2014. szeptember 9., kedd

Mákos-szilvás lepény

De dió meg mandula is van benne. Persze, nem muszáj kombinálni, nálam csak egyszerűen így jött ki a lépés. Isteni sütemény, bevallom, alig tudtam leállni az evésével. Így még nem igazán jártam sütivel.


Mákos-szilvás lepény

Hozzávalók a laphoz: 20 dkg liszt, 5 dkg mandula vagy dió, 3 g szárított élesztő, 3 dkg fruktóz (5 dkg cukor), 1 tojás, 2 csipet só, 6 evőkanál tejszín, 1-2 evőkanál víz, 5 dkg olvasztott vaj; a habos-krémes réteghez: 5 dl tej, 5 dkg vaj, 4 dkg búzadara, 10 dkg őrölt mák, 15 dkg őrölt dió, 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), 2 tasak vaníliás cukor, 3 kisebb tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 citrom reszelt héja, 2 csipet só, 20-25 szem szilva.

Elkészítése: A lap hozzávalóit - a vaj kivételével - összegyúrjuk, majd a vajat is hozzáadva jól megdagasztjuk, és kb. 40 percig hagyjuk kelni. Ezután kinyújtjuk, tepsibe simítjuk (aki a vékony tésztát szereti, tegye nagyobb tepsibe - én a nagy gáztepsibe tettem), és hagyjuk pihenni, amíg elkészülünk a másik réteggel. Ehhez a tejet fölforraljuk a vajjal, hozzáadjuk a fruktóz felét, majd beleszórjuk a búzadarát, és híg grízzé főzzük. Félrevesszük a lángról, belekeverjük a mákot meg a diót, illetve a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját simára keverjük a keményítővel, a fehérjét felverjük a maradék fruktózzal. A mákos-diós masszához keverjük a tojássárgáját, majd óvatos mozdulatokkal a tojáshabot is. A keveréket rásimítjuk a pihentetett kelt alapra, majd tetszés szerint kirakjuk felezett vagy negyedelt szilvával. 20-25 percre a 180 fokos sütőbe toljuk, majd a hőt 160 fokra csökkentjük, és további 10-15 percig sütjük. Ha a teteje túlságosan pirulna (én így jártam), takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.

Tipp: A tésztájába használhatunk diót a mandula helyett, a habot pedig lehet kizárólag mákkal vagy dióval készíteni.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. szeptember 9., kedd

Mákos-szilvás lepény

De dió meg mandula is van benne. Persze, nem muszáj kombinálni, nálam csak egyszerűen így jött ki a lépés. Isteni sütemény, bevallom, alig tudtam leállni az evésével. Így még nem igazán jártam sütivel.


Mákos-szilvás lepény

Hozzávalók a laphoz: 20 dkg liszt, 5 dkg mandula vagy dió, 3 g szárított élesztő, 3 dkg fruktóz (5 dkg cukor), 1 tojás, 2 csipet só, 6 evőkanál tejszín, 1-2 evőkanál víz, 5 dkg olvasztott vaj; a habos-krémes réteghez: 5 dl tej, 5 dkg vaj, 4 dkg búzadara, 10 dkg őrölt mák, 15 dkg őrölt dió, 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), 2 tasak vaníliás cukor, 3 kisebb tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 citrom reszelt héja, 2 csipet só, 20-25 szem szilva.

Elkészítése: A lap hozzávalóit - a vaj kivételével - összegyúrjuk, majd a vajat is hozzáadva jól megdagasztjuk, és kb. 40 percig hagyjuk kelni. Ezután kinyújtjuk, tepsibe simítjuk (aki a vékony tésztát szereti, tegye nagyobb tepsibe - én a nagy gáztepsibe tettem), és hagyjuk pihenni, amíg elkészülünk a másik réteggel. Ehhez a tejet fölforraljuk a vajjal, hozzáadjuk a fruktóz felét, majd beleszórjuk a búzadarát, és híg grízzé főzzük. Félrevesszük a lángról, belekeverjük a mákot meg a diót, illetve a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját simára keverjük a keményítővel, a fehérjét felverjük a maradék fruktózzal. A mákos-diós masszához keverjük a tojássárgáját, majd óvatos mozdulatokkal a tojáshabot is. A keveréket rásimítjuk a pihentetett kelt alapra, majd tetszés szerint kirakjuk felezett vagy negyedelt szilvával. 20-25 percre a 180 fokos sütőbe toljuk, majd a hőt 160 fokra csökkentjük, és további 10-15 percig sütjük. Ha a teteje túlságosan pirulna (én így jártam), takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával.

Tipp: A tésztájába használhatunk diót a mandula helyett, a habot pedig lehet kizárólag mákkal vagy dióval készíteni.


Nincsenek megjegyzések: