2013. december 29., vasárnap

Húspástétom ünnepi ruhában

Sokszor készítettem különféle májas, húsos pástétomokat, de bevallom, mindig túl "vadak" lettek számomra, másképp nem nagyon tudom megmagyarázni. Volt úgy is, hogy a siker érdekében valaki garantált receptjét próbáltam ki, de valószjnű, az én ízlésemmel van a baj, mert például fél kilónyi májhoz néhány deka vaj túl kevés "lazítóanyag". Most az ünnepkor eszembe jutott egy pástétomfajta, amit régebb szokott készíteni a családom, disznóvágáskor. Kenőmájasnak hívták, és nem bélbe töltötték bele, hanem üvegekbe tették, és zsírt öntöttek a tetejére szigetelőnek-tartósítónak. Ha jól emlékszem, abba rizs nem járt, járt viszont jó sok főtt hús. Édesanyám már nem emlékszik a receptre, mamámat kell majd kikérdeznem egyszer alkalomadtán...
Nos, én nem sertésből készíettem, hanem baromfiból: (házi) kakas- és kacsaalkatrészeket felhasználva hozzá. A kakasból főztem a húslevest, a kacsa pedig sültnek készült, főételnek. A kacsa belsejében azonban benne volt a mája és zúzája is, illetve a lebőrözött hosszú nyaka, aminek nagyon megörvendtem. Summa summarum, isteni húspástétom lett, kenyérre kenve, zöldségekkel fogyasztottuk. Svédasztalon is megállná a helyét.



Húspástétom ünnepi ruhában

Hozzávalók: 2 csirke- vagy kacsamáj, 2 nagyobb főtt zúza, 1 levesben főtt csirke húsa (combok nélkül - kb. 30-35 dkg), 2 hagyma, 1 főtt krumpli, 1 levesben főtt petrezselyem, 3 főtt tojás, 3-4 evőkanál olaj, 1-2 dl húsleves, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2-1/2 teáskanál morzsolt csombor, őrölt kömény és szegfűbors, só, bors; a díszítéshez: kevés piros húsú paprika, hagyma, kapor vagy egyéb zöld.

Elkészítése: A hagymát csíkokra vágjuk, megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a feldarabolt májat. Ráöntünk egy kevés vizet (max. 1/2 dl) és addig pároljuk, amíg a májból már nem folyik véres lé, végül az egészet zsírjára sütjük, rászórjuk a pirospaprikát, és elkeverjük. A főtt húst leszedjük a csontokról, kissé összedaraboljuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott zúzát, krumplit, petrezselymet és tojást, végül pedig a hagymás májat is, és jól összeforgatjuk. Hozzáöntünk kevés húslevest, hogy könnyebben lehessen majd dolgozni vele, végül pedig kétszer-háromszor ledaráljuk vagy robotgépben/aprítógépben pépesítjük. A pépet ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve a megadott fűszerekkel ízesítjük. Ha túl száraznak ítéljük, kevés húslevessel lazíthatjuk még. Ha karácsonyra vagy szilveszterre készül, tálalhatjuk úgy, hogy a kenyeret háromszögekre vágjuk, megkenjük pástétommal, és paprikával, hagymával meg valamilyen zöld levéllel "karácsonyfává" díszítjük. Kenyérhéjból vagy ropiból törzset is tehetünk neki. Természetesen, másképp is díszíthető, kinek-kinek fantáziája szerint.

FI - 2014/12


0 megjegyzés:

2013. december 29., vasárnap

Húspástétom ünnepi ruhában

Bejegyezte: sedith dátum: 10:27
Sokszor készítettem különféle májas, húsos pástétomokat, de bevallom, mindig túl "vadak" lettek számomra, másképp nem nagyon tudom megmagyarázni. Volt úgy is, hogy a siker érdekében valaki garantált receptjét próbáltam ki, de valószjnű, az én ízlésemmel van a baj, mert például fél kilónyi májhoz néhány deka vaj túl kevés "lazítóanyag". Most az ünnepkor eszembe jutott egy pástétomfajta, amit régebb szokott készíteni a családom, disznóvágáskor. Kenőmájasnak hívták, és nem bélbe töltötték bele, hanem üvegekbe tették, és zsírt öntöttek a tetejére szigetelőnek-tartósítónak. Ha jól emlékszem, abba rizs nem járt, járt viszont jó sok főtt hús. Édesanyám már nem emlékszik a receptre, mamámat kell majd kikérdeznem egyszer alkalomadtán...
Nos, én nem sertésből készíettem, hanem baromfiból: (házi) kakas- és kacsaalkatrészeket felhasználva hozzá. A kakasból főztem a húslevest, a kacsa pedig sültnek készült, főételnek. A kacsa belsejében azonban benne volt a mája és zúzája is, illetve a lebőrözött hosszú nyaka, aminek nagyon megörvendtem. Summa summarum, isteni húspástétom lett, kenyérre kenve, zöldségekkel fogyasztottuk. Svédasztalon is megállná a helyét.



Húspástétom ünnepi ruhában

Hozzávalók: 2 csirke- vagy kacsamáj, 2 nagyobb főtt zúza, 1 levesben főtt csirke húsa (combok nélkül - kb. 30-35 dkg), 2 hagyma, 1 főtt krumpli, 1 levesben főtt petrezselyem, 3 főtt tojás, 3-4 evőkanál olaj, 1-2 dl húsleves, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2-1/2 teáskanál morzsolt csombor, őrölt kömény és szegfűbors, só, bors; a díszítéshez: kevés piros húsú paprika, hagyma, kapor vagy egyéb zöld.

Elkészítése: A hagymát csíkokra vágjuk, megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a feldarabolt májat. Ráöntünk egy kevés vizet (max. 1/2 dl) és addig pároljuk, amíg a májból már nem folyik véres lé, végül az egészet zsírjára sütjük, rászórjuk a pirospaprikát, és elkeverjük. A főtt húst leszedjük a csontokról, kissé összedaraboljuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kockára vágott zúzát, krumplit, petrezselymet és tojást, végül pedig a hagymás májat is, és jól összeforgatjuk. Hozzáöntünk kevés húslevest, hogy könnyebben lehessen majd dolgozni vele, végül pedig kétszer-háromszor ledaráljuk vagy robotgépben/aprítógépben pépesítjük. A pépet ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve a megadott fűszerekkel ízesítjük. Ha túl száraznak ítéljük, kevés húslevessel lazíthatjuk még. Ha karácsonyra vagy szilveszterre készül, tálalhatjuk úgy, hogy a kenyeret háromszögekre vágjuk, megkenjük pástétommal, és paprikával, hagymával meg valamilyen zöld levéllel "karácsonyfává" díszítjük. Kenyérhéjból vagy ropiból törzset is tehetünk neki. Természetesen, másképp is díszíthető, kinek-kinek fantáziája szerint.

FI - 2014/12


0 megjegyzés on "Húspástétom ünnepi ruhában"

Related Posts with Thumbnails