2013. április 24., szerda

Medvehagymás krumplifőzelék kelfasírttal

Egy nagyon finom, laktató húsmentes fogás, bár evése közben úgysem hiányolja senki sem a húst. Klasszikus, magyaros ízek, mégha a feltét főalapanyaga nem is annyira magyaros: kínai kel.



Medvehagymás krumplifőzelék kelfasírttal

Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg krumpli, 1 nagy vöröshagyma, 2 csapott teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1-2 dl tejföl, 1 csokor medvehagyma, só, bors, olaj; a fasírthoz: 25 dkg kínai kel (leveles, vékony része), 1 csokor újhagyma, 1 szál újfokhagyma, néhány levél medvehagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 kicsi tojás, zsemlemorzsa, só, bors, olaj.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon, megszórjuk pirospaprikával, majd felengedjük kevés vízzel. Rádobjuk a darabolt krumplit, jól átforgatjuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd mérsékelt lángon puhára főzzük. Ezalatt a kínai kelt nagyon vékony csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymaféléket, petrezselyemzöldet meg a tojást, ízlés szerint fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk belőle. Nem túl lapos korongokká formázzuk, majd nem túl bő, forró olajban, de mérsékelt lángon, hogy jól átsüljenek, szép pirosra sütjük mindkét oldalukat. (Ne mozgassuk meg őket, csak miután egyik felük megsült, különben széteshetnek.) Amikor a krumpli megfőtt, behabarjuk a tejjel simára kevert liszttel, hozzáadjuk a tejfölt is és jól kiforraljuk. Ha szükséges, tetszés szerint hígítható még vízzel vagy tejjel. Végül utánaízesítünk, és belekeverjük a nagyon finomra aprított medvehagymát. Melegen tálaljuk bármilyen saláta vagy savanyúság kíséretében. Zöldség- és tésztanapon ehető.


2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és igen finom lehet. Biztos finom ízt ad a medvehagyma a főzeléknek , de a fasírtnak is.

HajniZoli írta...

Ohó, ez nekem való étel! Nagyon tetszik a fasírtod is:-)

2013. április 24., szerda

Medvehagymás krumplifőzelék kelfasírttal

Bejegyezte: sedith dátum: 9:38
Egy nagyon finom, laktató húsmentes fogás, bár evése közben úgysem hiányolja senki sem a húst. Klasszikus, magyaros ízek, mégha a feltét főalapanyaga nem is annyira magyaros: kínai kel.



Medvehagymás krumplifőzelék kelfasírttal

Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg krumpli, 1 nagy vöröshagyma, 2 csapott teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1-2 dl tejföl, 1 csokor medvehagyma, só, bors, olaj; a fasírthoz: 25 dkg kínai kel (leveles, vékony része), 1 csokor újhagyma, 1 szál újfokhagyma, néhány levél medvehagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 kicsi tojás, zsemlemorzsa, só, bors, olaj.

Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon, megszórjuk pirospaprikával, majd felengedjük kevés vízzel. Rádobjuk a darabolt krumplit, jól átforgatjuk, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd mérsékelt lángon puhára főzzük. Ezalatt a kínai kelt nagyon vékony csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymaféléket, petrezselyemzöldet meg a tojást, ízlés szerint fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk belőle. Nem túl lapos korongokká formázzuk, majd nem túl bő, forró olajban, de mérsékelt lángon, hogy jól átsüljenek, szép pirosra sütjük mindkét oldalukat. (Ne mozgassuk meg őket, csak miután egyik felük megsült, különben széteshetnek.) Amikor a krumpli megfőtt, behabarjuk a tejjel simára kevert liszttel, hozzáadjuk a tejfölt is és jól kiforraljuk. Ha szükséges, tetszés szerint hígítható még vízzel vagy tejjel. Végül utánaízesítünk, és belekeverjük a nagyon finomra aprított medvehagymát. Melegen tálaljuk bármilyen saláta vagy savanyúság kíséretében. Zöldség- és tésztanapon ehető.


2 megjegyzés on "Medvehagymás krumplifőzelék kelfasírttal"

Éva on 2013. április 24. 16:04 írta...

Nagyon guszta és igen finom lehet. Biztos finom ízt ad a medvehagyma a főzeléknek , de a fasírtnak is.

HajniZoli on 2013. április 24. 23:42 írta...

Ohó, ez nekem való étel! Nagyon tetszik a fasírtod is:-)

Related Posts with Thumbnails