2014. február 12., szerda

"Rongyos" vöröslencseleves

Szeretem a hüvelyeseket, használom is őket elég gyakran: néha a hús kiváltására, máskor meg csak úgy. A vörös lencse különösen előkelő helyet foglal el a kedvenc hüvelyesek sorában, mert a többivel ellentétben, nagyon gyorsan megfő. Mondjuk, esztétikai szempontból nem a legjobb választás, hiszen, mire megfő, szinte szét is megy, de legalább a színe pozitívum a zöld lencséével szemben. :) (Hmm, az újévi lencseleves még nem is került fel a blogra, most látom...) Ez a tartalmas leves bármikor elkészíthető, idényfüggetlen. A rongyosságát pedig a belecsorgatott palacsinta/galuskamassza adja, amitől nagyon tartalmas, laktató lesz.


Rongyos vöröslencseleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 nagy hagyma, 2-3 sárgarépa, 40 dkg vöröslencse, olaj, só, almaecet, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 1 tojás, 4 csapott evőkanál liszt, 2-4 evőkanál víz.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépátle kis kockákra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, elkavarjuk, majd felöntjük kevés vízzel, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szűrőben, folyó víz alatt átmosott vöröslencsét, és felöntjük kb. négyszeres mennyiségű vízzel. Forrástól számítva 10-15 percig főzzük, vagy addig, amíg a lencse meg nem puhul. Ezután megsózzuk, illetve ha túl sűrű lett, tetszés szerint hígítjuk, és felforraljuk. A tojást simára keverjük a liszttel, kevés sóval és a kanalanként adagolt vízzel. Akkor jó a massza, ha folyamatosan szottyan a kanálról: nem egybefüggően folyik, de nem is áll meg a kanálon. Amikor a leves újraforrt, a lángot nagyon kicsire vesszük, és a galuskamasszát kiskanállal belecsorgatjuk a levesbe. 2-3 percig főzzük, majd ha szükséges, utánasózunk, és almaecettel kissé megsavanyítjuk. Tetszés szerint aprított petrezselyemzöldet is lehet szórni rá, illetve tejföllel is tálalhatjuk.

KAL - 2015.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wow, this article is pleasant, my younger sister is analyzing these things, so I am going to convey
her.

Here is my blog - football trophies

Zsófi írta...

Már egy ideje a könyvjelzők között figyel, ma elkészítettem. Nagyon finom! Köszönöm a receptet, azt hiszem ezek után fogok még böngészni az oldalon. :) És csak most látom, hogy Te is vásárhelyi vagy (én csak félig, itt tanulok). :)

sedith írta...

Zsófi, örülök, hogy elkészítetted, és hogy ízlett. Egyszerű, elég gyors kis leves, mégis jó tartalmas, laktató. Böngésszél nyogodtan a blogon, biztos találsz magadnak/magatoknak való finom ételeket rajta. :)

Én nem éppen vásárhelyi vagyok, a mellette lévő helységben lakom, de persze, munkám révén mindennapos a "kapcsolatom" a várossal. :) Te honnan jöttél ide tanulni? SOk sikert, ha még vannak vizsgáid, de amúgyis sok sikert a tanulásban! :)

Zsófi írta...

Köszi! :) Most már vége a vizsgaidőszaknak, ma kezdtük a nyári gyakorlatot. Amúgy kézdivásárhelyi vagyok. :)

sedith írta...

Zsófi, kitartást a gyakorlathoz! :) Szép nyarat kívánok! :) És még gyere a blogomra... :)

Related Posts with Thumbnails

2014. február 12., szerda

"Rongyos" vöröslencseleves

Szeretem a hüvelyeseket, használom is őket elég gyakran: néha a hús kiváltására, máskor meg csak úgy. A vörös lencse különösen előkelő helyet foglal el a kedvenc hüvelyesek sorában, mert a többivel ellentétben, nagyon gyorsan megfő. Mondjuk, esztétikai szempontból nem a legjobb választás, hiszen, mire megfő, szinte szét is megy, de legalább a színe pozitívum a zöld lencséével szemben. :) (Hmm, az újévi lencseleves még nem is került fel a blogra, most látom...) Ez a tartalmas leves bármikor elkészíthető, idényfüggetlen. A rongyosságát pedig a belecsorgatott palacsinta/galuskamassza adja, amitől nagyon tartalmas, laktató lesz.


Rongyos vöröslencseleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 nagy hagyma, 2-3 sárgarépa, 40 dkg vöröslencse, olaj, só, almaecet, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 1 tojás, 4 csapott evőkanál liszt, 2-4 evőkanál víz.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépátle kis kockákra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, elkavarjuk, majd felöntjük kevés vízzel, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szűrőben, folyó víz alatt átmosott vöröslencsét, és felöntjük kb. négyszeres mennyiségű vízzel. Forrástól számítva 10-15 percig főzzük, vagy addig, amíg a lencse meg nem puhul. Ezután megsózzuk, illetve ha túl sűrű lett, tetszés szerint hígítjuk, és felforraljuk. A tojást simára keverjük a liszttel, kevés sóval és a kanalanként adagolt vízzel. Akkor jó a massza, ha folyamatosan szottyan a kanálról: nem egybefüggően folyik, de nem is áll meg a kanálon. Amikor a leves újraforrt, a lángot nagyon kicsire vesszük, és a galuskamasszát kiskanállal belecsorgatjuk a levesbe. 2-3 percig főzzük, majd ha szükséges, utánasózunk, és almaecettel kissé megsavanyítjuk. Tetszés szerint aprított petrezselyemzöldet is lehet szórni rá, illetve tejföllel is tálalhatjuk.

KAL - 2015.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wow, this article is pleasant, my younger sister is analyzing these things, so I am going to convey
her.

Here is my blog - football trophies

Zsófi írta...

Már egy ideje a könyvjelzők között figyel, ma elkészítettem. Nagyon finom! Köszönöm a receptet, azt hiszem ezek után fogok még böngészni az oldalon. :) És csak most látom, hogy Te is vásárhelyi vagy (én csak félig, itt tanulok). :)

sedith írta...

Zsófi, örülök, hogy elkészítetted, és hogy ízlett. Egyszerű, elég gyors kis leves, mégis jó tartalmas, laktató. Böngésszél nyogodtan a blogon, biztos találsz magadnak/magatoknak való finom ételeket rajta. :)

Én nem éppen vásárhelyi vagyok, a mellette lévő helységben lakom, de persze, munkám révén mindennapos a "kapcsolatom" a várossal. :) Te honnan jöttél ide tanulni? SOk sikert, ha még vannak vizsgáid, de amúgyis sok sikert a tanulásban! :)

Zsófi írta...

Köszi! :) Most már vége a vizsgaidőszaknak, ma kezdtük a nyári gyakorlatot. Amúgy kézdivásárhelyi vagyok. :)

sedith írta...

Zsófi, kitartást a gyakorlathoz! :) Szép nyarat kívánok! :) És még gyere a blogomra... :)