2013. március 16., szombat

Gyors tejszínhabos szelet

Múlt héten egyik nap bejelentették hogy déltől 16 óráig nem lesz gáz. Hazaérkeztem, és tényleg nem volt (még előfordult, hogy bejelentették, majd vagy nem vették el egyáltalán, vagy sokkal hamarabb visszaadták). Levesem volt, éhen nem haltunk, de hirtelen olyan édességehetnékem támadt, hogy máris azon kaptam magam, hogy a hűtőt és a kamrát fürkészem. Eredetileg valamilyen gyümölcsös piskótára gondoltam, tejszínhabbal, majd beláttam, hogy nincs használható friss (fagyasztott) vagy befőtt gyümölcsöm hozzá. Sebaj, volt más a kamrában: kókusz, mák, mazsola. És nagyon finom lett. Mondjuk, elkövettem egy hibát, mert sietségemben nem volt türelmem túl sokat verni a tojásokat a cukorral, ezért aztán a massza nem lett elég habos, és a mák meg a mazsola leszállt az aljára, de legközelebb külön vernék habot, mert úgy jobb lenne ennél a sütinél. A receptbe is úgy írom...


Gyors tejszínhabos szelet

Hozzávalók: 5 tojás, csipetnyi só, 5 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál citromlé vagy ecet, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál kókuszreszelék, 2 evőkanál darálatlan mák, 10 dkg mazsola; a tetejére: 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál porcukor.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét pedig kemény habbá verjük a sóval, a cukorral meg a vaníliás cukorral. A habra szórjuk a szódabikarbónát, rálocsoljuk a citromlevet, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és fakanállal óvatosan elkavarjuk. Ezután felváltva belekavarjuk a lisztet, a kókuszreszeléket meg a mákot, és a masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 25x35 cm-es tepsibe simítjuk. A mazsolát szétoszlatjuk a massza felületén, majd a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc után a hőmérsékletet 170 fokra mérsékeljük, és még 7-10 percig sütjük a süteményt. Azért végezzünk tűpróbát! A piskótát kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a habtejszínt keményre verjük a porcukorral (35%-os tejszínnél nem kell egyéb kötőanyag), majd rásimítjuk a kihűlt piskótára. A tetejére szórhatunk mákot, vagy minden szeletre helyezhetünk egy-egy szem mazsolát, d ebevallom, nálunk ilyesmire nem került sor. Elfogyott annál hamarabb. Ezt a lefotózott darabot "díszítettem" csupán, azt is ilyen tessék-lássék módon.

KAL - 2014.

0 megjegyzés:

2013. március 16., szombat

Gyors tejszínhabos szelet

Bejegyezte: sedith dátum: 9:56
Múlt héten egyik nap bejelentették hogy déltől 16 óráig nem lesz gáz. Hazaérkeztem, és tényleg nem volt (még előfordult, hogy bejelentették, majd vagy nem vették el egyáltalán, vagy sokkal hamarabb visszaadták). Levesem volt, éhen nem haltunk, de hirtelen olyan édességehetnékem támadt, hogy máris azon kaptam magam, hogy a hűtőt és a kamrát fürkészem. Eredetileg valamilyen gyümölcsös piskótára gondoltam, tejszínhabbal, majd beláttam, hogy nincs használható friss (fagyasztott) vagy befőtt gyümölcsöm hozzá. Sebaj, volt más a kamrában: kókusz, mák, mazsola. És nagyon finom lett. Mondjuk, elkövettem egy hibát, mert sietségemben nem volt türelmem túl sokat verni a tojásokat a cukorral, ezért aztán a massza nem lett elég habos, és a mák meg a mazsola leszállt az aljára, de legközelebb külön vernék habot, mert úgy jobb lenne ennél a sütinél. A receptbe is úgy írom...


Gyors tejszínhabos szelet

Hozzávalók: 5 tojás, csipetnyi só, 5 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál citromlé vagy ecet, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál kókuszreszelék, 2 evőkanál darálatlan mák, 10 dkg mazsola; a tetejére: 4 dl habtejszín, 2-3 evőkanál porcukor.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét pedig kemény habbá verjük a sóval, a cukorral meg a vaníliás cukorral. A habra szórjuk a szódabikarbónát, rálocsoljuk a citromlevet, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és fakanállal óvatosan elkavarjuk. Ezután felváltva belekavarjuk a lisztet, a kókuszreszeléket meg a mákot, és a masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 25x35 cm-es tepsibe simítjuk. A mazsolát szétoszlatjuk a massza felületén, majd a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc után a hőmérsékletet 170 fokra mérsékeljük, és még 7-10 percig sütjük a süteményt. Azért végezzünk tűpróbát! A piskótát kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni. Ezalatt a habtejszínt keményre verjük a porcukorral (35%-os tejszínnél nem kell egyéb kötőanyag), majd rásimítjuk a kihűlt piskótára. A tetejére szórhatunk mákot, vagy minden szeletre helyezhetünk egy-egy szem mazsolát, d ebevallom, nálunk ilyesmire nem került sor. Elfogyott annál hamarabb. Ezt a lefotózott darabot "díszítettem" csupán, azt is ilyen tessék-lássék módon.

KAL - 2014.

0 megjegyzés on "Gyors tejszínhabos szelet"

Related Posts with Thumbnails