2013. március 2., szombat

Ananászos csirkecurry

Egy hagyományos, erdélyi ízvilágú fogás után most jöjjön egy nagyon különleges, valamikor legmerészebb álmaimban sem megehető étel. Pedig igazán nagyon finom, s bár férjecském azt mondta rá, hogy "hát, ilyesmihez nem vagyok hozzászokva", azért egy jókora adagot megevett belőle. Igaz, repetát csak a másik fajta raguból kért, amit ezzel párhuzamosan készítettem teljesen hagyományos ízvilágúra pirospaprikával és tejföllel.

Ananászos csirkecurry

Hozzávalók: 40 dkg csont nélküli csirkemell, 1 közepes hagyma, 4 cikk fokhagyma, 1/2 kaliforniai paprika, 2 teáskanál currypor, diónyi friss gyömbér, 1 ananászkonzerv, 2 nagy maréknyi mazsola, 1 doboz (2 dl) kókusztej, 4 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, csilipehely, citromlé, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk, a hagymát, a fokhagymát meg a paprikát finomra aprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, és 2-3 részletben hirtelen megpirítjuk benne a húskockákat, majd kiszedjük és félretesszük. (Azért kis adagokban, hogy piruljon, és ne eresszen levet).  A visszamaradt zsiradékra rádobjuk először a hagymát, majd 1-2 perc után a paprikát is, és együtt dinszteljük tovább. Ha esetleg égne, néhány csepp vizet is önthetünk hozzá. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, majd a reszelt gyömbért és a curryport. Jól összeforgatjuk, hozzáadjuk a húst, a mazsolát és a leszűrt ananászkonzervet, majd megszórjuk sóval, borssal és ízlés szerint csilipehellyel, kevés vizet öntünk alá (kb. 1/2-1 dl-t), és addig pároljuk együtt, míg zsírjára nem sül. Ekkor felöntjük a kókusztejjel, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Ennyi keményítőtől eléggé besűrűsödik, ezért további vízzel (vagy tejjel) hígítjuk tetszés szerint. (Azért elég sok az alapanyag, és szószra is szükség van hozzá...) Jól kiforraljuk, ha szükséges, utánafűszerezünk, majd főtt rizzsel kínáljuk. Akinek van, aprított korianderzöldet is tehet bele, nekem nem volt.

Tipp: A másik ragut, vagy ahogy nálunk hívják, mártást, ugyanúgy indítottam: a húst a többivel együtt megpirítottam, majd a hagymás-paprikás fokhagymás alapot (amiből dupla adagot készítettem) kettéosztottam, megszórtam pirospaprikával, és beletettem a húskockák egy részét. Felöntöttem vízzel, majd összerotyogtattam. Végül zsírjára sütöttem, megszórtam liszttel, felengedtem tejjel, és tejföllel ízesítettem. persze, só és bors is járt hozzá. Ugyanazzal a rizzsel tálaltam.

EK - 2013/5

2 megjegyzés:

Kati írta...

De jó:) Én nagyon szeretem a curryt, a Párom nics oda érte, de csak azért mert köménymag is van benne:)

sedith írta...

Kati, köménymaggal még sosem készítettem. Ebbe sem tettem. Hát ha azt nem szereti, akkor minek tenni bele? Amúgy sem hinném, hogy kötelezően járna bele. Eddig még egyetlen receptben sem olvastam! :)

Related Posts with Thumbnails

2013. március 2., szombat

Ananászos csirkecurry

Egy hagyományos, erdélyi ízvilágú fogás után most jöjjön egy nagyon különleges, valamikor legmerészebb álmaimban sem megehető étel. Pedig igazán nagyon finom, s bár férjecském azt mondta rá, hogy "hát, ilyesmihez nem vagyok hozzászokva", azért egy jókora adagot megevett belőle. Igaz, repetát csak a másik fajta raguból kért, amit ezzel párhuzamosan készítettem teljesen hagyományos ízvilágúra pirospaprikával és tejföllel.

Ananászos csirkecurry

Hozzávalók: 40 dkg csont nélküli csirkemell, 1 közepes hagyma, 4 cikk fokhagyma, 1/2 kaliforniai paprika, 2 teáskanál currypor, diónyi friss gyömbér, 1 ananászkonzerv, 2 nagy maréknyi mazsola, 1 doboz (2 dl) kókusztej, 4 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, csilipehely, citromlé, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk, a hagymát, a fokhagymát meg a paprikát finomra aprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, és 2-3 részletben hirtelen megpirítjuk benne a húskockákat, majd kiszedjük és félretesszük. (Azért kis adagokban, hogy piruljon, és ne eresszen levet).  A visszamaradt zsiradékra rádobjuk először a hagymát, majd 1-2 perc után a paprikát is, és együtt dinszteljük tovább. Ha esetleg égne, néhány csepp vizet is önthetünk hozzá. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, majd a reszelt gyömbért és a curryport. Jól összeforgatjuk, hozzáadjuk a húst, a mazsolát és a leszűrt ananászkonzervet, majd megszórjuk sóval, borssal és ízlés szerint csilipehellyel, kevés vizet öntünk alá (kb. 1/2-1 dl-t), és addig pároljuk együtt, míg zsírjára nem sül. Ekkor felöntjük a kókusztejjel, és besűrítjük a kevés vízzel elkevert keményítővel. Ennyi keményítőtől eléggé besűrűsödik, ezért további vízzel (vagy tejjel) hígítjuk tetszés szerint. (Azért elég sok az alapanyag, és szószra is szükség van hozzá...) Jól kiforraljuk, ha szükséges, utánafűszerezünk, majd főtt rizzsel kínáljuk. Akinek van, aprított korianderzöldet is tehet bele, nekem nem volt.

Tipp: A másik ragut, vagy ahogy nálunk hívják, mártást, ugyanúgy indítottam: a húst a többivel együtt megpirítottam, majd a hagymás-paprikás fokhagymás alapot (amiből dupla adagot készítettem) kettéosztottam, megszórtam pirospaprikával, és beletettem a húskockák egy részét. Felöntöttem vízzel, majd összerotyogtattam. Végül zsírjára sütöttem, megszórtam liszttel, felengedtem tejjel, és tejföllel ízesítettem. persze, só és bors is járt hozzá. Ugyanazzal a rizzsel tálaltam.

EK - 2013/5

2 megjegyzés:

Kati írta...

De jó:) Én nagyon szeretem a curryt, a Párom nics oda érte, de csak azért mert köménymag is van benne:)

sedith írta...

Kati, köménymaggal még sosem készítettem. Ebbe sem tettem. Hát ha azt nem szereti, akkor minek tenni bele? Amúgy sem hinném, hogy kötelezően járna bele. Eddig még egyetlen receptben sem olvastam! :)