2014. szeptember 26., péntek

Paradicsomos kagyló tintahalas tagliatellével

Régi recept, éppen a kerti koktélparadicsom-dömping idején készült, vegyesen piros és sárga húsú koktélparadicsommal. De simán lehet normállal is készíteni, sőt, sárga sem muszáj. Azzal szebb, színesebb lesz csak. És nagyon fontos, hogy a paradicsomot csak a legvégén adjuk hozzá, mert én egy picivel korábban tettem, és kissé elflottyadt. Szerencsére még volt belőle, így a végén is tettem bele, és azzal már csak éppen, hogy összeforgattam. Úgy volt a legjobb. Tintahalas tagliatelle helyett pedig bármilyen tésztaféle jó, nekem akkor éppen az volt itthon. Nagylányom, aki rá sem néz semmiféle halas-herkentyűs ételre, ezt az egyet nagyon szereti. Ő most is csak magában ette a tésztát, paradicsommal.


Paradicsomos kagyló tintahalas tagliatellével

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fekete kagyló, 1 arasznyi póréhagyma, 1 kicsi fej fokhagyma (5-6 nagyobb cikk), 1 kisebb csípős paprika, 50-60 dkg (koktél)paradicsom - piros és sárga vegyesen, só, 2 evőkanál Worchester-szósz, 2-3 evőkanál gyümölcspálinka vagy vodka, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg tintahalas szélesmetélt, 3-4 evőkanál olívaolaj, citromlé.
Elkészíése: A kagylót alaposan megmossuk-sikáljuk, bajszát (vagy mi az) letépjük-kitépjük, a kinyílt példányokat - amelyek kopcsolásra sem mozdulnak - eldobjuk. A póréhagymát, a fokhagymát meg a csípős paprikát finomra aprítjuk, a koktélparadicsomot mérettől függően kettőbe vagy négybe vágjuk. A még nagyobbakat felszeleteljük. A tészta kifőzéséhez vizet forralunk, és megsózzuk. Egy nagyméretű edényben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a pórét, és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymát meg a csípőst, és kb. fél percig dinszteljük együtt, kavargatva. Utána rádobjuk a kagylót, és nagy lángon, az edényt rázogatva, néha meg is kavarva, 2-3 percig pároljuk. (Ha vannak példányok, amelyek nem nyíltak ki, azokat most kidobjuk.) Ekkor sózzuk, illetve rálocsoljuk a Worchester-szószt, összekeverjük, majd ráöntjük a pálinkát is. Ha szeretnénk, flambírozni is lehet. 1-2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, összeforgatjuk, citromlével, és ha szükséges, sóval igazítunk az ízén, majd beletesszük az időközben kifőzött tésztát, és összekavarjuk. Tálalható is.

FF - 2017/8
BA - 2019/9.


1 megjegyzés:

szannalina írta...

Isteni volt! Gyakrabban is készíthetnél!:P

Related Posts with Thumbnails

2014. szeptember 26., péntek

Paradicsomos kagyló tintahalas tagliatellével

Régi recept, éppen a kerti koktélparadicsom-dömping idején készült, vegyesen piros és sárga húsú koktélparadicsommal. De simán lehet normállal is készíteni, sőt, sárga sem muszáj. Azzal szebb, színesebb lesz csak. És nagyon fontos, hogy a paradicsomot csak a legvégén adjuk hozzá, mert én egy picivel korábban tettem, és kissé elflottyadt. Szerencsére még volt belőle, így a végén is tettem bele, és azzal már csak éppen, hogy összeforgattam. Úgy volt a legjobb. Tintahalas tagliatelle helyett pedig bármilyen tésztaféle jó, nekem akkor éppen az volt itthon. Nagylányom, aki rá sem néz semmiféle halas-herkentyűs ételre, ezt az egyet nagyon szereti. Ő most is csak magában ette a tésztát, paradicsommal.


Paradicsomos kagyló tintahalas tagliatellével

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fekete kagyló, 1 arasznyi póréhagyma, 1 kicsi fej fokhagyma (5-6 nagyobb cikk), 1 kisebb csípős paprika, 50-60 dkg (koktél)paradicsom - piros és sárga vegyesen, só, 2 evőkanál Worchester-szósz, 2-3 evőkanál gyümölcspálinka vagy vodka, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg tintahalas szélesmetélt, 3-4 evőkanál olívaolaj, citromlé.
Elkészíése: A kagylót alaposan megmossuk-sikáljuk, bajszát (vagy mi az) letépjük-kitépjük, a kinyílt példányokat - amelyek kopcsolásra sem mozdulnak - eldobjuk. A póréhagymát, a fokhagymát meg a csípős paprikát finomra aprítjuk, a koktélparadicsomot mérettől függően kettőbe vagy négybe vágjuk. A még nagyobbakat felszeleteljük. A tészta kifőzéséhez vizet forralunk, és megsózzuk. Egy nagyméretű edényben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a pórét, és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymát meg a csípőst, és kb. fél percig dinszteljük együtt, kavargatva. Utána rádobjuk a kagylót, és nagy lángon, az edényt rázogatva, néha meg is kavarva, 2-3 percig pároljuk. (Ha vannak példányok, amelyek nem nyíltak ki, azokat most kidobjuk.) Ekkor sózzuk, illetve rálocsoljuk a Worchester-szószt, összekeverjük, majd ráöntjük a pálinkát is. Ha szeretnénk, flambírozni is lehet. 1-2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, összeforgatjuk, citromlével, és ha szükséges, sóval igazítunk az ízén, majd beletesszük az időközben kifőzött tésztát, és összekavarjuk. Tálalható is.

FF - 2017/8
BA - 2019/9.


1 megjegyzés:

szannalina írta...

Isteni volt! Gyakrabban is készíthetnél!:P