2013. november 22., péntek

Gyömbéres vöröslencse-krémleves céklacsipsszel

Szeretem a gyorsan elkészülő ételeket, és ha valami, akkor a vöröslencse biztos, hogy gyorsan elkészül. A céklacsipsz is elég hamar megvan, bár vigyázni kell: olyankor időzíteni a sütését, amikor senki sem sertepertél körülötted, különben mire a levessel tálalnád, nem marad belőle. Sőt, jobb, ha magad elől is eldugod.... :)


Gyömbéres vöröslencse-krémleves céklacsipsszel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vöröslencse, 1 darabka póréhagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 diónyi gyömbér, 1 kisebb csípős paprika, 2 dl tejszín, só, bors, 2 babérlevél, olívaolaj, esetleg citromlé, petrezselyemzöld; a csipszhez: 1 közepes cékla, bő olaj.

Elkészítése: A vöröslencsét több vízben megmossuk. Olívaolajat forrósítunk, és megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát, fokhagymát és csilit, illetve a finomra reszelt gyömbért. Felöntjük kevés vízzel, beletesszük a babérlevelet, és kb. 10 percig főzzük fedő alatt, kis lángon. Ekkor beletesszük a lencsét, fölöntjük annyi vízzel, amennyi kb. 2 ujjnyival ellepi, enyhén megsózzuk, és forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Kivesszük belőle a babérlevelet, botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Végül utánasózunk, ha szükséges, illetve ízesítjük borssal és citromlével. Amíg a leves készül, a céklát meghámozzuk, a hámozóval vékony szeleteket vágunk belőle, majd forró bő olajban megsütjük. Akkor jó, amikor a szélei már jól "megcsipkésedtek", de még szép élénk színű. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk kihűlni. A levest végül megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, meglocsoljuk 2-3 csepp olívaolajjal, és céklacsipszet is kínálunk mellé. Zöldség- és tésztanapon ehető.

FF - 2013/12


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. november 22., péntek

Gyömbéres vöröslencse-krémleves céklacsipsszel

Szeretem a gyorsan elkészülő ételeket, és ha valami, akkor a vöröslencse biztos, hogy gyorsan elkészül. A céklacsipsz is elég hamar megvan, bár vigyázni kell: olyankor időzíteni a sütését, amikor senki sem sertepertél körülötted, különben mire a levessel tálalnád, nem marad belőle. Sőt, jobb, ha magad elől is eldugod.... :)


Gyömbéres vöröslencse-krémleves céklacsipsszel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vöröslencse, 1 darabka póréhagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 diónyi gyömbér, 1 kisebb csípős paprika, 2 dl tejszín, só, bors, 2 babérlevél, olívaolaj, esetleg citromlé, petrezselyemzöld; a csipszhez: 1 közepes cékla, bő olaj.

Elkészítése: A vöröslencsét több vízben megmossuk. Olívaolajat forrósítunk, és megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát, fokhagymát és csilit, illetve a finomra reszelt gyömbért. Felöntjük kevés vízzel, beletesszük a babérlevelet, és kb. 10 percig főzzük fedő alatt, kis lángon. Ekkor beletesszük a lencsét, fölöntjük annyi vízzel, amennyi kb. 2 ujjnyival ellepi, enyhén megsózzuk, és forrástól számítva kb. 10 percig főzzük. Kivesszük belőle a babérlevelet, botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és jól kiforraljuk. Végül utánasózunk, ha szükséges, illetve ízesítjük borssal és citromlével. Amíg a leves készül, a céklát meghámozzuk, a hámozóval vékony szeleteket vágunk belőle, majd forró bő olajban megsütjük. Akkor jó, amikor a szélei már jól "megcsipkésedtek", de még szép élénk színű. Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk kihűlni. A levest végül megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, meglocsoljuk 2-3 csepp olívaolajjal, és céklacsipszet is kínálunk mellé. Zöldség- és tésztanapon ehető.

FF - 2013/12


Nincsenek megjegyzések: