2014. szeptember 24., szerda

Csirkés-brokkolis tésztarakottas

Ezt az ételt tavaly tavasszal készítettem, tisztán emlékszem, nénémék látogattak akkor meg. (Hogy miért csak most kerül fel? Csak mert most jött el az ideje, pedig új receptben sincs hiány... :) ) Gyorsan kellett kitalálnom, mit együnk, az elkészítésére sem volt túl sok idő, így aztán gyorsan elkészülő alapanyagokat választottam. Teljesen elcsodálkoztak rajta, ilyen ételt még nem láttak-ettek, de úgy elfogyott az egész, mintha nem is lett volna. Igaz, vagy 8-9-en ettünk belőle, és az adag is dupla volt. De tényleg nagyon jó fogás olyankorra, amikor gyorsan kell laktató étel nagyobb társaságnak.


Csirkés-brokkolis tésztarakottas

Hozzávalók 4-5 személyre: 2 kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, olaj, só, bors, 50 dkg száraztészta (pl. szarvacska), 50 dkg brokkoli, ½ kápiapaprika, 30 dkg sajt, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 2 tojás, petrezselyemzöld, szerecsendió, citromlé; 2 dkg vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A húst felszeleteljük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd rádobjuk a húscsíkokat, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk sóval és borssal, és továbbra is nagy lángon addig pároljuk, míg a kiengedett leve el nem fő, és zsírjára nem sül. A tésztát és a rózsákra szedett brokkolit külön-külön, sós vízben kifőzzük. A brokkolit csupán 5 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük, és leszűrjük. Egy edényben felforrósítunk 5-6 evőkanál olajat, beleszórjuk a lisztet, majd amikor fölhabzott, felöntjük a hideg tejjel. Simára kavarjuk, és jól kiforraljuk. Beleteszünk 20-25 dkg reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, és borssal, hagyjuk még egyet-kettőt lobbanni, és félrevesszük. Ekkor alaposan elkeverjük benne a felvert tojást, illetve szerecsendióval, aprított petrezselyemzölddel és citromlével ízesítjük. A tésztát és a brokkolit tálba tesszük, ráöntjük a sajtmártást, és jól összeforgatjuk. Egy nagyméretű hőálló edényt kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a brokkolis tészta felét. Eloszlatjuk rajta a húscsíkokat, majd befedjük a maradék tésztával. A tetejére helyezzük a vékonyan felkarikázott kápiapaprikát, megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal, és 180-200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt jól összesütjük. Bármilyen salátával, savanyúsággal tálalható.


Megjegyzés: A brokkoli lehet fagyasztott is. Készíthetjük sertéshússal is, de úgy több időre van szükség az elkészüléséhez, ezért kicsinként pótoljuk az elpárolgó folyadékot forró vízzel mindaddig, míg a hús meg nem puhul.

EK - 2014/10

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. szeptember 24., szerda

Csirkés-brokkolis tésztarakottas

Ezt az ételt tavaly tavasszal készítettem, tisztán emlékszem, nénémék látogattak akkor meg. (Hogy miért csak most kerül fel? Csak mert most jött el az ideje, pedig új receptben sincs hiány... :) ) Gyorsan kellett kitalálnom, mit együnk, az elkészítésére sem volt túl sok idő, így aztán gyorsan elkészülő alapanyagokat választottam. Teljesen elcsodálkoztak rajta, ilyen ételt még nem láttak-ettek, de úgy elfogyott az egész, mintha nem is lett volna. Igaz, vagy 8-9-en ettünk belőle, és az adag is dupla volt. De tényleg nagyon jó fogás olyankorra, amikor gyorsan kell laktató étel nagyobb társaságnak.


Csirkés-brokkolis tésztarakottas

Hozzávalók 4-5 személyre: 2 kicsontozott csirkemell, 1 hagyma, olaj, só, bors, 50 dkg száraztészta (pl. szarvacska), 50 dkg brokkoli, ½ kápiapaprika, 30 dkg sajt, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 2 tojás, petrezselyemzöld, szerecsendió, citromlé; 2 dkg vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A húst felszeleteljük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk. A hagymát felaprítjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd rádobjuk a húscsíkokat, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk sóval és borssal, és továbbra is nagy lángon addig pároljuk, míg a kiengedett leve el nem fő, és zsírjára nem sül. A tésztát és a rózsákra szedett brokkolit külön-külön, sós vízben kifőzzük. A brokkolit csupán 5 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük, és leszűrjük. Egy edényben felforrósítunk 5-6 evőkanál olajat, beleszórjuk a lisztet, majd amikor fölhabzott, felöntjük a hideg tejjel. Simára kavarjuk, és jól kiforraljuk. Beleteszünk 20-25 dkg reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, és borssal, hagyjuk még egyet-kettőt lobbanni, és félrevesszük. Ekkor alaposan elkeverjük benne a felvert tojást, illetve szerecsendióval, aprított petrezselyemzölddel és citromlével ízesítjük. A tésztát és a brokkolit tálba tesszük, ráöntjük a sajtmártást, és jól összeforgatjuk. Egy nagyméretű hőálló edényt kikenünk vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a brokkolis tészta felét. Eloszlatjuk rajta a húscsíkokat, majd befedjük a maradék tésztával. A tetejére helyezzük a vékonyan felkarikázott kápiapaprikát, megszórjuk a megmaradt reszelt sajttal, és 180-200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt jól összesütjük. Bármilyen salátával, savanyúsággal tálalható.


Megjegyzés: A brokkoli lehet fagyasztott is. Készíthetjük sertéshússal is, de úgy több időre van szükség az elkészüléséhez, ezért kicsinként pótoljuk az elpárolgó folyadékot forró vízzel mindaddig, míg a hús meg nem puhul.

EK - 2014/10

Nincsenek megjegyzések: