2013. október 7., hétfő

Almás-diós lepény vagy pite

Még mindig nem vagyok biztos benne, hogy melyik a pite és melyik a lepény. Úgyhogy ebből kiindulva azt sem tudom, hogy ezt a finom süteményt minek nevezzek, de inább ki-ki döntse el magának. Lepény avagy pite, nekünk mindegy volt. Istenire sikeredett. Melegen, hidegen egyaránt mennyei volt. És még egészséges is. No meg ízességét az is fokozta, hogy négyféle (jonatán, pónyik, cigány- és sóvári) kerti almát használtam fel hozzá, olyan almát, ami a saját kertünkben termett, és amit csak a Jóisten permetezett esővel, esetleg porral. :)



Almás-diós lepény vagy pite

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 dkg finomliszt, 2 teáskanál fruktóz, 8 dkg kókuszzsír, 1 tojás (vagy 2 tojásfehérje), 1/2 kávéskanál só, 1 csapott teáskanál sütőpor, 5-6 evőkanál hideg tej; a töltelékhez: 6-7 közepes alma, 1/2 citrom, 10 dkg dióbél, 4 evőkanál fruktóz, 2 dl habtejszín, 2 tojássárgája; továbbá: kókuszzsír, liszt.

Elkészítése: A lisztekhez hozzáadjuk a fruktózt, a sót meg a sütőport, majd összemorzsoljuk a kókuszzsírral. Hozzáadjuk a tojást is, majd annyi tejet dolgozunk még hozzá, hogy a massza jó összeálljon. Lisztezett felületen körré nyújtjuk, és kibéleljük vele a kevés kókuszzsírral megkent, kb. 30 cm átmérőjű sütőformát. A formát a hűtőbe tesszük, és ott tartjuk, amíg a többivel elkészülünk. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, és a felezett almákat bedörzsöljük citrommal (a közepükbe néhány csepp citromlevet csepegtetünk.). A dióbelet megdaráljuk. A habtejszínt felverjük 2 evőkanál fruktózzal, majd simára keverjük a tojássárgájával. A formát kivesszük a hűtőből, óvatosan beleöntjük a tojásos-tejszínes masszát, és megszórjuk a dióbéllel. A fél almákat vékony szeletekre vágjuk, és kissé rézsútosra csúsztatva őket elhelyezzük a sütemény tetején. Végül megszórjuk a maradék fruktózzal, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt kb. negyedórát pihentetjük. Hidegen is nagyon finom.

Megjegyzés: A tésztában a fruktóz kiváltható 2 csapott evőkanál porcukorral, a töltelékhez használt gyümölcscukor pedig 5-6 evőkanálnyi cukorral cserélhető le.

FF - 2014/3


1 megjegyzés:

Kati írta...

Edith, ez nagyon szép:) Az alma és a dió nagyon jó páros, én pl. almaszószban házasítottam össze őket:)

Related Posts with Thumbnails

2013. október 7., hétfő

Almás-diós lepény vagy pite

Még mindig nem vagyok biztos benne, hogy melyik a pite és melyik a lepény. Úgyhogy ebből kiindulva azt sem tudom, hogy ezt a finom süteményt minek nevezzek, de inább ki-ki döntse el magának. Lepény avagy pite, nekünk mindegy volt. Istenire sikeredett. Melegen, hidegen egyaránt mennyei volt. És még egészséges is. No meg ízességét az is fokozta, hogy négyféle (jonatán, pónyik, cigány- és sóvári) kerti almát használtam fel hozzá, olyan almát, ami a saját kertünkben termett, és amit csak a Jóisten permetezett esővel, esetleg porral. :)



Almás-diós lepény vagy pite

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 dkg finomliszt, 2 teáskanál fruktóz, 8 dkg kókuszzsír, 1 tojás (vagy 2 tojásfehérje), 1/2 kávéskanál só, 1 csapott teáskanál sütőpor, 5-6 evőkanál hideg tej; a töltelékhez: 6-7 közepes alma, 1/2 citrom, 10 dkg dióbél, 4 evőkanál fruktóz, 2 dl habtejszín, 2 tojássárgája; továbbá: kókuszzsír, liszt.

Elkészítése: A lisztekhez hozzáadjuk a fruktózt, a sót meg a sütőport, majd összemorzsoljuk a kókuszzsírral. Hozzáadjuk a tojást is, majd annyi tejet dolgozunk még hozzá, hogy a massza jó összeálljon. Lisztezett felületen körré nyújtjuk, és kibéleljük vele a kevés kókuszzsírral megkent, kb. 30 cm átmérőjű sütőformát. A formát a hűtőbe tesszük, és ott tartjuk, amíg a többivel elkészülünk. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, és a felezett almákat bedörzsöljük citrommal (a közepükbe néhány csepp citromlevet csepegtetünk.). A dióbelet megdaráljuk. A habtejszínt felverjük 2 evőkanál fruktózzal, majd simára keverjük a tojássárgájával. A formát kivesszük a hűtőből, óvatosan beleöntjük a tojásos-tejszínes masszát, és megszórjuk a dióbéllel. A fél almákat vékony szeletekre vágjuk, és kissé rézsútosra csúsztatva őket elhelyezzük a sütemény tetején. Végül megszórjuk a maradék fruktózzal, és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt kb. negyedórát pihentetjük. Hidegen is nagyon finom.

Megjegyzés: A tésztában a fruktóz kiváltható 2 csapott evőkanál porcukorral, a töltelékhez használt gyümölcscukor pedig 5-6 evőkanálnyi cukorral cserélhető le.

FF - 2014/3


1 megjegyzés:

Kati írta...

Edith, ez nagyon szép:) Az alma és a dió nagyon jó páros, én pl. almaszószban házasítottam össze őket:)