2013. október 21., hétfő

Sajttal töltött pulykamell Wellington módra

Még sosem készítettem Wellington módra semmit, pedig nagyon kecsegtető volt mindig. De bélszínnel most sem mertem bevállalni, mert mindig attól félek, hogy nem sül át teljesen annyi idő alatt, mi meg nem szeretjük a nyers húst. És bár tudom, hogy az eredeti fogás bélszínnel készül, azért ez a pulykás változat sem éppen kutya! Az én újításom benne az, hogy középen nem egy sima húsdarab található, hanem sajttal töltöttem meg a húst. Nagyon ízlett mindenkinek.



Sajttal töltött pulykamell Wellington módra

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott pulykamell, 15 dkg sajt, só, bors, olaj, 40 dkg leveles tészta, 1-2 evőkanál liszt; a töltelékhez: 1 hagyma, 1 zöld és 1 piros húsú paprika, 30 dkg gomba, 1 tojás, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj; a tálaláshoz: párolt karfiol és bébirépa.

Elkészítése: A pulykamellet úgy vágjuk, hogy egy nagyobb téglalapot nyerjünk belőle. Mindkét oldalát megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük állni egy keveset. A sajtot vékony szeletekre vágjuk, majd ráfektetjük a kiterített húslapra, és a lehető legszorosabban feltekerjük. A tekercset belecsavarjuk egy olajjal megkent alufóliadarabba, végeit jól leszorítjuk, majd hőálló tálba tesszük, ujjnyi vizet öntünk alá, és 180 fokra előmelegíett sütőben, légkeverésen 30-35 perc alatt megsütjük. Kivesszük, és a fóliában hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon, rádobjuk a kockára vágott paprikákat meg a felszeletelt gombát, és addig pároljuk, amíg minden meg nem puhul, és össze nem esik. Végül zsírjára sütjük, sóval és borssal ízesítjük, majd félretesszük, és kihűtjük. A hústekercset és a gpmbás ragut előző nap is elkészíthetjük, hogy jól kihűlhessenek. Másnap a ragut aprítógépben vagy botmixerrel pépesítjük, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg annyi zsemlemorzsát, amennyi szükséges, hogy ne legyen túl nedves, de kenhető is legyen. Sóval-borssal utánaízesítünk. A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, széleiből levághatunk egy-egy vékony csíkot a díszítéshez, majd egyik felére rásimítjuk a gombás pép egyharmadát. Ráhelyezzük a fóliából kivett tekercset, arra rásimítjuk a maradék pépet, a tészta széleit megkenegetjük tojásfehérjével, majd szépen ráhajtogatjuk a tekercsre. Végeinél a tésztát vagy behajtjuk a tekercs alá, vagy már eleve csak akkorára nyújtjuk, hogy ne legyen a húsnál sokkal hosszabb. Tetejét lekenjük tojásfehérjével, ha levágtuk a csíkokat, tetszés szerint kidíszítjük velük, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A mellé tálalt karfiolt és bébirépát ekkor készíthetjük el. Párolhatjuk kevés sós vízben vagy vajban. Sóval, esetleg fehérborssal ízesítjük.
A leveles tészta ellenére ehető húsnapon ebben a felállásban is.

EK - 2013/11





2 megjegyzés:

Adél írta...

Edith, ez gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy!! Én is mindig attól félek, h nem sül át a hús,mi sem szeretjük nyersen:)

sedith írta...

Adél, köszönöm, igyekszem én is, na! :) Ez így jó megoldás, hogy sütőben előre megsütöm, mert amíg majd a tészta megsül, a hús jól átmelegszik. És végülis ugyanígy azt hiszem, működne bélszínnel is. Na, majd egyszer... :)

Related Posts with Thumbnails

2013. október 21., hétfő

Sajttal töltött pulykamell Wellington módra

Még sosem készítettem Wellington módra semmit, pedig nagyon kecsegtető volt mindig. De bélszínnel most sem mertem bevállalni, mert mindig attól félek, hogy nem sül át teljesen annyi idő alatt, mi meg nem szeretjük a nyers húst. És bár tudom, hogy az eredeti fogás bélszínnel készül, azért ez a pulykás változat sem éppen kutya! Az én újításom benne az, hogy középen nem egy sima húsdarab található, hanem sajttal töltöttem meg a húst. Nagyon ízlett mindenkinek.



Sajttal töltött pulykamell Wellington módra

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott pulykamell, 15 dkg sajt, só, bors, olaj, 40 dkg leveles tészta, 1-2 evőkanál liszt; a töltelékhez: 1 hagyma, 1 zöld és 1 piros húsú paprika, 30 dkg gomba, 1 tojás, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj; a tálaláshoz: párolt karfiol és bébirépa.

Elkészítése: A pulykamellet úgy vágjuk, hogy egy nagyobb téglalapot nyerjünk belőle. Mindkét oldalát megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük állni egy keveset. A sajtot vékony szeletekre vágjuk, majd ráfektetjük a kiterített húslapra, és a lehető legszorosabban feltekerjük. A tekercset belecsavarjuk egy olajjal megkent alufóliadarabba, végeit jól leszorítjuk, majd hőálló tálba tesszük, ujjnyi vizet öntünk alá, és 180 fokra előmelegíett sütőben, légkeverésen 30-35 perc alatt megsütjük. Kivesszük, és a fóliában hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés olajon, rádobjuk a kockára vágott paprikákat meg a felszeletelt gombát, és addig pároljuk, amíg minden meg nem puhul, és össze nem esik. Végül zsírjára sütjük, sóval és borssal ízesítjük, majd félretesszük, és kihűtjük. A hústekercset és a gpmbás ragut előző nap is elkészíthetjük, hogy jól kihűlhessenek. Másnap a ragut aprítógépben vagy botmixerrel pépesítjük, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg annyi zsemlemorzsát, amennyi szükséges, hogy ne legyen túl nedves, de kenhető is legyen. Sóval-borssal utánaízesítünk. A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, széleiből levághatunk egy-egy vékony csíkot a díszítéshez, majd egyik felére rásimítjuk a gombás pép egyharmadát. Ráhelyezzük a fóliából kivett tekercset, arra rásimítjuk a maradék pépet, a tészta széleit megkenegetjük tojásfehérjével, majd szépen ráhajtogatjuk a tekercsre. Végeinél a tésztát vagy behajtjuk a tekercs alá, vagy már eleve csak akkorára nyújtjuk, hogy ne legyen a húsnál sokkal hosszabb. Tetejét lekenjük tojásfehérjével, ha levágtuk a csíkokat, tetszés szerint kidíszítjük velük, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A mellé tálalt karfiolt és bébirépát ekkor készíthetjük el. Párolhatjuk kevés sós vízben vagy vajban. Sóval, esetleg fehérborssal ízesítjük.
A leveles tészta ellenére ehető húsnapon ebben a felállásban is.

EK - 2013/11





2 megjegyzés:

Adél írta...

Edith, ez gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy!! Én is mindig attól félek, h nem sül át a hús,mi sem szeretjük nyersen:)

sedith írta...

Adél, köszönöm, igyekszem én is, na! :) Ez így jó megoldás, hogy sütőben előre megsütöm, mert amíg majd a tészta megsül, a hús jól átmelegszik. És végülis ugyanígy azt hiszem, működne bélszínnel is. Na, majd egyszer... :)