2013. január 16., szerda

Tahinis babkrém

Házilag készített tahinival ízesítettem. Eddig mindig friss szezámmagból készíettem, most viszont egy részét megpirítottam. Szerintem nem kellett volna. Túl erős, durva, átható volt az íze. Legközelebb maradok annál a változatnál, amit nagyjából Szepy receptje szerint szoktam készíteni. A babkrém azért finom lett, mert kevés tahinit tettem bele, de legközelebb biztos, hogy nem fogom megpirítani. A krémet mártás gyanánt használtuk "gyroshoz" a tartármártás és a koktélmártás mellett. A gyrost pedig azért tettem idézőjelbe, mert nem volt igazi: amikor eldöntöttem, hogy ez lesz vacsorára, amikor a vendégek jönnek, felfedeztem, hogy egyetlen csirkemell sincs a fagyasztóban, ezért darált csirkehúsból kis fasírtocskákat készítettünk, és ezt göngyöltük lepénykenyérbe a mártásokkal és friss zöldségekkel (paradicsom, uborka, paprika) együtt. A vendégeimnek nagyon ízlett, saját bevallásuk szerint még sosem ettek ilyesmit. A babkrém - ami elég jól hasonlított a humuszhoz - pedig igazán különleges, arabos ízt adott az egésznek.

Tahinis babkrém

Hozzávalók: 30 dkg főtt fehérbab, 1 kisebb hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál tahini, 2-3 evőkanál tejföl, só, bors, citromlé; a tahinihoz: 5 evőkanál friss szezámmag, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi római kömény, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, só.

Elkészítése: Először elkészítjük a tahinit. A hozzávalókat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel simára dolgozzuk. Ezután tálba tesszük a babot, mellétesszük a feldarabolt hagymát, majd az olívaolajjal és a tejföllel együtt botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a tahinit, végül pedig ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Esetleg további tejföllel a kívánt sűrűségűre állíthatjuk be. Kenyérre kenve, pitába húsok kísérőjeként, friss zöldségekkel együtt kitűnő.

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. január 16., szerda

Tahinis babkrém

Házilag készített tahinival ízesítettem. Eddig mindig friss szezámmagból készíettem, most viszont egy részét megpirítottam. Szerintem nem kellett volna. Túl erős, durva, átható volt az íze. Legközelebb maradok annál a változatnál, amit nagyjából Szepy receptje szerint szoktam készíteni. A babkrém azért finom lett, mert kevés tahinit tettem bele, de legközelebb biztos, hogy nem fogom megpirítani. A krémet mártás gyanánt használtuk "gyroshoz" a tartármártás és a koktélmártás mellett. A gyrost pedig azért tettem idézőjelbe, mert nem volt igazi: amikor eldöntöttem, hogy ez lesz vacsorára, amikor a vendégek jönnek, felfedeztem, hogy egyetlen csirkemell sincs a fagyasztóban, ezért darált csirkehúsból kis fasírtocskákat készítettünk, és ezt göngyöltük lepénykenyérbe a mártásokkal és friss zöldségekkel (paradicsom, uborka, paprika) együtt. A vendégeimnek nagyon ízlett, saját bevallásuk szerint még sosem ettek ilyesmit. A babkrém - ami elég jól hasonlított a humuszhoz - pedig igazán különleges, arabos ízt adott az egésznek.

Tahinis babkrém

Hozzávalók: 30 dkg főtt fehérbab, 1 kisebb hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál tahini, 2-3 evőkanál tejföl, só, bors, citromlé; a tahinihoz: 5 evőkanál friss szezámmag, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi római kömény, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, só.

Elkészítése: Először elkészítjük a tahinit. A hozzávalókat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel simára dolgozzuk. Ezután tálba tesszük a babot, mellétesszük a feldarabolt hagymát, majd az olívaolajjal és a tejföllel együtt botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a tahinit, végül pedig ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Esetleg további tejföllel a kívánt sűrűségűre állíthatjuk be. Kenyérre kenve, pitába húsok kísérőjeként, friss zöldségekkel együtt kitűnő.

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések: