2013. december 8., vasárnap

Vörös lencsés csirkefasírt

Nos, most, hogy már tudom, hogy a vörös lencsét külön kell írni, hát akkor ezután így írom. A lila hagyma meg a zöld fűszer, sőt a rövid i-vel írt kefir is furcsa volt az elején, de megszoktam. Egyel több vagy kevesebb, már mindegy... :)

De hagyjuk a nyelvet, térjek inkább a fasírtra. Nagyon régen készítettem, de elég nagy sikert aratott. Kívül jó ropogós lett, belól meg puha, omlós volt. Mivel vacsorára készült, és jó sok lett belőle, hát nem készítettem semmi köretet mellé: mustárral, házi ketchuppal és reszelt tormával ettük. A sütésnél nagyon kell vigyázni, mert a külső magkéreg könnyen túlsül; legközelebb sütőben sütve is kipróbálnám.



Vörös lencsés csirkefasírt

Hozzávalók (sok darabhoz): 50 dkg darált csirkehús, 20 dkg vörös lencse, 1 tojássárgája, 1 kicsi hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kömény, 4-5 bazsalikomlevél, só, bors, zsemlemorzsa; továbbá: 10-10 dkg zabpehely és napraforgómag, 3-3 dkg lenmag és szezámmag, bő olaj; mustár, házi ketchup, reszelt torma.

Elkészítése: A lencsét több vízben átmossuk, majd kb. háromszoros mennyiségű hideg vízben főni tesszük. Forrástól számítva kb. 10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a kihűlt lencsét, a reszelt hagymát és fokhagymát, a tojást meg a felaprított bazsalikomot, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel. Végül annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de könnyen formázható, alakját jól megtartó masszát kapjunk belőle. A zabpelyhet és a napraforgómagot aprítógépben kissé összezúzzuk, majd hozzáadjuk a többi magot, és jól összekeverjük. A húsos masszából kis gombócokat formázunk, meghempergetjük a magkeverékben, majd felforrósított bő olajban aranybarnára sütjük. Tetszés szerinti körettel vagy mártogatósokkal kínáljuk.

FF - 2014/1

1 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Megerősítettél a vörös lencse írásában:-) az egyik receptemnél ott gondolkodtam, hogy egybe vagy külön,aztán külön írtam, de nem voltam biztos a dolgomban:-)
Finom lehet így fasírtnak is.

Related Posts with Thumbnails

2013. december 8., vasárnap

Vörös lencsés csirkefasírt

Nos, most, hogy már tudom, hogy a vörös lencsét külön kell írni, hát akkor ezután így írom. A lila hagyma meg a zöld fűszer, sőt a rövid i-vel írt kefir is furcsa volt az elején, de megszoktam. Egyel több vagy kevesebb, már mindegy... :)

De hagyjuk a nyelvet, térjek inkább a fasírtra. Nagyon régen készítettem, de elég nagy sikert aratott. Kívül jó ropogós lett, belól meg puha, omlós volt. Mivel vacsorára készült, és jó sok lett belőle, hát nem készítettem semmi köretet mellé: mustárral, házi ketchuppal és reszelt tormával ettük. A sütésnél nagyon kell vigyázni, mert a külső magkéreg könnyen túlsül; legközelebb sütőben sütve is kipróbálnám.



Vörös lencsés csirkefasírt

Hozzávalók (sok darabhoz): 50 dkg darált csirkehús, 20 dkg vörös lencse, 1 tojássárgája, 1 kicsi hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál őrölt kömény, 4-5 bazsalikomlevél, só, bors, zsemlemorzsa; továbbá: 10-10 dkg zabpehely és napraforgómag, 3-3 dkg lenmag és szezámmag, bő olaj; mustár, házi ketchup, reszelt torma.

Elkészítése: A lencsét több vízben átmossuk, majd kb. háromszoros mennyiségű hideg vízben főni tesszük. Forrástól számítva kb. 10 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a kihűlt lencsét, a reszelt hagymát és fokhagymát, a tojást meg a felaprított bazsalikomot, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel. Végül annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de könnyen formázható, alakját jól megtartó masszát kapjunk belőle. A zabpelyhet és a napraforgómagot aprítógépben kissé összezúzzuk, majd hozzáadjuk a többi magot, és jól összekeverjük. A húsos masszából kis gombócokat formázunk, meghempergetjük a magkeverékben, majd felforrósított bő olajban aranybarnára sütjük. Tetszés szerinti körettel vagy mártogatósokkal kínáljuk.

FF - 2014/1

1 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Megerősítettél a vörös lencse írásában:-) az egyik receptemnél ott gondolkodtam, hogy egybe vagy külön,aztán külön írtam, de nem voltam biztos a dolgomban:-)
Finom lehet így fasírtnak is.