2013. augusztus 7., szerda

Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással


Nem épp mostanában készült ez az étel, van már annak legalább egy hónapja is, ha nem több! Mint ahogy nyilvánvaló is a meggymártásból ítélve. Egy vasárnapi ebéd része volt, nagyon ízlett a család minden tagjának.


Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg filézett csirkemell, 40 dkg leveles tészta, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 tojás, szezámmag, 2 evőkanál olaj, só, bors, csipetnyi szerecsendió, 1-2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa; a mártáshoz: 25 dkg magozott meggy, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, só, cukor.

Elkészítése: A csirkemellet 4 darabra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd hideg helyre tesszük egy időre. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, a sárgarépát és a borsót puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. Az olajat felforrósítjuk, a fűszeres csirkemelldarabokat pedig hirtelen körbepirítjuk rajta. A főtt zöldséget bormixerrel pépesítjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A leveles tésztát négybe vágjuk, mindegyiket 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A darabok közepére hosszában kevés búzadarát vagy zsemlemorzsát szórunk, megkenjük zöldségpürével, ráhelyezünk egy húsdarabot, ennek a tetejét is megkenjük zöldségpürével, illetve megszórjuk darával, majd feltekerjük. A tészta végeit a tekercs alá hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor rézsútosan szeleteljük. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a meggyet, és saját levében néhány perc alatt megpároljuk. Felöntjük kevés vízzel, majd a lisztet elkeverjük a tejjel, és behabarjuk vele a mártást. Belekavarjuk a tejfölt is, jól kiforraljuk, majd sóval és cukorral ízesítjük tetszés szerint.

KT - 2013/12

2 megjegyzés:

Kati írta...

De jó is a meggymártás:) Ilyen tésztába göngyölt husit még nem ettem, kipróbálós egyszer:)

sedith írta...

Próbáld csak ki, nem bánod meg! :) Különleges: ropogós is, puha is.

2013. augusztus 7., szerda

Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással

Bejegyezte: sedith dátum: 10:45

Nem épp mostanában készült ez az étel, van már annak legalább egy hónapja is, ha nem több! Mint ahogy nyilvánvaló is a meggymártásból ítélve. Egy vasárnapi ebéd része volt, nagyon ízlett a család minden tagjának.


Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg filézett csirkemell, 40 dkg leveles tészta, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 tojás, szezámmag, 2 evőkanál olaj, só, bors, csipetnyi szerecsendió, 1-2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa; a mártáshoz: 25 dkg magozott meggy, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, só, cukor.

Elkészítése: A csirkemellet 4 darabra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd hideg helyre tesszük egy időre. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, a sárgarépát és a borsót puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. Az olajat felforrósítjuk, a fűszeres csirkemelldarabokat pedig hirtelen körbepirítjuk rajta. A főtt zöldséget bormixerrel pépesítjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A leveles tésztát négybe vágjuk, mindegyiket 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. A darabok közepére hosszában kevés búzadarát vagy zsemlemorzsát szórunk, megkenjük zöldségpürével, ráhelyezünk egy húsdarabot, ennek a tetejét is megkenjük zöldségpürével, illetve megszórjuk darával, majd feltekerjük. A tészta végeit a tekercs alá hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor rézsútosan szeleteljük. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a meggyet, és saját levében néhány perc alatt megpároljuk. Felöntjük kevés vízzel, majd a lisztet elkeverjük a tejjel, és behabarjuk vele a mártást. Belekavarjuk a tejfölt is, jól kiforraljuk, majd sóval és cukorral ízesítjük tetszés szerint.

KT - 2013/12

2 megjegyzés on "Leveles tésztába göngyölt csirkemell meggymártással"

Kati on 2013. augusztus 7. 17:45 írta...

De jó is a meggymártás:) Ilyen tésztába göngyölt husit még nem ettem, kipróbálós egyszer:)

sedith on 2013. augusztus 13. 14:10 írta...

Próbáld csak ki, nem bánod meg! :) Különleges: ropogós is, puha is.

Related Posts with Thumbnails