2013. március 5., kedd

Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta

Már régóta kinéztem magamnak ezt a receptet. Egyszerre tűnt hagyományosnak és őrültnek a hozzávalók mibenléte és párosítása által. A receptet követtem. Abban eltértem, hogy nem tettem hozzá az összes ajánlott, de opcionális extrát, mint pl. a mandulát vagy a szárított rózsaszirmot, de ezenkívül tartottam magam a leírtakhoz. Az öntete is érdekes, bár finom. Igaz, a római köménnyel még csak barátkozó szinten vagyunk, de ebben a felállásban nagyon ízlett. Szerintem ez a dressing más salátákba is "lelket önthet". Másnapra is maradt egy kicsi a salátából, nekem talán úgy még jobban is ízlett, de nem tudnám megmondani, hogy miért. Talán mert nagyobb harmóniában voltak az ízek és az állagok? Nem tudom. Próbáljátok ki, és döntsétek el ti is. :)

Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta

Hozzávalók: 3 közepes, karcsú sárgarépa, 20 dkg főtt csicseriborsó, 6 dkg aszalt szilva, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi morzsolt szárított menta (nyáron, természetesen, friss menta); az öntethez: 1 csapott evőkanál római kömény, 8 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, só, bors, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Az aszalt szilvát 10-15 percre hideg vízbe áztatjuk, a répát meghámozzuk és karikára vágjuk. A római köményt száraz edényben enyhén megpörköljük, s ha egész magjaink vannak, darálóban vagy mozsárban megtörjük. Én őrölt római köménynel készítettem. A köményport kis befőttesüvegbe tesszük, hozzáöntjük az olajat meg a citromlevet, beletesszük a mézet meg a fűszereket, rátesszük a fedelét, és erőteljesen összerázzuk. Félretesszük, majd felhasználás előtt ismét felrázzuk. A csicseriborsót (ha konzerv, leszűrjük, ha mi főztük, akkor is, és hagyjuk kihűlni) tálba tesszük, hozzáadjuk a karikára vágott répát, a kis darabokra vágott aszalt szilvát, a morzsolt mentát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és lazán összeforgatjuk. Összekeverjük egy-két evőkanálnyi öntettel, majd a salátát kb. félórára hideg helyre tesszük. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, tányérokba osztjuk, és a felrázott öntettel ki-ki ízlés szerint meglocsolja. Jó laktató, különleges ízű fogás.

FI - 2015/2

3 megjegyzés:

Györgyi írta...

Ez nagyon jó kis recept! A mandulát én hozzáadtam volna, de így is szenzációs lehetett:)Marokkóban szinte mindent gyümölcsökkel édesítenek, de meg lehet szokni:)

sedith írta...

Kovács Janka, a mandulát annál az egyszerű oknál nem adtam hozzá, hogy éppen nem volt itthon. Csodálkoztam is, hoygan történhetett, hiszen valamilyen formában mindig szoktam tartalékolni, de most nem volt. Ez van. A rózsaszirmot meg amúgysem adtam volna hozzá. :P

Kati írta...

Érdekes ízvilágú saláta lehetett, a csicseriborsót még nem ismerem, azt hiszem ezt már mondtam neked, de már sokszor megkívántam tőled.

Related Posts with Thumbnails

2013. március 5., kedd

Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta

Már régóta kinéztem magamnak ezt a receptet. Egyszerre tűnt hagyományosnak és őrültnek a hozzávalók mibenléte és párosítása által. A receptet követtem. Abban eltértem, hogy nem tettem hozzá az összes ajánlott, de opcionális extrát, mint pl. a mandulát vagy a szárított rózsaszirmot, de ezenkívül tartottam magam a leírtakhoz. Az öntete is érdekes, bár finom. Igaz, a római köménnyel még csak barátkozó szinten vagyunk, de ebben a felállásban nagyon ízlett. Szerintem ez a dressing más salátákba is "lelket önthet". Másnapra is maradt egy kicsi a salátából, nekem talán úgy még jobban is ízlett, de nem tudnám megmondani, hogy miért. Talán mert nagyobb harmóniában voltak az ízek és az állagok? Nem tudom. Próbáljátok ki, és döntsétek el ti is. :)

Marokkói sárgarépa-csicseriborsó-saláta

Hozzávalók: 3 közepes, karcsú sárgarépa, 20 dkg főtt csicseriborsó, 6 dkg aszalt szilva, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanálnyi morzsolt szárított menta (nyáron, természetesen, friss menta); az öntethez: 1 csapott evőkanál római kömény, 8 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál méz, só, bors, csilipehely ízlés szerint.

Elkészítése: Az aszalt szilvát 10-15 percre hideg vízbe áztatjuk, a répát meghámozzuk és karikára vágjuk. A római köményt száraz edényben enyhén megpörköljük, s ha egész magjaink vannak, darálóban vagy mozsárban megtörjük. Én őrölt római köménynel készítettem. A köményport kis befőttesüvegbe tesszük, hozzáöntjük az olajat meg a citromlevet, beletesszük a mézet meg a fűszereket, rátesszük a fedelét, és erőteljesen összerázzuk. Félretesszük, majd felhasználás előtt ismét felrázzuk. A csicseriborsót (ha konzerv, leszűrjük, ha mi főztük, akkor is, és hagyjuk kihűlni) tálba tesszük, hozzáadjuk a karikára vágott répát, a kis darabokra vágott aszalt szilvát, a morzsolt mentát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, és lazán összeforgatjuk. Összekeverjük egy-két evőkanálnyi öntettel, majd a salátát kb. félórára hideg helyre tesszük. Tálalás előtt ismét összekavarjuk, tányérokba osztjuk, és a felrázott öntettel ki-ki ízlés szerint meglocsolja. Jó laktató, különleges ízű fogás.

FI - 2015/2

3 megjegyzés:

Györgyi írta...

Ez nagyon jó kis recept! A mandulát én hozzáadtam volna, de így is szenzációs lehetett:)Marokkóban szinte mindent gyümölcsökkel édesítenek, de meg lehet szokni:)

sedith írta...

Kovács Janka, a mandulát annál az egyszerű oknál nem adtam hozzá, hogy éppen nem volt itthon. Csodálkoztam is, hoygan történhetett, hiszen valamilyen formában mindig szoktam tartalékolni, de most nem volt. Ez van. A rózsaszirmot meg amúgysem adtam volna hozzá. :P

Kati írta...

Érdekes ízvilágú saláta lehetett, a csicseriborsót még nem ismerem, azt hiszem ezt már mondtam neked, de már sokszor megkívántam tőled.