2013. június 25., kedd

Nyírségi gombócleves

Nagyon rákattantam mostanában a savanykás levesekre, hiábana, nyáron főleg ezeknek van keletje nálunk. Múltkor nézegettem a Planétás kártyákat, és megakadt a szemem ezen a levesen. Gyorsan átfutottam, és már láttam is hozzá. Igaz, hogy borjúhúsom éppen nem volt, de volt csirkecombom, és azzal főztem, szerintem így is nagyon finom lett. Meg a zöldségeken is variáltam egy keveset, de a neten is annyi változat kering, hogy ember legyen a talpán, aki kihámozza közülük, melyik a teljesen eredeti. :) A családnak is nagyon ízlett, biztos fog még nálunk készülni. :)



Nyírségi gombócleves

Hozzávalók: 30 dkg borjúhús vagy csirkecomb, 1 nagy hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zeller, 1 kis darab karalábé, 1/2 piros húsú paprika, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg gomba, 3 dl tejföl, 2 csapott evőkanál liszt, só, olaj, aprított petrezselyemzöld, esetleg ecet; a krumpligombóchoz: 45 dkg főtt krumpli, 2 tojássárgája, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 csapott evőkanál búzadara, 6 evőkanál zsemlemorzsa, só, csipetnyi szerecsendió.

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát csíkokra, a többit pedig kockára vágjuk. A gombát felszeleteljük. A húst kis kockákra vágjuk, és a felhevített olajon fehéredésig pirítjuk. Rádobjuk a hagymát, és együtt pirítjuk 1-2 percig. Ekkor felöntjük kb. 2 l vízzel, és fölforraljuk. Amikor fölforrt, megsózzuk, és beledobjuk a feldarabolt zöldséget. A borsót, a paprikát meg a gombát akkor adjuk a leveshez, amikor a többi zöldség már félpuha. További kb. 10 percig főzzük még. Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a gombócot. A főtt krumplit még forrón áttörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól formázható masszává gyúrjuk. Nedves kézzel kis gombócokat formálunk belőle. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest behabarjuk a tejföllel és kevés vízzel elkevert liszttel, ha szükséges, hígítjuk még, és jól kiforraljuk. Végül beletesszük a gombócokat, és csak addig forraljuk tovább, amíg azok fel nem jönnek a leves tetejére. Szükség szerint utánasózunk, aki akarja, kevés ecettel is savanyíthatja, illetve megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

EK - 2013/8

1 megjegyzés:

Kati írta...

Ezzel én is szemeztem régebb, de még nem próbáltam ki, de nagyon étvágygerjesztő:)

Related Posts with Thumbnails

2013. június 25., kedd

Nyírségi gombócleves

Nagyon rákattantam mostanában a savanykás levesekre, hiábana, nyáron főleg ezeknek van keletje nálunk. Múltkor nézegettem a Planétás kártyákat, és megakadt a szemem ezen a levesen. Gyorsan átfutottam, és már láttam is hozzá. Igaz, hogy borjúhúsom éppen nem volt, de volt csirkecombom, és azzal főztem, szerintem így is nagyon finom lett. Meg a zöldségeken is variáltam egy keveset, de a neten is annyi változat kering, hogy ember legyen a talpán, aki kihámozza közülük, melyik a teljesen eredeti. :) A családnak is nagyon ízlett, biztos fog még nálunk készülni. :)



Nyírségi gombócleves

Hozzávalók: 30 dkg borjúhús vagy csirkecomb, 1 nagy hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zeller, 1 kis darab karalábé, 1/2 piros húsú paprika, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg gomba, 3 dl tejföl, 2 csapott evőkanál liszt, só, olaj, aprított petrezselyemzöld, esetleg ecet; a krumpligombóchoz: 45 dkg főtt krumpli, 2 tojássárgája, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 csapott evőkanál búzadara, 6 evőkanál zsemlemorzsa, só, csipetnyi szerecsendió.

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát csíkokra, a többit pedig kockára vágjuk. A gombát felszeleteljük. A húst kis kockákra vágjuk, és a felhevített olajon fehéredésig pirítjuk. Rádobjuk a hagymát, és együtt pirítjuk 1-2 percig. Ekkor felöntjük kb. 2 l vízzel, és fölforraljuk. Amikor fölforrt, megsózzuk, és beledobjuk a feldarabolt zöldséget. A borsót, a paprikát meg a gombát akkor adjuk a leveshez, amikor a többi zöldség már félpuha. További kb. 10 percig főzzük még. Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a gombócot. A főtt krumplit még forrón áttörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól formázható masszává gyúrjuk. Nedves kézzel kis gombócokat formálunk belőle. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest behabarjuk a tejföllel és kevés vízzel elkevert liszttel, ha szükséges, hígítjuk még, és jól kiforraljuk. Végül beletesszük a gombócokat, és csak addig forraljuk tovább, amíg azok fel nem jönnek a leves tetejére. Szükség szerint utánasózunk, aki akarja, kevés ecettel is savanyíthatja, illetve megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

EK - 2013/8

1 megjegyzés:

Kati írta...

Ezzel én is szemeztem régebb, de még nem próbáltam ki, de nagyon étvágygerjesztő:)