2012. szeptember 30., vasárnap

Marhaburger - kissé ősziesen

Még akkor készült, amikor egy nap - jócskán estefelé - megláttam Zoli és Hajni blogján a hamburgert. Azért még belefért a vacsoráig lévő időbe mind a hús, mind pedig a zsemlék elkészítése. Ellenben a "zöldek" szempontjából muszáj volt megelégednem azzal, ami itthon volt (petrezselyemzöld), és amit a sarki boltban találtam (egy árva csokor újhagyma). Ettől eltekintve nagyon jól sikerült a házi fast food, férjecském azt is mondta: ezt gyakrabban megismételhetnénk.:)
Tulajdonképpen nem írok receptet, mert ezt ki-ki saját ízlése és az otthon fellelhető hozzávalók szerint variálhatja, csupán leírom, hogy nálunk mi "volt jelen".:)

Marhaburger

Hozzávalók: 8-10 db tejfölös zsemle, húskorongok 50 dkg marhahúsból, fokhagymával és hagymával ízesítve, tejjel hígított majonéz, újhagyma, savanyú uborka, paradicsom, petrezselyemzöld; + aki kért: házi ketchup (ennek a receptje még nincs fenn a blogon, de majd felkerül).


2012. szeptember 29., szombat

Olajos pityóka

Hogy ennek a finom salátának miért pontosan olajos a neve, nem tudom, hiszen a krumplin kívül más alapanyagok is vannak benne az olajon kívül, de gyanítom, hogy mégis azért, mert valamivel több olaj jár bele, mint amennyit normál esetben szokás használni egy salátához. Persze, ez ízlés szerint alakítható, illetve a krumpli fajtája is beleszólhat a szükséges mennyiségbe, de az az igazság, hogy ahhoz hogy finom legyen, és ne legyen túl száraz, a nagyjából 1 dl mindenképpen kell bele. És bár lehet, hogy első hallásra ez rengetegnek tűnik, nem szabad visszariadni tőle. Inkább kicsinként kell beleadagolni, és megállni, amikor elegendőnek ítéljük. A petrezselyemzöld hagyományosan nem jár bele, de mivel volt, és nagyon szeretem a friss zöld fűszereket, hát amibe csak lehet, beleteszem.:) Még annyit el kell mondanom, hogy kicsi adagot egyszerűen nem érdemes készíteni belőle, mert annyira eteti magát! Nálunk ez az adag csak éppenhogy elég a két felnőttnek és két gyereknek.

Olajos pityóka (Olajos krumplisaláta)

Hozzávalók 4-6 személyre: 1,5-2 kg közepes méretű krumpli, 7-10 tojás, 2-3 közepes lila hagyma, 1 csokorka petrezselyemzöld (elhagyható), 1-2 dl olaj, só, bors.

Elkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, és sós vízben, héjában megfőzzük. Hagyjuk kissé hűlni, majd meghámozzuk, és félbe, illetve szeletekre vágjuk. A tojást keményre főzzük, majd feldaraboljuk, a hagymát és a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Mindent egy nagy tálba teszünk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd meglocsoljuk olajjal, és alaposan összeforgatjuk. Az olajat ízlés szerint adagoljuk. Ne ijedjünk meg a nagyobb mennyiségtől, kell ennyi, hogy jó legyen a saláta, és ne legyen száraz.

Tipp: Az olaj lehet fele-fele arányban olíva- és napraforgóolaj, de semmiképpen se használjunk kizárólag olívát, mert az nagyon "elviszi" az ízét.

KT - 2013/2

2012. szeptember 28., péntek

Tojásos vöröslencse-pástétom

Mert szeretjük, mert finom, mert jó, mert ... néha hús nélkülit is kell enni.:)


Tojásos vöröslencse-pástétom

Hozzávalók: 20 dkg vöröslencse, 4 tojás, 1 kicsi hagyma, 1/2 paradicsompaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 cikk fokhagyma, 3 evőkanál tej, 4-5 evőkanál olívaolaj, néhány csepp citromlé, só, (citrom)bors.

Elkészítése: A vöröslencsét többszöri mosás után hideg vízben főni tesszük, és 5-10 perc alatt puhára főzzük. A tojást külön edényben keményre főzzük. A lencsét leszűrjük, és a hámozott tojással meg a fokhagymával együtt botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, paprikát és petrezselyemzöldet, majd sóval és citromborssal ízesítjük, illetve simára keverjük a tejjel, a citromlével meg az olívaolajjal. Kenyérre kenve, citromos teával isteni szendvicskrém.

KAL - 2018.

2012. szeptember 27., csütörtök

Citromos, kókuszos keksz

A recept a Házi cukrászat című könyvből származik. Igaz, hogy narancsos-mandulásnak volt írva, de mivel éppen egyik sem leledzett itthon, hát citromos-kókuszos lett. És nem bántuk meg. Nagyon finom, puha kekszfélék lettek a tésztából, nem keményedett meg még másnapra sem. A tésztával nehezen lehet dolgozni, ha nyújtjuk, a recept nem is úgy írta, de a lányok kedvéért muszáj volt kinyújtani és kiszúrni is néhányat, hogy felavassuk az új kiszúróinkat. (Mert kiszúrókból, ugyebár, sosincs elég.:D)
A recept vajat írt, de mivel laktózmentes vajam éppen nem volt (nagyobbik lányomról kiderült, hogy laktózérzékeny), és a sarki boltban sem vehettem, hát ezúttal margarinnal sütöttem.

Citromos, kókuszos keksz

Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg gyümölcscukor vagy 25 dkg cukor, 2 tojás, 32,5 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, késhegynyi só, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál citromlé.

Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral meg a rendre hozzáadott tojásokkal. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan összegyúrjuk. A tésztát 2-3 részre osztjuk, és hengerré formázzuk, majd fóliába tekerjük, és hűtőben pihentetjük néhány órát. (A recept 24 órát ír, de nem tudom, hogy miért. Én este begyúrtam, és reggel sütöttem.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A hengereket kb. 1/2 cm vastagra szeleteljük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Légkeverésen (a végén felső pirítással) 8-10 percig sütjük.
Ha kinyújtjuk, és kiszúrjuk, akkor mindig csak kisebb adag tésztával dolgozzunk, hogy ne melegedjen és ne puhuljon túlságosan el.

Szemfüles - 2012/12


2012. szeptember 24., hétfő

Mexikói pulykaragu

Igazából semmi köze sincs Mexikóhoz, csupán annyi, hogy az állítólagos mexikói zöldségkeverékből készült. De akárhogyis, egy nagyon gyors, nagyon finom fogás kerekedett belőle, a petrezselymes főtt rizs pedig jó laktatóvá tette.

Mexikói pulykaragu

Hozzávalók: 60-70 dkg pulykamellfilé, 60-70 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék, 4-5 cikk fokhagyma, só, citrombors, olaj; a körethez: 20 dkg rizs, 1 csokor petrezselyemzöld, só, olaj.

Elkészítése: A pulykamellet először szeletekre, majd kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Felforrósítunk 5-6 evőkanál olajat, beletesszük a húscsíkokat, és nagy lángon, állandóan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Ekkor rádobjuk a zöldségkeveréket, megsózzuk, majd jól összekavarjuk, és lefedve, néha megkavarva puhára pároljuk. Miután a hús és a zöldség is megpuhult, megszórjuk borssal, illetve a finomra aprított fokhagymával, és fedő nélkül pároljuk tovább, míg a leve teljesen el nem fő. Amíg a ragu fő, elkészítjük a köretet is. Felforrósítunk 2-3 evőkanál olajat, rászórjuk a rizst, és fehéredésig pirítjuk. Ekkor felöntjük két és félszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk, és amíg fel nem forr, nagy lángon, majd kis lángon, lefedve főzzük puhára. Amikor a rizs megpuhult, szűrőbe öntve leszűrjük, és hagyjuk lecsepegni. Visszaborítjuk a főzőedénybe, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, jól összekavarjuk, és már tálalhatjuk is. Rizs nélkül húsnapon fogyasztható.

FF - 2017/4

2012. szeptember 22., szombat

Ajándékok a nagyvilágból

Az utóbbi hetekben kétszer is ajándékot kaptunk. Egyet én, egyet meg a lányaim.:)

Az én ajándékom Horimarikától érkezett, Makacska Nyárbúcsúztató játéka keretén belül. Igaz, nem éppen most jött meg, de nagyon zsúfolt időszak van mögöttem, nem volt alkalmam írni róla. No, de, akárhogyis,  jobb később, mint soha...

Marikától nagyon szép dolgokat kaptam, és nagyon ötletesen csomagolta őket. Kaptam tőle külön én, külön a gasztroblogger, külön a lányaim (angyalkáim), külön a konyhám, és külön a szakácskönyveim. Én egy nagyon szép nyakláncot kaptam kanál-villa-kés medállal, a gasztroblogger egy gyöngy-szitakötős nyakbavalót, az angyalkáim, természetesen angyalkákat kaptak, a könyveim egy különleges (legalábbis én ilyet még sosem láttam) könyvjelzőt kaptak, a konyhám pedig egy nagyon aranyos mini-reszelőt kapott, ami akár hűtőmágnesként is használható, ugyanakkor teljesen funkcionális darab is. Tegnap fel is avattam, lereszelve vele egy citrom héját.



Szóval, ezeknek a szépségeknek lettem "tulajdonosa". Marika, nagyon-nagyon szépen köszönöm őket, és kívánom, hogy a továbbiakban még sok-sok ilyen szépséget tudj készíteni.:)

Az általam Farcinak küldött ajándékot ITT tekinthetitek meg.

Kislányaim is meglepetésben részesültek hét elején. Néhány héttel ezelőtt ugyanis beneveztem rajzaikat

a Tarka bárka blog Nagy, halas rajzpályázatára, ahol Nagyobbikom lett az egyik nyertes. S bár Kisebbikem néhány szavazattal végül kevesebbet kapott, mint a kicsik nyertese, számomra mégis mindketten győztek. Úgy is mondtam nekik (főleg, hogy a Kicsi se érezze kevesebbnek magát, mert nem is kevesebb) hogy az ajándékot ketten nyerték. Abszolút elfogadták, egyik sem tulajdonítja kizárólag magáénak a nyereményt. A nyeremény pedig nem más, mint egy csodás könyv, Ugrai-Nagy Tünde (Ízbolygó) Manókonyha című, gyerekeknek szóló szakácskönyve. Nagy elragadtatással vették kézhez, egy adott pillanatban nyugalomra kellett intenem őket, hogy nehogy elszakítsák a lapjait. Az első osztályt éppencsak elkezdő nagylányom (az első iskolai napon jött a könyv) gondosan betűzgette a címeket, miközben a középcsoportos kicsi tágra nyílt szemekkel bámulta az ízléses fotókat. A nagyobbik minden egyes oldalnál felkiáltott: ezt készítsük el először! A kisebbik meg lelkesen helyeselt. :) Végül még nem került sor egyikre sem, mert olyan hét van mögöttem (óvodakezdés kiscsoporttal), hogy örültem, hogy vagyok, nemhogy még főzzek is. Azért éhen nem haltunk, természetesen, de nem volt erőm nagy horderejű ételekre.







Summa summarum, nagyon örülök, hogy lánykáim részt vehettek ezen a pályázaton, és életükben először belekóstoltak a versenynek nevezett valamibe. S bár végig azt mondogattam nekik, hogy nem biztos, hogy fognak nyerni, mert nem nyerhet mindenki, és nemcsak a nyerés a fontos, azért jót tett nekik, hogy már most, első alkalommal nyereménnyel jutalmazták munkájukat (én már maradok ennél a többes számnál, ha nem baj). Köszönjük szépen a Tarka bárka blog szerzőinek a kiírást és a lehetőséget, Ízbolygónak pedig a kedves felajánlást, és nem utolsó sorban köszönet mindazoknak, akik a kislányaim rajzaira szavaztak!:)

2012. szeptember 21., péntek

Zabpelyhes kacsamájkrém

Ismét kacsás recept... Mert ha lúd, ... akarom mondani, kacsa, akkor legyen kövér.


Zabpelyhes kacsamájkrém


Hozzávalók: 50 dkg kacsamáj, 10 dkg zabpehely, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 3 evőkanál fűszeres pálinka, 1 kávéskanál koriandermag, 1 teáskanál magos mustár, 1-2 evőkanál citromlé vagy balzsamecet, só, citrombors vagy bors, 2-3 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: olajbogyó. 

Elkészítése: A zabpelyhet tálba tesszük, ráöntünk 2 dl lobogó vizet, és jól összekavarjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a szeletekre vágott hagymát, és megdinszteljük rajta. Ezután hozzáadjuk az erektől, hártyáktól megtisztított, kisebb darabokra vágott májat és a meghámozott fokhagymát, ráöntjük a pálinkát, flambírozzuk, majd kb. 10 perc alatt, lefedve puhára pároljuk. Ezután a májat kiszedjük a szaftból, hozzáadjuk a leforrázott zabpehelyhez, és botmixerrel simára turmixoljuk. Beletesszük a magos mustárt, a mozsárban összetört koriandert, sózzuk, borsozzuk, illetve citromlével vagy balzsamecettel ízesítjük, és a máj után visszamaradt szafttal együtt alaposan összekeverjük. 

EK - 2012/10
 

2012. szeptember 15., szombat

Kacsamell párolt káposztával és főtt-sült krumplival

Amióta anyósom már nem tart majorságot (baromfit - erdélyiesen), sajnos, nem jutok hozzá olyan gyakran kacsához, gyöngytyúkhoz, mint addig. Persze, lehet vásárolni, de hagyjuk meg: eléggé szép áron árulják. Azért néha, a változatosság kedvéért muszáj "kirúgni a hámból", és szabad elcsábulni. :)


Kacsamell párolt káposztával és főtt-sült krumplival

Hozzávalók 4 személyre: 4 fél konyhakész kacsamell, egyenként kb.20-25 dkg-osak, só, bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál fokhagymapor, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 2 dl vörösbor; a krumplikörethez: 40 dkg közepes méretű krumpli, só, kevés pirospaprika, 3-4 evőkanál olívaolaj; a párolt káposztához: 50 dkg fehér káposzta, 30 dkg vöröskáposzta, 1 nagy hagyma, 2-3 evőkanál kacsazsír vagy 4-5 evőkanál olaj, 1-2 dl vörösbor, só, bors, cukor, ecet; a tálaláshoz: salátalevelek, narancsszeletek.

Elkészítése: A kacsamelldarabok bőrös részét beirdaljuk két irányból úgy, hogy "kockás" legyen. Ezután a köményt, a fokhagymaport meg a szerecsendiót összekeverjük ízlés szerinti sóval meg borssal, majd ezzel a fűszerkeverékkel alaposan megszórjuk-bedörzsöljük a húsokat. Úgy intézzük, hogy legyen időnk pácolódni hagyni, különben nem lesz annyira finom. Legalább 2 órán át hagyjuk állni hűvös helyen így, befűszerezve, de legjobb ha egy egész éjszakán át pácolódik. Elkészítéskor serpenyőt forrósítunk, és bőrös felükkel lefele helyezve, hirtelen körbepirítjuk benne a kacsamelleket. Ezután hőálló edénybe helyezzük át (bőrös felével lefele), rálocsoljuk a sütés után visszamaradt zsiradékot, aláöntjük a vörösbort, lefedve 180 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 percig sütjük-pároljuk. Ekkor kivesszük az edényt a sütőből, megfordítjuk benne a húsdarabokat, ha szükséges, kevés borral vagy vízzel pótoljuk a pecsenyelevet, visszafedjük, és további kb. 40-45 percre visszatoljuk a sütőbe. Ekkor levesszük az edény fedelét, a hőmérsékletet növeljük (220-230 fokra), és 10-15 perc alatt szép ropogós-pirosra sütjük a kacsamellet. Egyszer-kétszer akár meg is locsolhatjuk a pecsenyelével. Ha elkészült, lefedve hagyjuk 10-15 percig állni, majd utána tálaljuk.
Amíg a hús készül, megcsináljuk a köreteket is. A krumplit alaposan megsikáljuk, és sós vízben, héjastól főni tesszük. Kb. 10 percig főzzük, majd a vizet leszűrjük, a krumplit pedig hagyjuk kissé hűlni. A kétféle káposztát vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. Felforrósítjuk a kacsazsírt, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a vörös káposztát. Néhány percig dinszteljük, majd rádobjuk a fehér káposztát is, együtt is dinszteljük 4-5 percig, majd megsózzuk, aláöntjük a vörösbort, és gyakran kavargatva puhára pároljuk. Amikor zsírjára sült, a káposztát az edény egyik felébe húzzuk, a másik felébe pedig beleszórunk 1-2 evőkanál cukrot. Kissé karamellizáljuk, majd összekeverjük a káposztával. Ezután ecettel és borssal ízesítjük, illetve utánasózunk, ha szükséges. A langyosra hűlt krumplit héjastól négybe hasítjuk, 1 rétegben sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, megszórjuk sóval, illetve meglocsoljuk a pirospaprikával elkevert olajjal, és miután a kacsát kivettük a sütőből, betoljuk a krumplit. 220-230 fokon 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Tálaláskor a tányért salátalevelekkel és narancsszeletekkel díszítjük.

EK - 2012/10

Megjegyzés 1:  Ha nem tapadásmentes serpenyőt használunk a kacsamell előpirításához, öntsünk alá 1-2 evőkanál olajat is.

Megjegyzés 2: Vigyázat, ha házi kacsamellet használunk, meglehet valamivel több időre van szüksége a teljes puhuláshoz, mint amennyit megadtam a receptben. Ajánlatos ellenőrizni, és ki-ki ízlése szerint hagyja puhulni.

Akár a karácsonyi menü részének is el tudnám képzelni. Nagyon finom lett.:) Szétválasztó diétázók nyugodtan ehetik a fogást húsnapon, de persze, krumpli nélkül.:)

Apu-anyu-kétlány-leves

Kisebbikem nevezte így el ezt a levest. Hogy mi alapján, fogalmam sincs, mert apjuk nem is volt itthon, amikor készítettem és ettük, de egyszerűen kijelentette, hogy ezt így kellene elnevezni. És én megtettem. Különben meg egy egyzserű, de annál finomabb, gyors gyümölcsleves, méghozzá az őszi fajtából.:)


Őszi gyümölcsleves

Hozzávalók: kb. 30 dkg magozott szilva, 2 hámozott, feldarabolt alma, 1 nagyobb fürt szőlő, leszemezve, 1,5 evőkanál epres pudingpor vagy liszt, 2 dl tej, méz (vagy cukor), csipetnyi só, citromlé, fahéj.

Elkészítése: A gyümölcsöt odatesszük főni kb. 1 l vízben. Pici sót teszünk bele, mézzel ízlés szerint édesítjük, majd 5-10 percig főzzük. Ekkor besűrítjük a tejjel elkevert pudingporral (vagy liszttel), megszórjuk őrölt fahéjjal, és jól kiforraljuk. Ha szükséges, további vízzel vagy tejjel hígíthatjuk. Végül citromlével tetszés szerint ízesítjük. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Tésztanapon ehető.

KT - 2016/10

2012. szeptember 11., kedd

Grízkoch

Előrebocsátom, ez nem AZ a grízkoch. Ez egy olyan finomság, amit mamám nagyon sokszor készített gyerekkoromban, de valamiért ő is grízkochnak nevezte. Tulajdonképpen egy egyszerű tejbegríz, amit kisütünk felvert tojásban, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Azért a "gyengébbek" kedvéért itt a recept is. És még egy jótanács: a kiterített, megdermedt tejbegrízt lehet pohárral is kiszaggatni (ahoyg én is tettem a fotó kedvéért), de úgy nem annyira gazdaságos, a kb. kétujjnyi széles és hosszú téglalapok kifizetődőbbek.:)



Grízkoch

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 l tej, 20 dkg búzadara, 2-3 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, liszt, 2-3 tojás, olaj, porcukor.

Elkészítése: A tejet fölforraljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot meg a vaníliás cukrot, majd állandó kavarás mellett beleszórjuk a búzadarát is. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, de ne hagyjuk megkeményedni, hogy még szétfolyhasson. Amikor elkészült a tejbegríz, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, s elsimítjuk úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastag legyen mindenfelé. Miután kihűlt, kockára vagy téglalapokra szabdaljuk, mindegyiket megforgatjuk lisztben és felvert tojásban, amit csipetnyi sóval ízesítettünk, és forró, bő olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd tálaláskor jól megszórjuk porcukorral. Tejjel, teával egyaránt finom.

KAL - 2013.

2012. szeptember 8., szombat

Spagetti padlizsános, húsos szósszal

Egyik nap délután voltam dolgozni a héten. Nagyon elhúzódott minden, pontban este 8-kor léptem be a lakásba, ahol férjecském azzal fogadott, hogy: aztán jó kiadós vacsorát készíts! S ha figyelembe vesszük, hogy ezután még átöltöztem, megdédelgettem egy kicsit a lányaimat, darált marhahúst és padlizsánt olvasztottam, és 9 óra 20 perckor már ültünk asztalhoz, hát eléggé gyors fogásnak is mondható. Jaj, és közben még egy jó adag dévérkeszeget is megsütöttem csemege gyanánt a férjemnek, nehogy éhen haljon, amíg a vacsora készen lesz.:)
Igaz, nem a fotogenitásáról fog elhíresülni ez a fogás, de annál finomabb:


Spagetti padlizsános, húsos szósszal

Hozzávalók 4-5 személyre: 50 dkg spagetti, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 50 dkg darált marha- vagy csirkehús, 2 paradicsom, 25-30 dkg mélyhűtött padlizsánhús, kb. 2 dl paradicsomlé, só, bors, olaj, friss csomborlevelek, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst is. Addig kevergetjük, míg a hús ki nem fehéredik, és kissé szét nem esik, majd gyakran kavargatva hagyjuk saját levében párolódni. Ha szükséges, az elfővő folyadékot kevés forró vízzel pótoljuk. Közben sózzuk és borsozzuk, majd amikor a hús már félpuhára főtt (kb. 20 perc után), hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot, és együtt készre főzzük. Közben vizet forralunk, megsózzuk, és kifőzzük benne a spagettit. Leszűrjük, és melegen tartjuk. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a kis kockákra vágott padlizsánhúst, hozzáöntjük a paradicsomlevet, rászórjuk a finomra aprított csombort, ha szükséges, utánasózunk, és borsozunk, majd 2-3 perc alatt jól összeforraljuk. Ha a szósz túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk, és utána ismét jól kiforraljuk. Miután elkészült, a szószt a leszűrt tésztához öntjük, alaposan összeforgatjuk, és már tálaljuk is.
Ebben a formában szétválasztó diétában nem fogyasztható, ellenben ha elhagyjuk belőle a húst, akkor kitűnő tésztanapi étel, ha pedig nem tésztával esszük, akkor húsnapon ehető.

KAL - 2018.

2012. szeptember 7., péntek

Sajtos, paradicsomos puliszka

Egy újabb gyors és laktató vacsora. Mondjuk, azért beletelik egy jó órába, amíg teljesen elkészül, de eléggé kevés a munka vele. Újdonság volt ez nálunk, ugyanúgy készült, ahogy sokszor máskor: szétnéztem a hűtőben meg a kamrában, és.... No, de a családnak nagyon ízlett, a nagylányom pedig többször is megdicsérte.


Sajtos, paradicsomos puliszka

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 l víz, 30-35 dkg kukoricaliszt vagy -dara, 50 dkg juhsajt vagy juhtúró, 5-6 közepes paradicsom, 8-10 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé, só, bors, olaj, kevés vaj.

Elkészítése: A vizet felforraljuk, megsózzuk, majd állandóan kavargatva beleszórjuk a kukoricalisztet, és közepesen lágy puliszkát főzünk belőle. Egy jénai tálat kivajazunk, a juhsajtot lereszeljük a nagyluykú reszelőn és megsózzuk (a túrót nem kell sózni, az már eleve sós), a paradicsomnak kivágjuk a csumáját, majd karikára vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, majd muzsdéjt készítünk belőle úgy, hogy az áttört fokhagymát jól megsózzuk, apránként adagolva belekeverünk 3-4 evőkanálnyi olajat, míg egy majonézszerű massza nem lesz belőle, végül pedig felhígítjuk 1 dl paradicsomlé és 1 dl víz keverékével.
A kivajazott tálba belesimítunk egy rétegnyi puliszkát, kirakjuk paradicsomkarikákkal, meglocsoljuk bőven a muzsdéjjal, megsózzuk és megszórjuk borssal, majd beterítjük a reszelt sajttal. A rétegezést még kétszer megismételjük, a tetejére mindenképpen sajt kerüljön, a legfelső rétegnél viszont a sajtra locsoljuk a maradék muzsdéjt, és nem a paradicsomra. 30-35 percre 200 fokos sütőbe toljuk, vagy addig, amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. Tésztanapon ehető.

Megjegyzés: Természetesen, bármilyen sajttal készíthető, csak vigyázni kell a sózással.

Mindentbele rántotta

Ettől a héttől kezdve egy időre ismét fejük tetejére álltak nálunk a dolgok: mindketten visszamentünk dolgozni, és amíg visszazökkenünk a dolgos hétköznapokba, bizony, eléggé felbomlik a Rendszer. Meg aztán teljesen változik a felállás is, hiszen a férjem eszik a munkahelyén, a lányok (egyelőre) esznek mamáéknál; ha majd elkezdődik a tanítás is, a kicsi eszik a napköziben, a nagy meg.... azt még nem tudom, mert új korszakot kezdünk (I. osztályos lesz a kis drágám), és még ki kell majd stratégiázni a legjobb megoldást.

Nos, ilyen stratégiázgatások közepette hétközben már nincs is igény többfogásos, gazdag ebédekre, azonban annál inkább kellenek gyorsan összedobható, laktató vacsorák. Egyik este ettük ezt a finom rántottát, amit salátával együtt kb. félóra alatt dobtam össze.


Mindentbele rántotta friss salátával

Hozzávalók a rántottához 4 személyre: 1 nagy hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 2 kisebb piros húsú paradicsompaprika, 1 sárga húsú paradicsompaprika, 5-10 dkg császárszalonna, 5-10 dkg gépsonka, 20 dkg juh- vagy kecskesajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 6 nagy tojás, só, bors, olaj; a salátához: 1 piros húsú paprika, 1 sárga húsú paprika, 2-3 paradicsom, 1 lila hagyma, só, balzsamecet, olívaolaj.

Elkészítése: A zöldségeket meghámozzuk-tisztítjuk, majd felszeleteljük. A császárszalonnát és a sonkát csíkokra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a tojásokat pedig felütjük egy tálba. 4-5 evőkanál oalajat forrósítunk, megdinszteljük rajta a hagymát meg a fokhagymát, majd rádobjuk a paprikákat is. Amikor kissé összeestek, mellédobjuk a császárszalonnát és a sonkát is, enyhén sózzuk, majd néhány percig együtt pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott sajtot meg a petrezselyemzöldet, és azonnal ráöntjük a sóval és borssal fűszerezett felvert tojást. Kétféleképpen süthetjük: omlettnek, azaz úgy, hogy hagyjuk megsülni egyik oldalát, majd megfordítjuk, illetve úgy is lehet, hogy összekeverjük, és csupán addig sütjük, amíg a tojás meg nem dermed. Én most így készítettem. A salátához a zöldségeket félbe, majd szeletekre vágjuk, ízlés szerint megsózzuk, illetve meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal. Húsnapon ehető.

EK - 2012/11

2012. szeptember 4., kedd

Vándorkönyv

Beneveztem egy játékba, és  másokat is erre szeretnék buzdítani. Könyvet kellene küldenünk egymásnak ajándékba, amit nagyon-nagyon jó ötletnek tartok. A játékot Martinelli indította, további részleteket pedig ITT lehet olvasni a játékkal kapcsolatban, illetve ugyancsak ez utóbbi linken kell jelentkezni is.


Még csak annyit, hogy évekkel ezelőtt szintén részt vettem egyszer egy könyvküldős játékban, akkor az volt a cél, hogy a gyerekek körében népszerűsítsük a könyveket. Valami "továbbadós" játék volt, de az volt a lényeg, hogy egyetlen könyvet kellett küldeni egy valakinek, illetve 5 másik embernek terjeszteni. Végül - ideális esetben minden gyereknek 36 könyvet kellett volna kapnia. És tudjátok, hányat kaptunk? Összesen 7-et, talán. És ez még a nagyon-nagyon pozitív kategória volt, mert voltak ismerőseim, akik csupán egyet, vagy egyet sem kaptak.

Szóval, amikor könyvről van szó, én feltétlenül benne vagyok. Igaz, hogy az utóbbi időben kissé háttérbe szorult nálam az olvasás, de azért mostanában is megragadok és kihasználok minden olyan alkalmat és helyet, amikor és ahol olvasni lehet.

Nevezzetek be ti is, szerezzünk örömöt egymásnak!:)

2012. szeptember 2., vasárnap

Piros gulyás, avagy a III. Nemzeti Gulyásnap

Különleges gulyással készültem a III. Nemzeti Gulyásnap alkalmából. Bár a kinézete, az alapanyagok, illetve a tálalási módja kissé szokatlan, ízvilága teljesen hagyományos, semmiféle furcsa, divatos fűszert nem tettem bele. Mi grillezett hússal ettük, de nagyon finom volt önmagában is, úgyhogy vegetáriánusok is nyugodtan elkészíthetik. A tálaláskor a tetejére szórt füstölt sajt nagyon különlegessé tette, kiteljesítette az ízét, úgyhogy az lehetőleg ne maradjon le róla. Az adag kb. 4 személyre szól.


Piros gulyás füstölt sajttal és grillezett csirkecombbal

Hozzávalók a gulyáshoz: 2 hagyma, 1 nagy piros húsú paprika, 3 paradicsom, 70-80 dkg (bébi)cékla, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, 1 teáskanál őrölt kömény, olaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld; a húshoz: 4 nagy kicsontozott csirkecomb, 1-1 teáskanál só, bors, pirospaprika és szárított petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál olaj; a tálaláshoz: kb. 15 dkg reszelt füstölt sajt, petrezselyemlevél.

Elkészítése: A céklát vékonyan megolajozott alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben kb. másfél órán át sütjük, vagy kuktában kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Hagyjuk kissé hűlni, majd meghámozzuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. (A bébicékla hamarabb megpuhul, mint nagyobb társai, ezért érdemes kisebb darabokat választani. Ezt a műveletet előző nap is elvégezhetjük.)  A húst enyhén besózzuk. A maradék sót összekeverjük a többi fűszerrel, majd simára dolgozzuk az olajjal, végül pedig a keverékkel alaposan bedörzsöljük a csirkecombokat. Félretesszük, és állni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk, és 3-4 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk. Mellédobjuk a kis kockákra vágott paprikát, és együtt is dinszteljük egy keveset, majd megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. A paradicsomnak lehúzzuk a héját, feldaraboljuk, és a pörköltalaphoz adjuk. Kb. 5 percig rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt céklát, sózzuk és borsozzuk, majd 10-15 percig főzzük együtt, míg a hagyma és a paprika szét nem fő, és jó szaftossá nem válik. Ekkor, ha szükséges, utánasózunk, majd belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet, és már tálalható is.
Amíg a gulyás fő, felforrósított grillrácson vagy grillserpenyőben szép pirosra sütjük a combok mindkét oldalát, és az elkészült gulyással tálaljuk. Gazdagon megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és petrezselyemlevélkével díszítjük. Húsnapon ehető a teljes fogás, zöldség- és tésztanapon pedig hús nélkül megfelelő.


2012. szeptember 1., szombat

Padlizsánlegyező

Még sosem készítettem ilyenszerűen padlizsánt, bár mindig birizgálta a fantáziámat. A végső lökést végül ez a recept adta, én viszont azzal töltöttem, ami éppen volt a háznál, és a munkamenet is kissé másképp volt. Bevallom derekasan, ebből az adagból hárman ettünk - én meg a két kislányom - de a lányok, kb. negyedét ették meg ketten, a többit meg én. Mindenesetre, eteti magát, úgyhogy - ha tudjuk, hogy aki eszik belőle, szereti a padlizsánt, ne habozzunk egy darabot számolni fejenként.


Töltött padlizsánlegyező 

Hozzávalók 1 személyre: 1 közepes padlizsán, 4-5 cikk fokhagyma, 2 paradicsom, 5-10 dkg vékonyra szeletelt sonka, 5-10 dkg sajt, só, bors, néhány ágacska friss csombor, olívaolaj.

Elkészítése: A padlizsánt alaposan megmossuk, majd hámozatlanul, hosszában 7-8 mm vastag szeletekre vagdossuk úgy, hogy a száránál nem vágjuk át teljesen. Alaposan besózzuk, majd néhány percre félretesszük. A fokhagymát meghámozzuk és áttörjük, a sajtot és a paradicsomot felszeleteljük, a csomborágról letépkedjük és összeaprítjuk a leveleket. A padlizsánt folyó víz alatt átöblítjük, a szeletek között a vizet papírtörlővel felitatjuk, majd sütőpapírral bélelt hőálló edénybe helyezzük. A vágatokat alaposan bedörzsöljük az áttört fokhagymával, majd megtöltjük a paradicsom-, sonka- és sajtszeletekkel. A paradicsomot közben sózzuk is. Végül rászórjuk az aprított csombort, újra megszórjuk sóval (a padlizsán elég sok sót megbír), meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen sütjük. 45-60 percig. Sonkával húsnapon ehető, ha azt elhagyjuk belőle, kevesebb sajttal beiktatható zöldség- vagy tésztanapra is.

FF - 2013/8

Related Posts with Thumbnails

2012. szeptember 30., vasárnap

Marhaburger - kissé ősziesen

Még akkor készült, amikor egy nap - jócskán estefelé - megláttam Zoli és Hajni blogján a hamburgert. Azért még belefért a vacsoráig lévő időbe mind a hús, mind pedig a zsemlék elkészítése. Ellenben a "zöldek" szempontjából muszáj volt megelégednem azzal, ami itthon volt (petrezselyemzöld), és amit a sarki boltban találtam (egy árva csokor újhagyma). Ettől eltekintve nagyon jól sikerült a házi fast food, férjecském azt is mondta: ezt gyakrabban megismételhetnénk.:)
Tulajdonképpen nem írok receptet, mert ezt ki-ki saját ízlése és az otthon fellelhető hozzávalók szerint variálhatja, csupán leírom, hogy nálunk mi "volt jelen".:)

Marhaburger

Hozzávalók: 8-10 db tejfölös zsemle, húskorongok 50 dkg marhahúsból, fokhagymával és hagymával ízesítve, tejjel hígított majonéz, újhagyma, savanyú uborka, paradicsom, petrezselyemzöld; + aki kért: házi ketchup (ennek a receptje még nincs fenn a blogon, de majd felkerül).


2012. szeptember 29., szombat

Olajos pityóka

Hogy ennek a finom salátának miért pontosan olajos a neve, nem tudom, hiszen a krumplin kívül más alapanyagok is vannak benne az olajon kívül, de gyanítom, hogy mégis azért, mert valamivel több olaj jár bele, mint amennyit normál esetben szokás használni egy salátához. Persze, ez ízlés szerint alakítható, illetve a krumpli fajtája is beleszólhat a szükséges mennyiségbe, de az az igazság, hogy ahhoz hogy finom legyen, és ne legyen túl száraz, a nagyjából 1 dl mindenképpen kell bele. És bár lehet, hogy első hallásra ez rengetegnek tűnik, nem szabad visszariadni tőle. Inkább kicsinként kell beleadagolni, és megállni, amikor elegendőnek ítéljük. A petrezselyemzöld hagyományosan nem jár bele, de mivel volt, és nagyon szeretem a friss zöld fűszereket, hát amibe csak lehet, beleteszem.:) Még annyit el kell mondanom, hogy kicsi adagot egyszerűen nem érdemes készíteni belőle, mert annyira eteti magát! Nálunk ez az adag csak éppenhogy elég a két felnőttnek és két gyereknek.

Olajos pityóka (Olajos krumplisaláta)

Hozzávalók 4-6 személyre: 1,5-2 kg közepes méretű krumpli, 7-10 tojás, 2-3 közepes lila hagyma, 1 csokorka petrezselyemzöld (elhagyható), 1-2 dl olaj, só, bors.

Elkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, és sós vízben, héjában megfőzzük. Hagyjuk kissé hűlni, majd meghámozzuk, és félbe, illetve szeletekre vágjuk. A tojást keményre főzzük, majd feldaraboljuk, a hagymát és a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Mindent egy nagy tálba teszünk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd meglocsoljuk olajjal, és alaposan összeforgatjuk. Az olajat ízlés szerint adagoljuk. Ne ijedjünk meg a nagyobb mennyiségtől, kell ennyi, hogy jó legyen a saláta, és ne legyen száraz.

Tipp: Az olaj lehet fele-fele arányban olíva- és napraforgóolaj, de semmiképpen se használjunk kizárólag olívát, mert az nagyon "elviszi" az ízét.

KT - 2013/2

2012. szeptember 28., péntek

Tojásos vöröslencse-pástétom

Mert szeretjük, mert finom, mert jó, mert ... néha hús nélkülit is kell enni.:)


Tojásos vöröslencse-pástétom

Hozzávalók: 20 dkg vöröslencse, 4 tojás, 1 kicsi hagyma, 1/2 paradicsompaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 cikk fokhagyma, 3 evőkanál tej, 4-5 evőkanál olívaolaj, néhány csepp citromlé, só, (citrom)bors.

Elkészítése: A vöröslencsét többszöri mosás után hideg vízben főni tesszük, és 5-10 perc alatt puhára főzzük. A tojást külön edényben keményre főzzük. A lencsét leszűrjük, és a hámozott tojással meg a fokhagymával együtt botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, paprikát és petrezselyemzöldet, majd sóval és citromborssal ízesítjük, illetve simára keverjük a tejjel, a citromlével meg az olívaolajjal. Kenyérre kenve, citromos teával isteni szendvicskrém.

KAL - 2018.

2012. szeptember 27., csütörtök

Citromos, kókuszos keksz

A recept a Házi cukrászat című könyvből származik. Igaz, hogy narancsos-mandulásnak volt írva, de mivel éppen egyik sem leledzett itthon, hát citromos-kókuszos lett. És nem bántuk meg. Nagyon finom, puha kekszfélék lettek a tésztából, nem keményedett meg még másnapra sem. A tésztával nehezen lehet dolgozni, ha nyújtjuk, a recept nem is úgy írta, de a lányok kedvéért muszáj volt kinyújtani és kiszúrni is néhányat, hogy felavassuk az új kiszúróinkat. (Mert kiszúrókból, ugyebár, sosincs elég.:D)
A recept vajat írt, de mivel laktózmentes vajam éppen nem volt (nagyobbik lányomról kiderült, hogy laktózérzékeny), és a sarki boltban sem vehettem, hát ezúttal margarinnal sütöttem.

Citromos, kókuszos keksz

Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg gyümölcscukor vagy 25 dkg cukor, 2 tojás, 32,5 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, késhegynyi só, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál citromlé.

Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral meg a rendre hozzáadott tojásokkal. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan összegyúrjuk. A tésztát 2-3 részre osztjuk, és hengerré formázzuk, majd fóliába tekerjük, és hűtőben pihentetjük néhány órát. (A recept 24 órát ír, de nem tudom, hogy miért. Én este begyúrtam, és reggel sütöttem.) A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A hengereket kb. 1/2 cm vastagra szeleteljük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Légkeverésen (a végén felső pirítással) 8-10 percig sütjük.
Ha kinyújtjuk, és kiszúrjuk, akkor mindig csak kisebb adag tésztával dolgozzunk, hogy ne melegedjen és ne puhuljon túlságosan el.

Szemfüles - 2012/12


2012. szeptember 24., hétfő

Mexikói pulykaragu

Igazából semmi köze sincs Mexikóhoz, csupán annyi, hogy az állítólagos mexikói zöldségkeverékből készült. De akárhogyis, egy nagyon gyors, nagyon finom fogás kerekedett belőle, a petrezselymes főtt rizs pedig jó laktatóvá tette.

Mexikói pulykaragu

Hozzávalók: 60-70 dkg pulykamellfilé, 60-70 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék, 4-5 cikk fokhagyma, só, citrombors, olaj; a körethez: 20 dkg rizs, 1 csokor petrezselyemzöld, só, olaj.

Elkészítése: A pulykamellet először szeletekre, majd kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Felforrósítunk 5-6 evőkanál olajat, beletesszük a húscsíkokat, és nagy lángon, állandóan kavargatva fehéredésig pirítjuk. Ekkor rádobjuk a zöldségkeveréket, megsózzuk, majd jól összekavarjuk, és lefedve, néha megkavarva puhára pároljuk. Miután a hús és a zöldség is megpuhult, megszórjuk borssal, illetve a finomra aprított fokhagymával, és fedő nélkül pároljuk tovább, míg a leve teljesen el nem fő. Amíg a ragu fő, elkészítjük a köretet is. Felforrósítunk 2-3 evőkanál olajat, rászórjuk a rizst, és fehéredésig pirítjuk. Ekkor felöntjük két és félszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk, és amíg fel nem forr, nagy lángon, majd kis lángon, lefedve főzzük puhára. Amikor a rizs megpuhult, szűrőbe öntve leszűrjük, és hagyjuk lecsepegni. Visszaborítjuk a főzőedénybe, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, jól összekavarjuk, és már tálalhatjuk is. Rizs nélkül húsnapon fogyasztható.

FF - 2017/4

2012. szeptember 22., szombat

Ajándékok a nagyvilágból

Az utóbbi hetekben kétszer is ajándékot kaptunk. Egyet én, egyet meg a lányaim.:)

Az én ajándékom Horimarikától érkezett, Makacska Nyárbúcsúztató játéka keretén belül. Igaz, nem éppen most jött meg, de nagyon zsúfolt időszak van mögöttem, nem volt alkalmam írni róla. No, de, akárhogyis,  jobb később, mint soha...

Marikától nagyon szép dolgokat kaptam, és nagyon ötletesen csomagolta őket. Kaptam tőle külön én, külön a gasztroblogger, külön a lányaim (angyalkáim), külön a konyhám, és külön a szakácskönyveim. Én egy nagyon szép nyakláncot kaptam kanál-villa-kés medállal, a gasztroblogger egy gyöngy-szitakötős nyakbavalót, az angyalkáim, természetesen angyalkákat kaptak, a könyveim egy különleges (legalábbis én ilyet még sosem láttam) könyvjelzőt kaptak, a konyhám pedig egy nagyon aranyos mini-reszelőt kapott, ami akár hűtőmágnesként is használható, ugyanakkor teljesen funkcionális darab is. Tegnap fel is avattam, lereszelve vele egy citrom héját.



Szóval, ezeknek a szépségeknek lettem "tulajdonosa". Marika, nagyon-nagyon szépen köszönöm őket, és kívánom, hogy a továbbiakban még sok-sok ilyen szépséget tudj készíteni.:)

Az általam Farcinak küldött ajándékot ITT tekinthetitek meg.

Kislányaim is meglepetésben részesültek hét elején. Néhány héttel ezelőtt ugyanis beneveztem rajzaikat

a Tarka bárka blog Nagy, halas rajzpályázatára, ahol Nagyobbikom lett az egyik nyertes. S bár Kisebbikem néhány szavazattal végül kevesebbet kapott, mint a kicsik nyertese, számomra mégis mindketten győztek. Úgy is mondtam nekik (főleg, hogy a Kicsi se érezze kevesebbnek magát, mert nem is kevesebb) hogy az ajándékot ketten nyerték. Abszolút elfogadták, egyik sem tulajdonítja kizárólag magáénak a nyereményt. A nyeremény pedig nem más, mint egy csodás könyv, Ugrai-Nagy Tünde (Ízbolygó) Manókonyha című, gyerekeknek szóló szakácskönyve. Nagy elragadtatással vették kézhez, egy adott pillanatban nyugalomra kellett intenem őket, hogy nehogy elszakítsák a lapjait. Az első osztályt éppencsak elkezdő nagylányom (az első iskolai napon jött a könyv) gondosan betűzgette a címeket, miközben a középcsoportos kicsi tágra nyílt szemekkel bámulta az ízléses fotókat. A nagyobbik minden egyes oldalnál felkiáltott: ezt készítsük el először! A kisebbik meg lelkesen helyeselt. :) Végül még nem került sor egyikre sem, mert olyan hét van mögöttem (óvodakezdés kiscsoporttal), hogy örültem, hogy vagyok, nemhogy még főzzek is. Azért éhen nem haltunk, természetesen, de nem volt erőm nagy horderejű ételekre.







Summa summarum, nagyon örülök, hogy lánykáim részt vehettek ezen a pályázaton, és életükben először belekóstoltak a versenynek nevezett valamibe. S bár végig azt mondogattam nekik, hogy nem biztos, hogy fognak nyerni, mert nem nyerhet mindenki, és nemcsak a nyerés a fontos, azért jót tett nekik, hogy már most, első alkalommal nyereménnyel jutalmazták munkájukat (én már maradok ennél a többes számnál, ha nem baj). Köszönjük szépen a Tarka bárka blog szerzőinek a kiírást és a lehetőséget, Ízbolygónak pedig a kedves felajánlást, és nem utolsó sorban köszönet mindazoknak, akik a kislányaim rajzaira szavaztak!:)

2012. szeptember 21., péntek

Zabpelyhes kacsamájkrém

Ismét kacsás recept... Mert ha lúd, ... akarom mondani, kacsa, akkor legyen kövér.


Zabpelyhes kacsamájkrém


Hozzávalók: 50 dkg kacsamáj, 10 dkg zabpehely, 1 hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, 3 evőkanál fűszeres pálinka, 1 kávéskanál koriandermag, 1 teáskanál magos mustár, 1-2 evőkanál citromlé vagy balzsamecet, só, citrombors vagy bors, 2-3 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: olajbogyó. 

Elkészítése: A zabpelyhet tálba tesszük, ráöntünk 2 dl lobogó vizet, és jól összekavarjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a szeletekre vágott hagymát, és megdinszteljük rajta. Ezután hozzáadjuk az erektől, hártyáktól megtisztított, kisebb darabokra vágott májat és a meghámozott fokhagymát, ráöntjük a pálinkát, flambírozzuk, majd kb. 10 perc alatt, lefedve puhára pároljuk. Ezután a májat kiszedjük a szaftból, hozzáadjuk a leforrázott zabpehelyhez, és botmixerrel simára turmixoljuk. Beletesszük a magos mustárt, a mozsárban összetört koriandert, sózzuk, borsozzuk, illetve citromlével vagy balzsamecettel ízesítjük, és a máj után visszamaradt szafttal együtt alaposan összekeverjük. 

EK - 2012/10
 

2012. szeptember 15., szombat

Kacsamell párolt káposztával és főtt-sült krumplival

Amióta anyósom már nem tart majorságot (baromfit - erdélyiesen), sajnos, nem jutok hozzá olyan gyakran kacsához, gyöngytyúkhoz, mint addig. Persze, lehet vásárolni, de hagyjuk meg: eléggé szép áron árulják. Azért néha, a változatosság kedvéért muszáj "kirúgni a hámból", és szabad elcsábulni. :)


Kacsamell párolt káposztával és főtt-sült krumplival

Hozzávalók 4 személyre: 4 fél konyhakész kacsamell, egyenként kb.20-25 dkg-osak, só, bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál fokhagymapor, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 2 dl vörösbor; a krumplikörethez: 40 dkg közepes méretű krumpli, só, kevés pirospaprika, 3-4 evőkanál olívaolaj; a párolt káposztához: 50 dkg fehér káposzta, 30 dkg vöröskáposzta, 1 nagy hagyma, 2-3 evőkanál kacsazsír vagy 4-5 evőkanál olaj, 1-2 dl vörösbor, só, bors, cukor, ecet; a tálaláshoz: salátalevelek, narancsszeletek.

Elkészítése: A kacsamelldarabok bőrös részét beirdaljuk két irányból úgy, hogy "kockás" legyen. Ezután a köményt, a fokhagymaport meg a szerecsendiót összekeverjük ízlés szerinti sóval meg borssal, majd ezzel a fűszerkeverékkel alaposan megszórjuk-bedörzsöljük a húsokat. Úgy intézzük, hogy legyen időnk pácolódni hagyni, különben nem lesz annyira finom. Legalább 2 órán át hagyjuk állni hűvös helyen így, befűszerezve, de legjobb ha egy egész éjszakán át pácolódik. Elkészítéskor serpenyőt forrósítunk, és bőrös felükkel lefele helyezve, hirtelen körbepirítjuk benne a kacsamelleket. Ezután hőálló edénybe helyezzük át (bőrös felével lefele), rálocsoljuk a sütés után visszamaradt zsiradékot, aláöntjük a vörösbort, lefedve 180 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 percig sütjük-pároljuk. Ekkor kivesszük az edényt a sütőből, megfordítjuk benne a húsdarabokat, ha szükséges, kevés borral vagy vízzel pótoljuk a pecsenyelevet, visszafedjük, és további kb. 40-45 percre visszatoljuk a sütőbe. Ekkor levesszük az edény fedelét, a hőmérsékletet növeljük (220-230 fokra), és 10-15 perc alatt szép ropogós-pirosra sütjük a kacsamellet. Egyszer-kétszer akár meg is locsolhatjuk a pecsenyelével. Ha elkészült, lefedve hagyjuk 10-15 percig állni, majd utána tálaljuk.
Amíg a hús készül, megcsináljuk a köreteket is. A krumplit alaposan megsikáljuk, és sós vízben, héjastól főni tesszük. Kb. 10 percig főzzük, majd a vizet leszűrjük, a krumplit pedig hagyjuk kissé hűlni. A kétféle káposztát vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. Felforrósítjuk a kacsazsírt, megdinszteljük rajta a hagymát, majd rádobjuk a vörös káposztát. Néhány percig dinszteljük, majd rádobjuk a fehér káposztát is, együtt is dinszteljük 4-5 percig, majd megsózzuk, aláöntjük a vörösbort, és gyakran kavargatva puhára pároljuk. Amikor zsírjára sült, a káposztát az edény egyik felébe húzzuk, a másik felébe pedig beleszórunk 1-2 evőkanál cukrot. Kissé karamellizáljuk, majd összekeverjük a káposztával. Ezután ecettel és borssal ízesítjük, illetve utánasózunk, ha szükséges. A langyosra hűlt krumplit héjastól négybe hasítjuk, 1 rétegben sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, megszórjuk sóval, illetve meglocsoljuk a pirospaprikával elkevert olajjal, és miután a kacsát kivettük a sütőből, betoljuk a krumplit. 220-230 fokon 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Tálaláskor a tányért salátalevelekkel és narancsszeletekkel díszítjük.

EK - 2012/10

Megjegyzés 1:  Ha nem tapadásmentes serpenyőt használunk a kacsamell előpirításához, öntsünk alá 1-2 evőkanál olajat is.

Megjegyzés 2: Vigyázat, ha házi kacsamellet használunk, meglehet valamivel több időre van szüksége a teljes puhuláshoz, mint amennyit megadtam a receptben. Ajánlatos ellenőrizni, és ki-ki ízlése szerint hagyja puhulni.

Akár a karácsonyi menü részének is el tudnám képzelni. Nagyon finom lett.:) Szétválasztó diétázók nyugodtan ehetik a fogást húsnapon, de persze, krumpli nélkül.:)

Apu-anyu-kétlány-leves

Kisebbikem nevezte így el ezt a levest. Hogy mi alapján, fogalmam sincs, mert apjuk nem is volt itthon, amikor készítettem és ettük, de egyszerűen kijelentette, hogy ezt így kellene elnevezni. És én megtettem. Különben meg egy egyzserű, de annál finomabb, gyors gyümölcsleves, méghozzá az őszi fajtából.:)


Őszi gyümölcsleves

Hozzávalók: kb. 30 dkg magozott szilva, 2 hámozott, feldarabolt alma, 1 nagyobb fürt szőlő, leszemezve, 1,5 evőkanál epres pudingpor vagy liszt, 2 dl tej, méz (vagy cukor), csipetnyi só, citromlé, fahéj.

Elkészítése: A gyümölcsöt odatesszük főni kb. 1 l vízben. Pici sót teszünk bele, mézzel ízlés szerint édesítjük, majd 5-10 percig főzzük. Ekkor besűrítjük a tejjel elkevert pudingporral (vagy liszttel), megszórjuk őrölt fahéjjal, és jól kiforraljuk. Ha szükséges, további vízzel vagy tejjel hígíthatjuk. Végül citromlével tetszés szerint ízesítjük. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb. Tésztanapon ehető.

KT - 2016/10

2012. szeptember 11., kedd

Grízkoch

Előrebocsátom, ez nem AZ a grízkoch. Ez egy olyan finomság, amit mamám nagyon sokszor készített gyerekkoromban, de valamiért ő is grízkochnak nevezte. Tulajdonképpen egy egyszerű tejbegríz, amit kisütünk felvert tojásban, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Azért a "gyengébbek" kedvéért itt a recept is. És még egy jótanács: a kiterített, megdermedt tejbegrízt lehet pohárral is kiszaggatni (ahoyg én is tettem a fotó kedvéért), de úgy nem annyira gazdaságos, a kb. kétujjnyi széles és hosszú téglalapok kifizetődőbbek.:)



Grízkoch

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 l tej, 20 dkg búzadara, 2-3 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, liszt, 2-3 tojás, olaj, porcukor.

Elkészítése: A tejet fölforraljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot meg a vaníliás cukrot, majd állandó kavarás mellett beleszórjuk a búzadarát is. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, de ne hagyjuk megkeményedni, hogy még szétfolyhasson. Amikor elkészült a tejbegríz, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, s elsimítjuk úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastag legyen mindenfelé. Miután kihűlt, kockára vagy téglalapokra szabdaljuk, mindegyiket megforgatjuk lisztben és felvert tojásban, amit csipetnyi sóval ízesítettünk, és forró, bő olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd tálaláskor jól megszórjuk porcukorral. Tejjel, teával egyaránt finom.

KAL - 2013.

2012. szeptember 8., szombat

Spagetti padlizsános, húsos szósszal

Egyik nap délután voltam dolgozni a héten. Nagyon elhúzódott minden, pontban este 8-kor léptem be a lakásba, ahol férjecském azzal fogadott, hogy: aztán jó kiadós vacsorát készíts! S ha figyelembe vesszük, hogy ezután még átöltöztem, megdédelgettem egy kicsit a lányaimat, darált marhahúst és padlizsánt olvasztottam, és 9 óra 20 perckor már ültünk asztalhoz, hát eléggé gyors fogásnak is mondható. Jaj, és közben még egy jó adag dévérkeszeget is megsütöttem csemege gyanánt a férjemnek, nehogy éhen haljon, amíg a vacsora készen lesz.:)
Igaz, nem a fotogenitásáról fog elhíresülni ez a fogás, de annál finomabb:


Spagetti padlizsános, húsos szósszal

Hozzávalók 4-5 személyre: 50 dkg spagetti, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 50 dkg darált marha- vagy csirkehús, 2 paradicsom, 25-30 dkg mélyhűtött padlizsánhús, kb. 2 dl paradicsomlé, só, bors, olaj, friss csomborlevelek, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst is. Addig kevergetjük, míg a hús ki nem fehéredik, és kissé szét nem esik, majd gyakran kavargatva hagyjuk saját levében párolódni. Ha szükséges, az elfővő folyadékot kevés forró vízzel pótoljuk. Közben sózzuk és borsozzuk, majd amikor a hús már félpuhára főtt (kb. 20 perc után), hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot, és együtt készre főzzük. Közben vizet forralunk, megsózzuk, és kifőzzük benne a spagettit. Leszűrjük, és melegen tartjuk. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a kis kockákra vágott padlizsánhúst, hozzáöntjük a paradicsomlevet, rászórjuk a finomra aprított csombort, ha szükséges, utánasózunk, és borsozunk, majd 2-3 perc alatt jól összeforraljuk. Ha a szósz túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk, és utána ismét jól kiforraljuk. Miután elkészült, a szószt a leszűrt tésztához öntjük, alaposan összeforgatjuk, és már tálaljuk is.
Ebben a formában szétválasztó diétában nem fogyasztható, ellenben ha elhagyjuk belőle a húst, akkor kitűnő tésztanapi étel, ha pedig nem tésztával esszük, akkor húsnapon ehető.

KAL - 2018.

2012. szeptember 7., péntek

Sajtos, paradicsomos puliszka

Egy újabb gyors és laktató vacsora. Mondjuk, azért beletelik egy jó órába, amíg teljesen elkészül, de eléggé kevés a munka vele. Újdonság volt ez nálunk, ugyanúgy készült, ahogy sokszor máskor: szétnéztem a hűtőben meg a kamrában, és.... No, de a családnak nagyon ízlett, a nagylányom pedig többször is megdicsérte.


Sajtos, paradicsomos puliszka

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 l víz, 30-35 dkg kukoricaliszt vagy -dara, 50 dkg juhsajt vagy juhtúró, 5-6 közepes paradicsom, 8-10 cikk fokhagyma, 1 dl paradicsomlé, só, bors, olaj, kevés vaj.

Elkészítése: A vizet felforraljuk, megsózzuk, majd állandóan kavargatva beleszórjuk a kukoricalisztet, és közepesen lágy puliszkát főzünk belőle. Egy jénai tálat kivajazunk, a juhsajtot lereszeljük a nagyluykú reszelőn és megsózzuk (a túrót nem kell sózni, az már eleve sós), a paradicsomnak kivágjuk a csumáját, majd karikára vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, majd muzsdéjt készítünk belőle úgy, hogy az áttört fokhagymát jól megsózzuk, apránként adagolva belekeverünk 3-4 evőkanálnyi olajat, míg egy majonézszerű massza nem lesz belőle, végül pedig felhígítjuk 1 dl paradicsomlé és 1 dl víz keverékével.
A kivajazott tálba belesimítunk egy rétegnyi puliszkát, kirakjuk paradicsomkarikákkal, meglocsoljuk bőven a muzsdéjjal, megsózzuk és megszórjuk borssal, majd beterítjük a reszelt sajttal. A rétegezést még kétszer megismételjük, a tetejére mindenképpen sajt kerüljön, a legfelső rétegnél viszont a sajtra locsoljuk a maradék muzsdéjt, és nem a paradicsomra. 30-35 percre 200 fokos sütőbe toljuk, vagy addig, amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. Tésztanapon ehető.

Megjegyzés: Természetesen, bármilyen sajttal készíthető, csak vigyázni kell a sózással.

Mindentbele rántotta

Ettől a héttől kezdve egy időre ismét fejük tetejére álltak nálunk a dolgok: mindketten visszamentünk dolgozni, és amíg visszazökkenünk a dolgos hétköznapokba, bizony, eléggé felbomlik a Rendszer. Meg aztán teljesen változik a felállás is, hiszen a férjem eszik a munkahelyén, a lányok (egyelőre) esznek mamáéknál; ha majd elkezdődik a tanítás is, a kicsi eszik a napköziben, a nagy meg.... azt még nem tudom, mert új korszakot kezdünk (I. osztályos lesz a kis drágám), és még ki kell majd stratégiázni a legjobb megoldást.

Nos, ilyen stratégiázgatások közepette hétközben már nincs is igény többfogásos, gazdag ebédekre, azonban annál inkább kellenek gyorsan összedobható, laktató vacsorák. Egyik este ettük ezt a finom rántottát, amit salátával együtt kb. félóra alatt dobtam össze.


Mindentbele rántotta friss salátával

Hozzávalók a rántottához 4 személyre: 1 nagy hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 2 kisebb piros húsú paradicsompaprika, 1 sárga húsú paradicsompaprika, 5-10 dkg császárszalonna, 5-10 dkg gépsonka, 20 dkg juh- vagy kecskesajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 6 nagy tojás, só, bors, olaj; a salátához: 1 piros húsú paprika, 1 sárga húsú paprika, 2-3 paradicsom, 1 lila hagyma, só, balzsamecet, olívaolaj.

Elkészítése: A zöldségeket meghámozzuk-tisztítjuk, majd felszeleteljük. A császárszalonnát és a sonkát csíkokra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a tojásokat pedig felütjük egy tálba. 4-5 evőkanál oalajat forrósítunk, megdinszteljük rajta a hagymát meg a fokhagymát, majd rádobjuk a paprikákat is. Amikor kissé összeestek, mellédobjuk a császárszalonnát és a sonkát is, enyhén sózzuk, majd néhány percig együtt pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott sajtot meg a petrezselyemzöldet, és azonnal ráöntjük a sóval és borssal fűszerezett felvert tojást. Kétféleképpen süthetjük: omlettnek, azaz úgy, hogy hagyjuk megsülni egyik oldalát, majd megfordítjuk, illetve úgy is lehet, hogy összekeverjük, és csupán addig sütjük, amíg a tojás meg nem dermed. Én most így készítettem. A salátához a zöldségeket félbe, majd szeletekre vágjuk, ízlés szerint megsózzuk, illetve meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal. Húsnapon ehető.

EK - 2012/11

2012. szeptember 4., kedd

Vándorkönyv

Beneveztem egy játékba, és  másokat is erre szeretnék buzdítani. Könyvet kellene küldenünk egymásnak ajándékba, amit nagyon-nagyon jó ötletnek tartok. A játékot Martinelli indította, további részleteket pedig ITT lehet olvasni a játékkal kapcsolatban, illetve ugyancsak ez utóbbi linken kell jelentkezni is.


Még csak annyit, hogy évekkel ezelőtt szintén részt vettem egyszer egy könyvküldős játékban, akkor az volt a cél, hogy a gyerekek körében népszerűsítsük a könyveket. Valami "továbbadós" játék volt, de az volt a lényeg, hogy egyetlen könyvet kellett küldeni egy valakinek, illetve 5 másik embernek terjeszteni. Végül - ideális esetben minden gyereknek 36 könyvet kellett volna kapnia. És tudjátok, hányat kaptunk? Összesen 7-et, talán. És ez még a nagyon-nagyon pozitív kategória volt, mert voltak ismerőseim, akik csupán egyet, vagy egyet sem kaptak.

Szóval, amikor könyvről van szó, én feltétlenül benne vagyok. Igaz, hogy az utóbbi időben kissé háttérbe szorult nálam az olvasás, de azért mostanában is megragadok és kihasználok minden olyan alkalmat és helyet, amikor és ahol olvasni lehet.

Nevezzetek be ti is, szerezzünk örömöt egymásnak!:)

2012. szeptember 2., vasárnap

Piros gulyás, avagy a III. Nemzeti Gulyásnap

Különleges gulyással készültem a III. Nemzeti Gulyásnap alkalmából. Bár a kinézete, az alapanyagok, illetve a tálalási módja kissé szokatlan, ízvilága teljesen hagyományos, semmiféle furcsa, divatos fűszert nem tettem bele. Mi grillezett hússal ettük, de nagyon finom volt önmagában is, úgyhogy vegetáriánusok is nyugodtan elkészíthetik. A tálaláskor a tetejére szórt füstölt sajt nagyon különlegessé tette, kiteljesítette az ízét, úgyhogy az lehetőleg ne maradjon le róla. Az adag kb. 4 személyre szól.


Piros gulyás füstölt sajttal és grillezett csirkecombbal

Hozzávalók a gulyáshoz: 2 hagyma, 1 nagy piros húsú paprika, 3 paradicsom, 70-80 dkg (bébi)cékla, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, 1 teáskanál őrölt kömény, olaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld; a húshoz: 4 nagy kicsontozott csirkecomb, 1-1 teáskanál só, bors, pirospaprika és szárított petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál olaj; a tálaláshoz: kb. 15 dkg reszelt füstölt sajt, petrezselyemlevél.

Elkészítése: A céklát vékonyan megolajozott alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben kb. másfél órán át sütjük, vagy kuktában kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Hagyjuk kissé hűlni, majd meghámozzuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. (A bébicékla hamarabb megpuhul, mint nagyobb társai, ezért érdemes kisebb darabokat választani. Ezt a műveletet előző nap is elvégezhetjük.)  A húst enyhén besózzuk. A maradék sót összekeverjük a többi fűszerrel, majd simára dolgozzuk az olajjal, végül pedig a keverékkel alaposan bedörzsöljük a csirkecombokat. Félretesszük, és állni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk, és 3-4 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk. Mellédobjuk a kis kockákra vágott paprikát, és együtt is dinszteljük egy keveset, majd megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. A paradicsomnak lehúzzuk a héját, feldaraboljuk, és a pörköltalaphoz adjuk. Kb. 5 percig rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt céklát, sózzuk és borsozzuk, majd 10-15 percig főzzük együtt, míg a hagyma és a paprika szét nem fő, és jó szaftossá nem válik. Ekkor, ha szükséges, utánasózunk, majd belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet, és már tálalható is.
Amíg a gulyás fő, felforrósított grillrácson vagy grillserpenyőben szép pirosra sütjük a combok mindkét oldalát, és az elkészült gulyással tálaljuk. Gazdagon megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és petrezselyemlevélkével díszítjük. Húsnapon ehető a teljes fogás, zöldség- és tésztanapon pedig hús nélkül megfelelő.


2012. szeptember 1., szombat

Padlizsánlegyező

Még sosem készítettem ilyenszerűen padlizsánt, bár mindig birizgálta a fantáziámat. A végső lökést végül ez a recept adta, én viszont azzal töltöttem, ami éppen volt a háznál, és a munkamenet is kissé másképp volt. Bevallom derekasan, ebből az adagból hárman ettünk - én meg a két kislányom - de a lányok, kb. negyedét ették meg ketten, a többit meg én. Mindenesetre, eteti magát, úgyhogy - ha tudjuk, hogy aki eszik belőle, szereti a padlizsánt, ne habozzunk egy darabot számolni fejenként.


Töltött padlizsánlegyező 

Hozzávalók 1 személyre: 1 közepes padlizsán, 4-5 cikk fokhagyma, 2 paradicsom, 5-10 dkg vékonyra szeletelt sonka, 5-10 dkg sajt, só, bors, néhány ágacska friss csombor, olívaolaj.

Elkészítése: A padlizsánt alaposan megmossuk, majd hámozatlanul, hosszában 7-8 mm vastag szeletekre vagdossuk úgy, hogy a száránál nem vágjuk át teljesen. Alaposan besózzuk, majd néhány percre félretesszük. A fokhagymát meghámozzuk és áttörjük, a sajtot és a paradicsomot felszeleteljük, a csomborágról letépkedjük és összeaprítjuk a leveleket. A padlizsánt folyó víz alatt átöblítjük, a szeletek között a vizet papírtörlővel felitatjuk, majd sütőpapírral bélelt hőálló edénybe helyezzük. A vágatokat alaposan bedörzsöljük az áttört fokhagymával, majd megtöltjük a paradicsom-, sonka- és sajtszeletekkel. A paradicsomot közben sózzuk is. Végül rászórjuk az aprított csombort, újra megszórjuk sóval (a padlizsán elég sok sót megbír), meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen sütjük. 45-60 percig. Sonkával húsnapon ehető, ha azt elhagyjuk belőle, kevesebb sajttal beiktatható zöldség- vagy tésztanapra is.

FF - 2013/8