2013. március 4., hétfő

Húsgolyócskák tejszínes-boros csicsókaraguval

Életemben először láttam (és persze vettem) csicsókát az egyik nagyáruházban. Sokat nem mertem venni, mert fogalmam sem volt, milyen, mire számístak, indulásnak a 40 dkg megtette. Rossz döntés, mert miután közvéleménykutattam egy kicsit a bloggerek körében, és valaki elmondta, hogy nyersen rágcsálni a legjobb, meghámoztam egyet, és megkóstoltuk. No, ez volt az igazán rossz döntés:D, mert mindenki csak kérte, úgyhogy alig sikerült kb. felét "megmentenem". :P Azt a felét pedig felhasználtam az alábbi ételhez. Nagyon finom lett: édeskés íze jól érvényesült, a mártás különleges zamata pedig jól kiegészítette.

Húsgolyócskák tejszínes-boros csicsókaraguval

Hozzávalók a fasírthoz: 60 dkg darált csirkehús, 1 finomra aprított hagyma, 2-3 cikk zúzott fokhagyma, 1 tojás, 2-3 szelet beáztatott, kifacsart, szétmorzsolt szikkadt kenyér, só, bors, jó sok (1-1 teáskanál) morzsolt kakukkfű és oregánó (szurokfű), néhány csepp olaj; a raguhoz: 2 közepes sárgarépa, kb. 20 dkg csicsóka, 1 nagy hagyma, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1-1,5 dl tejszín, 1 evőkanálnyi méz, só, bors, aprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A fasírt hozzávalóit az olaj kivételével alaposan összedolgozzuk, majd pingponglabdányi golyókat formázunk belőle, és sütőpapíros tepsire helyezzük őket. 1-2 csepp olajat locsolunk mindegyikre, majd a forró sütőbe toljuk, és légkeveréses grillfokozaton 15 percig sütjük. Ezután kikapcsoljuk a légkeverést, és további 5-8 percig hagyjuk pirulni. Amíg a fasírt sül, megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát karikára, a csicsókát kisebb darabokra, a hagymát pedig csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a répát, majd néhány perc múlva a csicsókát és a hagymát is. Együtt pirítjuk néhány percig, majd megsózzuk, és aláöntünk kevés vizet. Lefedve, az elfővő folyadékot kicsinként pótolgatva 10-15 perc alatt roppanósra pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, hagyjuk zsírjára sülni, rászórjuk a lisztet, és jól elkavarjuk. Felöntjük a borral meg kevés vízzel, és miután kissé besűrűsödött, a tejszínt is hozzákavarjuk. További vízzel kissé felhígítjuk, utánasózunk, ha kell, illetve borssal meg mézzel ízesítjük, beletesszük a kisült fasírtokat, és kavargatva jól összerotyogtatjuk. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel, és tálaljuk is friss kenyérrel.

Tipp: Csicsóka helyett vagy mellett a ragu gombával is elkészíthető.

KAL - 2014.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Én most kaptam nagymamámtól, nekik terem a kertben, elég sok tő van. Nyersen szeretem a legjobban, megfőzve nekem egy kissé tól édes. De ez a kis gombócos ragud istenien néz ki:)

sedith írta...

Édesanyám kertjében is sok tő van, de nem terem, csak egy hosszú kóró a gyökere, gomók nem fejlődnek rajta. Biztos igen elvadult, különben is ők irtják, mint gyomnövényt. Régebb is csak a disznóknak adták.

Hanem ha tudnál néhány gumót nekem is szerezni, örülnék, mert elültetnénk anyósom kertjében.

Related Posts with Thumbnails

2013. március 4., hétfő

Húsgolyócskák tejszínes-boros csicsókaraguval

Életemben először láttam (és persze vettem) csicsókát az egyik nagyáruházban. Sokat nem mertem venni, mert fogalmam sem volt, milyen, mire számístak, indulásnak a 40 dkg megtette. Rossz döntés, mert miután közvéleménykutattam egy kicsit a bloggerek körében, és valaki elmondta, hogy nyersen rágcsálni a legjobb, meghámoztam egyet, és megkóstoltuk. No, ez volt az igazán rossz döntés:D, mert mindenki csak kérte, úgyhogy alig sikerült kb. felét "megmentenem". :P Azt a felét pedig felhasználtam az alábbi ételhez. Nagyon finom lett: édeskés íze jól érvényesült, a mártás különleges zamata pedig jól kiegészítette.

Húsgolyócskák tejszínes-boros csicsókaraguval

Hozzávalók a fasírthoz: 60 dkg darált csirkehús, 1 finomra aprított hagyma, 2-3 cikk zúzott fokhagyma, 1 tojás, 2-3 szelet beáztatott, kifacsart, szétmorzsolt szikkadt kenyér, só, bors, jó sok (1-1 teáskanál) morzsolt kakukkfű és oregánó (szurokfű), néhány csepp olaj; a raguhoz: 2 közepes sárgarépa, kb. 20 dkg csicsóka, 1 nagy hagyma, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1-1,5 dl tejszín, 1 evőkanálnyi méz, só, bors, aprított petrezselyemzöld.

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A fasírt hozzávalóit az olaj kivételével alaposan összedolgozzuk, majd pingponglabdányi golyókat formázunk belőle, és sütőpapíros tepsire helyezzük őket. 1-2 csepp olajat locsolunk mindegyikre, majd a forró sütőbe toljuk, és légkeveréses grillfokozaton 15 percig sütjük. Ezután kikapcsoljuk a légkeverést, és további 5-8 percig hagyjuk pirulni. Amíg a fasírt sül, megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát karikára, a csicsókát kisebb darabokra, a hagymát pedig csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a répát, majd néhány perc múlva a csicsókát és a hagymát is. Együtt pirítjuk néhány percig, majd megsózzuk, és aláöntünk kevés vizet. Lefedve, az elfővő folyadékot kicsinként pótolgatva 10-15 perc alatt roppanósra pároljuk. Ekkor levesszük a fedőt, hagyjuk zsírjára sülni, rászórjuk a lisztet, és jól elkavarjuk. Felöntjük a borral meg kevés vízzel, és miután kissé besűrűsödött, a tejszínt is hozzákavarjuk. További vízzel kissé felhígítjuk, utánasózunk, ha kell, illetve borssal meg mézzel ízesítjük, beletesszük a kisült fasírtokat, és kavargatva jól összerotyogtatjuk. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel, és tálaljuk is friss kenyérrel.

Tipp: Csicsóka helyett vagy mellett a ragu gombával is elkészíthető.

KAL - 2014.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Én most kaptam nagymamámtól, nekik terem a kertben, elég sok tő van. Nyersen szeretem a legjobban, megfőzve nekem egy kissé tól édes. De ez a kis gombócos ragud istenien néz ki:)

sedith írta...

Édesanyám kertjében is sok tő van, de nem terem, csak egy hosszú kóró a gyökere, gomók nem fejlődnek rajta. Biztos igen elvadult, különben is ők irtják, mint gyomnövényt. Régebb is csak a disznóknak adták.

Hanem ha tudnál néhány gumót nekem is szerezni, örülnék, mert elültetnénk anyósom kertjében.