2013. március 7., csütörtök

Őzszeletek pármai módra

Múltkoriban egy kis adag őzkaraj szerencsés/boldog tulajdonosa lettem. Nem tudtam, mi készüljön belőle, inkább halogattam az elkészítését. Egészen tegnapelőttig, amikor kapóra jött, hogy gyönyörűszép vékony szeleteket lehet vágni belőle, és még nem is disznó.
Különleges  módon készítettem el, pármai módra. Hogy minél eredetibb legyen, magyar, román és olasz oldalakat is átböngésztem, de két egyforma receptet nem találtam, abban azonban megegyeztek, hogy a prézli közé parmezánt kell vegyíteni, és paradicsomszósszal kell tálalni. Volt amelyikben összesütik, volt amelyikben csak mellé kínálták, volt amelyikben plusz sajtot raktak rá, volt amelyiknem nem tetszett a szósza, így aztán leszűrtem a lényeget, és megalkottam az alábbi isteni fogást.
Őzszeletek pármai módra

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet őzkaraj vagy egyéb szeletnek való hús, só, bors, morzsolt zsálya, 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt parmezán, olaj; továbbá: 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 6 paradicsom konzervből, kb. 2 dl paradicsomlé, 2 evőkanál kapribogyó, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál morzsolt bazsalikom vagy néhány friss levél, 1 kis csokor petrezselyemzöld, olaj, 8 szelet mozzarella sajt.

Elkészítése: A hússzeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk a só-bors-morzsolt zsálya keverékével, majd egy időre félretesszük. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A hagymát finomra aprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és együtt is pirítjuk néhány pillanatig. Ekkor felöntjük a paradicsomlével, majd hozzáadjuk az összedarabolt paradicsomot is. Néhány percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kapribogyót meg a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és kis lángon, néha megkavargatva beforraljuk. Végül belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha szükséges, utánasózunk, és ízlés szerint édesítjük. A zsemlemorzsát összekeverjük a parmezánnal. A bepácolt húst először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig a sajtos prézlibe forgatjuk, és forró olajban, de nem túl nagy lángon (hogy a hús jól átsüljön) aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk lecsepegni. Egy tűzálló tálba öntjük a paradicsomszósznak kb. háromnegyedét, belehelyezzük a megsütött hússzeleteket, a maradék szószt rákanalazzuk a húsokra, mindegyiket befedjük egy-egy sajtszelettel, és 15-20 percre (vagy amíg a asjt pirulni nem kezd) 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Igazából valamilyen tésztaféle illik mellé köretnek, mi viszont csak magában ettük, friss kenyérrel. Jól lehetett mártani. Húsnapi fogás.

EK - 2013/4

5 megjegyzés:

Kati írta...

Na ezt én is megkóstóltam volna:) Nekem is a fagyasztóba vár a Párom hazajövetelére az Ivóban kapott szarvas hátszín (?).
Nekem is vannak pont ilyen kis tányér alátéteim/terítőim:)

sedith írta...

Kati, lehet, szarvas? Azt hiszem, túl kicsi szeletek ahhoz, hoyg szarvas legyen, de végülis mindegy.
Talán te is Évától kaptad az alátéteket? Mert én tőle nyertem. :)

Györgyi írta...

Ebből a finomságból egy kis adag igazán jöhetne nekem is:) Nagyon kívánatos:)

Kati írta...

Úgy emlékszem, Otti azt mondta szarvas, nem szeletekben, egyben van:) De lehet őz is:) Igen, én is Évától nyertem:) Nagyon jól passzol a fotódhoz, én még nem tudtam jó fotót készíteni vele, a mintás anyagokkal kicsit nehezebb párosítani, úgy érzem:)

sedith írta...

Kati, nehéz is a mintás alátétekkel jó fotót csinálni, mert általában zavaróak, és elveszik a lényegről a hangsúlyt. Úgy érzem, azért itt eléggé háttérben van a minta, és érvényesül a kaja.

Related Posts with Thumbnails

2013. március 7., csütörtök

Őzszeletek pármai módra

Múltkoriban egy kis adag őzkaraj szerencsés/boldog tulajdonosa lettem. Nem tudtam, mi készüljön belőle, inkább halogattam az elkészítését. Egészen tegnapelőttig, amikor kapóra jött, hogy gyönyörűszép vékony szeleteket lehet vágni belőle, és még nem is disznó.
Különleges  módon készítettem el, pármai módra. Hogy minél eredetibb legyen, magyar, román és olasz oldalakat is átböngésztem, de két egyforma receptet nem találtam, abban azonban megegyeztek, hogy a prézli közé parmezánt kell vegyíteni, és paradicsomszósszal kell tálalni. Volt amelyikben összesütik, volt amelyikben csak mellé kínálták, volt amelyikben plusz sajtot raktak rá, volt amelyiknem nem tetszett a szósza, így aztán leszűrtem a lényeget, és megalkottam az alábbi isteni fogást.
Őzszeletek pármai módra

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet őzkaraj vagy egyéb szeletnek való hús, só, bors, morzsolt zsálya, 2-3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt parmezán, olaj; továbbá: 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 6 paradicsom konzervből, kb. 2 dl paradicsomlé, 2 evőkanál kapribogyó, só, bors, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál morzsolt bazsalikom vagy néhány friss levél, 1 kis csokor petrezselyemzöld, olaj, 8 szelet mozzarella sajt.

Elkészítése: A hússzeleteket finoman kiveregetjük, megszórjuk a só-bors-morzsolt zsálya keverékével, majd egy időre félretesszük. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A hagymát finomra aprítjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és együtt is pirítjuk néhány pillanatig. Ekkor felöntjük a paradicsomlével, majd hozzáadjuk az összedarabolt paradicsomot is. Néhány percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kapribogyót meg a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és kis lángon, néha megkavargatva beforraljuk. Végül belekavarjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha szükséges, utánasózunk, és ízlés szerint édesítjük. A zsemlemorzsát összekeverjük a parmezánnal. A bepácolt húst először lisztbe, majd felvert tojásba, végül pedig a sajtos prézlibe forgatjuk, és forró olajban, de nem túl nagy lángon (hogy a hús jól átsüljön) aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk lecsepegni. Egy tűzálló tálba öntjük a paradicsomszósznak kb. háromnegyedét, belehelyezzük a megsütött hússzeleteket, a maradék szószt rákanalazzuk a húsokra, mindegyiket befedjük egy-egy sajtszelettel, és 15-20 percre (vagy amíg a asjt pirulni nem kezd) 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Igazából valamilyen tésztaféle illik mellé köretnek, mi viszont csak magában ettük, friss kenyérrel. Jól lehetett mártani. Húsnapi fogás.

EK - 2013/4

5 megjegyzés:

Kati írta...

Na ezt én is megkóstóltam volna:) Nekem is a fagyasztóba vár a Párom hazajövetelére az Ivóban kapott szarvas hátszín (?).
Nekem is vannak pont ilyen kis tányér alátéteim/terítőim:)

sedith írta...

Kati, lehet, szarvas? Azt hiszem, túl kicsi szeletek ahhoz, hoyg szarvas legyen, de végülis mindegy.
Talán te is Évától kaptad az alátéteket? Mert én tőle nyertem. :)

Györgyi írta...

Ebből a finomságból egy kis adag igazán jöhetne nekem is:) Nagyon kívánatos:)

Kati írta...

Úgy emlékszem, Otti azt mondta szarvas, nem szeletekben, egyben van:) De lehet őz is:) Igen, én is Évától nyertem:) Nagyon jól passzol a fotódhoz, én még nem tudtam jó fotót készíteni vele, a mintás anyagokkal kicsit nehezebb párosítani, úgy érzem:)

sedith írta...

Kati, nehéz is a mintás alátétekkel jó fotót csinálni, mert általában zavaróak, és elveszik a lényegről a hangsúlyt. Úgy érzem, azért itt eléggé háttérben van a minta, és érvényesül a kaja.