2013. március 19., kedd

Kókuszos és diós aprósütemény

Amolyan kekszféle, de azért puha marad, és néhány nap után is szintén puha. Nagyon finom tejjel vagy csak úgy rágcsálniis, jó uzsonnára, mert nem túl édes. Egy román lapocskában találtam a receptet, és izgalmasnak tűnt. De persze, nem én volnék, ha valamit nem variálnék rajta, így a dióra írt receptadagot kétfelé osztottam, és csak fele készült diósan, a másik fele kókuszos lett. És, tudja fene, végül a kókuszos nekem jobban ízlett. Aromásabb, ízesebb volt, pedig a diósat még rummal is megfejeltem a recepthez képest. És drasztikusan lecsökkentettem a cukormennyiséget, talán kissé túlságosan is, de 45 dekát akkor sem tettem volna bele, ha valaki a feje tetejére áll. Helyette 15 dkg gyümölcscukrot használtam, de bevallom, lehetett volna egy leheletnyivel édesebb. Úgyhogy legközelebb 20-at fogok használni.

Kókuszos és diós aprósütemény

Hozzávalók (sok darabhoz): 30 dkg vaj, 20 dkg finom szemcséjű cukor, 2 tojás, 15 dkg kukoricapehely, 10 dkg dió, 10 dkg kókuszreszelék, 30 dkg liszt, 1 teáskanál rumkivonat, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé vagy ecet, csipetnyi só.

Elkészítése: A kétféle sütit egyben indítjuk. Habosra kavarjuk a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Beledolgozzuk a kukoricapelyhet, majd a masszát kétfelé vesszük. Az egyik részbe belekavarjuk a darált diót, 20 dkg lisztet, a rumkivonatot, a szódabikarbónát meg a citromlevet, a másik felébe pedig a kókuszreszeléket és a maradék lisztet. A diós massza lágyabb, a kókuszos keményebb lesz. A diós masszából két kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk, majd 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A kókuszos masszából a kiskanálnyi adagokat először gombóccá formáljuk, majd tenyerünk között ellapítva helyezzük a sütőpapíros tepsire. Kb. 15 perc alatt ezt is megsütjük.
Kókuszos - FF - 2013/4
Diós: KAL - 2014.

1 megjegyzés:

Kati írta...

De szeretem az ilyen kis sütiket:)

Related Posts with Thumbnails

2013. március 19., kedd

Kókuszos és diós aprósütemény

Amolyan kekszféle, de azért puha marad, és néhány nap után is szintén puha. Nagyon finom tejjel vagy csak úgy rágcsálniis, jó uzsonnára, mert nem túl édes. Egy román lapocskában találtam a receptet, és izgalmasnak tűnt. De persze, nem én volnék, ha valamit nem variálnék rajta, így a dióra írt receptadagot kétfelé osztottam, és csak fele készült diósan, a másik fele kókuszos lett. És, tudja fene, végül a kókuszos nekem jobban ízlett. Aromásabb, ízesebb volt, pedig a diósat még rummal is megfejeltem a recepthez képest. És drasztikusan lecsökkentettem a cukormennyiséget, talán kissé túlságosan is, de 45 dekát akkor sem tettem volna bele, ha valaki a feje tetejére áll. Helyette 15 dkg gyümölcscukrot használtam, de bevallom, lehetett volna egy leheletnyivel édesebb. Úgyhogy legközelebb 20-at fogok használni.

Kókuszos és diós aprósütemény

Hozzávalók (sok darabhoz): 30 dkg vaj, 20 dkg finom szemcséjű cukor, 2 tojás, 15 dkg kukoricapehely, 10 dkg dió, 10 dkg kókuszreszelék, 30 dkg liszt, 1 teáskanál rumkivonat, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlé vagy ecet, csipetnyi só.

Elkészítése: A kétféle sütit egyben indítjuk. Habosra kavarjuk a vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Beledolgozzuk a kukoricapelyhet, majd a masszát kétfelé vesszük. Az egyik részbe belekavarjuk a darált diót, 20 dkg lisztet, a rumkivonatot, a szódabikarbónát meg a citromlevet, a másik felébe pedig a kókuszreszeléket és a maradék lisztet. A diós massza lágyabb, a kókuszos keményebb lesz. A diós masszából két kiskanállal sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk, majd 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A kókuszos masszából a kiskanálnyi adagokat először gombóccá formáljuk, majd tenyerünk között ellapítva helyezzük a sütőpapíros tepsire. Kb. 15 perc alatt ezt is megsütjük.
Kókuszos - FF - 2013/4
Diós: KAL - 2014.

1 megjegyzés:

Kati írta...

De szeretem az ilyen kis sütiket:)