2013. február 4., hétfő

Szarvasnyelvpástétom


Az ötletet Bornemissza Anna szakácskönyvében találtam, eredetileg ökörnyelvre íródott. Persze, recept (agadok, elkészítési mód) igazából nem volt hozzá, csupán az alapanyagok lettek megemlítve, úgyhogy a "körítést" én találtam ki hozzá. Az eredmény? Várakozáson felüli. Sokan ettek belőle, kóstolták, mindenkinek nagyon-nagyon ízlett. Ugye, kóstolók?  :)


Szarvasnyelvpástétom

Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 6-7 szarvasnyelv vagy 4 sertésnyelv, 2 szelet kenyér, 1 hagyma, 2 tojás, 10 dkg piros ribizli vagy áfonya, ½ citrom, diónyi gyömbér, só, bors.

Elkészítése: A nyelvet megfőzzük, megtisztítjuk, majd a hús felét ledaráljuk, másik felét nagyon apró kockákra vágjuk. A kenyeret beáztatjuk, és jól kifacsarjuk. A hagymát apróra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A citrom héját vékonyan lehámozzuk, majd finomra aprítjuk. A citrom alsó fehér héját eltávolítjuk, a citrom húsát pedig összedaraboljuk. A húst, a morzsolt kenyeret, a hagymát, a gyömbért meg a citromot és –héjat tálba tesszük, ízesítjük sóval és borssal, majd simára dolgozzuk a tojássárgájával meg a kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Végül óvatosan beledolgozzuk a ribizlit is. A leveles tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy öblösebb formát (esetleg fém tésztaszűrőt), belesimítjuk a húsos masszát, és befedjük a tészta lelógó részeivel. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés: Amikor a húst beborítjuk tésztával, vigyázzunk, hogy a tészta ne kerüljön több rétegben egymásra, hogy könnyen átsülhessen. A fölösleges részeket vágjuk le.

Tipp: A receptet - természetesen - bármilyen nyelvből el lehet készíteni.  

EK - 2013/3

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Most már megenném :(
Kár, hogy az egészségem nem úgy gondolta, hogy nekem a tengernyi finomságból járna némi input.

iri írta...

Ez a szarvasnyelv-meglepetes!

Kati írta...

Élő tanú vagyok, hogy isteni volt:) S méghozzá nagyon szép is:)

Györgyi írta...

Ez valami gyönyörűséges lett! A szarvasnyelv kimaradt eddig az életemből, de a marhanyelvet imádom. Szerintem ezt is:) Kóstolnám boldogan!

sedith írta...

Éva, késő bánat! Láttam én, hogy valami nincs teljesen rendben. :(

Iri, nekünk is. :)

Kati, köszönöm.:) Nagyon izgultam, hogy milyen lesz, és hogyan fogadjátok majd, de szerencsére jól sikerült. :)

Janka, nem is olyan könnyű hozzájutni. Mi is a "forrásnál" kaptuk, azaz ott, ahol tenyésztik az állatokat, majd feldolgozzák a húsukat.

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett! Szép is és gusztusos is, szívesen megkóstoltam volna én is :)

Adél írta...

Nagyon finom volt, gratulálok !!! nem vagyon gyömbér rajongó, de ebben úgy eltaláltad az arányokat, hogy nagyon ízletes lett. Ügyes :)

Related Posts with Thumbnails

2013. február 4., hétfő

Szarvasnyelvpástétom


Az ötletet Bornemissza Anna szakácskönyvében találtam, eredetileg ökörnyelvre íródott. Persze, recept (agadok, elkészítési mód) igazából nem volt hozzá, csupán az alapanyagok lettek megemlítve, úgyhogy a "körítést" én találtam ki hozzá. Az eredmény? Várakozáson felüli. Sokan ettek belőle, kóstolták, mindenkinek nagyon-nagyon ízlett. Ugye, kóstolók?  :)


Szarvasnyelvpástétom

Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 6-7 szarvasnyelv vagy 4 sertésnyelv, 2 szelet kenyér, 1 hagyma, 2 tojás, 10 dkg piros ribizli vagy áfonya, ½ citrom, diónyi gyömbér, só, bors.

Elkészítése: A nyelvet megfőzzük, megtisztítjuk, majd a hús felét ledaráljuk, másik felét nagyon apró kockákra vágjuk. A kenyeret beáztatjuk, és jól kifacsarjuk. A hagymát apróra vágjuk, a gyömbért lereszeljük. A citrom héját vékonyan lehámozzuk, majd finomra aprítjuk. A citrom alsó fehér héját eltávolítjuk, a citrom húsát pedig összedaraboljuk. A húst, a morzsolt kenyeret, a hagymát, a gyömbért meg a citromot és –héjat tálba tesszük, ízesítjük sóval és borssal, majd simára dolgozzuk a tojássárgájával meg a kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Végül óvatosan beledolgozzuk a ribizlit is. A leveles tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy öblösebb formát (esetleg fém tésztaszűrőt), belesimítjuk a húsos masszát, és befedjük a tészta lelógó részeivel. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzés: Amikor a húst beborítjuk tésztával, vigyázzunk, hogy a tészta ne kerüljön több rétegben egymásra, hogy könnyen átsülhessen. A fölösleges részeket vágjuk le.

Tipp: A receptet - természetesen - bármilyen nyelvből el lehet készíteni.  

EK - 2013/3

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Most már megenném :(
Kár, hogy az egészségem nem úgy gondolta, hogy nekem a tengernyi finomságból járna némi input.

iri írta...

Ez a szarvasnyelv-meglepetes!

Kati írta...

Élő tanú vagyok, hogy isteni volt:) S méghozzá nagyon szép is:)

Györgyi írta...

Ez valami gyönyörűséges lett! A szarvasnyelv kimaradt eddig az életemből, de a marhanyelvet imádom. Szerintem ezt is:) Kóstolnám boldogan!

sedith írta...

Éva, késő bánat! Láttam én, hogy valami nincs teljesen rendben. :(

Iri, nekünk is. :)

Kati, köszönöm.:) Nagyon izgultam, hogy milyen lesz, és hogyan fogadjátok majd, de szerencsére jól sikerült. :)

Janka, nem is olyan könnyű hozzájutni. Mi is a "forrásnál" kaptuk, azaz ott, ahol tenyésztik az állatokat, majd feldolgozzák a húsukat.

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett! Szép is és gusztusos is, szívesen megkóstoltam volna én is :)

Adél írta...

Nagyon finom volt, gratulálok !!! nem vagyon gyömbér rajongó, de ebben úgy eltaláltad az arányokat, hogy nagyon ízletes lett. Ügyes :)