2013. július 16., kedd

Citromos-csomboros grillcsirke

Grillcsirkére támadt kedvem, ezért múlt vasárnap ezt ebédeltünk. Köret végül nem készült mellé, de szalmakrumplival, arany krumplival egyaránt tálalható. Mi csak friss salátát ettünk mellé.



Citromos-csomboros grillcsirke

Hozzávalók: 1 kb. 1,2-1,5 kg-os grillcsirke, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 3-4 friss csomborág, 1 citrom.

Elkészítése: Lereszeljük a citrom héját. A fűszereket elkeverjük az olajjal meg a citromhéjjal. A csirkét megmossuk, szárazra törölgetjük, majd kívül-belül-bőre alatt alaposan bedörzsöljük az olajos fűszerekkel, belsejébe tesszük a csomborágacskákat meg a felszeletelt citromot, és minimum 3-4 órán át hűvös helyen hagyjuk pácolódni. Ezután hőálló tálba tesszük mellével lefele, aláöntünk kb. 1 dl vizet, lefedjük, és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át pároljuk-sütjük. Ekkor a hőt 220-230 fokra emeljük, a csirkét óvatosan megfordítjuk, az edényt visszatoljuk a sütőbe, és fedő nélkül, a csirkét a pecsenyelével néha meglocsolgatva szép pirosra sütjük.

KAL - 2016.


4 megjegyzés:

Kati írta...

Látom gondoskodtál posztokról a nyaralás közben is:)
Nagyon guszta ez a citromos csirke:)

Koskacukor írta...

Mentettem a receptet! Imádom a grill csirkét. A sóban sült csirke, amit csináltam most hétvégén az is hasonlít a grill csirkéhez. Tuti kipróbálom ezt. Sima gáz sütőbe is ilyen szép piros lesz?

sedith írta...

Kati, csupán a meggylevet időzítettem, indulás előtt annyira volt időm. Azért adódik még nyaralás közben is néha amolyan "holt idő", amit netezésre használhatok. Ma pl. egy hajnali (1,5 órás) napfelkeltés séta után, amikor visszamentem, és még mindenki aludt, feltettem a csirkét a blogra. Aztán egy 4 órás hajókázás és másfél óra szundi után, amíg arra várok, hogy a többiek ismét felébredjenek, hát netezek. :)

sedith írta...

Brigitta, ha jó a gázsütőd, szerintem működik. Nekem most elektromos van, de csak tavaly óta. Addig én is a 15-20 éves régi gázsütővel sütöttem mindent. Talán nem lesz annyira egyenletes a pirulása, de az a legkevesebb. :)

Related Posts with Thumbnails

2013. július 16., kedd

Citromos-csomboros grillcsirke

Grillcsirkére támadt kedvem, ezért múlt vasárnap ezt ebédeltünk. Köret végül nem készült mellé, de szalmakrumplival, arany krumplival egyaránt tálalható. Mi csak friss salátát ettünk mellé.



Citromos-csomboros grillcsirke

Hozzávalók: 1 kb. 1,2-1,5 kg-os grillcsirke, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál olaj, 3-4 friss csomborág, 1 citrom.

Elkészítése: Lereszeljük a citrom héját. A fűszereket elkeverjük az olajjal meg a citromhéjjal. A csirkét megmossuk, szárazra törölgetjük, majd kívül-belül-bőre alatt alaposan bedörzsöljük az olajos fűszerekkel, belsejébe tesszük a csomborágacskákat meg a felszeletelt citromot, és minimum 3-4 órán át hűvös helyen hagyjuk pácolódni. Ezután hőálló tálba tesszük mellével lefele, aláöntünk kb. 1 dl vizet, lefedjük, és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 2 órán át pároljuk-sütjük. Ekkor a hőt 220-230 fokra emeljük, a csirkét óvatosan megfordítjuk, az edényt visszatoljuk a sütőbe, és fedő nélkül, a csirkét a pecsenyelével néha meglocsolgatva szép pirosra sütjük.

KAL - 2016.


4 megjegyzés:

Kati írta...

Látom gondoskodtál posztokról a nyaralás közben is:)
Nagyon guszta ez a citromos csirke:)

Koskacukor írta...

Mentettem a receptet! Imádom a grill csirkét. A sóban sült csirke, amit csináltam most hétvégén az is hasonlít a grill csirkéhez. Tuti kipróbálom ezt. Sima gáz sütőbe is ilyen szép piros lesz?

sedith írta...

Kati, csupán a meggylevet időzítettem, indulás előtt annyira volt időm. Azért adódik még nyaralás közben is néha amolyan "holt idő", amit netezésre használhatok. Ma pl. egy hajnali (1,5 órás) napfelkeltés séta után, amikor visszamentem, és még mindenki aludt, feltettem a csirkét a blogra. Aztán egy 4 órás hajókázás és másfél óra szundi után, amíg arra várok, hogy a többiek ismét felébredjenek, hát netezek. :)

sedith írta...

Brigitta, ha jó a gázsütőd, szerintem működik. Nekem most elektromos van, de csak tavaly óta. Addig én is a 15-20 éves régi gázsütővel sütöttem mindent. Talán nem lesz annyira egyenletes a pirulása, de az a legkevesebb. :)