2013. november 4., hétfő

Körtés sajttorta

Valamiért még nem kaptunk rá istenigazából a sajttortákra, pedig azt a néhányat, amit eddig készítettem, mindig imádtuk. Ez is egy sikeres akció volt. Több receptet megnézegettem, mert biztosra akartam menni a töltelékkel, végül a Gizinél talált torta után mentem, de a magam arányaival. Illetve a tésztája teljes mértékben az anyósom almás pitéjének a tésztája. Igaz, a tészta mennyiségével kissé melléfogtam, mert eléggé vastag lett, pedig nem is használtam fel mind, a leeső részekből meggylekváros linzervirágok lettek, mégis a mi ízlésünkhöz képest nagyon vastag volt. Úgyhogy a receptben kisebb mennyiséget adok meg. Mindenesetre, max. 5 mm-es legyen a kinyújtott tészta, két fóliaréteg között szépen ki lehet nyújtani.



Körtés sajttorta

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 10 dkg hideg zsiradék (vaj, sertés- vagy kókuszzsír - nálam vaj és kókuszzsír volt), 7 dkg fruktóz vagy 10 dkg porcukor, 1 púpozott teáskanál sütőpor, késhegynyi só, 2 tojás, 1-1,5 dl tejszín, kevés liszt; a krémhez: 4 tojás, 10 dkg fruktóz vagy 15 dkg cukor, 3 evőkanál vaníliás pudingpor, 1 vaníliarúd, 30 dkg mascarpone, 1 dl sűrített tej vagy tejszín, 4-5 körte, citromlé vagy citromsó, 1 evőkanál búzadara.

Elkészítése: A lisztet összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal, majd rászórjuk a cukrot, a sót meg a sütőport. Hozzáadjuk a tojást, összedolgozzuk, majd annyi tejszínt dolgozunk bele kicsinként, hogy jól nyújtható, a szélein nem szakadozó tésztát kapjunk belőle. Lisztezett felületen - vagy 2 fóliaréteg között - kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy magasabb peremű, 24-26 cm átmérőjű pitesütő formát úgy, hogy a tészta kissé átlógjon a peremen. Megszurkáljuk villával, és hűtőbe tesszük.A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kivájjuk, és citromos vízbe tesszük. A krémhez a tojásokat kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral meg a vanília kivájt magvaival. Ezután beledolgozzuk a pudingport, a mascarponét meg a sűrített tejet. A felezett körtéket 5-6 szeletre vágjuk. A hűtőből kivett tészta aljára rászórjuk a búzadarát, és kirakjuk a fele körteszeletekkel. Óvatosan beleöntjük a masszát, majd rárakjuk a maradék körteszeleteket is. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20 percig, majd 160 fokra csökkentve a hőt további 25-30 percig sütjük, vagy addig, amíg a közepe is meg nem kocsonyásodik. 

TORTÁK - 2013.



1 megjegyzés:

Kati írta...

Én még soha nem készítettem sajttortát. Mennék hozzád kóstolóra:)

Related Posts with Thumbnails

2013. november 4., hétfő

Körtés sajttorta

Valamiért még nem kaptunk rá istenigazából a sajttortákra, pedig azt a néhányat, amit eddig készítettem, mindig imádtuk. Ez is egy sikeres akció volt. Több receptet megnézegettem, mert biztosra akartam menni a töltelékkel, végül a Gizinél talált torta után mentem, de a magam arányaival. Illetve a tésztája teljes mértékben az anyósom almás pitéjének a tésztája. Igaz, a tészta mennyiségével kissé melléfogtam, mert eléggé vastag lett, pedig nem is használtam fel mind, a leeső részekből meggylekváros linzervirágok lettek, mégis a mi ízlésünkhöz képest nagyon vastag volt. Úgyhogy a receptben kisebb mennyiséget adok meg. Mindenesetre, max. 5 mm-es legyen a kinyújtott tészta, két fóliaréteg között szépen ki lehet nyújtani.



Körtés sajttorta

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 10 dkg hideg zsiradék (vaj, sertés- vagy kókuszzsír - nálam vaj és kókuszzsír volt), 7 dkg fruktóz vagy 10 dkg porcukor, 1 púpozott teáskanál sütőpor, késhegynyi só, 2 tojás, 1-1,5 dl tejszín, kevés liszt; a krémhez: 4 tojás, 10 dkg fruktóz vagy 15 dkg cukor, 3 evőkanál vaníliás pudingpor, 1 vaníliarúd, 30 dkg mascarpone, 1 dl sűrített tej vagy tejszín, 4-5 körte, citromlé vagy citromsó, 1 evőkanál búzadara.

Elkészítése: A lisztet összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal, majd rászórjuk a cukrot, a sót meg a sütőport. Hozzáadjuk a tojást, összedolgozzuk, majd annyi tejszínt dolgozunk bele kicsinként, hogy jól nyújtható, a szélein nem szakadozó tésztát kapjunk belőle. Lisztezett felületen - vagy 2 fóliaréteg között - kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy magasabb peremű, 24-26 cm átmérőjű pitesütő formát úgy, hogy a tészta kissé átlógjon a peremen. Megszurkáljuk villával, és hűtőbe tesszük.A körtét meghámozzuk, kettévágjuk, magházát kivájjuk, és citromos vízbe tesszük. A krémhez a tojásokat kézi mixer segítségével habosra keverjük a cukorral meg a vanília kivájt magvaival. Ezután beledolgozzuk a pudingport, a mascarponét meg a sűrített tejet. A felezett körtéket 5-6 szeletre vágjuk. A hűtőből kivett tészta aljára rászórjuk a búzadarát, és kirakjuk a fele körteszeletekkel. Óvatosan beleöntjük a masszát, majd rárakjuk a maradék körteszeleteket is. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 20 percig, majd 160 fokra csökkentve a hőt további 25-30 percig sütjük, vagy addig, amíg a közepe is meg nem kocsonyásodik. 

TORTÁK - 2013.



1 megjegyzés:

Kati írta...

Én még soha nem készítettem sajttortát. Mennék hozzád kóstolóra:)