2013. november 8., péntek

Expressz libazsíros pogácsa

Hogy expressz, az nem kétséges, hiszen aközött, hogy a tészta hozzávalóit bepakoltam a gépbe és kóstolgattam az első forró pogácsát, csupán egy óra és néhány perc telt el. Gyorsan kellett olyan kenyérféle, ami jó, ha önmagában is elegendő uzsonnának. Nos, ez lett belőle. Nagylányom mind az 5 darabot felfalta az iskolában, amit pakoltam neki. Szerencsém van a kenyérsütőgépemmel, övé az érdem, és a pizzatészta-programé... :)



Expressz libazsíros pogácsa

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 4 g szárított élesztő, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg finomliszt, 2 csapott teáskanál só, 2 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál olaj, 3,5 dl víz; továbbá: 2-3 dkg hideg libazsír (úgyis megolvad :D), 2-3 evőkanál tejszín, esetleg maradék tojásfehérje, magvak, kevés liszt.

Elkészítése: A fent leírt sorrendben a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe pakoljuk, és 45 perces pizzaprogramra kapcsoljuk. Az idő lejártával a tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és rákenjük a libazsírt. Összehajtogatjuk úgy, hogy először balról, majd jobbról hajtjuk középre a tésztát, majd fentről és lentről. Végül kinyújtjuk jó ujjnyi vastagra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Vagy késsel kockára vágjuk, így nincs "hulladék" a tésztából. A pogácsákat sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük tejszínnel vagy tojásfehérjével, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal, és 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Önmagában citromos teával is nagyon finom, de vajjal vékonyan megkenve, zöldségek társaságában sem megvetendő.
Persze, kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető: a hozzávalókat összedolgozzuk, majd megdagasztjuk, és nyújtás után rákenjük a libazsírt. Összehajtogatjuk a fent leírt módon, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Letakarva pihentetjük 20-25 percig, majd lekenjük, megszórjuk és megsütjük. 

KAL - 2015.

1 megjegyzés:

Erzsébet írta...

Szerintem a vaj sem árthat neki :)

Related Posts with Thumbnails

2013. november 8., péntek

Expressz libazsíros pogácsa

Hogy expressz, az nem kétséges, hiszen aközött, hogy a tészta hozzávalóit bepakoltam a gépbe és kóstolgattam az első forró pogácsát, csupán egy óra és néhány perc telt el. Gyorsan kellett olyan kenyérféle, ami jó, ha önmagában is elegendő uzsonnának. Nos, ez lett belőle. Nagylányom mind az 5 darabot felfalta az iskolában, amit pakoltam neki. Szerencsém van a kenyérsütőgépemmel, övé az érdem, és a pizzatészta-programé... :)



Expressz libazsíros pogácsa

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 4 g szárított élesztő, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg finomliszt, 2 csapott teáskanál só, 2 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál olaj, 3,5 dl víz; továbbá: 2-3 dkg hideg libazsír (úgyis megolvad :D), 2-3 evőkanál tejszín, esetleg maradék tojásfehérje, magvak, kevés liszt.

Elkészítése: A fent leírt sorrendben a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe pakoljuk, és 45 perces pizzaprogramra kapcsoljuk. Az idő lejártával a tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és rákenjük a libazsírt. Összehajtogatjuk úgy, hogy először balról, majd jobbról hajtjuk középre a tésztát, majd fentről és lentről. Végül kinyújtjuk jó ujjnyi vastagra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Vagy késsel kockára vágjuk, így nincs "hulladék" a tésztából. A pogácsákat sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük tejszínnel vagy tojásfehérjével, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal, és 200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Önmagában citromos teával is nagyon finom, de vajjal vékonyan megkenve, zöldségek társaságában sem megvetendő.
Persze, kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető: a hozzávalókat összedolgozzuk, majd megdagasztjuk, és nyújtás után rákenjük a libazsírt. Összehajtogatjuk a fent leírt módon, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Letakarva pihentetjük 20-25 percig, majd lekenjük, megszórjuk és megsütjük. 

KAL - 2015.

1 megjegyzés:

Erzsébet írta...

Szerintem a vaj sem árthat neki :)