2013. szeptember 19., csütörtök

Paradicsomos krumplifőzelék kölesfasírttal

Felfedeztem magunknak a kölest. Még vettem egyszer, de nem tudom, miért akkor valahogy nem ragadott meg. Talán most másképp álltam hozzá. Tény, hogy a múlt héten vett félkiló úgy elpárolgott, mintha nem is lett volna. Készült belőle fasírt, csokoládés "puding" kétszer, illetve legutóbb tejbegríz helyett tejbeköles. :) Mindenkinek ízlett, ezután rendszeresen bekerül a kosaramba. (Még a  hajdinát kell kipróbálnom. Több, mint egy éve van egy tasakom belőle, de még nem vettem rá magam... Lehet, úgy járok, mint a kölessel... Bár a hajdina sokkal megosztóbb, amint hallottam...)

Az alábbi étel a vasárnapi ebédünk része volt. Igen, húsmentes, mert úgy jött ki a lépés, hogy szombaton "behúsoztunk".



Paradicsomos krumplifőzelék kölesfasírttal

Hozzávalók 4 személyre a fasírthoz: 20 dkg köles, 1 kicsi hagyma, 1 sárgarépa, 3-4 cikk fokhagyma, 1 tojás vagy 2 tojásfehérje (nekem ez volt), 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, bő olaj; a főzelékhez: 60 dkg krumpli, 2 hagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, 3-4 paradicsom, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej vagy tejszín, 5-6 friss, nagy bazsalikomlevél, só, bors, olaj.

Elkészítése: A kölest kb. dupla mennyiségű enyhén sós hideg vízben főni tesszük, kb. 5 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, lefedjük, és hagyjuk, hogy mind beszívja a folyadékot. Közben össze-összekavarjuk, és hagyjuk kihűlni. Amikor legalább langyosra hűlt, hozzáadjuk a finomra reszelt hagymát, fokhagymát és sárgarépát, a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a tojást, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Félretesszük, amíg odakészítjük a főzeléket. A hagymát apróra vágjuk, és 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 1 dl vízzel, és fölforraljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a héjától megszabadított, összedarabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és kiegészítjük annyi vízzel, hogy a folyadék a krumplit éppen ellepje. Közepes lángon, lefedve főzzük addig, amíg a krumpli meg nem puhul. A lisztet simára keverjük a tejjel, hozzáöntjük a krumplihoz, és sűrűsödésig főzzük. Ha szükséges, utánaízesítünk, végül pedig belekeverjük a felaprított bazsalikomot. Amíg a főzelék fő, egy serpenyőben kb. egyujjnyi olajat forrósítunk, a köleses masszából korongokat formálunk, és szép aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a krumplifőzelékkel és tetszés szerinti kísérővel tálaljuk. Nálunk hagyományos céklasaláta (főtt változat) volt.

FI - 2013/10, KRUMP. - 2015.

9 megjegyzés:

Adél írta...

Nálunk is volt nemrég egy paradicsomos krumplifőzelék:)

Notburga írta...

A paradicsomos krumplifözelék egyik nagy kedvencem. Sajnos, csak nekem a családból :-( ezért aztán mondhatom, évek óta nem ettem. Most örülök, hogy eszembe juttattad, talán egy kis adagot megeresztek magamnak...

Borso írta...

ez nagyon jól hangzik!:) Én a kölesért nem rajongok, nekem sokszor keserű mellékíze van. Krumplifőzeléket se ettem még így paradicsomosan, nagyon tetszik.

sedith írta...

Képzeljétek, én sem készítettem és nem is ettem eddig paradicsomos krumplifőzeléket. Volt sok paradicsomom, és hirtelen jött az ötlet, hogy hát tehetnék bele. :)

Borso, vajon nem egy régi kölest fogtál ki? Mert én nem éreztem ebből kesernyés mellékízt! De a fasírt esetében a hagyma, fokhagyma, fűszerek nagyon jól megízesítik, igazából beazonosíthatatlan. :)

Kati írta...

Én sem ettem még soha kölest, meg hajdinát sem. Krumplifőzeléket sem így, de tiszta jó ötlet:)

HajniZoli írta...

Elkészítettem a fasírtot, nagyon fincsi lett! Még krumplit is hasonlót készítettem mellé. Előző napról megmaradt bazsalikomos paradicsomszósszal főztem össze, az is újítás volt. Az örömöm nagy volt, mert mindenki üresen hagyta a tányérját:-)
Köszi!

sedith írta...

Hajni, nagyon örülök annak is, hogy kipróbáltad, és annak is, hogy mindenkinek ízlett! :) Nálunk szerencsére mindenféle fasírt megy (kivéve a hagyományos, disznóhúsost :P), úgyhogy a blogom is tükrözi, mi mindenből fasírtolok.:)

anyu írta...

A kölest nem elég szitán átmosni , hanem kézzel , a szemeket össze dörzsölve többször ,folyó víz alatt kell mosni.Így elmegy a keserű íze , ami attól lehet , hogy nem friss.

sedith írta...

Kedves anyu, köszönöm a kiegészítésedet! Nekem sosem tűnt keserűnek eddig a köles, de jó tudni, mi az eljárás.

Related Posts with Thumbnails

2013. szeptember 19., csütörtök

Paradicsomos krumplifőzelék kölesfasírttal

Felfedeztem magunknak a kölest. Még vettem egyszer, de nem tudom, miért akkor valahogy nem ragadott meg. Talán most másképp álltam hozzá. Tény, hogy a múlt héten vett félkiló úgy elpárolgott, mintha nem is lett volna. Készült belőle fasírt, csokoládés "puding" kétszer, illetve legutóbb tejbegríz helyett tejbeköles. :) Mindenkinek ízlett, ezután rendszeresen bekerül a kosaramba. (Még a  hajdinát kell kipróbálnom. Több, mint egy éve van egy tasakom belőle, de még nem vettem rá magam... Lehet, úgy járok, mint a kölessel... Bár a hajdina sokkal megosztóbb, amint hallottam...)

Az alábbi étel a vasárnapi ebédünk része volt. Igen, húsmentes, mert úgy jött ki a lépés, hogy szombaton "behúsoztunk".



Paradicsomos krumplifőzelék kölesfasírttal

Hozzávalók 4 személyre a fasírthoz: 20 dkg köles, 1 kicsi hagyma, 1 sárgarépa, 3-4 cikk fokhagyma, 1 tojás vagy 2 tojásfehérje (nekem ez volt), 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, bő olaj; a főzelékhez: 60 dkg krumpli, 2 hagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, 3-4 paradicsom, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tej vagy tejszín, 5-6 friss, nagy bazsalikomlevél, só, bors, olaj.

Elkészítése: A kölest kb. dupla mennyiségű enyhén sós hideg vízben főni tesszük, kb. 5 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, lefedjük, és hagyjuk, hogy mind beszívja a folyadékot. Közben össze-összekavarjuk, és hagyjuk kihűlni. Amikor legalább langyosra hűlt, hozzáadjuk a finomra reszelt hagymát, fokhagymát és sárgarépát, a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a tojást, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Félretesszük, amíg odakészítjük a főzeléket. A hagymát apróra vágjuk, és 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 1 dl vízzel, és fölforraljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a héjától megszabadított, összedarabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és kiegészítjük annyi vízzel, hogy a folyadék a krumplit éppen ellepje. Közepes lángon, lefedve főzzük addig, amíg a krumpli meg nem puhul. A lisztet simára keverjük a tejjel, hozzáöntjük a krumplihoz, és sűrűsödésig főzzük. Ha szükséges, utánaízesítünk, végül pedig belekeverjük a felaprított bazsalikomot. Amíg a főzelék fő, egy serpenyőben kb. egyujjnyi olajat forrósítunk, a köleses masszából korongokat formálunk, és szép aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd a krumplifőzelékkel és tetszés szerinti kísérővel tálaljuk. Nálunk hagyományos céklasaláta (főtt változat) volt.

FI - 2013/10, KRUMP. - 2015.

9 megjegyzés:

Adél írta...

Nálunk is volt nemrég egy paradicsomos krumplifőzelék:)

Notburga írta...

A paradicsomos krumplifözelék egyik nagy kedvencem. Sajnos, csak nekem a családból :-( ezért aztán mondhatom, évek óta nem ettem. Most örülök, hogy eszembe juttattad, talán egy kis adagot megeresztek magamnak...

Borso írta...

ez nagyon jól hangzik!:) Én a kölesért nem rajongok, nekem sokszor keserű mellékíze van. Krumplifőzeléket se ettem még így paradicsomosan, nagyon tetszik.

sedith írta...

Képzeljétek, én sem készítettem és nem is ettem eddig paradicsomos krumplifőzeléket. Volt sok paradicsomom, és hirtelen jött az ötlet, hogy hát tehetnék bele. :)

Borso, vajon nem egy régi kölest fogtál ki? Mert én nem éreztem ebből kesernyés mellékízt! De a fasírt esetében a hagyma, fokhagyma, fűszerek nagyon jól megízesítik, igazából beazonosíthatatlan. :)

Kati írta...

Én sem ettem még soha kölest, meg hajdinát sem. Krumplifőzeléket sem így, de tiszta jó ötlet:)

HajniZoli írta...

Elkészítettem a fasírtot, nagyon fincsi lett! Még krumplit is hasonlót készítettem mellé. Előző napról megmaradt bazsalikomos paradicsomszósszal főztem össze, az is újítás volt. Az örömöm nagy volt, mert mindenki üresen hagyta a tányérját:-)
Köszi!

sedith írta...

Hajni, nagyon örülök annak is, hogy kipróbáltad, és annak is, hogy mindenkinek ízlett! :) Nálunk szerencsére mindenféle fasírt megy (kivéve a hagyományos, disznóhúsost :P), úgyhogy a blogom is tükrözi, mi mindenből fasírtolok.:)

anyu írta...

A kölest nem elég szitán átmosni , hanem kézzel , a szemeket össze dörzsölve többször ,folyó víz alatt kell mosni.Így elmegy a keserű íze , ami attól lehet , hogy nem friss.

sedith írta...

Kedves anyu, köszönöm a kiegészítésedet! Nekem sosem tűnt keserűnek eddig a köles, de jó tudni, mi az eljárás.