2014. július 10., csütörtök

Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal

Jamie Oliver idétlen karácsonyi műsorát néztem egyik este a neten (túldíszített, szörnyű kinézetű környezet, feszengő, fura hangú Jamie, egyáltalán nincs meg benne az a vagány lazaság, ami általában jellemzi a műsorait), amiben a kislányaival együtt palacsintát sütött reggelire. Én éppen meggyet magoztam, mire a fejemben meg is született a vacsoraötlet. A recept nem az övé (ő csak az ötletadó volt), hanem a már posztolt kanadai palacsintám szerint készítettem. A mártás pedig egyszerűen isteni lett, nem is tudom elmondani, mennyire ízlett mindannyiunknak. Kérdezte is a férjem, minek ilyen az íze. Hát a csillagánizs volt. Ajánlom kipróbálásra mindenkinek. Ha nincs friss meggy, fagyasztottal vagy cukrozottal is lehet készíteni, csak ez utóbbi esetben vigyázni kell az édesítésre, cukrot csak a végén ajánlatos adagolni hozzá. 



Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal

Hozzávalók kb. 25 palacsintához: 10 dkg finomliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2 csipet só, 2,5 dl tej, 2 tojás, 2 csapott evőkanál fruktóz (vagy 3 evőkanál cukor), 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál + 1 teáskanál olaj vagy olvasztott vaj; a meggyszószhoz: 25 dkg kimagozott meggy levével együtt, 2 evőkanál fruktóz (vagy 3-4 evőkanál cukor), 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 kis diónyi friss gyömbér, 2 darabka csillagánizs (nem két egész darab, hanem csak két "csillagsugár"), 1 késhegynyi szerecsendió, 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő, csipetnyi só.

Elkészítése: A palacsintához elkeverjük a liszteket a sóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját meg a 2 evőkanál olajat, és a tejjel együtt csomómentesre dolgozzuk. A tojásfehérjét keményre verjük a fruktózzal, majd óvatos mozdulatokkal a masszához keverjük. Pihenni hagyjuk, amíg odakészítjük a szószt. A meggyet levével együtt főni tesszük egy kisebb lábosban. Ha nincs elég leve, annyi vizet öntünk alá, amennyi a meggyet éppen ellepi. Hozzáadjuk a fruktózt, a citromlevet, a reszelt citromhéjat és gyömbért meg a csillagánizst, és 5-7 percig hagyjuk csendesen rotyogni. Végül besűrítjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel, jól kiforraljuk, és csipetnyi sóval, illetve szerecsendióval ízesítjük. A palacsintasütő serpenyőt jól fölforrósítjuk, beletesszük az 1 teáskanál olajat, szétfuttatjuk az alján, és kis merítőkanállal 3-4 (a serpenyő méretétől függően) ügyes, kerek palacsintát öntünk bele. Kb. 1 perc után (amikor buborékok kezdenek keletkezni a tetejükön, és a széleik láthatóan megszilárdultak) szilikonlapáttal megfordítjuk őket, és néhány másodpercig hagyjuk ezt az oldalukat is pirulni. Amikor az összeset megsütöttük (nekem most több darab lett az adagból, mint múltkor, valószínű, kisebbeket gyártottam), szétosztjuk, és meggyszósszal leöntve tálaljuk.  



4 megjegyzés:

Katalin írta...

Jaj de csodás! Csúsztathatnál ide egy-kettőt :-)

sedith írta...

Katalin, esetleg csúsztathattam volna... :) Köszönöm. :)

Kati írta...

Jamie egyetlen műsorát se néztem végig soha, de a könyvei a kedvenceim :)
De az a csillagánizs, olyan szép, nekem is van egy egész dobozzal, külhonból, én szilvaszószhoz használtam a tavaly őszön, csirkehús mellé, nagyon ízlett, olyan keleties beütésű volt :)
Biztos a meggyel is nagyon finom, ki nem találtam volna :)
De most szeget ütöttél a fejembe, hogy milyen lenne fagyiba? :)

sedith írta...

Áááá, még a főzőőrület elején, amikor vasárnap délben valamelyik román adón ment az első Jamie-műsorok egyike, már akkor néztem. Most meg - mivel csak ez van - a román Paprikát szoktam nézni vakációban. Na, van néhány jó műsor, az tény, bár sokszor ismételnek is. De én szeretem. Most, amikor a meggyet magoltam, gondoltam lefoglalom még magam valamivel, ezért kerestem a neten műsorokat, így találtam meg ezt a karácsonyost. De tényleg nagyon idétlen. Szerintem látszik, hogy ez nem Jamie világa, csak biztos "rákényszerítették", mondván ne már, legyen karácsonyi mcsaládi műsorod is! :)

A csillagánizs fagyiba is isteni lenne szerintem, mindenesetre, vigyázz, hogy keveset használj először, mert nagyon intenzív, és nehogy "elvigye" a fagyi ízét.

Related Posts with Thumbnails

2014. július 10., csütörtök

Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal

Jamie Oliver idétlen karácsonyi műsorát néztem egyik este a neten (túldíszített, szörnyű kinézetű környezet, feszengő, fura hangú Jamie, egyáltalán nincs meg benne az a vagány lazaság, ami általában jellemzi a műsorait), amiben a kislányaival együtt palacsintát sütött reggelire. Én éppen meggyet magoztam, mire a fejemben meg is született a vacsoraötlet. A recept nem az övé (ő csak az ötletadó volt), hanem a már posztolt kanadai palacsintám szerint készítettem. A mártás pedig egyszerűen isteni lett, nem is tudom elmondani, mennyire ízlett mindannyiunknak. Kérdezte is a férjem, minek ilyen az íze. Hát a csillagánizs volt. Ajánlom kipróbálásra mindenkinek. Ha nincs friss meggy, fagyasztottal vagy cukrozottal is lehet készíteni, csak ez utóbbi esetben vigyázni kell az édesítésre, cukrot csak a végén ajánlatos adagolni hozzá. 



Amerikai palacsinta csillagánizsos meggyszósszal

Hozzávalók kb. 25 palacsintához: 10 dkg finomliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2 csipet só, 2,5 dl tej, 2 tojás, 2 csapott evőkanál fruktóz (vagy 3 evőkanál cukor), 1 tasak vaníliás cukor, 2 evőkanál + 1 teáskanál olaj vagy olvasztott vaj; a meggyszószhoz: 25 dkg kimagozott meggy levével együtt, 2 evőkanál fruktóz (vagy 3-4 evőkanál cukor), 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 kis diónyi friss gyömbér, 2 darabka csillagánizs (nem két egész darab, hanem csak két "csillagsugár"), 1 késhegynyi szerecsendió, 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő, csipetnyi só.

Elkészítése: A palacsintához elkeverjük a liszteket a sóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját meg a 2 evőkanál olajat, és a tejjel együtt csomómentesre dolgozzuk. A tojásfehérjét keményre verjük a fruktózzal, majd óvatos mozdulatokkal a masszához keverjük. Pihenni hagyjuk, amíg odakészítjük a szószt. A meggyet levével együtt főni tesszük egy kisebb lábosban. Ha nincs elég leve, annyi vizet öntünk alá, amennyi a meggyet éppen ellepi. Hozzáadjuk a fruktózt, a citromlevet, a reszelt citromhéjat és gyömbért meg a csillagánizst, és 5-7 percig hagyjuk csendesen rotyogni. Végül besűrítjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítővel, jól kiforraljuk, és csipetnyi sóval, illetve szerecsendióval ízesítjük. A palacsintasütő serpenyőt jól fölforrósítjuk, beletesszük az 1 teáskanál olajat, szétfuttatjuk az alján, és kis merítőkanállal 3-4 (a serpenyő méretétől függően) ügyes, kerek palacsintát öntünk bele. Kb. 1 perc után (amikor buborékok kezdenek keletkezni a tetejükön, és a széleik láthatóan megszilárdultak) szilikonlapáttal megfordítjuk őket, és néhány másodpercig hagyjuk ezt az oldalukat is pirulni. Amikor az összeset megsütöttük (nekem most több darab lett az adagból, mint múltkor, valószínű, kisebbeket gyártottam), szétosztjuk, és meggyszósszal leöntve tálaljuk.  



4 megjegyzés:

Katalin írta...

Jaj de csodás! Csúsztathatnál ide egy-kettőt :-)

sedith írta...

Katalin, esetleg csúsztathattam volna... :) Köszönöm. :)

Kati írta...

Jamie egyetlen műsorát se néztem végig soha, de a könyvei a kedvenceim :)
De az a csillagánizs, olyan szép, nekem is van egy egész dobozzal, külhonból, én szilvaszószhoz használtam a tavaly őszön, csirkehús mellé, nagyon ízlett, olyan keleties beütésű volt :)
Biztos a meggyel is nagyon finom, ki nem találtam volna :)
De most szeget ütöttél a fejembe, hogy milyen lenne fagyiba? :)

sedith írta...

Áááá, még a főzőőrület elején, amikor vasárnap délben valamelyik román adón ment az első Jamie-műsorok egyike, már akkor néztem. Most meg - mivel csak ez van - a román Paprikát szoktam nézni vakációban. Na, van néhány jó műsor, az tény, bár sokszor ismételnek is. De én szeretem. Most, amikor a meggyet magoltam, gondoltam lefoglalom még magam valamivel, ezért kerestem a neten műsorokat, így találtam meg ezt a karácsonyost. De tényleg nagyon idétlen. Szerintem látszik, hogy ez nem Jamie világa, csak biztos "rákényszerítették", mondván ne már, legyen karácsonyi mcsaládi műsorod is! :)

A csillagánizs fagyiba is isteni lenne szerintem, mindenesetre, vigyázz, hogy keveset használj először, mert nagyon intenzív, és nehogy "elvigye" a fagyi ízét.