2013. november 5., kedd

Háromgombás, sajtos omlett

Múltkoriban rengeteg szürke és lila pereszkét szedtünk, sőt, elvétve egy-egy őzlábgomba is került közéjük. Barátainkkal voltunk gombászni, ők ismerték ezeket a pereszkéket, különben mi nem mertük volna leszedni. Pedig milyen isteni gombák! Aromás, húsos példányok, a lilának pedig gyönyörű a színe! Tényleg sokat szedtünk, és válogatás után is annyi maradt, hogy 8 adagnyi szürkét és 4 adagnyi lilát fagyasztottam le, forrázás után 50-60 dkg-os adagokat. Úgyhogy erre a télre be vagyunk biztosítva erdei gombákkal. Sőt, lehet még szedünk is, hiszen a lila pereszkének pl. szeptembertől-januárig van a szezonja.
Eddig kétféle ételt készítettem, egy vadasszerű gombapörköltet, és ezt a sajtos rántottát. Megjegyzem, gombászó ismerőseim közül mindenki azt ajánlotta, hogy felhasználás előtt a megtisztított, esetleg megmosott gombát sós-ecetes vízben lobbantsam fel, és utána fagyasszam, vagy használjam a recept szerint. Nos, én valóban így jártam el velük, és bár eleinte féltem, hogy elveszítik ezáltal aromájukat, egyáltalán nem így történt, és persze, a fagyasztóba is jobban fértek. (No meg... valahogy mégis biztonságosabbnak érzem. - gombákat jól ismerő olvasók pedig ezt a mondatot ne vegyék figyelembe. :P :D )

Az alábbi omlettről mit mondhatnék? Azonkívül, hogy gyors, nagyon finom, aromás, össze sem hasonlítható azzal, amit bolti csiperkéből készítünk. Ez az igazság.
A végeredményről pedig azért nincs fotóm, mert amíg a férjemet hagytam ott két percre mellette, hogy megemelgesse a széleit, hogy a nyers tojás mindig az aljára folyhasson, ő szépen összekeverte az egészet, és minden lett belőle, csak szép kerek omlett nem. Az ízén persze, mit sem változtatott, de úgy már nem volt fotótéma. :)



Háromgombás, sajtos omlett

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szürke és lila pereszke, illetve őzlábgomba vegyesen, 5-10 dkg sajt, 6 tojás, só, bors, olaj; a forrázó léhez: víz, só, ecet.

Elkészítése: A gombákat megtisztítjuk és megmossuk, majd mérettől függően kettőbe vagy négybe vágjuk. Felforralunk kb. 1,5 l vizet, jól megsózzuk, és öntünk bele 3-4 evőkanál ecetet, majd beledobjuk a gombát. Egy szűrőkanállal állandóan belenyomkodjuk őket a vízbe, majd ahogy a víz ismét felforr, azonnal kiszedjük őket, és 1-2 percig hagyjuk lecsepegni. Papírtörlőre is szedhetjük. A tojásokat tálba törjük, sóval és borssal ízesítjük, majd villával jó habosra verjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a forrázott gombát, egyszer-kétszer átforgatjuk a forró olajon, majd beletesszük a felszeletelt sajtot is. Ráöntjük a felvert tojást, és közepes lángon hagyjuk sülni. Egy falapátkával emelgethetjük a szélét, hogy a nyers tojás aláfolyhasson. Amikor a tetején a tojás kocsonyás lett, a lapáttal óvatosan alányúlunk, és az omlettet szépen megfordítjuk, és néhány másodpercig sütjük azt a felét is. Ha lapáttal nem tudjuk megfordítani, tányérra is boríthatjuk, majd óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. Kenyérrel, friss zöldséggel vagy savanyúsággal tálaljuk.

KAL - 2015.
ttamas-nak:






3 megjegyzés:

ttamas írta...

Az a szürke pereszke nem inkább szürke tölcsérgomba? Az előbbi nem gyakori és csak néhány helyen terem (én pl. még csak az Őrségben találtam), a szürke tölcsérgomba (Lepista nebularis) viszont országszerte gyakori ilyenkor.

sedith írta...

Kedves Tamás!
Köszönöm észrevételét, de csak azt tudom válaszolni, hogy: nem tudom. Nem vagyok nagy gombaismerő, barátaink ismerték, és szürke pereszkének hívták, ezért írtam én is. A neten rákeresve a szürke pereszkére, pontosan olyannak láttam, mint a valóságban, tehát nem volt miért kételkednem. Most utánaolvastam a szürke tölcsérgombának is, és a leírása valóban illik arra, amit én szürke pereszkének neveztem. Akkor most vajon, melyik? A színétől eltekintve teljesen úgy néz ki, mint a lila pereszke, tehát akár pereszke is lehetne. De készítettem fotót róla, és feltöltöm azt is ide a blogba, megnézheti, hogy ez vajon melyik gombaféle, ésakkor kérem, írja meg, ha netán tisztán felismerhető.

Különben mi kissé messze lakunk az Őrségtől, Erdély szívében, tehát errefelé akár lehetne is szürke pereszke.
Vagy netán nem lehet, hogy ugyanannak a gombának a kétféle megnevezése? (Ha buta kérdés, ne vegye figyelembe, csak itt próbálok morfondírozni... )

Kati írta...

Az a lila pereszke nagyon tetszik nekem, még sosem láttam élőbe:) Viszont édesapám rengeteg szürke pereszkét szedett nálunk az őszön, pont úgy néz ki mint nálad a fotón, nálunk is szürke pereszkének nevezik.

Related Posts with Thumbnails

2013. november 5., kedd

Háromgombás, sajtos omlett

Múltkoriban rengeteg szürke és lila pereszkét szedtünk, sőt, elvétve egy-egy őzlábgomba is került közéjük. Barátainkkal voltunk gombászni, ők ismerték ezeket a pereszkéket, különben mi nem mertük volna leszedni. Pedig milyen isteni gombák! Aromás, húsos példányok, a lilának pedig gyönyörű a színe! Tényleg sokat szedtünk, és válogatás után is annyi maradt, hogy 8 adagnyi szürkét és 4 adagnyi lilát fagyasztottam le, forrázás után 50-60 dkg-os adagokat. Úgyhogy erre a télre be vagyunk biztosítva erdei gombákkal. Sőt, lehet még szedünk is, hiszen a lila pereszkének pl. szeptembertől-januárig van a szezonja.
Eddig kétféle ételt készítettem, egy vadasszerű gombapörköltet, és ezt a sajtos rántottát. Megjegyzem, gombászó ismerőseim közül mindenki azt ajánlotta, hogy felhasználás előtt a megtisztított, esetleg megmosott gombát sós-ecetes vízben lobbantsam fel, és utána fagyasszam, vagy használjam a recept szerint. Nos, én valóban így jártam el velük, és bár eleinte féltem, hogy elveszítik ezáltal aromájukat, egyáltalán nem így történt, és persze, a fagyasztóba is jobban fértek. (No meg... valahogy mégis biztonságosabbnak érzem. - gombákat jól ismerő olvasók pedig ezt a mondatot ne vegyék figyelembe. :P :D )

Az alábbi omlettről mit mondhatnék? Azonkívül, hogy gyors, nagyon finom, aromás, össze sem hasonlítható azzal, amit bolti csiperkéből készítünk. Ez az igazság.
A végeredményről pedig azért nincs fotóm, mert amíg a férjemet hagytam ott két percre mellette, hogy megemelgesse a széleit, hogy a nyers tojás mindig az aljára folyhasson, ő szépen összekeverte az egészet, és minden lett belőle, csak szép kerek omlett nem. Az ízén persze, mit sem változtatott, de úgy már nem volt fotótéma. :)



Háromgombás, sajtos omlett

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg szürke és lila pereszke, illetve őzlábgomba vegyesen, 5-10 dkg sajt, 6 tojás, só, bors, olaj; a forrázó léhez: víz, só, ecet.

Elkészítése: A gombákat megtisztítjuk és megmossuk, majd mérettől függően kettőbe vagy négybe vágjuk. Felforralunk kb. 1,5 l vizet, jól megsózzuk, és öntünk bele 3-4 evőkanál ecetet, majd beledobjuk a gombát. Egy szűrőkanállal állandóan belenyomkodjuk őket a vízbe, majd ahogy a víz ismét felforr, azonnal kiszedjük őket, és 1-2 percig hagyjuk lecsepegni. Papírtörlőre is szedhetjük. A tojásokat tálba törjük, sóval és borssal ízesítjük, majd villával jó habosra verjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a forrázott gombát, egyszer-kétszer átforgatjuk a forró olajon, majd beletesszük a felszeletelt sajtot is. Ráöntjük a felvert tojást, és közepes lángon hagyjuk sülni. Egy falapátkával emelgethetjük a szélét, hogy a nyers tojás aláfolyhasson. Amikor a tetején a tojás kocsonyás lett, a lapáttal óvatosan alányúlunk, és az omlettet szépen megfordítjuk, és néhány másodpercig sütjük azt a felét is. Ha lapáttal nem tudjuk megfordítani, tányérra is boríthatjuk, majd óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe. Kenyérrel, friss zöldséggel vagy savanyúsággal tálaljuk.

KAL - 2015.
ttamas-nak:






3 megjegyzés:

ttamas írta...

Az a szürke pereszke nem inkább szürke tölcsérgomba? Az előbbi nem gyakori és csak néhány helyen terem (én pl. még csak az Őrségben találtam), a szürke tölcsérgomba (Lepista nebularis) viszont országszerte gyakori ilyenkor.

sedith írta...

Kedves Tamás!
Köszönöm észrevételét, de csak azt tudom válaszolni, hogy: nem tudom. Nem vagyok nagy gombaismerő, barátaink ismerték, és szürke pereszkének hívták, ezért írtam én is. A neten rákeresve a szürke pereszkére, pontosan olyannak láttam, mint a valóságban, tehát nem volt miért kételkednem. Most utánaolvastam a szürke tölcsérgombának is, és a leírása valóban illik arra, amit én szürke pereszkének neveztem. Akkor most vajon, melyik? A színétől eltekintve teljesen úgy néz ki, mint a lila pereszke, tehát akár pereszke is lehetne. De készítettem fotót róla, és feltöltöm azt is ide a blogba, megnézheti, hogy ez vajon melyik gombaféle, ésakkor kérem, írja meg, ha netán tisztán felismerhető.

Különben mi kissé messze lakunk az Őrségtől, Erdély szívében, tehát errefelé akár lehetne is szürke pereszke.
Vagy netán nem lehet, hogy ugyanannak a gombának a kétféle megnevezése? (Ha buta kérdés, ne vegye figyelembe, csak itt próbálok morfondírozni... )

Kati írta...

Az a lila pereszke nagyon tetszik nekem, még sosem láttam élőbe:) Viszont édesapám rengeteg szürke pereszkét szedett nálunk az őszön, pont úgy néz ki mint nálad a fotón, nálunk is szürke pereszkének nevezik.