2013. január 29., kedd

Citromos süllőszeletek

Finom és gyors. :) S bár a halat nagyon szeretjük fokhagymásan, néha nem árt anélkül is készíteni. :) (Különben meg a férjem készítette...)

Citromos süllőszeletek

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg süllő- vagy más halfilé, só, mediterrán fűszerkeverék (fekete, zöld és rózsabors, szárított hagyma, rozmaring, mustármag, kakukkfű), 1 citrom, olaj.

Elkészítése: A halfilét megszórjuk sóval és mediterrán fűszerkeverékkel, ráfacsarjuk a citromlevet, majd tűzálló edénybe helyezzük, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt, egyszer átforgatva megsütjük. Szalmakrumplit kínálunk mellé.

BA - 2017/3
KAL - 2014.

2013. január 27., vasárnap

Gombás csicseriborsó-saláta


Nincs sok hozzáfűznivalóm. Szeretjük a csicseriborsót minden formában. Kipróbáltam salátában is....

Gombás csicseriborsó-saláta

Hozzávalók 4 személyre: 15-20 dkg főtt csicseriborsó, 50 dkg apró fejű gomba, 3 sárgarépa, 8-10 szem koktélparadicsom, ½ csokor friss kapor, diónyi friss gyömbér, só, bors, citromlé, olaj.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, a gombát folyó víz alatt gyorsan átmossuk. Felforrósítunk 5-6 evőkanál olajat, rádobjuk a karikára vágott répát, és kavargatva pirítjuk néhány percig, ezután rádobjuk a gombát, és együtt pároljuk-pirítjuk, amíg meg nem puhulnak. Egy tálba tesszük a csicseriborsót, hozzáadjuk a nagyedelt koktélparadicsomot, a finomra aprított kaprot meg a lereszelt gyömbért, végül pedig a pirított gombát és sárgarépát. Jól összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk, illetve ízlés szerint citromlével is meglocsoljuk.

Tipp: A salátához egyéb hozzávalókat is felhasználhatunk, illetve fokhagymás-joghurtos szósszal is tálalhatjuk. Zöldség- és tésztanapon ehető.

KT - 2013/2

2013. január 26., szombat

Spenótos tekercsek kétféleképpen


Spenótos tekercsek kétféleképpen

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet borjúkaraj, egyenként 12-15 dkg-osak, só, bors, 4 nagy spenótlevél, 10 dkg darált borjú- vagy marhahús, 2 evőkanál gabonapehely, 1 evőkanálnyi nagyon finomra aprított hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2-3 szem feketebors, ½ teáskanál koriandermag, 2-3 szem borókabogyó, késhegynyi gyömbérpor, csipetnyi reszelt citromhéj, csipetnyi reszelt narancshéj, 1 evőkanál olívaolaj; továbbá: 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, 2 dl vörösbor, 2 újhagymaszár vagy 2 csík a póréhagyma leveléből; a körethez: 20 dkg kelbimbó, 5 dkg vaj, ½ teáskanál morzsolt, szárított csombor, só. 

Elkészítése: A hússzeleteket vékonyra veregetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. A gabonypelyhet beáztatjuk 1 dl forró vízbe. A szemes fűszereket, a gyömbérport, a citrushéjakat, a fokhagymát meg az olívaolajat mozsárba tesszük, és addig törjük-keverjük, míg krémessé nem válik. A spenótleveleket néhány másodpercre lobogó vízbe dobjuk, majd hideg vízben hirtelen lehűtjük, végül papírtőrlőn kiterítjük. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart gabonapelyhet, a hagymát meg a fűszermasszát, jól összedolgozzuk, majd négyfelé osztjuk. Előkészítünk két hússzeletet, ráfektetünk egy spenótlevelet, majd elterítjük rajta a húsmasszát. Ezután szorosan feltekerjük, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró bő olajban aranybarnára sütjük. A másik két szelet húsra szintén ráfektetjük a spenótot, a húsmasszából gombócot formálunk, ráhelyezzük a szeletek közepére, majd a húst batyuszerűen összefogjuk körülötte. Megkötjük a hagymaszárakkal, majd kevés olajat forrósítunk, és a batyukat körbepirítjuk rajta. Ezután felöntjük borral, és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Egy edénykében vizet forralunk, megsózzuk, majd beledobjuk a külső leveleitől megtisztított kelbimbót, és kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és néhány perc alatt átforgatjuk a felolvasztott, csomborral ízesített vajon.
Húsnapon ehető.

EK - 2013/2

2013. január 25., péntek

Túrós csicseriborsó-pástétom


Tegnap vajas-kapros túrókrémet készítettem a kislányom szendvicsébe. Megkért, hogy ma is olyat csináljak, mert nnnnnnnyami volt. :) De ott volt még némi főtt csicseriborsóm, ami egy két nappal korábbi salátához főtt, úgyhogy engedélyt kértem rá, hogy azt is beletegyem. Megkaptam. És ez a végeredmény is nnnnnnnyami volt! :) Salátalevelet kapott rá, melléje pedig koktélparadicsomot és paprikacsíkokat pakoltam a dobozába. A maradékot pedig majd megeszi a Kicsi ha hazajön, emrt neki is ízlett, csak már nem volt éhes, amikor készítettem. :) 

Túrós csicseriborsó-pástétom

Hozzávalók: 15 dkg főtt  csicseriborsó, 10 dkg tehéntúró, 2-3 evőkanál sűrű tejföl, 5-8 dkg lágy vaj, 1 evőkanálnyi aprított hagyma, néhány szál kapor, só, bors.

Elkészítése: A borsót, a túrót meg a tejfölt botmixerrel pépesítjük. Ezután habverővel hozzádolgozzuk a vajat is, habosra keverjük, majd ízesítjük sóval, borssal, hagymával és aprított kaporral.

Tipp: Tejföl helyett kevés tejet vagy főzőlevet is használhatunk; az a lényeg, hogy legyen valami, ami segít a pürésítésben, különben túl száraz a massza, és nem viszi a botmixer, illetve kenyérre kenni is nehézkesebb lenne.

KT - 2013/2

2013. január 24., csütörtök

Tésztás-zöldséges pite és omlós minipizzák


Piteehetnékem támadt, és már ki is találtam, hogy valami zöldségeset, krumplisat készítek. Aztán megtaláltam a hűtőben a maradék főtt tésztát, és az is belekerült. Így lett tésztás-zöldséges. Miért, miért nem, elhatároztam, hogy dupla adag tésztát készítek, majdcsak lesz valami a másik részéből is - gondoltam. És milyen jól tettem, mert így készült két kicsi pite nagyobbik lányomnak, laktózmentes változatban, Kisebbik lányom kérésére pizza is lett, azaz minipizza, mert neki feltétlenül sonkás valami (is) kellett, a további maradékból pedig lett két szénnéégett tallér, ami együtt sült a gesztenyével a 220 fokos sütőben... kicsit túl sokáig... :P A receptben a sima adag tészta szerepel, én ennek a dupláját készítettem....
Tésztás-zöldséges pite és omlós minipizzák 

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna, 5-6 evőkanál hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 3 nagy krumpli, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 10-15 dkg telemea vagy feta, 10-15 dkg főtt tészta (elhagyható), 3 tojás, 3-4 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-2 szál kapor, olaj, só, bors.

Elkészítése: A liszthez hozzáadjuk a sót és a növesztőszert, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután beletesszük a tojást meg a tejet, és gyors mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk. Általában azt tanácsolják, hogy a tésztát hidegbe tegyük, és azután nyújtsuk, ezzel a tésztával azonban könnyebb dolgozni melegen, tehát miután összegyúrtuk, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. ½ cm vastag körré, és béleljünk ki vele egy (ha szükséges, előzőleg kikent) magasabb falú pitesütő formát úgy, hogy a tészta pereme magasabban legyen, mint a forma karimája. Ezután a tésztát hűtőbe tesszük, és elkészítjük a tölteléket. A hagymát és a sárgarépát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd kevés olajon dinsztelni kezdjük. Amikor a répa majdnem félpuha, hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott krumplit is, és kis lángon, lefedve, néha megkavarva pároljuk puhára. Közben, 15-20 percnyi pihentetés után a tésztát kivesszük a hűtőből, villával több helyen megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig elősütjük. A megpárolt zöldségeket tálba tesszük, hozzáadjuk a főtt tésztát (ha éppen van ilyen maradék), a morzsolt telemeát, az aprított zöld fűszereket meg a tejfölt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd jól összekeverjük. A tojást külön felverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük a tejfölös zöldséggel. A masszát az elősütött tésztába öntjük, majd visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a tojásos massza kocsonyásra nem sül. Friss salátával, savanyúsággal, tejföllel vagy valamilyen szósszal kitűnő.

HÚSV - 2013.

Pizzák: A 2 kis pizzához két kisebb tésztagombócot vékony körré nyújtottam, miniformákba terítettem, megkentem házi ketchuppal, sonkacsíkokat meg sajtszeletet helyeztem rá, majd olajbogyóval és koktélparadicsommal díszítettem, végül pedig 10-15 perc alatt megsütöttem.


2013. január 23., szerda

Grillezett csirkecomb Holstein módra

A Holstein módra készülő ételek talán a legismertebb ételek közé tartoznak (azaz úgy értem, hogy mindenki tudja, mit jelent az, ha valami Holstein módra készült), és talán a legkedveltebbek is a sok ilyen-olyan módra készülő ételek közül. (És mostantól kezdve még lesznek ilyen ételek a blogon!!!) Én még sosem csináltam, bár többször is szóba kerül nálunk, amikor a férjem ilyesmit kap a "menzán". Tegnap is "Cotlet Holstein" volt az ebédje a munkahelyen, ami egy hatalmas flekkent tartalmazott rajta tükörtojással, mellette meg szalmakrumplival. Mondtam neki, szánom-bánom, de vacsorára is meg kell elégednie egy Holstein-szelettel. Pedig istenbizony nem beszéltem össze a szakáccsal!

Grillezett csirkecomb Holstein módra pirított gombával és sárgarépával

Hozzávalók 4 személyre: 4 kicsontozott egész csirkecomb, 1 csapott teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1 csapott kávéskanál szárított majoránna, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 4 tojás, olaj, só; a körethez: 20-25 db kisméretű gomba, 2-3 sárgarépa, olaj, só, bors.

Elkészítése: A csirkecombokat megszórjuk az összekevert fűszerekkel, és ha van rá időnk, állni hagyjuk. Ha van lehetőségünk rácson sütni, akkor ezt tesszük, ha nincs, mint ahogy nekem sem volt most, tél közepén, hőálló tálba helyezzük, meglocsoljuk kevés olajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton kb. 10-10 perc alatt oldalanként pirosra sütjük. Ezalatt a meghámozott, hasábokra vágott sárgarépát forró olajba dobjuk, kevergetve pirítjuk, majd amikor már félig megpuhult, mellédobjuk a megmosott gombafejeket is. Megszórjuk borssal, és kb. 10 percig pirítjuk együtt tovább nagy lángon, szinte állandóan kavargatva. Mielőtt a hús meg a köret is elkészülne, egy serpenyőben olajat forrósítunk, megsütjük a tükörtojásokat, végül pedig azonnal tálaljuk. A hússzeletekre ráhelyezünk egy-egy tükörtojást, a köretet pedig szétosztjuk körülötte. A köretet csak a tányéron sózzuk. Szétválasztózók húsnapon ehetik.

EK - 2013/3

2013. január 21., hétfő

Céklafasírt

A véletlen szülte ezt a receptet. Telemea(feta)bundás, magkérges rántott húst készítettem, és megmaradt egy csomó ízletes masszám, amit sajnáltam kidobni. Rögtön szétnéztem, mit reszelhetnék bele, hogy megsüssem fasírtnak: hát csak egy céklát találtam.
A család nem rajongott érte, pedig szerintem nagyon finom volt. Kicsikém is szívesen ette, de ha megtudta volna, hogy cékla, ő sem kérte volna, ezért azt mondtam, hogy sárgarépát reszeltem bele, és megfestettem tortaszínezővel. Ne nevessetek, hirtelen csak ez jutott eszembe. De látva a jó étvágyát hozzá kár lett volna, ha kihagyja. :)
Természetesen, el lehet készíteni nem csupán maradékhasznosítás gyanánt, hanem eleve ezt tervezve.:)
Céklafasírt

Hozzávalók: 2 tojás, 20 dkg liszt, tej, 10 dkg telemea túró vagy feta, 1 cikk fokhagyma, só, bors, 1 közepes cékla, kevés aprított friss kapor, olaj.

Elkészítése: A céklát lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, majd tálba tesszük. Hozzáadjuk a lereszelt túrót, az áttört fokhagymát meg a kaprot, és lazán összeforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tojást meg a lisztet, és összekeverjük. Fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy sűrűbb palacsintamasszát kapjunk. Ízlés szerint borsozzuk, illetve ha kell, még sózhatjuk is, de vigyázat, mert a túró sós. A masszából evőkanállal halmokat teszünk a felforrósított olajba, kissé ellapítjuk, és lassú tűzön, többször átforgatva, hogy jól átsüljenek, megsütjük őket. Tejföllel, bármilyen mártogatóssal finom reggeli vagy vacsora, de feltétként is lehet adni különféle főzelékek, köretek mellé. Szétválasztó diétákban zöldség- és tésztanapon ehető.

KAL - 2014.

2013. január 20., vasárnap

Szójababos zöldségsaláta tárkonyos szósszal

Szeretem a hüvelyeseket. És persze, szeretek kipróbálni újdonságokat, különlegességeket. A szójabab, valljuk be, nem elterjedt alapanyag az erdélyi háztartásokban (és gondolom, a magyarországiakban sem), esetleg a vegetáriánus családok asztalán, ha előfordul. No, de az egyik nagyáruházban lehet jó minőségű, akár bio ilyesmiket is venni, ezért, ahányszor ott járok, mindig veszek egy kicsi ezt-azt: pl. vöröslencsét, csicseriborsót, vagy éppen szójababot. Nem most készítem először, a nyáron is kipróbáltam, akkor valamilyen kenyérre kenhető krém készült belőle, de mivel tópartra vittük, és nagyon ízlett mindenkinek, hamar elfogyott, tehát nem futotta belőle fotóra. Most csak egyszerűen megfőztem (még szinte oda is égettem :P), és egy amúgyis tartalmas salátát dúsítottam vele. A férjem szósz nélkül kérte, nekem szósszal ízlett jobban. Ki-ki kedve szerint készítheti.:)
Amúgy a szójabab nagyon érdekesen "működik". Szárazon gömbölyded alakú, akárcsak a borsó, az ázás és főzés során azonban teljesen "babbá alakul": színe enyhén kivilágosodik, az alakja pedig hosszúkásra nyúlik. Íze nagyon finom, édeskés, másabb, mint a többi hüvelyeseké. Mint általában a hántolatlan hüvelyesek, ezt is jó beáztatni főzés előtt, illetve ha van valakinek kisméretű kuktája, inkább abban főzze, különben elég hosszas, kb. 2 óra a főzési ideje.


Szójababos zöldségsaláta tárkonyos joghurtmártással

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 20 dkg szójabab, 30 dkg brokkoli (ez most mélyhűtött volt), 2 nagy sárgarépa, só, olaj; a szószhoz: 3 dl tejföl, 1,5 dl joghurt, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál magos francia mustár, só, bors, porcukor, 1 nagy csipet ecetes tárkony, 1/2 csokor petrezselyemzöld, tárkonyecet.

Elkészítése: A szójababot néhány órára hideg vízbe áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük, átöblítjük, és hagyjuk kihűlni. A krumplit is héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és felszeleteljük. A két hozzávalót tálba tesszük, megsózzuk, és alaposan összekeverjük. A sárgarépát meghámozzuk, hosszában kettéhasítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajat forrósítunk, és megdinszteljük rajta a sárgarépát. Amikor már félpuha, rádobjuk a kis rózsákra darabolt friss vagy fagyasztott brokkolit, megsózzuk, és néha megkavarva, fedő alatt roppanós puhára pároljuk. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a szójababos krumplihoz, meglocsoljuk olajjal, és jól összeforgatjuk. Ha kell, még sózzuk. (A férjem így ette, neki nem hiányzott róla a szósz.) A mártáshoz simára kavarjuk a hozzávalókat, majd belekeverjük a finomra aprított ecetes tárkonyt és petrezselyemzöldet, végül pedig sóval, borssal, porcukorral és tárkonyecettel ízesítjük tetszés szerint. Külön tálkába kínáljuk a saláta mellé, hogy ki-ki magának locsolja meg kedve szerint.

EK - 2015/1

2013. január 19., szombat

Csokoládés gránátalmakoktél

Az ihletadó receptet itt találtam, de végül teljesen más koktél lett belőle. Én a már nagyon aszalódó gránátalmámat használtam fel hozzá. Isteni lett. S bár kint hideg van, illetve még a Bálint-nap is messze van, azért jólesett ez a finom aromás koktél a benti melegben. Hát ha csak kettesben lettünk volna itthon?!;)
Készült alkoholos és alkoholmentes változata is. A -mentesből, természetesen, kimaradt a vodka, illetve most a jégkása is. Nyáron a gyerekek is kaphatnak. Én most a felnőtteknek való változatot írom le, 4 személyre. Az alkoholmennyiség, persze, tetszés szerint növelhető.
Csokoládés gránátalmakoktél

Hozzávalók 4 adaghoz: 1 gránátalma, 2 dl víz, 2 mentateafilter, 2 evőkanál agavészirup vagy méz, 120 ml vodka vagy fehér rum, 4 evőkanál jégkása, 2-3 evőkanál citromlé, 2-3 dkg reszelt étcsokoládé.

Elkészítése:  A vizet felforraluk, leforrázzuk vele a két teafiltert, majd néhány percre lefedjük. Ezután kiszedjük belőle a filtert, jól kifacsarjuk, az infúziót pedig kihűtjük. A gránátalma magjait kiveregetjük a héjából, 4 teáskanálnyit félreteszünk belőle, a többinek pedig kifacsarjuk a levét. A jégkását shakerbe vagy nagyobb plasztikpohárba tesszük, ráöntjük a gránátalmalevet, a vodkát meg az agavésziruppal/mézzel édesített hideg teát, lefedjük egy másik pohárral, aminek a szája kisebb a shakerénél, és épp beletalál, majd erőteljesen összerázzuk. Széles szájú koktélpoharak peremét először citromlébe majd csokoládéreszelékbe mártjuk, beletesszük a félretett gránátalmamagokat, végül pedig beleszűrjük az elkészített koktélt. Isteni! És a következményekért nem vállalok felelősséget!!!:D

EK - 2013/2

És így néz ki egy elégedett ötéves "koktélozás" után:):


2013. január 17., csütörtök

Szójaszószos csirkeszeletek

Első este ettünk valami hasonlót Olaszországban (még nem írtam róla, de hátha majd, egyszer ...).  Bevallom, sokáig töprengtünk, hogy mi lehet: csirke, hal vagy mi más. Nagyon érdekes állaga volt a húsnak, kissé olyan szivacsos, tudja fene, nem tudom rendesen leírni, de nem hasonlított semmihez, amit eddig ettem/ettünk. A formája sem segített, mert elkészítés után szeletelték. Mondjuk ez annyiban segített, hogy inkább baromfira tippeltünk végül, mint halra. Aztán megkérdeztük. És pollo volt. :) Nekem nagyon ízlett, sokan fintorogtak neki. Friss salátát adtak mellé.
Amikor ezt a vacsorát dobtam össze hamarjában, eszem ágába sem jutott Olaszország. Hogy hasonlót reprodukáltam, abszolút a véletlen műve volt, és csak utólag jöttem rá, amikor már ettünk. :)

Szójaszószos csirkeszeletek

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirkemell, só, bors, 4 cikk fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál balzsamecet, 1/2 dl bor, méz, olaj; a tálaláshoz: párolt rizs.

Elkészítése: A csirkemellet 8 szeletre vágjuk, megsózzuk, és megborsozzuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, majd a csirkeszeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk rajta. A megsült szeleteket kiszedjük, hogy tényleg piruljanak, ne eresszenek levet. Amikor mindegyiket átsütöttük, akkor a visszamaradt zsiradékra rádobjuk az aprított fokhagymát, néhányat kavarunk rajta, majd felöntjük a szójaszósszal, a balzsamecettel és a borral. Belehelyezzük a csirkeszeleteket, majd fedő alatt 10-15 percig pároljuk többször átforgatva őket. Az utolsó két percben ízlés szerint mézzel édesítjük, illetve ha szükséges, utánasózunk, és hagyjuk még néhányat rottyanni. Az időközben megfőzött és leszűrt rizzsel, esetleg friss salátával kínáljuk.

EK - 2013/3

2013. január 16., szerda

Tahinis babkrém

Házilag készített tahinival ízesítettem. Eddig mindig friss szezámmagból készíettem, most viszont egy részét megpirítottam. Szerintem nem kellett volna. Túl erős, durva, átható volt az íze. Legközelebb maradok annál a változatnál, amit nagyjából Szepy receptje szerint szoktam készíteni. A babkrém azért finom lett, mert kevés tahinit tettem bele, de legközelebb biztos, hogy nem fogom megpirítani. A krémet mártás gyanánt használtuk "gyroshoz" a tartármártás és a koktélmártás mellett. A gyrost pedig azért tettem idézőjelbe, mert nem volt igazi: amikor eldöntöttem, hogy ez lesz vacsorára, amikor a vendégek jönnek, felfedeztem, hogy egyetlen csirkemell sincs a fagyasztóban, ezért darált csirkehúsból kis fasírtocskákat készítettünk, és ezt göngyöltük lepénykenyérbe a mártásokkal és friss zöldségekkel (paradicsom, uborka, paprika) együtt. A vendégeimnek nagyon ízlett, saját bevallásuk szerint még sosem ettek ilyesmit. A babkrém - ami elég jól hasonlított a humuszhoz - pedig igazán különleges, arabos ízt adott az egésznek.

Tahinis babkrém

Hozzávalók: 30 dkg főtt fehérbab, 1 kisebb hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál tahini, 2-3 evőkanál tejföl, só, bors, citromlé; a tahinihoz: 5 evőkanál friss szezámmag, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi római kömény, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, só.

Elkészítése: Először elkészítjük a tahinit. A hozzávalókat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel simára dolgozzuk. Ezután tálba tesszük a babot, mellétesszük a feldarabolt hagymát, majd az olívaolajjal és a tejföllel együtt botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a tahinit, végül pedig ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Esetleg további tejföllel a kívánt sűrűségűre állíthatjuk be. Kenyérre kenve, pitába húsok kísérőjeként, friss zöldségekkel együtt kitűnő.

KAL - 2016.

2013. január 15., kedd

Borjúkaraj gyömbéres narancsmártással

Változnak az ízlések. Úgy 10 évvel ezelőtt - sőt, talán még úgy 4-5-tel ezelőtt is - még szinte kiköptem a gyümölcs-hús párosítást, ma meg már imádom, és nagyon gyakran alkalmazom is. A férjem lassabban halad a dologgal, de bizonyíthatom: az ízlés nevelhető.:) Igaz, azt mondta külön finomabb a szósz, devégül mégis hússal együtt ette, sőt, másodszor is mert rá valamennyit, szóval, nem reménytelen eset... :)

Borjúkaraj gyömbéres narancsmártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobbacska szelet borjúkaraj (15-20 dkg-osak), citrombors, kevés só, 1 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1 evőkanál olaj, 4 kicsi narancs, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 2 csipetnyi őrölt szerecsendió, só, cukor (nálam agavészirup), citromlé.

Elkészítése: A borjúszeletek mindkét oldalát megszórjuk frissen őrölt citromborssal, majd az olajjal kikent, felforrósított serpenyőben hirtelen megpirítjuk (oldalankén kb. 30 másodperc). Ezután hőálló tálba tesszük át, megszórjuk sóval, rálocsoljuk a serpenyőben visszamaradt pecsenyelevet, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton, oldalanként 10-10 percig sütjük a húst.
A mártáshoz meghámozzuk a narancsokat, kifilézzük, majd kisebb serpenyőben olajat forrósítunk, és rádobjuk a narancshúst. 2-3 percig pároljuk, megszórjuk gyömbérrel és szerecsendióval, majd ráöntjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt. Kavargatva besűrítjük, majd annyi vízzel hígítjuk tovább, amennyire hígra/sűrűre szeretnénk a mártást. Jól kiforraljuk, végül sóval, cukorral és citromlével ízesítjük.

Megjegyzés: Ha valaki szereti a kissé fanyar ízt, akkor nem muszáj az összes narancsot kifiléznie, egyet-kettőt hártyákkal együtt is feldarabolhat, különleges lesz tőle a mártás.

És még egy megjegyzés: Fontos, hogy a hús alá ne öntsünk semmilyen folyadékot (a pecsenyelevet kivéve), amikor a sütőbe tesszük. Ha víz éri, akkor nem készül el gyorsan. Ha mégis így szeretnénk, akkor öntsünk alá vizet vagy bort, az edényt fedjük le, és néha ellenőrizve pároljuk 40-60 percig.

KT - 2013/3

2013. január 13., vasárnap

Pulykasült almás vöröskáposztával

Most készítettem először egészben sült pulykát. Nem volt túl nagy, de azért volt akkora, hogy sejtsem: nem elég a felületi fűszerezés ahhoz, hogy finom legyen majd a húsa. Ezért aztán, a vadhúsok tapasztalatából kiindulva vizes pácban pácoltam egy napig. És igen, ez nagyonis bevált: puha, omlós húsa lett, és egészen a csontig ízletes, fűszeres. Először tölteni is gondoltam, de attól tartottam, hogy így majd nem tudom rendesen darabolni-szeletelni az asztalnál, illetve amúgysem lenne elég a töltelék köretnek. Végül az egyszer már csirkénél bevált "töltést" alkalmaztam, amitől még plusz aromát kapott az egész sült. Isteni volt a mellé tálalt dinsztelt almás káposztával, illetve a fűszeres ropogós krumplival, amiről azonban nem készült fotó. Leírása azonban megtalálható Aledánál.


Pulykasült almás vöröskáposztával

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kb. 3 kg-os bébipulyka, 1 alma, 1 hagyma, 5 nagy cikk fokhagyma, 1 citrom, 1 kicsi narancs; a páchoz: 6 l víz, 8 evőkanál só, 8 evőkanál ecet, 8 evőkanál zöldségesszencia vagy 4 csapott evőkanál házi ételízesítő, 1 teáskanál őrölt bors, 1-1 teáskanál összetört rózsabors és zöld bors, 2 babérlevél, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál őrölt mustármag, 2 ágacska szárított csombor; továbbá: 2 dl fehérbor, 1/2 teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál olaj; a körethez: 1 hagyma, 60 dkg fehér káposzta, 40 dkg vöröskáposzta, 4 közepes alma, 1-1,2 dl olaj, só, cukor, bors, ecet.

Elkészítése: A páchoz való vizet fölforraljuk, beletesszük a többi hozzávalót, majd újraforrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A lángot elzárjuk, a páclevet pedig hagyjuk kihűlni. A pulykát megtisztítjuk, jól átmossuk, és hagyjuk lecsepegni. Beletesszük a páclébe úgy, hogy az teljesen ellepje a húst, és 24 órán át hagyjuk benne, egyszer-kétszer átforgatva. Meghámozzuk a hagymát, az almát és a fokhagymát, és szeletekre vágjuk őket a jól megmosott citrommal és naranccsal együtt. Ezután a pulykát kivesszük a pácléből, hagyjuk lecsepegni, majd megtöltjük a felszeletelt zöldséggel-gyümölccsel, és tűzálló tálba helyezzük. Aláöntjük a fehérbort és 1-2 dl-nyit a leszűrt pácléből. Az olajat elkeverjük a  pirospaprikával, és egy ecset segítségével lekenjük vele a pulykát. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen kb. 3 órán át pároljuk. Közben többször átkenjük a pirospaprikás olajjal, illetve ha már elfogyott, akkor a pecsenyelével öntözgetjük. 3 óra után a hőmérsékletet felemeljük 230 fokra, a fedőt vagy alufóliát levesszük, és 15-25 perc alatt a pulykát szép pirosra sütjük.
A körethez a felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a vékony csíkokra vágott vöröskáposztát, és 10-15 percig dinszteljük néha megkavargatva. Ezalatt csíkokra vágjuk a fehér káposztát is, rendre hozzáadjuk a vöröskáposztához, és kis lángon, szinte folyamatosan kavargatva majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, és addig pároljuk az egészet, amíg minden meg nem puhul. Ekkor megsózzuk és megborsozzuk, majd ízlés szerint cukorral és ecettel ízesítjük. A cukrot úgy is hozzá lehet adni, hogy a káposztát az edény egyik felébe húzzuk, a másik felébe pedig beleszórjuk a cukrot, és enyhén karamellizáljuk. Ezután összekavarjuk, és ecettel ízesítjük. A hús és a káposzta mellé tetszés szerint aranyló krumplit is kínálhatunk, melynek receptje ITT található. Koktélparadicsommal, zöld levélkékkel díszíthető.

KAL - 2014.

2013. január 12., szombat

Piña colada bonbon és rumos, mandulás bonbon

Bonbont még sosem készítettem, hacsak nem tekintem (sikeres) kísérletnek azt, amikor szaloncukrot gyártottam majdnem ehhez hasonlóan. Azóta is minden évben felkészülök arra, hogy szaloncukrot csinálok, de sosem jutok el a kivitelezésig. Illetve volt úgy, hogy megcsináltam, csak már csomagolni nem volt időm. Mindenesetre, ha nincs házi szaloncukor, akkor nálunk nincs más sem, szóval a lelkiismerős az tiszta. :) Idén (azaz már tavaly) is idejében bevásároltam a hozzávalókat a szaloncukorhoz, örülvén, hoyg az egyik legfontosabb lépést már meg is tettem érdekükben, de karácsonyra mégsem készült el a finomság. És éppen azon morfondíroztam, hogy milyen finom, különleges, és nem utolsó sorban jól szállítható finomságot készítsek szilveszterre, amikor hirtelen beugrott, hogy ott vannak az aszalt gyümölcsök, fel kellene használni őket. Hogy "felszaporítsam", gondoltam mandulát is keverek bele. No, de aztán a fogaskerekek mindig tovább mennek, és már rögtön a kókuszost is kitervelték. És már láttam is hozzá a gyümölcsdaráláshoz. Azaz láttam volna, ha jó lett volna a hősdarálóm, de megment a menete, nem tudtam felfogni az asztalra. A kis aprítóm meg nem vitte őket... Szóval, hősiesen bevallom: késsel aprítottam meg az összes aszalt gyümölcsöt... A mandulát, szerencsére vitte az aprító. :) Szerintem nagyon finomak lettek, és abból ítélve, hogy mind egy szálig elfogyott, gondolom, a többieknek is ízlett. :)

Piña colada- és rumos, mandulás bonbon

Hozzávalók: 25 dkg aszalt szilva, 25 dkg aszalt datolya, 15 dkg őrölt mandula, 15 dkg kókuszreszelék, 5-6 evőkanál Piña colada koktél/likőr, 2 evőkanál rum vagy 1 teáskanál rumkivonat; a bevonáshoz: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 2-2 evőkanál olaj, kókuszreszelék.

Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket ledaráljuk vagy összevagdaljuk, jól összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. Egyik felébe beledolgozzuk a mandulát meg a rumot vagy rumaromát, a másik felébe pedig a kúkuszreszeléket meg a Piña coladát. Ha valamelyik massza esetleg túl száraz lenne, ki lehet még egészíteni 1-2 kanál folyadékkal. A kétféle masszából diónyi gombócokat formálunk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy lehűljenek. Az étcsokoládét felolvasztjuk 2 evőkanál olajjal, simára keverjük, majd fogpiszkáló segítségével belemártjuk a mandulás bonbonokat, és rácsra helyezzük, hogy a fölösleg lecsepegjen. Ezután hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek. Egy tálcára kókuszreszeléket szórunk. A maradék étcsokoládéra rátördeljük a tejcsokoládét, ráöntjük az olajat, és gőz fölött vagy mikróban ezt is megolvasztjuk, illetve simára keverjük. Beleforgatjuk a kókuszos bonbonokat, majd a kókuszos tálcára helyezzük, és óvatosan beleforgatjuk a kókuszba. Ezután mindegyiket tányérra tesszük, és hűtőben dermesztjük meg. Igazából másnaptól finomak, miután az ízek jól összeértek.

EGÉSZS: - 2013.

2013. január 10., csütörtök

Almás marhafasírt narancsos paradicsomszósszal

Azt hittem, felfedeztem a spanyolviaszt ezzel az almás fasírttal. De miután jóllaktunk vele, és beírtam a keresőbe a szavakat, elámultam, hogy mennyi találatot kidobott. Pedig igazán véletlenül alakult nálam így: amikor a fasírtmasszát készítettem, megláttam a lányoknak készített reszelt alma-sárgarépa maréknyi maradékát, és hogy ne vesszen kárba, hát gyorsan belegyúrtam a masszába. Aztán, "felfedezvén a spanyolviaszt", gyorsan meghámoztam és belereszeltem még egy almát. Az íze érdekes volt. Igazából érződött rajta, meg nem is; érződött, hogy nem hagyományos, mégsem lehetett megmondani, mitől más. Finom lett, mindenkinek nagyon ízlett.
A mártáshoz pedig azért adtam narancslevet, mert volt két kis száradozó narancs, és sajnáltam volna, hogy kárbavesszenek. Igazán finom lett, a férjemnek is nagyon ízlett, pedig ritkán találom el az ízlését paradicsommártásban. :)


Almás marhafasírt narancsos paradicsomszósszal

Hozzávalók a fasírthoz: 50 dkg marhahús, 2 kisebb alma, 2 tojás, 3-4 cikk fokhagyma, 3 szelet szikkadt kenyér, só, bors, olaj; a mártáshoz: 3 dl natúr/házi paradicsomlé, 1 dl rostos narancslé, 2 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, fruktóz vagy cukor; a tálaláshoz: főtt rizs.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, a fokhagymát pedig összezúzzuk. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, ízlés szerint fűszerezzük, majd pogácsákat formálunk belőle, és forró olajban szép pirosra sütjük. A mártáshoz fölforraljuk a paradicsomlevet a narancslével, majd besűrítjük a kevés hideg vízzel feloldott keményítővel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve édesítjük. Főtt rizzsel tálaljuk.

HÚSV. - 2013.

2013. január 9., szerda

Fahéjas, rumos szilvakrémleves

Éppen fő a füstölt lapockás bableves, de kissé elszámítottam magam az idővel. Nem lett készen ebédig, ezért ezzel a vegán finomsággal kedveskedtem lányaimnak és magamnak. A férjem... majd desszertnek fogja enni, a bableves után... :)

Fahéjas, rumos szilvakrémleves

Hozzávalók: 50 dkg kimagozott szilva (nálam fagyasztott), 2 evőkanál rozspehely, 2 evőkanál zabpehely, csipetnyi só, 1/2 evőkanál sztéviapor (vagy cukor ízlés szerint), 1 evőkanál agavészirup (vagy méz), 1/2 citrom leve, 1/2 evőkanál rumkivonat, 1/2 teáskanál fahéj.

Elkészítése: Felforralunk kb. 1 l vizet, majd beledobjuk a fagyasztott szilvát. Amikor újra felforr, hozzáadjuk a gabonapelyheket, és együtt főzzük kb. 7-8 percig. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a sztéviát meg a citromlevet, és még egyet-kettőt lobbantunk rajta. Miután félrevettük a lángról, belekavarjuk az agavészirupot, a rumkivonatot és a fahéjat. Forrón, langyosan, hidegen egyaránt finom.
Tipp: Ha gyerekek nem esznek belőle, igazi rummal is ízesíthető.

KAL - 2014.

Mézeskalácsos túrótorta

Ilyet akartam készíteni, aztán közbejött az, hogy nem voltam eléggé figyelmes, mert a megvásárolt natúr krémsajt sós volt. A sarki boltban azonban csak túrót lehetett kapni, így azt vettem. A végeredmény természetesen, más volt, mint ha mascarponét használtam volna, mert így nem tiramisu lett, hanem túrótorta, de attól nagyon-nagyon finom lett, és ízlett a társaságnak. A mézeskalács pedig, amit felhasználtam hozzá, az általam sütött cukor- és mézmentes mézeskalács.

Mézeskalácsos túrótorta

Hozzávalók: 1 adag mézeskalács (kb. 30-35 db 3x4 cm-es pogácsa), 50 dkg tehéntúró, 8 dl habtejszín, 10 dkg porított fruktóz vagy 12-15 dkg porcukor, 3 tasak habfixáló, 1 lime héja; a kávéhoz: 4 púpozott teáskanál cikória- vagy gabonakávé (esetleg 3 teáskanál nescafé), 1 evőkanál fruktóz (vagy 1,5 evőkanál cukor), 2 dl víz; továbbá 1-2 evőkanálnyi mézeskalácsmorzsa.

Elkészítése: Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk fóliával. A túrót habosra keverjük a porított gyümölcscukor (porcukor) felével, a habtejszínt pedig keményre verjük a maradék porcukorral és a habfixálóval. A túrót összekeverjük a tejszínhabbal, majd beleforgatjuk a lereszelt limehéjat is. A vizet meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a fruktózt és a kávéport. A krém felét belesimítjuk a kibélelt tortaformába, majd kirakjuk a kávéba mártogatott mézeskaláccsal. Miután kiraktuk, egy-két evőkanálnyit rálocsolhatunk csak úgy is. A rétegezést megismételjük, majd a tortát fóliával letakarva néhány órára hideg helyre tesszük. Felszeletelés előtt a tortaát kiborítjuk a formából, óvatosan lehúzzuk róla a fóliát, és megszórjuk mézeskalácsmorzsával. Evés előtt jó, ha kb. félórácskát szobahőmérsékleten tartjuk, hogy kissé átpuhuljon. Úgy sokkal finomabb.
A cikória- vagy gabonakávé azért jó hozzá, mert így gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

KAL - 2014.

2013. január 8., kedd

Mézeskalács cukor és méz nélkül

És még fotó nélküli is, majd csak a következő bejegyzések egyikében fog visszaköszönni abban a formában, amihez használtam.

Szóval mézeskalács. Tele cukorral, mézzel, azaz olyan finomságokkal, amelyekre a férjem allergiás. Az ünnepen sütöttem hagyományosat, de csak 1 darabot mert megenni. Szilveszterkor pedig Ottis készített isteni mézeskalácsos tiramisut, amiből szintén csak egy mini adagot evett meg. Kislányom születésnapjára én is szerettem volna ilyen tiramisut készíteni, de férjecském felháborodott, hogy bezzeg, csupa olyasmit, amit ő nem ehet. Ekkor elhatároztam: márpedig mézeskalácsos lesz, olyan, amit megehet nyugodtan. Hiszen a bolti babapiskóta sem lenne alternatíva, mert az is cukorral készül! A végeredmény pedig tökéletes lett, senki sem gondolta volna, hogy nincs benne sem méz, sem cukor. A tészta alapjául Hajnalka receptjét vettem, eszerint készítem már harmadik éve a mézeskalácsot, és ahogy ő írja: soha többé más recepthez nem nyúlok.:) Ezt alakítottam át a mi igényeink szerint. Cukorbetegek csak akkor fogyaszthatják, ha tudják, hogy a felhasznált édesítőszereket ehetik-e, illetve, ha igen, mennyit belőlük. Az átlagosnál valamivel több szódabikarbóna pedig csak ebben az esetben volt nekem szükséges, hogy a pogácsák magasak és nagyon puhák legyenek. Különben egy teáskanálnyi bőven elég ehhez az adaghoz.


Mézeskalács cukor és méz nélkül

Hozzávalók 1 nagy gáztepsinyi adaghoz (30-35 db négyzet alakú, vastagabb mézeskalács):
33 dkg liszt, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 1 tojás, 8 dkg gyümölcscukor (fruktóz), 8 dkg agavészirup, 3 csapott teáskanál mézeskalácsfűszer, 10 dkg margarin.

Elkészítése: Kimérjük a lisztet, és hozzáadjuk a szódabikarbónát meg a sót. A tojást habosra kavarjuk a fruktózzal. Az agavészirupot felforrósítjuk (nehogy forrjon!), beletesszük a fűszerkeveréket, elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt margarint, és addig kavargatjuk kis lángon, illetve néha félrevéve, amíg a margarin teljesen fel nem oldódik benne. Ekkor a liszthez öntjük a habos tojást meg a fűszeres keveréket, és először fakanállal, majd a kezünkkel a tésztát simára dolgozzuk. Eléggé lágy masszánk lesz, de a pihentetés során pont tökéletessé válik. Az eredeti recept egy éjszakán át való pihentetést ír elő, amit eddig mindig be is tartottam, ezúttal azonban nem volt rá időm, ezért csak 2 órát pihent a hűtőben, de így is tökéletes volt. Pihentetés után a tésztát kissé átgyúrjuk, hogy rugalmassá váljon, majd nagyon enyhén lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és tetszés szerint kiszúrjuk vagy daraboljuk. Én ezúttal kissé vastagabbra hagytam (kb. 6-7 mm), és késsel egyszerűen négyzetekre vágtam. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük.

ADV&KAR - 2013.

2013. január 7., hétfő

Kacsás torta kicsi (nagy)lányom kérésére

Nagyon várta a születésnapját. Számolta a napokat, és persze azt, hogy hányat kell még aludni addig... Két nappal előtte kérdeztem meg, hogy milyen tortát szeretne. Tudtam, hogy nem érdemes túl korán kezdeni, mert végül túl sok ötlet jut eszébe, és nem tud dönteni. A kijelentése viszont meglepett. Mármint kacsákra nem számítottam, az tény. De ennél könnyebb feladatot nem is adhatott volna. Igaz, nem sikerült valami túl művészire, a végén már a díszítését is eléggé kutyafuttában intéztem, de pontosan az lett, amire ő is számított, nagyon tetszett neki, és csakis ez a lényeg. Meg az íze, de az is nagyon rendben volt. :) Merthogy ezzel kapcsolatban is pontos elképzelése volt, azaz málnás ízesítést kért. A többi rám volt bízva. Mondjuk, bevallom, hogy mire valamikor hajnali 1 felé odajutottam, hogy összerakjam, már nem volt erőm és kedvem tojásos pépet főzni (de a receptet úgy írom le), hogy azt keverjem össze a tejszínhabbal és a gyümölccsel, ezért a gyümölcsöt direkt a habba forgattam, de ez nem lett nagy kárára a tortának. Mindenki dicsérte, és fogyott, mint a cukor. És apropó cukor. Egy szem "rendes" cukor nem sok, annyi sem került bele: gyümölcscukorral és sztéviaporral édesítettem.


Kacsás torta málnával és bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:
- a piskótához: 12 tojás, 12 evőkanál (gyümölcs)cukor, 18 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 4 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál ecet, só;
- az első krémhez: 4 tojássárgája ("ellopható" a piskótáktól), 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál (gyümölcs)cukor, 4 dl tej, 6 dl tejszínhab, 3 tasak habfixáló, 40 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs;
- a második krémhez: 7 dkg étkezési keményítő, 5 dl víz, 15 dkg cukor (nálam 2 evőkanál sztéviapor + 2 evőkanál fruktóz), 40 dkg málna, 2 evőkanál rumkivonat;
- a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál (gyümölcs)cukor, 1/2 citrom leve;
- a díszítéshez: 6 dl habtejszín, 2 evőkanál porított gyümölcscukor vagy porcukor, 3 tasak habfixáló, ételszínezék, 10-15 dkg marcipánmassza.

Elkészítése: 4 darab háromtojásos piskótát sütünk, 2 sárgát és 2 kakaósat. Ehhez szétválasztunk 3 tojást, felverjük egy csipetnyi sóval, majd rendre hozzáadunk 3 evőkanálnyi cukrot, miközben folyamatosan verjük tovább. Amikor megkeményedett, rászórunk 1 csapott kávéskanál szódabikarbónát, erre rálocsolunk 1 evőkanál ecetet, és óvatosan elkavarjuk. Ezután belekeverjük a tojássárgáját (1-1 sárgáját minden piskótától elvehetünk, így megvan a krémhez szükséges tojásunk), végül pedig 5 evőkanál lisztet, illetve a kakaós piskótáknál 4 evőkanál lisztet és 1 evőkanál kakaót. Óvatos mozdulatokkal, de alaposan elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Az első krémhez a tojássárgáját simára keverjük a cukorral meg a liszttel, majd kicsinként hozzáadjuk a tejet is, és simára keverjük. Ezután kis lángon, állandóan kavargatva sűrű pépet főzünk belőle, majd kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral meg a habfixálóval, majd összekeverjük a kihűlt péppel és a fagyos gyümölcsökkel. A második krémhez a málnát szűrőbe tesszük, és hagyjuk kiolvadni. A levét felfogjuk, majd vízzel kiegészítjük 5 dl-re. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel (az 5 dl-ből), a többi gyümölcsleves vizet pedig forrni tesszük. Hozzáadjuk a cukrot is, majd amikor majdnem forr, beleöntjük a feloldott keményítőt, és állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Ekkor belekeverjük a málnát is, és egyet-kettőt hagyjuk rottyanni. Miután félrevettük a lángról, belekeverjük a rumkivonatot. A locsoláshoz szükséges alapanyagokból limonádét készítünk.
Lefektetjük az egyik barna piskótát, meglocsoljuk kevés limonádéval, majd rásimítjuk a tejszínhabos krém felét. Ráfektetjük az egyik sárga lapot (aljával lefelé), ezt is kissé meglocsoljuk, majd rásimítjuk az összes málnás krémet. Beborítjuk a másik sárga lappal (az alja felfelé kerüljön), meglocsoljuk, és elkenjük rajta a maradék tejszínhabos krémet. Végül ráborítjuk a második kakaós lapot, meglocsoljuk a maradék limonádéval, és néhány órára félretesszük hideg helyre, hogy összeérjen. A díszítéshez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral meg a habfixálóval, nagyon-nagyon vékonyan bevonjuk vele a tortát, majd a tejszínhab egy kis részét kékre, nagyobb részét pedig zöldre festjük, és kialakítjuk belőle a tavacskát meg az azt övező füvet. A marcipánt megfestjük sárgára és pirosra, tetszés (és kézügyesség) szerint anyakacsát és kiskacsákat gyurmázunk, illetve kis virágokat szúrunk ki belőle, és ráhelyezzük a tortára fantáziánk szerint.

TORTÁK - 2013.



2013. január 6., vasárnap

Kukoricás, tonhalas vöröslencse-pástétom

Már megint hal, de szeretjük, na, mindenféle formában. Ezúttal így készült. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű.


Kukoricás, tonhalas vöröslencse-pástétom

Hozzávalók: 20 dkg vöröslencse, 25 dkg csemegekukorica vagy 1 kukoricakonzerv, 1 db 170 g-os darabolt tonhalkonzerv, 1 kicsi lila hagyma, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, kevés citromlé; a tálaláshoz: olajbogyó, ecetes csípős paprika.

Elkészítése: A halkonzervet lecsepegtetjük. A vöröslencsét hideg vízben főni tesszük, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ekkor leszűrjük, hideg vízzel jól átöblítjük, majd jól lecsepegtetjük. A kukoricát külön edényben szintén megfőzzük, hideg vízzel átmossuk, és leszűrjük. (Ha konzervből készül, azt is jól lecsepegtetjük.) A főtt lencsét és kukoricát tálba tesszük, mellédaraboljuk a hagymát, majd botmixerrel simára tormixoljuk. Ezután hozzákeverjük a lecsepegett halkonzervet, sóval és borssal ízesítjük, majd az olívaolajjal jól elkeverjük. Ízlés szerint kevés citromlével is lehet ízesíteni. Friss vagy pirított kenyérrel, olajbogyóval és ecetes csípős paprikával tálaljuk.

EK - 2013/3

2013. január 4., péntek

Süllőszeletek uborkás tejföllel

Nem meglepő, ugyebár, hogy újév első napjaiban halat eszünk. De amikor halat tervezek - mégpedig egy adag süllőfilét olvasztottam ki - mindig szembesülök a nagy kérdéssel: hogyan készítsem el? Mert mindig másképp szeretem elkészíteni. Gondoltam, biztosra megyek, és benéztem a Tarka bárkára, ott pedig megtaláltam ezt a csodás receptet-fotót (a második). A fogaskerekek azonban máris dolgoztak, adaptáltam a saját hozzávalóimhoz és ízlésünkhöz, és az alábbi isteni fogás került ki belőle. Egyetlen hibát követtem csak el, és ha ti elkészítitek, ne tegyétek: nem volt elég tejfölöm, és helyette egy kis doboz joghurtot használtam. Ez viszont hígabb volt, és így a krumpli nem sült a hal alatt, hanem tovább főtt, de az íze így sem volt rossz, természetesen. :) Ellenben, ha tényleg finom, ropogós krumplit szeretnétek mellé, akkor a félig főzött krumplit inkább olajban kell kisütni.

Süllőszeletek uborkás tejföllel

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg-1 kg süllőfilé (vagy bármilyen egyéb filé), 10 dkg savanyú uborka, 3-4 cikk fokhagyma, 2 teáskanál magos francia mustár, 3-4 dl tejföl, 1/2 teáskanálnyi cukor; a fűszerkeverékhez: 1,5 teáskanál só, 1 csapott teáskanál bors, 1/2 teáskanál szárított kapor; a körethez: 80 dkg krumpli, fűszerkeverék, olívaolaj.

Elkészítése: A halfilét csinos darabokra vágjuk, majd mindegyiket jól megszórjuk a fűszerkeverékkel, és állni hagyjuk. A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és lobogó sós vízben max. 5 percig főzzük. Ekkor leszűrjük, folyó víz alatt átöblítjük, jól lerázzuk, majd egy tálba tesszük. Megszórjuk fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal, és összerázogatjuk. A mártáshoz az uborkát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a mustárt, elkeverjük, majd felöntjük a tejföllel, és ízesítjük a maradék fűszerkeverékkel, illetve a cukorral. Egy hőálló tálba terítjük a fűszeres krumplit, ráfektetjük a halszeleteket, ráhalmozzuk-simítjuk a tejfölös mártást, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük úgy, hogy az utolsó kb. 10 percben rápirítunk. (Lehet, hogy rövidebb idő is elég, bár az én halszeleteim kb. kétujjnyi vastagok voltak, és így nagyon jól átsültek, de elfelejtettem első perctől grillfokozatra kapcsolni.)

HÚSV. - 2013.

2013. január 2., szerda

Háromszínű töltött tekercs

A "nagy visszatérés" :D örömére egy szemet-szájat gyönyörködtető színes finomsággal jelentkezem. Ezt készítettem szilveszterre, amit az Erdélyi konyha stábjának egy részével töltöttünk el gyönyörű környezetben, tartalmasan és nagy-nagy jókedvben. :) Az ötletet INNEN vettem, de végül nálam kissé másra sikeredett. :)


Háromszínű, túrókrémes, sonkás tekercs

Hozzávalók:
- a zöld piskótához: 2 tojás, 10 dkg spenótpüré, 3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál szárított kapor, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só, bors;
- a piros piskótához: 2 tojás, 2 evőkanál paprikalekvár, 1 kis csokor friss oregánó, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só, bors;
- a "fehér" piskótához: 2 tojás, 10 dkg mag nélküli fekete olajbogyó, 5 dkg reszelt sajt, 3-4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só, bors;
- a krémhez: 35 dkg házi krémtúró vagy mascarpone és kevés citromlé, 5 keményre főtt tojás, 1/2 piros húsú kaliforniai paprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, tejföl;
- továbbá: sonkaszeletek (nekem 7 kellett).

Elkészítése:
Előkészítünk 4 tálat. Szétválasztjuk a tojásokat úgy, hogy az összes fehérjét az egyik tálba tesszük, a sárgájákat pedig kettőnként a másik három tálba. Mindegyik tálba külön-külön beletesszük a különféle színű piskóták hozzávalóit, jól elkeverjük, majd egyenlően szétosztjuk a csipet sóval keményre vert tojáshabot, és óvatos mozdulatokkal egynemű masszává dolgozzuk mindegyiket. Egy nagyméretű (kb. 35*40 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a háromféle masszát tetszés szerint beleöntjük-kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.Miután a lap megsült, kivesszük a sütőből, és a sütőpapír segítségével azonnyomban feltekerjük. Ezután konyharuhába csomagoljuk, és így hagyjuk kihűlni. A krémhez villával összetörjük a főtt tojásokat, alaposan összekeverjük a túróval meg a finomra aprított piros húsú paprikával és petrezselyemzölddel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy jól kenhető krémet kapjunk belőle. Miután a piskóta kihűlt, óvatosan kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és kiterítjük vigyázva, hogy nehogy elszakadjon. Kevés krémmel nagyon vékonyan megkenjük, majd ráfektetjük a sonkaszeleteket, és elsimítjuk rajta a maradék krémet. Frissentartó fólia segítségével óvatosan feltekerjük, szorosan belecsavarjuk a fóliába, végeit összefogjuk, és néhány órára hideg helyre tesszük, hogy az ízek kissé összeérjenek, illetve a tekercs összeálljon. Tálaláskor 1/2-1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és tetszés szerinti friss zöldségek társaságában tálcára helyezzük.

KT - 2015/10


Boldog új évet kívánok!

Sziasztok, Kedves Olvasóim!

Úgy néz ki, végre előkerültem, azaz kedvem támadt a blog, illetve a net felé nézni. Az ünnepek előtti hajrában a net is fontos szerepet játszott az energiatartalékaim lemerítésében, úgyhogy azt mondtam, most megengedem magamnak, hogy ne foglalkozzak vele.:)

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki karácsony és újév alkalmából is külön ellátogatott hozzám jókívánságokkal, de ne vegyétek zokon, hogy én nem írtam nektek sem a blogon, sem privátban. Ettől függetlenül azonban, most már kívánok én is minden idelátogatónak egészségben, szeretetben, egyetértésben gazdag boldog új esztendőt! :)

 Fotó INNEN.
Related Posts with Thumbnails

2013. január 29., kedd

Citromos süllőszeletek

Finom és gyors. :) S bár a halat nagyon szeretjük fokhagymásan, néha nem árt anélkül is készíteni. :) (Különben meg a férjem készítette...)

Citromos süllőszeletek

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg süllő- vagy más halfilé, só, mediterrán fűszerkeverék (fekete, zöld és rózsabors, szárított hagyma, rozmaring, mustármag, kakukkfű), 1 citrom, olaj.

Elkészítése: A halfilét megszórjuk sóval és mediterrán fűszerkeverékkel, ráfacsarjuk a citromlevet, majd tűzálló edénybe helyezzük, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt, egyszer átforgatva megsütjük. Szalmakrumplit kínálunk mellé.

BA - 2017/3
KAL - 2014.

2013. január 27., vasárnap

Gombás csicseriborsó-saláta


Nincs sok hozzáfűznivalóm. Szeretjük a csicseriborsót minden formában. Kipróbáltam salátában is....

Gombás csicseriborsó-saláta

Hozzávalók 4 személyre: 15-20 dkg főtt csicseriborsó, 50 dkg apró fejű gomba, 3 sárgarépa, 8-10 szem koktélparadicsom, ½ csokor friss kapor, diónyi friss gyömbér, só, bors, citromlé, olaj.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, a gombát folyó víz alatt gyorsan átmossuk. Felforrósítunk 5-6 evőkanál olajat, rádobjuk a karikára vágott répát, és kavargatva pirítjuk néhány percig, ezután rádobjuk a gombát, és együtt pároljuk-pirítjuk, amíg meg nem puhulnak. Egy tálba tesszük a csicseriborsót, hozzáadjuk a nagyedelt koktélparadicsomot, a finomra aprított kaprot meg a lereszelt gyömbért, végül pedig a pirított gombát és sárgarépát. Jól összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk, illetve ízlés szerint citromlével is meglocsoljuk.

Tipp: A salátához egyéb hozzávalókat is felhasználhatunk, illetve fokhagymás-joghurtos szósszal is tálalhatjuk. Zöldség- és tésztanapon ehető.

KT - 2013/2

2013. január 26., szombat

Spenótos tekercsek kétféleképpen


Spenótos tekercsek kétféleképpen

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet borjúkaraj, egyenként 12-15 dkg-osak, só, bors, 4 nagy spenótlevél, 10 dkg darált borjú- vagy marhahús, 2 evőkanál gabonapehely, 1 evőkanálnyi nagyon finomra aprított hagyma, 1 cikk fokhagyma, 2-3 szem feketebors, ½ teáskanál koriandermag, 2-3 szem borókabogyó, késhegynyi gyömbérpor, csipetnyi reszelt citromhéj, csipetnyi reszelt narancshéj, 1 evőkanál olívaolaj; továbbá: 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, 2 dl vörösbor, 2 újhagymaszár vagy 2 csík a póréhagyma leveléből; a körethez: 20 dkg kelbimbó, 5 dkg vaj, ½ teáskanál morzsolt, szárított csombor, só. 

Elkészítése: A hússzeleteket vékonyra veregetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. A gabonypelyhet beáztatjuk 1 dl forró vízbe. A szemes fűszereket, a gyömbérport, a citrushéjakat, a fokhagymát meg az olívaolajat mozsárba tesszük, és addig törjük-keverjük, míg krémessé nem válik. A spenótleveleket néhány másodpercre lobogó vízbe dobjuk, majd hideg vízben hirtelen lehűtjük, végül papírtőrlőn kiterítjük. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a kifacsart gabonapelyhet, a hagymát meg a fűszermasszát, jól összedolgozzuk, majd négyfelé osztjuk. Előkészítünk két hússzeletet, ráfektetünk egy spenótlevelet, majd elterítjük rajta a húsmasszát. Ezután szorosan feltekerjük, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró bő olajban aranybarnára sütjük. A másik két szelet húsra szintén ráfektetjük a spenótot, a húsmasszából gombócot formálunk, ráhelyezzük a szeletek közepére, majd a húst batyuszerűen összefogjuk körülötte. Megkötjük a hagymaszárakkal, majd kevés olajat forrósítunk, és a batyukat körbepirítjuk rajta. Ezután felöntjük borral, és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Egy edénykében vizet forralunk, megsózzuk, majd beledobjuk a külső leveleitől megtisztított kelbimbót, és kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és néhány perc alatt átforgatjuk a felolvasztott, csomborral ízesített vajon.
Húsnapon ehető.

EK - 2013/2

2013. január 25., péntek

Túrós csicseriborsó-pástétom


Tegnap vajas-kapros túrókrémet készítettem a kislányom szendvicsébe. Megkért, hogy ma is olyat csináljak, mert nnnnnnnyami volt. :) De ott volt még némi főtt csicseriborsóm, ami egy két nappal korábbi salátához főtt, úgyhogy engedélyt kértem rá, hogy azt is beletegyem. Megkaptam. És ez a végeredmény is nnnnnnnyami volt! :) Salátalevelet kapott rá, melléje pedig koktélparadicsomot és paprikacsíkokat pakoltam a dobozába. A maradékot pedig majd megeszi a Kicsi ha hazajön, emrt neki is ízlett, csak már nem volt éhes, amikor készítettem. :) 

Túrós csicseriborsó-pástétom

Hozzávalók: 15 dkg főtt  csicseriborsó, 10 dkg tehéntúró, 2-3 evőkanál sűrű tejföl, 5-8 dkg lágy vaj, 1 evőkanálnyi aprított hagyma, néhány szál kapor, só, bors.

Elkészítése: A borsót, a túrót meg a tejfölt botmixerrel pépesítjük. Ezután habverővel hozzádolgozzuk a vajat is, habosra keverjük, majd ízesítjük sóval, borssal, hagymával és aprított kaporral.

Tipp: Tejföl helyett kevés tejet vagy főzőlevet is használhatunk; az a lényeg, hogy legyen valami, ami segít a pürésítésben, különben túl száraz a massza, és nem viszi a botmixer, illetve kenyérre kenni is nehézkesebb lenne.

KT - 2013/2

2013. január 24., csütörtök

Tésztás-zöldséges pite és omlós minipizzák


Piteehetnékem támadt, és már ki is találtam, hogy valami zöldségeset, krumplisat készítek. Aztán megtaláltam a hűtőben a maradék főtt tésztát, és az is belekerült. Így lett tésztás-zöldséges. Miért, miért nem, elhatároztam, hogy dupla adag tésztát készítek, majdcsak lesz valami a másik részéből is - gondoltam. És milyen jól tettem, mert így készült két kicsi pite nagyobbik lányomnak, laktózmentes változatban, Kisebbik lányom kérésére pizza is lett, azaz minipizza, mert neki feltétlenül sonkás valami (is) kellett, a további maradékból pedig lett két szénnéégett tallér, ami együtt sült a gesztenyével a 220 fokos sütőben... kicsit túl sokáig... :P A receptben a sima adag tészta szerepel, én ennek a dupláját készítettem....
Tésztás-zöldséges pite és omlós minipizzák 

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor vagy szódabikarbóna, 5-6 evőkanál hideg tej vagy víz; a töltelékhez: 3 nagy krumpli, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 10-15 dkg telemea vagy feta, 10-15 dkg főtt tészta (elhagyható), 3 tojás, 3-4 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-2 szál kapor, olaj, só, bors.

Elkészítése: A liszthez hozzáadjuk a sót és a növesztőszert, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután beletesszük a tojást meg a tejet, és gyors mozdulatokkal, de alaposan összegyúrjuk. Általában azt tanácsolják, hogy a tésztát hidegbe tegyük, és azután nyújtsuk, ezzel a tésztával azonban könnyebb dolgozni melegen, tehát miután összegyúrtuk, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. ½ cm vastag körré, és béleljünk ki vele egy (ha szükséges, előzőleg kikent) magasabb falú pitesütő formát úgy, hogy a tészta pereme magasabban legyen, mint a forma karimája. Ezután a tésztát hűtőbe tesszük, és elkészítjük a tölteléket. A hagymát és a sárgarépát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd kevés olajon dinsztelni kezdjük. Amikor a répa majdnem félpuha, hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott krumplit is, és kis lángon, lefedve, néha megkavarva pároljuk puhára. Közben, 15-20 percnyi pihentetés után a tésztát kivesszük a hűtőből, villával több helyen megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig elősütjük. A megpárolt zöldségeket tálba tesszük, hozzáadjuk a főtt tésztát (ha éppen van ilyen maradék), a morzsolt telemeát, az aprított zöld fűszereket meg a tejfölt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd jól összekeverjük. A tojást külön felverjük, sóval és borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük a tejfölös zöldséggel. A masszát az elősütött tésztába öntjük, majd visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a tojásos massza kocsonyásra nem sül. Friss salátával, savanyúsággal, tejföllel vagy valamilyen szósszal kitűnő.

HÚSV - 2013.

Pizzák: A 2 kis pizzához két kisebb tésztagombócot vékony körré nyújtottam, miniformákba terítettem, megkentem házi ketchuppal, sonkacsíkokat meg sajtszeletet helyeztem rá, majd olajbogyóval és koktélparadicsommal díszítettem, végül pedig 10-15 perc alatt megsütöttem.


2013. január 23., szerda

Grillezett csirkecomb Holstein módra

A Holstein módra készülő ételek talán a legismertebb ételek közé tartoznak (azaz úgy értem, hogy mindenki tudja, mit jelent az, ha valami Holstein módra készült), és talán a legkedveltebbek is a sok ilyen-olyan módra készülő ételek közül. (És mostantól kezdve még lesznek ilyen ételek a blogon!!!) Én még sosem csináltam, bár többször is szóba kerül nálunk, amikor a férjem ilyesmit kap a "menzán". Tegnap is "Cotlet Holstein" volt az ebédje a munkahelyen, ami egy hatalmas flekkent tartalmazott rajta tükörtojással, mellette meg szalmakrumplival. Mondtam neki, szánom-bánom, de vacsorára is meg kell elégednie egy Holstein-szelettel. Pedig istenbizony nem beszéltem össze a szakáccsal!

Grillezett csirkecomb Holstein módra pirított gombával és sárgarépával

Hozzávalók 4 személyre: 4 kicsontozott egész csirkecomb, 1 csapott teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1 csapott kávéskanál szárított majoránna, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 4 tojás, olaj, só; a körethez: 20-25 db kisméretű gomba, 2-3 sárgarépa, olaj, só, bors.

Elkészítése: A csirkecombokat megszórjuk az összekevert fűszerekkel, és ha van rá időnk, állni hagyjuk. Ha van lehetőségünk rácson sütni, akkor ezt tesszük, ha nincs, mint ahogy nekem sem volt most, tél közepén, hőálló tálba helyezzük, meglocsoljuk kevés olajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton kb. 10-10 perc alatt oldalanként pirosra sütjük. Ezalatt a meghámozott, hasábokra vágott sárgarépát forró olajba dobjuk, kevergetve pirítjuk, majd amikor már félig megpuhult, mellédobjuk a megmosott gombafejeket is. Megszórjuk borssal, és kb. 10 percig pirítjuk együtt tovább nagy lángon, szinte állandóan kavargatva. Mielőtt a hús meg a köret is elkészülne, egy serpenyőben olajat forrósítunk, megsütjük a tükörtojásokat, végül pedig azonnal tálaljuk. A hússzeletekre ráhelyezünk egy-egy tükörtojást, a köretet pedig szétosztjuk körülötte. A köretet csak a tányéron sózzuk. Szétválasztózók húsnapon ehetik.

EK - 2013/3

2013. január 21., hétfő

Céklafasírt

A véletlen szülte ezt a receptet. Telemea(feta)bundás, magkérges rántott húst készítettem, és megmaradt egy csomó ízletes masszám, amit sajnáltam kidobni. Rögtön szétnéztem, mit reszelhetnék bele, hogy megsüssem fasírtnak: hát csak egy céklát találtam.
A család nem rajongott érte, pedig szerintem nagyon finom volt. Kicsikém is szívesen ette, de ha megtudta volna, hogy cékla, ő sem kérte volna, ezért azt mondtam, hogy sárgarépát reszeltem bele, és megfestettem tortaszínezővel. Ne nevessetek, hirtelen csak ez jutott eszembe. De látva a jó étvágyát hozzá kár lett volna, ha kihagyja. :)
Természetesen, el lehet készíteni nem csupán maradékhasznosítás gyanánt, hanem eleve ezt tervezve.:)
Céklafasírt

Hozzávalók: 2 tojás, 20 dkg liszt, tej, 10 dkg telemea túró vagy feta, 1 cikk fokhagyma, só, bors, 1 közepes cékla, kevés aprított friss kapor, olaj.

Elkészítése: A céklát lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, majd tálba tesszük. Hozzáadjuk a lereszelt túrót, az áttört fokhagymát meg a kaprot, és lazán összeforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a tojást meg a lisztet, és összekeverjük. Fokozatosan annyi tejet adunk hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy sűrűbb palacsintamasszát kapjunk. Ízlés szerint borsozzuk, illetve ha kell, még sózhatjuk is, de vigyázat, mert a túró sós. A masszából evőkanállal halmokat teszünk a felforrósított olajba, kissé ellapítjuk, és lassú tűzön, többször átforgatva, hogy jól átsüljenek, megsütjük őket. Tejföllel, bármilyen mártogatóssal finom reggeli vagy vacsora, de feltétként is lehet adni különféle főzelékek, köretek mellé. Szétválasztó diétákban zöldség- és tésztanapon ehető.

KAL - 2014.

2013. január 20., vasárnap

Szójababos zöldségsaláta tárkonyos szósszal

Szeretem a hüvelyeseket. És persze, szeretek kipróbálni újdonságokat, különlegességeket. A szójabab, valljuk be, nem elterjedt alapanyag az erdélyi háztartásokban (és gondolom, a magyarországiakban sem), esetleg a vegetáriánus családok asztalán, ha előfordul. No, de az egyik nagyáruházban lehet jó minőségű, akár bio ilyesmiket is venni, ezért, ahányszor ott járok, mindig veszek egy kicsi ezt-azt: pl. vöröslencsét, csicseriborsót, vagy éppen szójababot. Nem most készítem először, a nyáron is kipróbáltam, akkor valamilyen kenyérre kenhető krém készült belőle, de mivel tópartra vittük, és nagyon ízlett mindenkinek, hamar elfogyott, tehát nem futotta belőle fotóra. Most csak egyszerűen megfőztem (még szinte oda is égettem :P), és egy amúgyis tartalmas salátát dúsítottam vele. A férjem szósz nélkül kérte, nekem szósszal ízlett jobban. Ki-ki kedve szerint készítheti.:)
Amúgy a szójabab nagyon érdekesen "működik". Szárazon gömbölyded alakú, akárcsak a borsó, az ázás és főzés során azonban teljesen "babbá alakul": színe enyhén kivilágosodik, az alakja pedig hosszúkásra nyúlik. Íze nagyon finom, édeskés, másabb, mint a többi hüvelyeseké. Mint általában a hántolatlan hüvelyesek, ezt is jó beáztatni főzés előtt, illetve ha van valakinek kisméretű kuktája, inkább abban főzze, különben elég hosszas, kb. 2 óra a főzési ideje.


Szójababos zöldségsaláta tárkonyos joghurtmártással

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 20 dkg szójabab, 30 dkg brokkoli (ez most mélyhűtött volt), 2 nagy sárgarépa, só, olaj; a szószhoz: 3 dl tejföl, 1,5 dl joghurt, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál magos francia mustár, só, bors, porcukor, 1 nagy csipet ecetes tárkony, 1/2 csokor petrezselyemzöld, tárkonyecet.

Elkészítése: A szójababot néhány órára hideg vízbe áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük, átöblítjük, és hagyjuk kihűlni. A krumplit is héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és felszeleteljük. A két hozzávalót tálba tesszük, megsózzuk, és alaposan összekeverjük. A sárgarépát meghámozzuk, hosszában kettéhasítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajat forrósítunk, és megdinszteljük rajta a sárgarépát. Amikor már félpuha, rádobjuk a kis rózsákra darabolt friss vagy fagyasztott brokkolit, megsózzuk, és néha megkavarva, fedő alatt roppanós puhára pároljuk. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a szójababos krumplihoz, meglocsoljuk olajjal, és jól összeforgatjuk. Ha kell, még sózzuk. (A férjem így ette, neki nem hiányzott róla a szósz.) A mártáshoz simára kavarjuk a hozzávalókat, majd belekeverjük a finomra aprított ecetes tárkonyt és petrezselyemzöldet, végül pedig sóval, borssal, porcukorral és tárkonyecettel ízesítjük tetszés szerint. Külön tálkába kínáljuk a saláta mellé, hogy ki-ki magának locsolja meg kedve szerint.

EK - 2015/1

2013. január 19., szombat

Csokoládés gránátalmakoktél

Az ihletadó receptet itt találtam, de végül teljesen más koktél lett belőle. Én a már nagyon aszalódó gránátalmámat használtam fel hozzá. Isteni lett. S bár kint hideg van, illetve még a Bálint-nap is messze van, azért jólesett ez a finom aromás koktél a benti melegben. Hát ha csak kettesben lettünk volna itthon?!;)
Készült alkoholos és alkoholmentes változata is. A -mentesből, természetesen, kimaradt a vodka, illetve most a jégkása is. Nyáron a gyerekek is kaphatnak. Én most a felnőtteknek való változatot írom le, 4 személyre. Az alkoholmennyiség, persze, tetszés szerint növelhető.
Csokoládés gránátalmakoktél

Hozzávalók 4 adaghoz: 1 gránátalma, 2 dl víz, 2 mentateafilter, 2 evőkanál agavészirup vagy méz, 120 ml vodka vagy fehér rum, 4 evőkanál jégkása, 2-3 evőkanál citromlé, 2-3 dkg reszelt étcsokoládé.

Elkészítése:  A vizet felforraluk, leforrázzuk vele a két teafiltert, majd néhány percre lefedjük. Ezután kiszedjük belőle a filtert, jól kifacsarjuk, az infúziót pedig kihűtjük. A gránátalma magjait kiveregetjük a héjából, 4 teáskanálnyit félreteszünk belőle, a többinek pedig kifacsarjuk a levét. A jégkását shakerbe vagy nagyobb plasztikpohárba tesszük, ráöntjük a gránátalmalevet, a vodkát meg az agavésziruppal/mézzel édesített hideg teát, lefedjük egy másik pohárral, aminek a szája kisebb a shakerénél, és épp beletalál, majd erőteljesen összerázzuk. Széles szájú koktélpoharak peremét először citromlébe majd csokoládéreszelékbe mártjuk, beletesszük a félretett gránátalmamagokat, végül pedig beleszűrjük az elkészített koktélt. Isteni! És a következményekért nem vállalok felelősséget!!!:D

EK - 2013/2

És így néz ki egy elégedett ötéves "koktélozás" után:):


2013. január 17., csütörtök

Szójaszószos csirkeszeletek

Első este ettünk valami hasonlót Olaszországban (még nem írtam róla, de hátha majd, egyszer ...).  Bevallom, sokáig töprengtünk, hogy mi lehet: csirke, hal vagy mi más. Nagyon érdekes állaga volt a húsnak, kissé olyan szivacsos, tudja fene, nem tudom rendesen leírni, de nem hasonlított semmihez, amit eddig ettem/ettünk. A formája sem segített, mert elkészítés után szeletelték. Mondjuk ez annyiban segített, hogy inkább baromfira tippeltünk végül, mint halra. Aztán megkérdeztük. És pollo volt. :) Nekem nagyon ízlett, sokan fintorogtak neki. Friss salátát adtak mellé.
Amikor ezt a vacsorát dobtam össze hamarjában, eszem ágába sem jutott Olaszország. Hogy hasonlót reprodukáltam, abszolút a véletlen műve volt, és csak utólag jöttem rá, amikor már ettünk. :)

Szójaszószos csirkeszeletek

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirkemell, só, bors, 4 cikk fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál balzsamecet, 1/2 dl bor, méz, olaj; a tálaláshoz: párolt rizs.

Elkészítése: A csirkemellet 8 szeletre vágjuk, megsózzuk, és megborsozzuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, majd a csirkeszeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk rajta. A megsült szeleteket kiszedjük, hogy tényleg piruljanak, ne eresszenek levet. Amikor mindegyiket átsütöttük, akkor a visszamaradt zsiradékra rádobjuk az aprított fokhagymát, néhányat kavarunk rajta, majd felöntjük a szójaszósszal, a balzsamecettel és a borral. Belehelyezzük a csirkeszeleteket, majd fedő alatt 10-15 percig pároljuk többször átforgatva őket. Az utolsó két percben ízlés szerint mézzel édesítjük, illetve ha szükséges, utánasózunk, és hagyjuk még néhányat rottyanni. Az időközben megfőzött és leszűrt rizzsel, esetleg friss salátával kínáljuk.

EK - 2013/3

2013. január 16., szerda

Tahinis babkrém

Házilag készített tahinival ízesítettem. Eddig mindig friss szezámmagból készíettem, most viszont egy részét megpirítottam. Szerintem nem kellett volna. Túl erős, durva, átható volt az íze. Legközelebb maradok annál a változatnál, amit nagyjából Szepy receptje szerint szoktam készíteni. A babkrém azért finom lett, mert kevés tahinit tettem bele, de legközelebb biztos, hogy nem fogom megpirítani. A krémet mártás gyanánt használtuk "gyroshoz" a tartármártás és a koktélmártás mellett. A gyrost pedig azért tettem idézőjelbe, mert nem volt igazi: amikor eldöntöttem, hogy ez lesz vacsorára, amikor a vendégek jönnek, felfedeztem, hogy egyetlen csirkemell sincs a fagyasztóban, ezért darált csirkehúsból kis fasírtocskákat készítettünk, és ezt göngyöltük lepénykenyérbe a mártásokkal és friss zöldségekkel (paradicsom, uborka, paprika) együtt. A vendégeimnek nagyon ízlett, saját bevallásuk szerint még sosem ettek ilyesmit. A babkrém - ami elég jól hasonlított a humuszhoz - pedig igazán különleges, arabos ízt adott az egésznek.

Tahinis babkrém

Hozzávalók: 30 dkg főtt fehérbab, 1 kisebb hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál tahini, 2-3 evőkanál tejföl, só, bors, citromlé; a tahinihoz: 5 evőkanál friss szezámmag, 1 cikk fokhagyma, csipetnyi római kömény, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olívaolaj, só.

Elkészítése: Először elkészítjük a tahinit. A hozzávalókat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel simára dolgozzuk. Ezután tálba tesszük a babot, mellétesszük a feldarabolt hagymát, majd az olívaolajjal és a tejföllel együtt botmixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a tahinit, végül pedig ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Esetleg további tejföllel a kívánt sűrűségűre állíthatjuk be. Kenyérre kenve, pitába húsok kísérőjeként, friss zöldségekkel együtt kitűnő.

KAL - 2016.

2013. január 15., kedd

Borjúkaraj gyömbéres narancsmártással

Változnak az ízlések. Úgy 10 évvel ezelőtt - sőt, talán még úgy 4-5-tel ezelőtt is - még szinte kiköptem a gyümölcs-hús párosítást, ma meg már imádom, és nagyon gyakran alkalmazom is. A férjem lassabban halad a dologgal, de bizonyíthatom: az ízlés nevelhető.:) Igaz, azt mondta külön finomabb a szósz, devégül mégis hússal együtt ette, sőt, másodszor is mert rá valamennyit, szóval, nem reménytelen eset... :)

Borjúkaraj gyömbéres narancsmártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobbacska szelet borjúkaraj (15-20 dkg-osak), citrombors, kevés só, 1 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1 evőkanál olaj, 4 kicsi narancs, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 2 csipetnyi őrölt szerecsendió, só, cukor (nálam agavészirup), citromlé.

Elkészítése: A borjúszeletek mindkét oldalát megszórjuk frissen őrölt citromborssal, majd az olajjal kikent, felforrósított serpenyőben hirtelen megpirítjuk (oldalankén kb. 30 másodperc). Ezután hőálló tálba tesszük át, megszórjuk sóval, rálocsoljuk a serpenyőben visszamaradt pecsenyelevet, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton, oldalanként 10-10 percig sütjük a húst.
A mártáshoz meghámozzuk a narancsokat, kifilézzük, majd kisebb serpenyőben olajat forrósítunk, és rádobjuk a narancshúst. 2-3 percig pároljuk, megszórjuk gyömbérrel és szerecsendióval, majd ráöntjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt. Kavargatva besűrítjük, majd annyi vízzel hígítjuk tovább, amennyire hígra/sűrűre szeretnénk a mártást. Jól kiforraljuk, végül sóval, cukorral és citromlével ízesítjük.

Megjegyzés: Ha valaki szereti a kissé fanyar ízt, akkor nem muszáj az összes narancsot kifiléznie, egyet-kettőt hártyákkal együtt is feldarabolhat, különleges lesz tőle a mártás.

És még egy megjegyzés: Fontos, hogy a hús alá ne öntsünk semmilyen folyadékot (a pecsenyelevet kivéve), amikor a sütőbe tesszük. Ha víz éri, akkor nem készül el gyorsan. Ha mégis így szeretnénk, akkor öntsünk alá vizet vagy bort, az edényt fedjük le, és néha ellenőrizve pároljuk 40-60 percig.

KT - 2013/3

2013. január 13., vasárnap

Pulykasült almás vöröskáposztával

Most készítettem először egészben sült pulykát. Nem volt túl nagy, de azért volt akkora, hogy sejtsem: nem elég a felületi fűszerezés ahhoz, hogy finom legyen majd a húsa. Ezért aztán, a vadhúsok tapasztalatából kiindulva vizes pácban pácoltam egy napig. És igen, ez nagyonis bevált: puha, omlós húsa lett, és egészen a csontig ízletes, fűszeres. Először tölteni is gondoltam, de attól tartottam, hogy így majd nem tudom rendesen darabolni-szeletelni az asztalnál, illetve amúgysem lenne elég a töltelék köretnek. Végül az egyszer már csirkénél bevált "töltést" alkalmaztam, amitől még plusz aromát kapott az egész sült. Isteni volt a mellé tálalt dinsztelt almás káposztával, illetve a fűszeres ropogós krumplival, amiről azonban nem készült fotó. Leírása azonban megtalálható Aledánál.


Pulykasült almás vöröskáposztával

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kb. 3 kg-os bébipulyka, 1 alma, 1 hagyma, 5 nagy cikk fokhagyma, 1 citrom, 1 kicsi narancs; a páchoz: 6 l víz, 8 evőkanál só, 8 evőkanál ecet, 8 evőkanál zöldségesszencia vagy 4 csapott evőkanál házi ételízesítő, 1 teáskanál őrölt bors, 1-1 teáskanál összetört rózsabors és zöld bors, 2 babérlevél, 1 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál őrölt mustármag, 2 ágacska szárított csombor; továbbá: 2 dl fehérbor, 1/2 teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál olaj; a körethez: 1 hagyma, 60 dkg fehér káposzta, 40 dkg vöröskáposzta, 4 közepes alma, 1-1,2 dl olaj, só, cukor, bors, ecet.

Elkészítése: A páchoz való vizet fölforraljuk, beletesszük a többi hozzávalót, majd újraforrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A lángot elzárjuk, a páclevet pedig hagyjuk kihűlni. A pulykát megtisztítjuk, jól átmossuk, és hagyjuk lecsepegni. Beletesszük a páclébe úgy, hogy az teljesen ellepje a húst, és 24 órán át hagyjuk benne, egyszer-kétszer átforgatva. Meghámozzuk a hagymát, az almát és a fokhagymát, és szeletekre vágjuk őket a jól megmosott citrommal és naranccsal együtt. Ezután a pulykát kivesszük a pácléből, hagyjuk lecsepegni, majd megtöltjük a felszeletelt zöldséggel-gyümölccsel, és tűzálló tálba helyezzük. Aláöntjük a fehérbort és 1-2 dl-nyit a leszűrt pácléből. Az olajat elkeverjük a  pirospaprikával, és egy ecset segítségével lekenjük vele a pulykát. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen kb. 3 órán át pároljuk. Közben többször átkenjük a pirospaprikás olajjal, illetve ha már elfogyott, akkor a pecsenyelével öntözgetjük. 3 óra után a hőmérsékletet felemeljük 230 fokra, a fedőt vagy alufóliát levesszük, és 15-25 perc alatt a pulykát szép pirosra sütjük.
A körethez a felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a vékony csíkokra vágott vöröskáposztát, és 10-15 percig dinszteljük néha megkavargatva. Ezalatt csíkokra vágjuk a fehér káposztát is, rendre hozzáadjuk a vöröskáposztához, és kis lángon, szinte folyamatosan kavargatva majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, és addig pároljuk az egészet, amíg minden meg nem puhul. Ekkor megsózzuk és megborsozzuk, majd ízlés szerint cukorral és ecettel ízesítjük. A cukrot úgy is hozzá lehet adni, hogy a káposztát az edény egyik felébe húzzuk, a másik felébe pedig beleszórjuk a cukrot, és enyhén karamellizáljuk. Ezután összekavarjuk, és ecettel ízesítjük. A hús és a káposzta mellé tetszés szerint aranyló krumplit is kínálhatunk, melynek receptje ITT található. Koktélparadicsommal, zöld levélkékkel díszíthető.

KAL - 2014.

2013. január 12., szombat

Piña colada bonbon és rumos, mandulás bonbon

Bonbont még sosem készítettem, hacsak nem tekintem (sikeres) kísérletnek azt, amikor szaloncukrot gyártottam majdnem ehhez hasonlóan. Azóta is minden évben felkészülök arra, hogy szaloncukrot csinálok, de sosem jutok el a kivitelezésig. Illetve volt úgy, hogy megcsináltam, csak már csomagolni nem volt időm. Mindenesetre, ha nincs házi szaloncukor, akkor nálunk nincs más sem, szóval a lelkiismerős az tiszta. :) Idén (azaz már tavaly) is idejében bevásároltam a hozzávalókat a szaloncukorhoz, örülvén, hoyg az egyik legfontosabb lépést már meg is tettem érdekükben, de karácsonyra mégsem készült el a finomság. És éppen azon morfondíroztam, hogy milyen finom, különleges, és nem utolsó sorban jól szállítható finomságot készítsek szilveszterre, amikor hirtelen beugrott, hogy ott vannak az aszalt gyümölcsök, fel kellene használni őket. Hogy "felszaporítsam", gondoltam mandulát is keverek bele. No, de aztán a fogaskerekek mindig tovább mennek, és már rögtön a kókuszost is kitervelték. És már láttam is hozzá a gyümölcsdaráláshoz. Azaz láttam volna, ha jó lett volna a hősdarálóm, de megment a menete, nem tudtam felfogni az asztalra. A kis aprítóm meg nem vitte őket... Szóval, hősiesen bevallom: késsel aprítottam meg az összes aszalt gyümölcsöt... A mandulát, szerencsére vitte az aprító. :) Szerintem nagyon finomak lettek, és abból ítélve, hogy mind egy szálig elfogyott, gondolom, a többieknek is ízlett. :)

Piña colada- és rumos, mandulás bonbon

Hozzávalók: 25 dkg aszalt szilva, 25 dkg aszalt datolya, 15 dkg őrölt mandula, 15 dkg kókuszreszelék, 5-6 evőkanál Piña colada koktél/likőr, 2 evőkanál rum vagy 1 teáskanál rumkivonat; a bevonáshoz: 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé, 2-2 evőkanál olaj, kókuszreszelék.

Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket ledaráljuk vagy összevagdaljuk, jól összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk. Egyik felébe beledolgozzuk a mandulát meg a rumot vagy rumaromát, a másik felébe pedig a kúkuszreszeléket meg a Piña coladát. Ha valamelyik massza esetleg túl száraz lenne, ki lehet még egészíteni 1-2 kanál folyadékkal. A kétféle masszából diónyi gombócokat formálunk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy lehűljenek. Az étcsokoládét felolvasztjuk 2 evőkanál olajjal, simára keverjük, majd fogpiszkáló segítségével belemártjuk a mandulás bonbonokat, és rácsra helyezzük, hogy a fölösleg lecsepegjen. Ezután hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek. Egy tálcára kókuszreszeléket szórunk. A maradék étcsokoládéra rátördeljük a tejcsokoládét, ráöntjük az olajat, és gőz fölött vagy mikróban ezt is megolvasztjuk, illetve simára keverjük. Beleforgatjuk a kókuszos bonbonokat, majd a kókuszos tálcára helyezzük, és óvatosan beleforgatjuk a kókuszba. Ezután mindegyiket tányérra tesszük, és hűtőben dermesztjük meg. Igazából másnaptól finomak, miután az ízek jól összeértek.

EGÉSZS: - 2013.

2013. január 10., csütörtök

Almás marhafasírt narancsos paradicsomszósszal

Azt hittem, felfedeztem a spanyolviaszt ezzel az almás fasírttal. De miután jóllaktunk vele, és beírtam a keresőbe a szavakat, elámultam, hogy mennyi találatot kidobott. Pedig igazán véletlenül alakult nálam így: amikor a fasírtmasszát készítettem, megláttam a lányoknak készített reszelt alma-sárgarépa maréknyi maradékát, és hogy ne vesszen kárba, hát gyorsan belegyúrtam a masszába. Aztán, "felfedezvén a spanyolviaszt", gyorsan meghámoztam és belereszeltem még egy almát. Az íze érdekes volt. Igazából érződött rajta, meg nem is; érződött, hogy nem hagyományos, mégsem lehetett megmondani, mitől más. Finom lett, mindenkinek nagyon ízlett.
A mártáshoz pedig azért adtam narancslevet, mert volt két kis száradozó narancs, és sajnáltam volna, hogy kárbavesszenek. Igazán finom lett, a férjemnek is nagyon ízlett, pedig ritkán találom el az ízlését paradicsommártásban. :)


Almás marhafasírt narancsos paradicsomszósszal

Hozzávalók a fasírthoz: 50 dkg marhahús, 2 kisebb alma, 2 tojás, 3-4 cikk fokhagyma, 3 szelet szikkadt kenyér, só, bors, olaj; a mártáshoz: 3 dl natúr/házi paradicsomlé, 1 dl rostos narancslé, 2 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, fruktóz vagy cukor; a tálaláshoz: főtt rizs.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, a fokhagymát pedig összezúzzuk. A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, ízlés szerint fűszerezzük, majd pogácsákat formálunk belőle, és forró olajban szép pirosra sütjük. A mártáshoz fölforraljuk a paradicsomlevet a narancslével, majd besűrítjük a kevés hideg vízzel feloldott keményítővel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve édesítjük. Főtt rizzsel tálaljuk.

HÚSV. - 2013.

2013. január 9., szerda

Fahéjas, rumos szilvakrémleves

Éppen fő a füstölt lapockás bableves, de kissé elszámítottam magam az idővel. Nem lett készen ebédig, ezért ezzel a vegán finomsággal kedveskedtem lányaimnak és magamnak. A férjem... majd desszertnek fogja enni, a bableves után... :)

Fahéjas, rumos szilvakrémleves

Hozzávalók: 50 dkg kimagozott szilva (nálam fagyasztott), 2 evőkanál rozspehely, 2 evőkanál zabpehely, csipetnyi só, 1/2 evőkanál sztéviapor (vagy cukor ízlés szerint), 1 evőkanál agavészirup (vagy méz), 1/2 citrom leve, 1/2 evőkanál rumkivonat, 1/2 teáskanál fahéj.

Elkészítése: Felforralunk kb. 1 l vizet, majd beledobjuk a fagyasztott szilvát. Amikor újra felforr, hozzáadjuk a gabonapelyheket, és együtt főzzük kb. 7-8 percig. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a sztéviát meg a citromlevet, és még egyet-kettőt lobbantunk rajta. Miután félrevettük a lángról, belekavarjuk az agavészirupot, a rumkivonatot és a fahéjat. Forrón, langyosan, hidegen egyaránt finom.
Tipp: Ha gyerekek nem esznek belőle, igazi rummal is ízesíthető.

KAL - 2014.

Mézeskalácsos túrótorta

Ilyet akartam készíteni, aztán közbejött az, hogy nem voltam eléggé figyelmes, mert a megvásárolt natúr krémsajt sós volt. A sarki boltban azonban csak túrót lehetett kapni, így azt vettem. A végeredmény természetesen, más volt, mint ha mascarponét használtam volna, mert így nem tiramisu lett, hanem túrótorta, de attól nagyon-nagyon finom lett, és ízlett a társaságnak. A mézeskalács pedig, amit felhasználtam hozzá, az általam sütött cukor- és mézmentes mézeskalács.

Mézeskalácsos túrótorta

Hozzávalók: 1 adag mézeskalács (kb. 30-35 db 3x4 cm-es pogácsa), 50 dkg tehéntúró, 8 dl habtejszín, 10 dkg porított fruktóz vagy 12-15 dkg porcukor, 3 tasak habfixáló, 1 lime héja; a kávéhoz: 4 púpozott teáskanál cikória- vagy gabonakávé (esetleg 3 teáskanál nescafé), 1 evőkanál fruktóz (vagy 1,5 evőkanál cukor), 2 dl víz; továbbá 1-2 evőkanálnyi mézeskalácsmorzsa.

Elkészítése: Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk fóliával. A túrót habosra keverjük a porított gyümölcscukor (porcukor) felével, a habtejszínt pedig keményre verjük a maradék porcukorral és a habfixálóval. A túrót összekeverjük a tejszínhabbal, majd beleforgatjuk a lereszelt limehéjat is. A vizet meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a fruktózt és a kávéport. A krém felét belesimítjuk a kibélelt tortaformába, majd kirakjuk a kávéba mártogatott mézeskaláccsal. Miután kiraktuk, egy-két evőkanálnyit rálocsolhatunk csak úgy is. A rétegezést megismételjük, majd a tortát fóliával letakarva néhány órára hideg helyre tesszük. Felszeletelés előtt a tortaát kiborítjuk a formából, óvatosan lehúzzuk róla a fóliát, és megszórjuk mézeskalácsmorzsával. Evés előtt jó, ha kb. félórácskát szobahőmérsékleten tartjuk, hogy kissé átpuhuljon. Úgy sokkal finomabb.
A cikória- vagy gabonakávé azért jó hozzá, mert így gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.

KAL - 2014.

2013. január 8., kedd

Mézeskalács cukor és méz nélkül

És még fotó nélküli is, majd csak a következő bejegyzések egyikében fog visszaköszönni abban a formában, amihez használtam.

Szóval mézeskalács. Tele cukorral, mézzel, azaz olyan finomságokkal, amelyekre a férjem allergiás. Az ünnepen sütöttem hagyományosat, de csak 1 darabot mert megenni. Szilveszterkor pedig Ottis készített isteni mézeskalácsos tiramisut, amiből szintén csak egy mini adagot evett meg. Kislányom születésnapjára én is szerettem volna ilyen tiramisut készíteni, de férjecském felháborodott, hogy bezzeg, csupa olyasmit, amit ő nem ehet. Ekkor elhatároztam: márpedig mézeskalácsos lesz, olyan, amit megehet nyugodtan. Hiszen a bolti babapiskóta sem lenne alternatíva, mert az is cukorral készül! A végeredmény pedig tökéletes lett, senki sem gondolta volna, hogy nincs benne sem méz, sem cukor. A tészta alapjául Hajnalka receptjét vettem, eszerint készítem már harmadik éve a mézeskalácsot, és ahogy ő írja: soha többé más recepthez nem nyúlok.:) Ezt alakítottam át a mi igényeink szerint. Cukorbetegek csak akkor fogyaszthatják, ha tudják, hogy a felhasznált édesítőszereket ehetik-e, illetve, ha igen, mennyit belőlük. Az átlagosnál valamivel több szódabikarbóna pedig csak ebben az esetben volt nekem szükséges, hogy a pogácsák magasak és nagyon puhák legyenek. Különben egy teáskanálnyi bőven elég ehhez az adaghoz.


Mézeskalács cukor és méz nélkül

Hozzávalók 1 nagy gáztepsinyi adaghoz (30-35 db négyzet alakú, vastagabb mézeskalács):
33 dkg liszt, 1 csapott evőkanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 1 tojás, 8 dkg gyümölcscukor (fruktóz), 8 dkg agavészirup, 3 csapott teáskanál mézeskalácsfűszer, 10 dkg margarin.

Elkészítése: Kimérjük a lisztet, és hozzáadjuk a szódabikarbónát meg a sót. A tojást habosra kavarjuk a fruktózzal. Az agavészirupot felforrósítjuk (nehogy forrjon!), beletesszük a fűszerkeveréket, elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt margarint, és addig kavargatjuk kis lángon, illetve néha félrevéve, amíg a margarin teljesen fel nem oldódik benne. Ekkor a liszthez öntjük a habos tojást meg a fűszeres keveréket, és először fakanállal, majd a kezünkkel a tésztát simára dolgozzuk. Eléggé lágy masszánk lesz, de a pihentetés során pont tökéletessé válik. Az eredeti recept egy éjszakán át való pihentetést ír elő, amit eddig mindig be is tartottam, ezúttal azonban nem volt rá időm, ezért csak 2 órát pihent a hűtőben, de így is tökéletes volt. Pihentetés után a tésztát kissé átgyúrjuk, hogy rugalmassá váljon, majd nagyon enyhén lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és tetszés szerint kiszúrjuk vagy daraboljuk. Én ezúttal kissé vastagabbra hagytam (kb. 6-7 mm), és késsel egyszerűen négyzetekre vágtam. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük.

ADV&KAR - 2013.

2013. január 7., hétfő

Kacsás torta kicsi (nagy)lányom kérésére

Nagyon várta a születésnapját. Számolta a napokat, és persze azt, hogy hányat kell még aludni addig... Két nappal előtte kérdeztem meg, hogy milyen tortát szeretne. Tudtam, hogy nem érdemes túl korán kezdeni, mert végül túl sok ötlet jut eszébe, és nem tud dönteni. A kijelentése viszont meglepett. Mármint kacsákra nem számítottam, az tény. De ennél könnyebb feladatot nem is adhatott volna. Igaz, nem sikerült valami túl művészire, a végén már a díszítését is eléggé kutyafuttában intéztem, de pontosan az lett, amire ő is számított, nagyon tetszett neki, és csakis ez a lényeg. Meg az íze, de az is nagyon rendben volt. :) Merthogy ezzel kapcsolatban is pontos elképzelése volt, azaz málnás ízesítést kért. A többi rám volt bízva. Mondjuk, bevallom, hogy mire valamikor hajnali 1 felé odajutottam, hogy összerakjam, már nem volt erőm és kedvem tojásos pépet főzni (de a receptet úgy írom le), hogy azt keverjem össze a tejszínhabbal és a gyümölccsel, ezért a gyümölcsöt direkt a habba forgattam, de ez nem lett nagy kárára a tortának. Mindenki dicsérte, és fogyott, mint a cukor. És apropó cukor. Egy szem "rendes" cukor nem sok, annyi sem került bele: gyümölcscukorral és sztéviaporral édesítettem.


Kacsás torta málnával és bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók:
- a piskótához: 12 tojás, 12 evőkanál (gyümölcs)cukor, 18 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 4 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál ecet, só;
- az első krémhez: 4 tojássárgája ("ellopható" a piskótáktól), 2 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál (gyümölcs)cukor, 4 dl tej, 6 dl tejszínhab, 3 tasak habfixáló, 40 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs;
- a második krémhez: 7 dkg étkezési keményítő, 5 dl víz, 15 dkg cukor (nálam 2 evőkanál sztéviapor + 2 evőkanál fruktóz), 40 dkg málna, 2 evőkanál rumkivonat;
- a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál (gyümölcs)cukor, 1/2 citrom leve;
- a díszítéshez: 6 dl habtejszín, 2 evőkanál porított gyümölcscukor vagy porcukor, 3 tasak habfixáló, ételszínezék, 10-15 dkg marcipánmassza.

Elkészítése: 4 darab háromtojásos piskótát sütünk, 2 sárgát és 2 kakaósat. Ehhez szétválasztunk 3 tojást, felverjük egy csipetnyi sóval, majd rendre hozzáadunk 3 evőkanálnyi cukrot, miközben folyamatosan verjük tovább. Amikor megkeményedett, rászórunk 1 csapott kávéskanál szódabikarbónát, erre rálocsolunk 1 evőkanál ecetet, és óvatosan elkavarjuk. Ezután belekeverjük a tojássárgáját (1-1 sárgáját minden piskótától elvehetünk, így megvan a krémhez szükséges tojásunk), végül pedig 5 evőkanál lisztet, illetve a kakaós piskótáknál 4 evőkanál lisztet és 1 evőkanál kakaót. Óvatos mozdulatokkal, de alaposan elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Az első krémhez a tojássárgáját simára keverjük a cukorral meg a liszttel, majd kicsinként hozzáadjuk a tejet is, és simára keverjük. Ezután kis lángon, állandóan kavargatva sűrű pépet főzünk belőle, majd kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral meg a habfixálóval, majd összekeverjük a kihűlt péppel és a fagyos gyümölcsökkel. A második krémhez a málnát szűrőbe tesszük, és hagyjuk kiolvadni. A levét felfogjuk, majd vízzel kiegészítjük 5 dl-re. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel (az 5 dl-ből), a többi gyümölcsleves vizet pedig forrni tesszük. Hozzáadjuk a cukrot is, majd amikor majdnem forr, beleöntjük a feloldott keményítőt, és állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Ekkor belekeverjük a málnát is, és egyet-kettőt hagyjuk rottyanni. Miután félrevettük a lángról, belekeverjük a rumkivonatot. A locsoláshoz szükséges alapanyagokból limonádét készítünk.
Lefektetjük az egyik barna piskótát, meglocsoljuk kevés limonádéval, majd rásimítjuk a tejszínhabos krém felét. Ráfektetjük az egyik sárga lapot (aljával lefelé), ezt is kissé meglocsoljuk, majd rásimítjuk az összes málnás krémet. Beborítjuk a másik sárga lappal (az alja felfelé kerüljön), meglocsoljuk, és elkenjük rajta a maradék tejszínhabos krémet. Végül ráborítjuk a második kakaós lapot, meglocsoljuk a maradék limonádéval, és néhány órára félretesszük hideg helyre, hogy összeérjen. A díszítéshez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral meg a habfixálóval, nagyon-nagyon vékonyan bevonjuk vele a tortát, majd a tejszínhab egy kis részét kékre, nagyobb részét pedig zöldre festjük, és kialakítjuk belőle a tavacskát meg az azt övező füvet. A marcipánt megfestjük sárgára és pirosra, tetszés (és kézügyesség) szerint anyakacsát és kiskacsákat gyurmázunk, illetve kis virágokat szúrunk ki belőle, és ráhelyezzük a tortára fantáziánk szerint.

TORTÁK - 2013.



2013. január 6., vasárnap

Kukoricás, tonhalas vöröslencse-pástétom

Már megint hal, de szeretjük, na, mindenféle formában. Ezúttal így készült. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű.


Kukoricás, tonhalas vöröslencse-pástétom

Hozzávalók: 20 dkg vöröslencse, 25 dkg csemegekukorica vagy 1 kukoricakonzerv, 1 db 170 g-os darabolt tonhalkonzerv, 1 kicsi lila hagyma, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, kevés citromlé; a tálaláshoz: olajbogyó, ecetes csípős paprika.

Elkészítése: A halkonzervet lecsepegtetjük. A vöröslencsét hideg vízben főni tesszük, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ekkor leszűrjük, hideg vízzel jól átöblítjük, majd jól lecsepegtetjük. A kukoricát külön edényben szintén megfőzzük, hideg vízzel átmossuk, és leszűrjük. (Ha konzervből készül, azt is jól lecsepegtetjük.) A főtt lencsét és kukoricát tálba tesszük, mellédaraboljuk a hagymát, majd botmixerrel simára tormixoljuk. Ezután hozzákeverjük a lecsepegett halkonzervet, sóval és borssal ízesítjük, majd az olívaolajjal jól elkeverjük. Ízlés szerint kevés citromlével is lehet ízesíteni. Friss vagy pirított kenyérrel, olajbogyóval és ecetes csípős paprikával tálaljuk.

EK - 2013/3

2013. január 4., péntek

Süllőszeletek uborkás tejföllel

Nem meglepő, ugyebár, hogy újév első napjaiban halat eszünk. De amikor halat tervezek - mégpedig egy adag süllőfilét olvasztottam ki - mindig szembesülök a nagy kérdéssel: hogyan készítsem el? Mert mindig másképp szeretem elkészíteni. Gondoltam, biztosra megyek, és benéztem a Tarka bárkára, ott pedig megtaláltam ezt a csodás receptet-fotót (a második). A fogaskerekek azonban máris dolgoztak, adaptáltam a saját hozzávalóimhoz és ízlésünkhöz, és az alábbi isteni fogás került ki belőle. Egyetlen hibát követtem csak el, és ha ti elkészítitek, ne tegyétek: nem volt elég tejfölöm, és helyette egy kis doboz joghurtot használtam. Ez viszont hígabb volt, és így a krumpli nem sült a hal alatt, hanem tovább főtt, de az íze így sem volt rossz, természetesen. :) Ellenben, ha tényleg finom, ropogós krumplit szeretnétek mellé, akkor a félig főzött krumplit inkább olajban kell kisütni.

Süllőszeletek uborkás tejföllel

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg-1 kg süllőfilé (vagy bármilyen egyéb filé), 10 dkg savanyú uborka, 3-4 cikk fokhagyma, 2 teáskanál magos francia mustár, 3-4 dl tejföl, 1/2 teáskanálnyi cukor; a fűszerkeverékhez: 1,5 teáskanál só, 1 csapott teáskanál bors, 1/2 teáskanál szárított kapor; a körethez: 80 dkg krumpli, fűszerkeverék, olívaolaj.

Elkészítése: A halfilét csinos darabokra vágjuk, majd mindegyiket jól megszórjuk a fűszerkeverékkel, és állni hagyjuk. A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és lobogó sós vízben max. 5 percig főzzük. Ekkor leszűrjük, folyó víz alatt átöblítjük, jól lerázzuk, majd egy tálba tesszük. Megszórjuk fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal, és összerázogatjuk. A mártáshoz az uborkát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a mustárt, elkeverjük, majd felöntjük a tejföllel, és ízesítjük a maradék fűszerkeverékkel, illetve a cukorral. Egy hőálló tálba terítjük a fűszeres krumplit, ráfektetjük a halszeleteket, ráhalmozzuk-simítjuk a tejfölös mártást, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük úgy, hogy az utolsó kb. 10 percben rápirítunk. (Lehet, hogy rövidebb idő is elég, bár az én halszeleteim kb. kétujjnyi vastagok voltak, és így nagyon jól átsültek, de elfelejtettem első perctől grillfokozatra kapcsolni.)

HÚSV. - 2013.

2013. január 2., szerda

Háromszínű töltött tekercs

A "nagy visszatérés" :D örömére egy szemet-szájat gyönyörködtető színes finomsággal jelentkezem. Ezt készítettem szilveszterre, amit az Erdélyi konyha stábjának egy részével töltöttünk el gyönyörű környezetben, tartalmasan és nagy-nagy jókedvben. :) Az ötletet INNEN vettem, de végül nálam kissé másra sikeredett. :)


Háromszínű, túrókrémes, sonkás tekercs

Hozzávalók:
- a zöld piskótához: 2 tojás, 10 dkg spenótpüré, 3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál szárított kapor, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só, bors;
- a piros piskótához: 2 tojás, 2 evőkanál paprikalekvár, 1 kis csokor friss oregánó, 1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só, bors;
- a "fehér" piskótához: 2 tojás, 10 dkg mag nélküli fekete olajbogyó, 5 dkg reszelt sajt, 3-4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, só, bors;
- a krémhez: 35 dkg házi krémtúró vagy mascarpone és kevés citromlé, 5 keményre főtt tojás, 1/2 piros húsú kaliforniai paprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, tejföl;
- továbbá: sonkaszeletek (nekem 7 kellett).

Elkészítése:
Előkészítünk 4 tálat. Szétválasztjuk a tojásokat úgy, hogy az összes fehérjét az egyik tálba tesszük, a sárgájákat pedig kettőnként a másik három tálba. Mindegyik tálba külön-külön beletesszük a különféle színű piskóták hozzávalóit, jól elkeverjük, majd egyenlően szétosztjuk a csipet sóval keményre vert tojáshabot, és óvatos mozdulatokkal egynemű masszává dolgozzuk mindegyiket. Egy nagyméretű (kb. 35*40 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a háromféle masszát tetszés szerint beleöntjük-kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.Miután a lap megsült, kivesszük a sütőből, és a sütőpapír segítségével azonnyomban feltekerjük. Ezután konyharuhába csomagoljuk, és így hagyjuk kihűlni. A krémhez villával összetörjük a főtt tojásokat, alaposan összekeverjük a túróval meg a finomra aprított piros húsú paprikával és petrezselyemzölddel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy jól kenhető krémet kapjunk belőle. Miután a piskóta kihűlt, óvatosan kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és kiterítjük vigyázva, hogy nehogy elszakadjon. Kevés krémmel nagyon vékonyan megkenjük, majd ráfektetjük a sonkaszeleteket, és elsimítjuk rajta a maradék krémet. Frissentartó fólia segítségével óvatosan feltekerjük, szorosan belecsavarjuk a fóliába, végeit összefogjuk, és néhány órára hideg helyre tesszük, hogy az ízek kissé összeérjenek, illetve a tekercs összeálljon. Tálaláskor 1/2-1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és tetszés szerinti friss zöldségek társaságában tálcára helyezzük.

KT - 2015/10


Boldog új évet kívánok!

Sziasztok, Kedves Olvasóim!

Úgy néz ki, végre előkerültem, azaz kedvem támadt a blog, illetve a net felé nézni. Az ünnepek előtti hajrában a net is fontos szerepet játszott az energiatartalékaim lemerítésében, úgyhogy azt mondtam, most megengedem magamnak, hogy ne foglalkozzak vele.:)

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki karácsony és újév alkalmából is külön ellátogatott hozzám jókívánságokkal, de ne vegyétek zokon, hogy én nem írtam nektek sem a blogon, sem privátban. Ettől függetlenül azonban, most már kívánok én is minden idelátogatónak egészségben, szeretetben, egyetértésben gazdag boldog új esztendőt! :)

 Fotó INNEN.