2013. november 11., hétfő

Ropogós tojás mamaféle paradicsomszósszal (és főtt laskával)

Már régóta forgatom Szász Mártonné Bene Ilonka volt református papné szakácskönyvét, az A&A Kiadó gondozásában, 1991-ben újra kiadott Erdélyi konyha címűt. Eddig két receptet készítettem el belőle, összevonva egyetlen receptbe a kettőt (cseresznyés lepény és borsodó), és tulajdonképpen most is ugyanez történt. Mert a könyvben a ropogós tojás és a paradicsommártás is külön kategóriákban van feltüntetve. A címben még szereplő "furcsaság", a laska pedig egyszerű főtt tészta, mert Erdélyben a tészta süteményt jelent. :)
A mamaféle jelzőt pedig csak azért illesztettem a paradicsomszósz mellé, mert végre-valahára (bár ezt is írtam már, de mégis ez lett az az igazi régi ízű) most sikerült olyan paradicsommártást készíteni, ami olyan, mint amit mamám szokott régebb, vagy anyósom most is. Minden teáskanálnyi cukor (nálunk fruktóz) után vittem a kóstolót a férjemnek: na, ilyennek kell lennie? :)
A ropogós tojásnál muszáj volt "belenyúlnom" a receptbe, mert csak zsemlemorzsa hozzáadagolásával lett jól formázható a massza, és végül nem paníroztam, mert szörnyű volt dolgozni vele, csak simán prézliben forgattam meg. De ez természetes, mármint, hogy úgy adaptálom a recepteket, ahogy az ízlésünk és a szükség kéri.



Ropogós tojás mamaféle paradicsomszósszal (és főtt laskával)

Hozzávalók a ropogóshoz: 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 2,5 dl tej, 1 tojás, só, bors, 6 főtt tojás, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál zsemlemorzsa; továbbá: 30 dkg száraztészta, só, 10-15 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez bő olaj; a mártáshoz: 1/2 dl olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl paradicsomlé, 1-2 dl víz, 2-3 evőkanál tejföl, 3-4 evőkanál cukor (fruktóz), só.

Elkészítése: A ropogóshoz felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és sűrű pépet főzünk belőle. Ezután eldolgozzuk benne az egész tojást, majd hozzáadjuk a felaprított főtt tojást és petrezselyemzöldet, a zsemlemorzsát, meg az ízlés szerinti fűszereket, és jól összedolgozzuk. Nedves kézzel hengereket formázunk belőle. A mártáshoz szintén olajat forrósítunk és lisztet szórunk bele, majd felengedjük a paradicsomlével, simára kavarjuk, végül vízzel tetszés szerint hígítjuk, és jól kiforraljuk. Belekeverjük a tejfölt végül meg sóval és cukorral ízesítjük. Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, a megformázott hengereket meghempergetjük zsemlemorzsában, óvatosan a forró olajba helyezzük, és szép aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük lecsepegni. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát is, és a mártással meg a ropogós tojással tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. november 11., hétfő

Ropogós tojás mamaféle paradicsomszósszal (és főtt laskával)

Már régóta forgatom Szász Mártonné Bene Ilonka volt református papné szakácskönyvét, az A&A Kiadó gondozásában, 1991-ben újra kiadott Erdélyi konyha címűt. Eddig két receptet készítettem el belőle, összevonva egyetlen receptbe a kettőt (cseresznyés lepény és borsodó), és tulajdonképpen most is ugyanez történt. Mert a könyvben a ropogós tojás és a paradicsommártás is külön kategóriákban van feltüntetve. A címben még szereplő "furcsaság", a laska pedig egyszerű főtt tészta, mert Erdélyben a tészta süteményt jelent. :)
A mamaféle jelzőt pedig csak azért illesztettem a paradicsomszósz mellé, mert végre-valahára (bár ezt is írtam már, de mégis ez lett az az igazi régi ízű) most sikerült olyan paradicsommártást készíteni, ami olyan, mint amit mamám szokott régebb, vagy anyósom most is. Minden teáskanálnyi cukor (nálunk fruktóz) után vittem a kóstolót a férjemnek: na, ilyennek kell lennie? :)
A ropogós tojásnál muszáj volt "belenyúlnom" a receptbe, mert csak zsemlemorzsa hozzáadagolásával lett jól formázható a massza, és végül nem paníroztam, mert szörnyű volt dolgozni vele, csak simán prézliben forgattam meg. De ez természetes, mármint, hogy úgy adaptálom a recepteket, ahogy az ízlésünk és a szükség kéri.



Ropogós tojás mamaféle paradicsomszósszal (és főtt laskával)

Hozzávalók a ropogóshoz: 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 2,5 dl tej, 1 tojás, só, bors, 6 főtt tojás, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál zsemlemorzsa; továbbá: 30 dkg száraztészta, só, 10-15 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez bő olaj; a mártáshoz: 1/2 dl olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl paradicsomlé, 1-2 dl víz, 2-3 evőkanál tejföl, 3-4 evőkanál cukor (fruktóz), só.

Elkészítése: A ropogóshoz felforrósítjuk az olajat, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és sűrű pépet főzünk belőle. Ezután eldolgozzuk benne az egész tojást, majd hozzáadjuk a felaprított főtt tojást és petrezselyemzöldet, a zsemlemorzsát, meg az ízlés szerinti fűszereket, és jól összedolgozzuk. Nedves kézzel hengereket formázunk belőle. A mártáshoz szintén olajat forrósítunk és lisztet szórunk bele, majd felengedjük a paradicsomlével, simára kavarjuk, végül vízzel tetszés szerint hígítjuk, és jól kiforraljuk. Belekeverjük a tejfölt végül meg sóval és cukorral ízesítjük. Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, a megformázott hengereket meghempergetjük zsemlemorzsában, óvatosan a forró olajba helyezzük, és szép aranybarnára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük lecsepegni. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát is, és a mártással meg a ropogós tojással tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: