2013. június 5., szerda

Tárkonyos karalábéleves


Úgy érzem, eléggé méltatlanul mellőzöm a karalábét a konyhámban. Évente egyszer-kétszer ha készül karalábés étel, pedig szeretjük, de nem nagyon jut eszembe. Igaz, leginkább nyersen szeretjük, úgy fogy, mint a cukor, ezért ha vásárolok, mindig annyit kell számítanom belőle, hogy kijöjjön a nyersen megevett adag is. :) Múltkor a friss tárkony és a karalábé ízét egyszerre éreztem a számban, ezért eltökéltem: tárkonyos karalábélevest fogok főzni. Nem csalódtunk benne, nagyon finom lett. 


Tárkonyos karalábéleves
  
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 csirke aprólékja (farhát, szárnyak, melle csontja, bőre) 2 nagy, zsenge karalábé, 2-3 közepes sárgarépa, 1 csokor újhagyma vagy 1 hagyma, 1 paradicsom, 8 dkg rizs, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín vagy tejföl, 4-5 szál friss tárkony, só, ecet.

Elkészítése: Felforralunk kb. 3 l vizet, megsózzuk, majd beletesszük a csirkeaprólékot. Amikor fölforrt, lehabozzuk, s rendre beledobjuk a kis kockákra vágott zöldségeket: a sárgarépát, a karalábét meg a hagymát. Kb. 10 perc után beletesszük a rizst és a lehámozott, szintén kockára vágott paradicsomot, és az egészet puhára főzzük. A tojássárgáját simára keverjük a tejszínnel vagy tejföllel, felengedjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe. Jól összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel, hogy a tojás nehogy kicsapódjon. Ízlés szerint utánasózunk, illetve ecettel savanyítjuk, végül pedig megszórjuk finomra aprított friss tárkonylevelekkel.

Megjegyzés: Nekem éppen volt csirkeapróléom, és hogy ne vesszen kárba, azzal főztem a levest, de bármilyen más hús jó hozzá, vagy akár hús nélkül is nagyon finom vitamindús leves. 

FF - 2013/6
BA - 2019/5.

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehetett, és a fényképed is nagyon tetszik róla.

sedith írta...

Köszönöm, Katalin. Tényleg finom volt.:)

Adél írta...

Tárkonyosan még nem készítettem karalábélevest, de biztosan nagyon ízlene:)
Ha van kedved, felkérnélek, hogy csatlakozz egy bejegyzéssel a Fő az egészség mozgalomhoz, amelyet Selectfood indított. Szerintem, neked nem lesz nehéz, hisz ez a táplálkozás már életed része.:)

http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2013/06/pulykacsikok-masnitesztaval-fo-az.html


sedith írta...

Biztos ízlene, Adél! :)

A többire már válaszoltam nálad. :)

Kati írta...

Én is kell fpőzzek már egy jó kis karalábélevest:)
A tárkony főszereplő nálam, de látom te is kedveled:) Nálam meg krumplileves készült tárkonyosan:)

sedith írta...

Kati, szeretem én is, meg szerencsére a családom is. Épp mondtam szombaton, amikor ezt a levest és egy tárkonyos főételt főztem, hogy na, ma tárkonymérgezést fogunk kapni, de nem volt ellenvetése senkinek sem. :)

Tárkonyos pityókaleves... hmmm... valamikor be kell iktatnom... Édesanyám mindig így, pityókával főzte, a tárkonyos levest, nem is gondoltam volna, hogy másképp is lehet. Aztán, amikor egyszer anyósomra menendőnél (azóta anyósom :)) kitették elém a "tárkonyos levest", és nem volt benne krumpli, nagyot néztem. Azóta én főzöm mindkét változatot. :)

Related Posts with Thumbnails

2013. június 5., szerda

Tárkonyos karalábéleves


Úgy érzem, eléggé méltatlanul mellőzöm a karalábét a konyhámban. Évente egyszer-kétszer ha készül karalábés étel, pedig szeretjük, de nem nagyon jut eszembe. Igaz, leginkább nyersen szeretjük, úgy fogy, mint a cukor, ezért ha vásárolok, mindig annyit kell számítanom belőle, hogy kijöjjön a nyersen megevett adag is. :) Múltkor a friss tárkony és a karalábé ízét egyszerre éreztem a számban, ezért eltökéltem: tárkonyos karalábélevest fogok főzni. Nem csalódtunk benne, nagyon finom lett. 


Tárkonyos karalábéleves
  
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 csirke aprólékja (farhát, szárnyak, melle csontja, bőre) 2 nagy, zsenge karalábé, 2-3 közepes sárgarépa, 1 csokor újhagyma vagy 1 hagyma, 1 paradicsom, 8 dkg rizs, 2 tojássárgája, 2 dl tejszín vagy tejföl, 4-5 szál friss tárkony, só, ecet.

Elkészítése: Felforralunk kb. 3 l vizet, megsózzuk, majd beletesszük a csirkeaprólékot. Amikor fölforrt, lehabozzuk, s rendre beledobjuk a kis kockákra vágott zöldségeket: a sárgarépát, a karalábét meg a hagymát. Kb. 10 perc után beletesszük a rizst és a lehámozott, szintén kockára vágott paradicsomot, és az egészet puhára főzzük. A tojássárgáját simára keverjük a tejszínnel vagy tejföllel, felengedjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe. Jól összeforrósítjuk, de már nem forraljuk fel, hogy a tojás nehogy kicsapódjon. Ízlés szerint utánasózunk, illetve ecettel savanyítjuk, végül pedig megszórjuk finomra aprított friss tárkonylevelekkel.

Megjegyzés: Nekem éppen volt csirkeapróléom, és hogy ne vesszen kárba, azzal főztem a levest, de bármilyen más hús jó hozzá, vagy akár hús nélkül is nagyon finom vitamindús leves. 

FF - 2013/6
BA - 2019/5.

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehetett, és a fényképed is nagyon tetszik róla.

sedith írta...

Köszönöm, Katalin. Tényleg finom volt.:)

Adél írta...

Tárkonyosan még nem készítettem karalábélevest, de biztosan nagyon ízlene:)
Ha van kedved, felkérnélek, hogy csatlakozz egy bejegyzéssel a Fő az egészség mozgalomhoz, amelyet Selectfood indított. Szerintem, neked nem lesz nehéz, hisz ez a táplálkozás már életed része.:)

http://aledakonyhaja.blogspot.ro/2013/06/pulykacsikok-masnitesztaval-fo-az.html


sedith írta...

Biztos ízlene, Adél! :)

A többire már válaszoltam nálad. :)

Kati írta...

Én is kell fpőzzek már egy jó kis karalábélevest:)
A tárkony főszereplő nálam, de látom te is kedveled:) Nálam meg krumplileves készült tárkonyosan:)

sedith írta...

Kati, szeretem én is, meg szerencsére a családom is. Épp mondtam szombaton, amikor ezt a levest és egy tárkonyos főételt főztem, hogy na, ma tárkonymérgezést fogunk kapni, de nem volt ellenvetése senkinek sem. :)

Tárkonyos pityókaleves... hmmm... valamikor be kell iktatnom... Édesanyám mindig így, pityókával főzte, a tárkonyos levest, nem is gondoltam volna, hogy másképp is lehet. Aztán, amikor egyszer anyósomra menendőnél (azóta anyósom :)) kitették elém a "tárkonyos levest", és nem volt benne krumpli, nagyot néztem. Azóta én főzöm mindkét változatot. :)