2013. augusztus 3., szombat

A kertész levese

Hogy mi is a kertészleves meghatározása, azaz melyek azok a pontos hozzávalók, amelyek bele járnak, nem tudom, és sehol sem találok erre vonatkozó egyértelmű leírást. Legelőször néhány évvel ezelőtt találkoztam vele, amikor az egyi helyi vendéglő konyháján kuktáskodtam (egy abbamaradt főzőtanfolyam gyakorlati részeként), és azonkívül, hogy egy csomó mindenféle zöldség jár bele, semmire sem emlékszem. :) :P Dehát a kertész levese mitől lehet éppen az övé, ha nem attól, hogy egy csomó mindenféle olyan zöldség kerül bele, amit maga termeszt a kertjében?! Nem logikus? Nekem igen. :)
Nos - mivel a neten két nyelven is rákeresve még véletlenül sem találtam két azonos hozzávalókat  és leírást tartalmazó receptet (és ez amúgyis csak utólagos kutakodás volt) - én is beletettem egy csomó mindenféle finom zöldséget a saját verziómba, és ajánlom mindenkinek az "ahány ház, annyi szokás" jegyében. A füstölt marhacsont csak hab volt a tortán, ki-ki készítheti azzal, ami éppen akad otthon: sertéscsont, csirke, bármi.



A kertész levese, azaz kertészleves

Hozzávalók: kb. 60 dkg füstölt, húsos marhacsont, 3 közepes sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 közepes zeller fele, 1 kisebb kápia paprika, 4-5 krumpli, 25 dkg karfiol, 1 nagy paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, só, ecet.

Elkészítése: A marhacsontot hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, kis lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ekkor beledobjuk a karikára vágott sárgarépát és a csíkokra vágott hagymát, néhány perc múlva pedig a csíkokra vágott zellert és paprikát, illetve a kisebb kockákra vágott krumplit. Miután a zöldségek félpuhára főttek, a levesbe tesszük a kis rózsákra szedett karfiolt meg a meghámozott, kockára vágott paradicsomot. Együtt főzzük az egészet addig, amíg minden meg nem puhul. Végül ha szükséges, utánasózunk, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és ki-ki ízlés szerint ecettel savanyíthatja.

Megjegyzés: Jó, ha van kéznél egy kukta, ami gyorsítja a marhacsont főzését. Ecetet nem muszáj a leveshez adni, meglehet, a paradicsom eléggé megsavanyítja.

1 megjegyzés:

Kati írta...

A te levesedből is szívesen kanalaztam volna, az enyémben is minden a saját kertünkből volt, akkor az enyém is lehetne a "kertész levese ":) Csak az enyémben túlteng a karalábé:)

Related Posts with Thumbnails

2013. augusztus 3., szombat

A kertész levese

Hogy mi is a kertészleves meghatározása, azaz melyek azok a pontos hozzávalók, amelyek bele járnak, nem tudom, és sehol sem találok erre vonatkozó egyértelmű leírást. Legelőször néhány évvel ezelőtt találkoztam vele, amikor az egyi helyi vendéglő konyháján kuktáskodtam (egy abbamaradt főzőtanfolyam gyakorlati részeként), és azonkívül, hogy egy csomó mindenféle zöldség jár bele, semmire sem emlékszem. :) :P Dehát a kertész levese mitől lehet éppen az övé, ha nem attól, hogy egy csomó mindenféle olyan zöldség kerül bele, amit maga termeszt a kertjében?! Nem logikus? Nekem igen. :)
Nos - mivel a neten két nyelven is rákeresve még véletlenül sem találtam két azonos hozzávalókat  és leírást tartalmazó receptet (és ez amúgyis csak utólagos kutakodás volt) - én is beletettem egy csomó mindenféle finom zöldséget a saját verziómba, és ajánlom mindenkinek az "ahány ház, annyi szokás" jegyében. A füstölt marhacsont csak hab volt a tortán, ki-ki készítheti azzal, ami éppen akad otthon: sertéscsont, csirke, bármi.



A kertész levese, azaz kertészleves

Hozzávalók: kb. 60 dkg füstölt, húsos marhacsont, 3 közepes sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 közepes zeller fele, 1 kisebb kápia paprika, 4-5 krumpli, 25 dkg karfiol, 1 nagy paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, só, ecet.

Elkészítése: A marhacsontot hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, kis lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ekkor beledobjuk a karikára vágott sárgarépát és a csíkokra vágott hagymát, néhány perc múlva pedig a csíkokra vágott zellert és paprikát, illetve a kisebb kockákra vágott krumplit. Miután a zöldségek félpuhára főttek, a levesbe tesszük a kis rózsákra szedett karfiolt meg a meghámozott, kockára vágott paradicsomot. Együtt főzzük az egészet addig, amíg minden meg nem puhul. Végül ha szükséges, utánasózunk, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és ki-ki ízlés szerint ecettel savanyíthatja.

Megjegyzés: Jó, ha van kéznél egy kukta, ami gyorsítja a marhacsont főzését. Ecetet nem muszáj a leveshez adni, meglehet, a paradicsom eléggé megsavanyítja.

1 megjegyzés:

Kati írta...

A te levesedből is szívesen kanalaztam volna, az enyémben is minden a saját kertünkből volt, akkor az enyém is lehetne a "kertész levese ":) Csak az enyémben túlteng a karalábé:)