2013. március 12., kedd

"Mindenes" kalács

Azért ez a cím, mert ha felsorolnám, hogy mivel készült, már kész lenne a recept is. :P
Van egy pékség, ahol az itteni átlaghoz képest elég finom kenyereket és péksüteményeket készítenek. Nos, nekik van egy ilyen minden jóval tele kalácsuk: dió, csokoládé, rahát és mazsola is kerül a töltelékbe. Annak mintájára készítettem én is ezt a kalácsot. Amúgyis, én a kalácsos tölteléket szeretem, utálom, amikor kilométeres tészta között imitt-amott van valami töltelékféle. Nagyon finom volt, a családnak is nagyon ízlett. Langyosan ettük vacsorára, hideg tejjel. Nyami!:)


Minden jóval tele kalács

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg fehérliszt, 1/2 mokkáskanál só, 5 g szárított élesztő, 2 evőkanál gyümölcscukor (vagy 3 evőkanál cukor), 2 tasak vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 7 dkg olvasztott vaj vagy olaj, 2,5-2,7 dl tej, 1 citrom reszelt héja; a töltelékhez: 10 dkg porcukor, 10 dkg őrölt dió, 10 dkg összetördelt tej- vagy étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál kakaó; a tetejére: 1 tojássárgája, 3 evőkanál tej.

Elkészítése: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, a citromhéjat meg a cukrokat, majd a közepébe mélyedést készítünk, és abba tesszük bele a tojássárgáját meg a meglangyosított tej kb. felét. Kézzel kezdjük összedolgozni, majd felváltva adagoljuk a maradék tejet meg az olvasztott vajat. Lehet, hogy a tejből egy nagyon kevés megmarad, ez függ a tojások méretétől meg a liszt milyenségétől. A tésztát alaposan megdagasztjuk, majd vékonyan kiolajozott tálban duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütőgépünk, mindent az üstjébe pakolunk, és kétszer megdagasztatjuk. A folytatás ugyanaz. A töltelék hozzávalóit egy tálkában alaposan összeforgatjuk. Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen finoman átdolgozzuk, majd egy nagy téglalappá nyújtjuk kisujjnyi vastagon. Rászórjuk a tölteléket, kézzel elegyengetjük úgy, hogy az egyik hosszanti szélén kb. 5 cm-nyit üresen hagyunk, majd lazán feltekerjük. Ha rúdként szeretnénk sütni, kalácssütő tepsibe tesszük át, ha esetleg koszorú formában, akkor kuglófformába vagy sima kerek tortaformába helyezzük (én ez utóbbiban sütöttem). Hagyjuk kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig, majd a hőmérsékletet 170 fokra mérsékelve sütjük további 10-15 percig.

NÚ - 2019/JÚN.

1 megjegyzés:

Adél írta...

Szép lett a kalácsod !!Be finom is hideg tejjel:)

Related Posts with Thumbnails

2013. március 12., kedd

"Mindenes" kalács

Azért ez a cím, mert ha felsorolnám, hogy mivel készült, már kész lenne a recept is. :P
Van egy pékség, ahol az itteni átlaghoz képest elég finom kenyereket és péksüteményeket készítenek. Nos, nekik van egy ilyen minden jóval tele kalácsuk: dió, csokoládé, rahát és mazsola is kerül a töltelékbe. Annak mintájára készítettem én is ezt a kalácsot. Amúgyis, én a kalácsos tölteléket szeretem, utálom, amikor kilométeres tészta között imitt-amott van valami töltelékféle. Nagyon finom volt, a családnak is nagyon ízlett. Langyosan ettük vacsorára, hideg tejjel. Nyami!:)


Minden jóval tele kalács

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg fehérliszt, 1/2 mokkáskanál só, 5 g szárított élesztő, 2 evőkanál gyümölcscukor (vagy 3 evőkanál cukor), 2 tasak vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 7 dkg olvasztott vaj vagy olaj, 2,5-2,7 dl tej, 1 citrom reszelt héja; a töltelékhez: 10 dkg porcukor, 10 dkg őrölt dió, 10 dkg összetördelt tej- vagy étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 3 evőkanál kakaó; a tetejére: 1 tojássárgája, 3 evőkanál tej.

Elkészítése: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, a citromhéjat meg a cukrokat, majd a közepébe mélyedést készítünk, és abba tesszük bele a tojássárgáját meg a meglangyosított tej kb. felét. Kézzel kezdjük összedolgozni, majd felváltva adagoljuk a maradék tejet meg az olvasztott vajat. Lehet, hogy a tejből egy nagyon kevés megmarad, ez függ a tojások méretétől meg a liszt milyenségétől. A tésztát alaposan megdagasztjuk, majd vékonyan kiolajozott tálban duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütőgépünk, mindent az üstjébe pakolunk, és kétszer megdagasztatjuk. A folytatás ugyanaz. A töltelék hozzávalóit egy tálkában alaposan összeforgatjuk. Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen finoman átdolgozzuk, majd egy nagy téglalappá nyújtjuk kisujjnyi vastagon. Rászórjuk a tölteléket, kézzel elegyengetjük úgy, hogy az egyik hosszanti szélén kb. 5 cm-nyit üresen hagyunk, majd lazán feltekerjük. Ha rúdként szeretnénk sütni, kalácssütő tepsibe tesszük át, ha esetleg koszorú formában, akkor kuglófformába vagy sima kerek tortaformába helyezzük (én ez utóbbiban sütöttem). Hagyjuk kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig, majd a hőmérsékletet 170 fokra mérsékelve sütjük további 10-15 percig.

NÚ - 2019/JÚN.

1 megjegyzés:

Adél írta...

Szép lett a kalácsod !!Be finom is hideg tejjel:)