2014. május 17., szombat

Halcurry sóskás rizzsel, párolt bébirépával

Az utóbbi időben jócskán behalaztunk. Ez az egyik fogás, amit ripsz-ropsz elkészítettem vacsorára. Az a jó, hogy amíg a curry elkészül, megfő a rizs, és megpárolódik a répa is. A répa most fagyasztott volt, tehát a pucolásával nem kellett időt tölteni, de bébirépa híján a rendes murok is jó, 1-2 darabot elég megpucolni belőle.


Halcurry sóskás rizzsel, párolt bébirépával

Hozzávalók 4 személyre a curryhoz: 50 dkg bőrös halfilé (nálam merlucius volt), 2 újhagyma, 2 új fokhagyma, diónyi gyömbér, 1 evőkanál halszósz, 1 evőkanál kagylószósz, 4-5 teáskanál thai sárga currypaszta, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricakeményítő, néhány citromfűlevél, 4-5 evőkanál olaj, 1 zöldcitrom; a rizshez: 25 dkg rizs, 2-3 evőkanál olaj, só, 8-10 sóskalevél; a répához: 25 dkg bébirépa, 5 dkg vaj, csipetnyi só.

Elkészítése: Egy edényben felforrósítjuk a rizshez szükséges olajat, rádobjuk a rizst, és 1-2 percig pirítjuk. Fölöntjük 3 pohár vízzel (kb. 7,5 dl), megsózzuk, és kis lángon addig főzzük, míg a vizet mind be nem szívta. Tálalás előtt belekeverjük a finomra aprított sóskát. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a bébirépát, majd lefedve, néhy megrázogatva roppanósra pároljuk. Eközben elkészítjük a halat is. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a finomra aprított újhagymát és -fokhagymát zöldjével együtt. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a currypasztát, a hal- meg a kagylószószt, és kavargatva kb. 1 percig pirítjuk. Ekkor fölöntjük kb. 1 dl-nyi vízzel, és beletesszük a kis kockákra vágott halat. Elkavarjuk, 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a tejszínnel (lehet kókusztej is), és kis lángon, rotyogtatva, néha megrázogatva 5-10 percig főzzük. A keményítőt elkeverjük kevés vízzel, és besűrítjük vele a mártást. Ha szükséges, vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk. Jól kiforraljuk, majd zöldcitromlével, reszelt zöldcitromhéjjal és finomra aprított citromfűvel ízesítjük. Ízlés szerint sózni is lehet, de a szószok és a paszta sós, tehát vigyázni kell vele.

KT - 2017/3

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. május 17., szombat

Halcurry sóskás rizzsel, párolt bébirépával

Az utóbbi időben jócskán behalaztunk. Ez az egyik fogás, amit ripsz-ropsz elkészítettem vacsorára. Az a jó, hogy amíg a curry elkészül, megfő a rizs, és megpárolódik a répa is. A répa most fagyasztott volt, tehát a pucolásával nem kellett időt tölteni, de bébirépa híján a rendes murok is jó, 1-2 darabot elég megpucolni belőle.


Halcurry sóskás rizzsel, párolt bébirépával

Hozzávalók 4 személyre a curryhoz: 50 dkg bőrös halfilé (nálam merlucius volt), 2 újhagyma, 2 új fokhagyma, diónyi gyömbér, 1 evőkanál halszósz, 1 evőkanál kagylószósz, 4-5 teáskanál thai sárga currypaszta, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricakeményítő, néhány citromfűlevél, 4-5 evőkanál olaj, 1 zöldcitrom; a rizshez: 25 dkg rizs, 2-3 evőkanál olaj, só, 8-10 sóskalevél; a répához: 25 dkg bébirépa, 5 dkg vaj, csipetnyi só.

Elkészítése: Egy edényben felforrósítjuk a rizshez szükséges olajat, rádobjuk a rizst, és 1-2 percig pirítjuk. Fölöntjük 3 pohár vízzel (kb. 7,5 dl), megsózzuk, és kis lángon addig főzzük, míg a vizet mind be nem szívta. Tálalás előtt belekeverjük a finomra aprított sóskát. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a bébirépát, majd lefedve, néhy megrázogatva roppanósra pároljuk. Eközben elkészítjük a halat is. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a finomra aprított újhagymát és -fokhagymát zöldjével együtt. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a currypasztát, a hal- meg a kagylószószt, és kavargatva kb. 1 percig pirítjuk. Ekkor fölöntjük kb. 1 dl-nyi vízzel, és beletesszük a kis kockákra vágott halat. Elkavarjuk, 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a tejszínnel (lehet kókusztej is), és kis lángon, rotyogtatva, néha megrázogatva 5-10 percig főzzük. A keményítőt elkeverjük kevés vízzel, és besűrítjük vele a mártást. Ha szükséges, vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk. Jól kiforraljuk, majd zöldcitromlével, reszelt zöldcitromhéjjal és finomra aprított citromfűvel ízesítjük. Ízlés szerint sózni is lehet, de a szószok és a paszta sós, tehát vigyázni kell vele.

KT - 2017/3

Nincsenek megjegyzések: