inkább ő sem kéri; mint írtam, eddig sem szerette túlzottan, sőt, őt a "disznóságok" meg abszolút hidegen hagyják.:)

Fotó: INNEN.

Ezzel meg is volnánk, és még túl nagy változást, törést sem okozna az életünkben. Sőt, az sem, hogy a zöld teára és a gyapjú bármilyen formájára is allergiás vagyok. De .... volt egyszer egy tegnapi nap is ....

... Amikor a férjemről is kiderült egy-két "érdekes" dolog. Mégpedig az, hogy a cukorra allergiás. Meg a banánra és a szőlőre. És ez már "kissé" megváltoztatja az életünket. Fehér cukor, juharszirup, méz, fehér nádcukor, porcukor szóba sem jöhet ezután nála, ellenben a barna nádcukor nagyon kismértékben megengedett, illetve nem vált ki allergiás reakciót a gyümölcs-, a zöldség- és a nyírfacukor sem. A mesterséges édesítőszerek (pl. ciklamát, szorbitol, szacharin) is ki vannak zárva, de ezeket úgysem használnánk. A változatosság kedvéért férjecském a fekete teára is érzékeny, úgyhogy a zöld teámat már kidobtam, feketét pedig eddig sem, és ezután sem veszünk.:)

Fotó: INNEN.

Nem mondom, hogy most le lennénk törve az eredmények miatt, de az tény, hogy a cukor elhagyása jobban felforgatja majd az életünket, mint a disznóhúsé. Egyszerűen azért, mert meg kell tanulnunk meglenni nélküle, meg kell szoknunk azt, hogy másfajta termékekkel helyettesítsük. Igaz, eddig sem volt idegen számomra a mesterséges dolgok kerülése, illetve a teljes értékű tápanyagok használata, de mit szépíteni: amíg csak puszta "hobbiból" teszi ezt az ember, csupán azért, hogy egy kicsivel többet tegyen az egészségéért, mint a többiek, teljesen más dolog, mint amikor már nem szabad fogyasztani valamit. És nagyon komolyan kell vennünk a dolgot, mert férjem családjában van cukorbeteg személy, tehát ő is hajlamos lehet rá.
Igazából nekem okoz most fejtörést ez a dolog, mert mint írtam meg kell találnunk azt a terméket vagy termékeket, amelyekkel jól ki tudjuk váltani a cukrot. Persze, van alternatíva, tudom, de ki kell kísérleteznem, hogy mikor melyik a jobb számunkra, természetesen a "zsebet" is beleértve. Mert pl. a nyírfacukrot itt nagyon horror áron láttam egyszer: 62 lejért kilóját. Ami a fehér cukor kb. 5 lejes árához képest nem kis különbség! De azóta, remélem, itt is csökkent az ára, és elérhetőbb.

Szóval, az új konyhám (amiről majd lesz beszámoló, ha már mindent befejeztünk) nem várt újdonságokat is hozott magával, de nem baj, megoldjuk. Annak örülünk, hogy kiderült, és már mostantól tudunk tenni azért, hogy elkerüljünk későbbi nagyobb bajokat.

2012. július 11., szerda

Barackos, pudingos szelet

Régóta készítem ezt a sütit, amióta felfedeztem Duende blogján. Mindig másképp csinálom, azaz mindig más-más gyümölccsel próbálom ki, és eddig még sosem volt, hogy ne lett volna finom. Még szilvalekvárral is nagyszerű volt! Barackkal még nem csináltam, de most egymás után két tepsivel is sütöttem. Egyszer próbából, hogy lássam, hogy süt az új sütőm;:), másodszor pedig ... már vittem is magammal hétvégére. Igaz, hogy először mindenki pizzának gondolta, de akkor sem ment el a kedvük tőle, amikor megtudták, hogy sütemény, és nem pizza.

Mivel tudtam, hogy olyannak is kell ennie belőle, aki általában reformosan táplálkozik, én is megreformáltam kissé az eredeti receptet, ezért cukor helyett mézet és szőlőcukrot használtam, fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésűt, de ezeket nyugodtan lehet helyettesíteni azzal, amivel ki-ki szokta.


Barackos pudingos szelet - reformosan

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg méz, 5 dkg szőlőcukor, 1 evőkanál vaníliakivonat, csipetnyi só, 2 tojás, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor, 5-6 evőkanál tej; a pudinghoz: 1 tasak vaníliás pudingpor, 4 evőkanál méz, 5 dl tej; a tetejére: 60 dkg őszi- és kajszibarack vegyesen (mag nélkül mérve), 2 evőkanál búzadara, 3 evőkanál méz.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a tej kivételével tálba tesszük, és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk kanalanként a tejet mindaddig, míg sima, enyhén folyós masszát nem kapunk. Sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe simítjuk (jó vékonynak kell lennie), és félretesszük. A pudingporból, a mézből és a tejből megfőzzük a pudingot, majd rácsorgatjuk a tepsiben lévő masszára. A pudingot megszórjuk búzadarával, szétoszlatjuk rajta a kimagozott, kis darabokra vágott gyümölcsöt, majd meglocsoljuk a mézzel. 180-200 fokos sütőben  kb. 30 perc alatt megsütjük. Bármilyen más gyümölccsel készíthető.

2012. július 10., kedd

Tökös nyári lepény

Múlt héten beüzemeltem az "új" (értsd: felújított, de még nem teljesen befejezett) konyhám vadiúj sütőjét. A sors úgy hozta, hogy nem valamilyen grandiózus, bonyolult fogás vagy sütemény készült el benne elsőként, hanem ez a kis egyszerű tökös lepény. A Katucikonyhán láttam aznap egy  hasonló finomságot, s minekutána a tetején megsült "citromszeletek":P nagyon kellették magukat, és főleg, hogy nekem is árválkodott két kis tök a hűtőmben, hát felhasználtam őket. Alapjában nem módosítottam a receptet, de még kiegészítettem ezzel-azzal, így tartalmasabb lett, és mi estebédre ettük. Még a férjem sem talált kifogásolnivalót benne, pedig a tökkel még nem került túl nagy barátságba!:) Langyosan volt a legfinomabb.



Tökös nyári lepény

Hozzávalók: 2 zsenge tök, 6 nagy tojás, 2 kicsi lila hagyma, 1 paradicsom, 20 dkg sajt, 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, só, bors, kevés petrezselyemzöld, vaj.

Elkészítése: A tököt megmossuk, vastagabb részén kettéhasítjuk, majd vékonyan felszeleteljük, és egy tálba tesszük. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és a tökhöz adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd rászórjuk a lisztet, és alaposan összeforgatjuk. Egy másik edényben felverjük a tojást, sóval, borssal, aprított  petrezselyemzölddel ízesítjük, majd ráöntjük a tökre, és összekeverjük. Egy hőálló tálat jól megkenünk vajjal, beleöntjük a tojásos tököt, elsimítjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, végül pedig kirakjuk vékony paradicsomszeletekkel. Ezeket is enyhén megsózzuk, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

KT - 2013/7

2012. július 9., hétfő

Clatidiada bloggerilor culinari, avagy Gasztrobloggerek palacsinta-hadjárata

"Noi iti dam tigaia, tu faci clatitele!"

In cadrul campaniei "Sunt prea sarac sa cumpar lucruri de proasta calitate!" siteul www.GatesteSanatos.ro va invita sa testati calitatea germana a tigailor marca Fissler. Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest "drive test" al tigailor pentru clatite, primesc GRATUIT cate o tigaie pentru clatite marca Fissler.
Conditii de participare: AICI. Durata campaniei: 9-19 iulie 2012.
Haideti la clatite cu totii!:)



"Mi adjuk a serpenyőt, te sütöd a palacsintát!"

A Főzz Egészségesen honlap serpenyőtesztelő kampányt indított. A kampány keretében az első 70 jelentkező blogger egy Fissler márkájú palacsintasütő serpenyőt kap kipróbálásra, amelyet végül ajándékba kap. Néhány feltételnek azonban meg kell felelni, végül pedig bejegyzésben kell feltenni a blogra a serpenyőben megsütött palacsinta receptjét. A részvétel részletei megtalálhatók ITT. A kampány időtartama: 2012. július 9-19.
Hajrá mindenki! Palacsintára fel!:)

2012. július 5., csütörtök

Zöldbabos paradicsomsaláta



Zöldbabos paradicsomsaláta


Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg paradicsom, 2 közepes lila hagyma, 20 dkg sajt, 4 tojás vagy 8 fürjtojás, 25 dkg főtt zöldbab, só, citromlé, friss tárkony.


Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, apró darabokra tördeljük, sós vízben puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. A tojást keményre főzzük, lehűtjük és meghámozzuk. A paradicsomot szeletekre, a hagymát apróra, a sajtot pedig vékony hasábokra vágjuk, majd egy tálban az egészet összekeverjük a zöldbabbal. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk citromlével, illetve rászórjuk az apróra vágott tárkonyt. A főtt tojásokat kettévágjuk, és mindenkinek 2 fél tojást vagy 4 fél fürjtojást helyezünk az adagjára. 


EK - 2012/8

2012. július 4., szerda

Vargányakrémleves



Vargányakrémleves (tárkonyosan vagy kakukkfűvel)


Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy krumpli, 50 dkg friss vagy 5 dkg szárított vargánya, 2 hagyma, ½ dl olaj, 2-3 dl tejszín, 1 csokor kakukkfű, só, citromlé.

Elkészítése: Egy fazékban felforralunk kb. 2 l vizet, majd megsózzuk, és puhára főzzük benne a meghámozott, feldarabolt krumplit. Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt gombát meg a kakukkfű (vagy friss, esetleg szárított tárkony) felét, megsózzuk, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Amikor minden megpuhult, a hagymás gombát a krumplihoz öntjük, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a lángra, hozzáöntjük a tejszínt, ha szükséges vízzel tetszés szerint hígíthatjuk, és hagyjuk egyet-kettőt lobbanni. Az ízét sóval és citromlével igazítjuk, végül megszórjuk az aprított maradék kakukkfűvel (vagy tárkonnyal). 

Megjegyzés: Ha szárított vargányával készítjük, azt kb. félórára forró vízbe áztatjuk, mielőtt a hagymához adnánk. Az áztatólevet nem öntjük el, hanem azzal hígítjuk végül a levest. 

KAL - 2018. 

2012. július 3., kedd

Tehéntúrós laska

14 évvel ezelőtt, amikor farkaséhesen érkeztünk haza egy kirádulásról a holland fiatalokkal, túrós laskával vártak bennünket. Sosem felejtem el. Alig vártam, hogy asztalhoz üljek, alig vártam, hogy ehessek. És akkor beleszúrtam a villát egy falatba, bekaptam, és nem is tudom, hogyan tudtam megállni, hogy ki ne köpjem.
Hogy mi történt? Hát csak az, hogy addig nekem a túrós laska csakis sósat jelentett, azaz juhtúróval készített főtt tésztát, amit befaltam viszont édes volt, és tehéntúróval készült. Biztos nem volt rossz, de engem akkora csalódás ért akkor, hogy azóta sem ettem. Tegnap viszont valamilyen gyors és egyszerű vacsorában gondolkodtam. Az üzletben megláttam a tehéntúrót, és már meg is volt az ötlet. Nagyon finom, laktató, aromás tésztaétel lett belőle. Enyhén hasonlít az íze a vargabélesére, de persze, nem kell bele annyi minden, nem kell összesütni, ennélfogva gyorsan meg is van. Csak ajánlani tudom.:)



Tehéntúrós laska (tészta)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg kockatészta, 50 dkg tehéntúró, 3 evőkanál cukor, 3 tasak vaníliás cukor, 1 citrom héja, 2-3 evőkanál olaj, só; a tálaláshoz: tetszés szerint friss gyümölcs vagy befőtt.

Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük. Egy tálban villával összetörjük a túrót, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrot meg a vaníliás cukrot, és jól összedolgozzuk. A tésztát leszűrjük, a túróhoz adjuk, meglocsoljuk olajjal, és alaposan összekeverjük. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható. Friss gyümölcsöt (én pl. barackot) vagy valamilyen befőttet adhatunk mellé. Esetleg beáztatott mazsolát is tehetünk bele.