2013. augusztus 5., hétfő

Corn dog, avagy kukoricabundában sült virsli

Az este rátaláltam egy érdekes oldalra a fosbúkon (Cool ideas), és nézegettem a jópofa, ötletes ezt-azt (pl. a lányok haja is ma az egyik fotó szerint volt kötve - a lenti sorból az alsó), amikor szembejött velem ez a "kukoricakutya"-fotó. Elmentettem, mint elkészítendő, aztán ma reggel úgy döntöttem, úgysincs jobb ötletem, hát legalább lerójuk éves virslifogyasztásunk harmadát-felét. Mivel recept is volt hozzá, hát tartottam magam ahhoz, csak én átmértem a csészéket dekába-decibe, és természetesen, el sem tudtam volna képzelni, hogy cukrot és mézet használjak hozzá, mint az ámerikaiak. De ha valaki úgy szeretné, hát áldásom rá. :) Nagyon finom lett, teljesen más volt, mint ha csak sima virslit ettünk volna. Nem cicomáztam agyon a tálalását: mustárral és házi ketchuppal ettük. A lányok fagyikutyának nevezték el. :)



Corn dog, avagy kukoricabundában sült virsli

Hozzávalók 4 személyre: 16 virsli, 20 dkg kukoricadara, 16 dkg + 2-3 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 nagy tojás, 1 dl tejszín, 2,2-2,5 dl víz (vagy kb. 3,5 dl tej), 1 teáskanál só, 1 teáskanál fokhagymapor, bő olaj; a tálaláshoz: mustár, ketchup, majonéz, muzsdéj, ízesített tejföl/joghurt, bármi ízlés szerint.

Elkészítése: A virslit megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd mindegyiket bambusznyársra húzzuk. A kukoricadarát, a finomlisztet, a sót, a fokhagymaport meg a sütőport tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást meg a tejszínt, és kézi mixerrel összedolgozzuk. Ezután kicsinként adagolva beledolgozzuk a vizet is, a liszttől és a darától függően kellhet picivel több vagy kevesebb. Simára kavarjuk. Az olajat felforrósítjuk. A nyársra húzott virsliket meghempergetjük lisztben, majd megforgatjuk a kukoricás masszában, és a felforrósított olajba helyezzük. Aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. Különféle mártogatni valókkal kínáljuk.

Eddig tartott a "hivatalos" recept, most jöjjön néhány pontosítás, hasznos tanács a minél szebb sikerhez. :)

- Az első 3-4 darab eléggé bénára sikeredett:  nem értek bele rendesen az olajba, nem sültek egyenletesen (pedig többféle edénybe átöntögettem az olajat), lefolyt róluk a massza stb., de aztán megoldottam, hogy gyönyörűszép egyenletesen süljenek, és a massza is egyenletes maradjon rajtuk.
- A széles serpenyő vált be a leginkább a sütéshez, benne kb. kétujjnyi olajjal.
- Próbáltam úgy is, hogy lisztbe forgatom a virsliket először, illetve úgy is, hogy nem (a receptben pl. nem írta): ha liszteztem, szebbek lettek.
- Mivel a nyárs túl hosszú volt, egyik végük nem ért bele rendesen az olajba, ott nem sült egyformára, és levált mellette a massza: végül letördeltem a nyársakat akkorára, hogy még meg tudjam fogni, de beleférjenek a serpenyőbe is.
- A masszába mártott virsliket függölegesen tartva hagytam kissé lecsepegni, és csak azután tettem az olajba.
- Fontos volt, hogy egyből olajba kerüljön a teljes felülete: ha a forró olaj hirtelen "megkapta", már nem folyt szét rajta a massza. Egy kanállal néha rásegítettem, illetve néhány másodpercre rá, hogy belehelyeztem az olajba, át is fordítottam a másik felére, majd többször forgatgattam, hogy egyenletesen piruljon.
- Eleinte csak 1-1 darabot sütöttem, majd ahogy rutinosabb lettem, már 2-3 is került a serpenyőbe.
- Ennyi massza nagyon sok ennyi virslihez, de szükséges ahhoz, hogy jól bele lehessen mártogatni. A maradékhoz azonban hozzá lehet adni még egy kevés finomlisztet, esetleg további fokhagymát vagy más fűszert, majd beleszaggatjuk a forró olajba, és kisütjük. Sütöttem néhányat: érdekes, amolyan puliszkaszerű fánkocskák lettek, belül puhák, kívül ropogósak. El tudnám képzelni főzelék mellé feltétnek.
- Kb. ennyi, azt hiszem. Nem nagy ördöngösség, csak bele kell jönni a dologba. :) Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Kati írta...

Hogy mik vannak:)

Melinda Sásdi írta...

Már próbálkoztam vele én is. De annak kicsit más volt a tésztája,tehát nem is sikerült olyan jól. Ezt a változatot ki kell próbálnom. Mi nagyon sok virslit fogyasztunk.

sedith írta...

Kati, :).

Melinda, próbáld ki, ez elég jól működött. :)

HajniZoli írta...

Ritka nálunk is a virsli, de néha megkívánjuk, főleg a fiam a hotdogot. Jó kis vacsora lesz ez valamelyik estére, köszi:-)

2013. augusztus 5., hétfő

Corn dog, avagy kukoricabundában sült virsli

Bejegyezte: sedith dátum: 0:34
Az este rátaláltam egy érdekes oldalra a fosbúkon (Cool ideas), és nézegettem a jópofa, ötletes ezt-azt (pl. a lányok haja is ma az egyik fotó szerint volt kötve - a lenti sorból az alsó), amikor szembejött velem ez a "kukoricakutya"-fotó. Elmentettem, mint elkészítendő, aztán ma reggel úgy döntöttem, úgysincs jobb ötletem, hát legalább lerójuk éves virslifogyasztásunk harmadát-felét. Mivel recept is volt hozzá, hát tartottam magam ahhoz, csak én átmértem a csészéket dekába-decibe, és természetesen, el sem tudtam volna képzelni, hogy cukrot és mézet használjak hozzá, mint az ámerikaiak. De ha valaki úgy szeretné, hát áldásom rá. :) Nagyon finom lett, teljesen más volt, mint ha csak sima virslit ettünk volna. Nem cicomáztam agyon a tálalását: mustárral és házi ketchuppal ettük. A lányok fagyikutyának nevezték el. :)



Corn dog, avagy kukoricabundában sült virsli

Hozzávalók 4 személyre: 16 virsli, 20 dkg kukoricadara, 16 dkg + 2-3 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 nagy tojás, 1 dl tejszín, 2,2-2,5 dl víz (vagy kb. 3,5 dl tej), 1 teáskanál só, 1 teáskanál fokhagymapor, bő olaj; a tálaláshoz: mustár, ketchup, majonéz, muzsdéj, ízesített tejföl/joghurt, bármi ízlés szerint.

Elkészítése: A virslit megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd mindegyiket bambusznyársra húzzuk. A kukoricadarát, a finomlisztet, a sót, a fokhagymaport meg a sütőport tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást meg a tejszínt, és kézi mixerrel összedolgozzuk. Ezután kicsinként adagolva beledolgozzuk a vizet is, a liszttől és a darától függően kellhet picivel több vagy kevesebb. Simára kavarjuk. Az olajat felforrósítjuk. A nyársra húzott virsliket meghempergetjük lisztben, majd megforgatjuk a kukoricás masszában, és a felforrósított olajba helyezzük. Aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. Különféle mártogatni valókkal kínáljuk.

Eddig tartott a "hivatalos" recept, most jöjjön néhány pontosítás, hasznos tanács a minél szebb sikerhez. :)

- Az első 3-4 darab eléggé bénára sikeredett:  nem értek bele rendesen az olajba, nem sültek egyenletesen (pedig többféle edénybe átöntögettem az olajat), lefolyt róluk a massza stb., de aztán megoldottam, hogy gyönyörűszép egyenletesen süljenek, és a massza is egyenletes maradjon rajtuk.
- A széles serpenyő vált be a leginkább a sütéshez, benne kb. kétujjnyi olajjal.
- Próbáltam úgy is, hogy lisztbe forgatom a virsliket először, illetve úgy is, hogy nem (a receptben pl. nem írta): ha liszteztem, szebbek lettek.
- Mivel a nyárs túl hosszú volt, egyik végük nem ért bele rendesen az olajba, ott nem sült egyformára, és levált mellette a massza: végül letördeltem a nyársakat akkorára, hogy még meg tudjam fogni, de beleférjenek a serpenyőbe is.
- A masszába mártott virsliket függölegesen tartva hagytam kissé lecsepegni, és csak azután tettem az olajba.
- Fontos volt, hogy egyből olajba kerüljön a teljes felülete: ha a forró olaj hirtelen "megkapta", már nem folyt szét rajta a massza. Egy kanállal néha rásegítettem, illetve néhány másodpercre rá, hogy belehelyeztem az olajba, át is fordítottam a másik felére, majd többször forgatgattam, hogy egyenletesen piruljon.
- Eleinte csak 1-1 darabot sütöttem, majd ahogy rutinosabb lettem, már 2-3 is került a serpenyőbe.
- Ennyi massza nagyon sok ennyi virslihez, de szükséges ahhoz, hogy jól bele lehessen mártogatni. A maradékhoz azonban hozzá lehet adni még egy kevés finomlisztet, esetleg további fokhagymát vagy más fűszert, majd beleszaggatjuk a forró olajba, és kisütjük. Sütöttem néhányat: érdekes, amolyan puliszkaszerű fánkocskák lettek, belül puhák, kívül ropogósak. El tudnám képzelni főzelék mellé feltétnek.
- Kb. ennyi, azt hiszem. Nem nagy ördöngösség, csak bele kell jönni a dologba. :) Jó étvágyat!

4 megjegyzés on "Corn dog, avagy kukoricabundában sült virsli"

Kati on 2013. augusztus 5. 8:58 írta...

Hogy mik vannak:)

Melinda Sásdi on 2013. augusztus 5. 20:07 írta...

Már próbálkoztam vele én is. De annak kicsit más volt a tésztája,tehát nem is sikerült olyan jól. Ezt a változatot ki kell próbálnom. Mi nagyon sok virslit fogyasztunk.

sedith on 2013. augusztus 5. 23:10 írta...

Kati, :).

Melinda, próbáld ki, ez elég jól működött. :)

HajniZoli on 2013. augusztus 7. 8:30 írta...

Ritka nálunk is a virsli, de néha megkívánjuk, főleg a fiam a hotdogot. Jó kis vacsora lesz ez valamelyik estére, köszi:-)

Related Posts with Thumbnails