2014. február 25., kedd

Tavaszi csirketekercs

Teljesen meghülyít ez az időjárás. Hiába van még február, már nagyon vágyunk a friss, tavaszias, "zöld" ízekre. A fűszernövényeket áruházban vettem, de a spenót már édesanyámék kertjében termett. Igaz, még fólia alatt, de vegyszert legalább nem látott.



Tavaszi csirketekercs friss salátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, 20 dlg friss spenót, 1 csokor korianderzöld, 1 csokor menta, só, bors, 2-3 evőkanál olaj; a panírozáshoz, sütéshez: 10 dkg liszt, 2-3 tojás, 10-15 dkg zsemlemorzsa, só, bors, bő olaj; a salátához: 30 dkg spenót, 4-5 szál korianderzöld, 4-5 szál menta,1 lila hagyma, 20 dkg koktélparadicsom, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkemellet felszeleteljük, finoman kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval és borssal. A spenótot megtisztítjuk, több vízben alaposan megmossuk, majd - főleg ha nagyobbak a levelek - összetépkedjük. A zöld fűszereket darabosra aprítjuk, és összeforgatjuk a spenóttal. A hússzeletek szélesebbik felére egy nagy csipetnyi zöldet teszünk (amennyit 3 ujjunkkal egyszerre felcsippentünk), kissé eloszlatjuk a húson, majd jó szorosan feltekerjük. Ha szükséges, fopiszkálóval meg is tűzhetjük. Amikor az összessel elkészültünk, felforrósítjuk a 2-3 evőkanál olajat, a tekercseket néhány perc alatt körbepirítjuk rajta, majd papírtörlőre szedjük. Az elősütött tekercseket lisztbe, sóval-borssal ízesített felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban, nem túl nagy lángon, szép aranysárgára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük. A salátához a spenótot megtisztítjuk és megmossuk, majd jól lecsepegtetjük. A zöld fűszereket felaprítjuk, a hagymát vékony csíkokra vágjuk, a koktélparadicsomot pedig kettőbe vagy négybe hasítjuk. Az egészet összeforgatjuk, és tálalás előtt megszórjuk sóval, illetve meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal. A tekercseket rézsútosan kettévágva tálaljuk a saláta kíséretében. Krumplipürét vagy párolt rizst adhatunk mellé. Köret nélkül, csupán salátával, húsnapon ehető.

KAL - 2015.

2014. február 17., hétfő

Kekszes-karamelles citrompuding

Néhány hozzávaló, kevés idő, rengeteg bezsebelt dicséret. Tulajdonképpen az év bármelyik szakában készíthető, fagyasztott vagy friss gyümölcs használható hozzá, de akár anélkül is nagyon finom - anno, évekkel ezelőtt, egyetemista koromban ez volt a spéci desszertünk, és semmi extrát nem használtunk hozzá. Sőt, akkoriban egyszerű pudingporból ütöttük össze. Úgy is lehet, de így intenzívebbek az ízek.


Kekszes-karamelles citrompuding

Hozzávalók 3 adaghoz: 24 db háztartási keksz, 2 dl tej, 2 evőkanál barna cukor; a pudinghoz: 4 csapott evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál fruktóz (vagy más édesítő, de ezúttal jó, ha fehér), 5 dl tej, 1 citrom, csipetnyi só; továbbá: tetszés szerinti gyümölcsök, mentalevél, citromhéjcsíkok.

Elkészítése: A barna cukrot vastag aljú edénybe tesszük, hagyjuk megolvadni, majd felöntjük a tejjel, és addig hagyjuk csendes lángon forrni, míg a karamell teljesen fel nem oldódik. Félretesszük, és hagyjuk hűlni. A pudinghoz fölforralunk 3 dl tejet a lereszelt citromhéjjal. A keményítőt, a fruktózt meg a sót elkeverjük a maradék tejjel, majd a forrásban lévő tejhez öntjük, és állandóan kavargatva sűrű pudinggá főzzük. Félrevesszük a lángról, majd kicsinként belekavarjuk az átszűrt citromlevet is. Minden pohár/kehely aljára 4 összemorzsolt kekszet szórunk, alaposan meglocsoljuk karamelles tejjel (jól tocsogjon), majd kb. 3 evőkanál pudingot kanalazunk rá. Elsimítjuk, a rétegezést még egyszer megismételjük, majd félretesszük legalább félórára, hogy a puding kissé kihűljön, a keksz pedig megpuhuljon. Tálaláskor friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve mentalevéllel és néhány félretett citromhéjcsíkkal díszítjük.

Megjegyzés: A karamellhez ez esetben barna vagy fehér cukrot használjunk, mert a fruktóz meg a nyírfacukor nem karamellizálódik. Megolvad, de nem lesz ez a jellegzetes, barnás-karamelles színe.

EK - 2014/3



2014. február 14., péntek

Sült pisztráng sáfrányos rizzsel, vajas petrezselyemszósszal

Elég gyorsan elkészülő fogás, jó ütemezéssel kb. 40 perc alatt már ehető is.


Sült pisztráng sáfrányos rizzsel, vajas petrezselyemszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng (egyenként 25-30 dkg-osak), 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 2 csipetnyi szerecsendió, 5-6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 1,5 dl olaj; a rizshez: 2 evőkanál olívaolaj, 25 dkg rizs, pici sáfrány (6-7 szálacska), só; a szószhoz: 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, só.

Elkészítése: A rizzsel indítunk. Megpirítjuk a rizst az olívaolajon, majd felöntjük kb. dupla mennyiségű vízzel, enyhén megsózzuk, és hozzáadjuk a sáfrányt. Felforraljuk, majd mikor fölforrt, a lángot nagyon picire vesszük. 10-15 perc után a lángot elzárjuk, a rizst lefedjük, és hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet.
A fűszereket összekeverjük, és kívül-belül megszórjuk vele a halakat. Az olajat felforrósítjuk, és kettessével szép pirosra sütjük benne a lisztbe forgatott halakat. Papírtörlőre szedjük. A szószhoz fölforrósítjuk az olívaolajat, majd megolvasztjuk rajta a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, hagyjuk egyet-kettőt lobbanni, majd hozzáadjuk a citromlevet, és elkavarjuk. A halat tányérra tesszük, leöntjük petrezselyemszósszal, és sáfrányos rizst kínálunk mellé. Friss salátával is tálalhatjuk.

BA - 2015/11
KAL - 2015.

2014. február 13., csütörtök

Brokkolikrémleves pirított kenyérkockákkal

Ismét egy leves, ami szinte teljesen a maradékfelhasználás jegyében született. Nem lett túl nagy adag, 3 személyre lett elegendő éppen, de nagyon finom lett. Felhasználtam hozzá a rakottas készítésekor megmaradt zöldségfőzőlevet, illetve a szintén megmaradt brokkoliszárakat is. Kár lett volna kidobni őket, pedig gondolom, nagyon sokan ezt teszik. Az ízesítését fokhagymával oldottam meg. Valami hasonló, enyhén fokhagymás brokkolikrémlevest szoktak az óvodában is enni a gyerekek, imádják. :)


Brokkolikrémleves pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók 3 személyre: 1 kisebb brokkoli szárával együtt (15-20 dkg), 2 másik brokkolinak a szára (vagy összesen 40-50 dkg brokkoli), 3 közepes krumpli, kb. 1,5 l zöldségalaplé, 3-4 cikk fokhagyma, 1,5 dl tejszín, só, citromlé; a tálaláshoz: pirított kenyérkockák, kis brokkolirózsák.

Elkészítése: A brokkoliszárakat alaposan megmossuk, és kis darabokra vágjuk. Felforralunk kevés vizet, enyhén megsózzuk, és lefedve, kb. 15 perc alatt puhára főzzük benne a szárdarabokat. Egy másik edényben felforraljuk a zöldségalaplevet (vagy vizet), enyhén megsózzuk, és beletesszük a nagyobb darabokra vágott krumplit. Amikor a krumpli már majdnem puhára főtt, mellédobjuk a brokkolirózsákat, és néhány percig együtt főzzük. A főtt brokkoliszárakat botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a kellemetlen szálakat eltávolítsuk belőle. A brokkoliból félreteszünk 2-3 kicsi rózsát, majd a krumplival együtt pürésítjük. Hozzáadjuk a brokkoliszárpürét meg a zúzott fokhagymát is, hozzáöntjük a tejszínt, illetve vízzel vagy ha van, további zöldségalaplével hígítjuktetszés szerint. Jól kiforraljuk, végül pedig utánasózunk (ha kell), illetve citromlével savanyítjuk ízlés szerint.

FF - 2014/3

2014. február 12., szerda

"Rongyos" vöröslencseleves

Szeretem a hüvelyeseket, használom is őket elég gyakran: néha a hús kiváltására, máskor meg csak úgy. A vörös lencse különösen előkelő helyet foglal el a kedvenc hüvelyesek sorában, mert a többivel ellentétben, nagyon gyorsan megfő. Mondjuk, esztétikai szempontból nem a legjobb választás, hiszen, mire megfő, szinte szét is megy, de legalább a színe pozitívum a zöld lencséével szemben. :) (Hmm, az újévi lencseleves még nem is került fel a blogra, most látom...) Ez a tartalmas leves bármikor elkészíthető, idényfüggetlen. A rongyosságát pedig a belecsorgatott palacsinta/galuskamassza adja, amitől nagyon tartalmas, laktató lesz.


Rongyos vöröslencseleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 nagy hagyma, 2-3 sárgarépa, 40 dkg vöröslencse, olaj, só, almaecet, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 1 tojás, 4 csapott evőkanál liszt, 2-4 evőkanál víz.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépátle kis kockákra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, elkavarjuk, majd felöntjük kevés vízzel, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szűrőben, folyó víz alatt átmosott vöröslencsét, és felöntjük kb. négyszeres mennyiségű vízzel. Forrástól számítva 10-15 percig főzzük, vagy addig, amíg a lencse meg nem puhul. Ezután megsózzuk, illetve ha túl sűrű lett, tetszés szerint hígítjuk, és felforraljuk. A tojást simára keverjük a liszttel, kevés sóval és a kanalanként adagolt vízzel. Akkor jó a massza, ha folyamatosan szottyan a kanálról: nem egybefüggően folyik, de nem is áll meg a kanálon. Amikor a leves újraforrt, a lángot nagyon kicsire vesszük, és a galuskamasszát kiskanállal belecsorgatjuk a levesbe. 2-3 percig főzzük, majd ha szükséges, utánasózunk, és almaecettel kissé megsavanyítjuk. Tetszés szerint aprított petrezselyemzöldet is lehet szórni rá, illetve tejföllel is tálalhatjuk.

KAL - 2015.

2014. február 11., kedd

Fűszeres csirkeszárny pomelós sárgarépasalátával



Szeretjük a csirkeszárnyat, az utóbbi időben többször terítékre került. Most azonban egy kissé turbózottabb változatban, ami viszont nem vált kárára, sőt. :) Győződjetek meg róla ti is. :)


Fűszeres csirkeszárny pomelós sárgarépasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 12-16 konyhakész csirkeszárny, 2 szelet pomelo, 4 alma; a páchoz: ½ csokor petrezselyemzöld, 3-4 szál rozmaring, 5-6 cikk fokhagyma, 1 közepes csípős paprika, 1 szelet pomelo, ½ dl olaj, 1 teáskanál só; a salátához: 25 dkg sárgarépa, 20 dkg pomelohús (2-3 szelet), ½ csokor petrezselyemzöld, 1 zöldcitrom vagy ½ citrom leve, 2-3 evőkanál olívaolaj, kevés só.

Elkészítése: A zöld fűszereket és a csípős paprikát finomra aprítjuk, majd a pác többi hozzávalójával együtt mozsárba tesszük, és sűrű péppé dolgozzuk. Mozsár híján aprítógépben pépesíthetjük, vagy a hozzávalókat egyszerűen összekeverjük. A konyhakész csirkeszárnyakat tálba tesszük, ráöntjük a pácot, és alaposan összeforgatjuk. Lefedjük, és lehetőség szerint 1-2 órát hagyjuk pácolódni hideg helyen. Ezután a szárnyakat hőálló edénybe helyezzük, szépen kiarkjuk rajta a meghámozott, cikkekre vágott almát, illetve a darabokra szedett pomelót, lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig pároljuk-sütjük. Ekor a tetejéről leszedjük a gyümölcsöket, és fedő nélkül, a hőt 230 fokra emelve 5-10 perc alatt szépen rápirítunk. A salátához a sárgarépát meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a darabokra tördelt pomelót meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, enyhén megsózzuk, illetve meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, majd jól összeforgatjuk. A csirkeszárnyakat a sült gyümölccsel és a salátával tálaljuk.Húsnapon ehető.

Tipp: A salátához, ha van, használhatunk lila répát is.

FI - 2014/3

2014. február 7., péntek

Télies zöldségrakottas juhtúróval

Ki mondta, hogy csak húsból, hússal lehet finomakat főzni, enni? Bár mi szeretjük a húst is, én gyakran törekszem arra, hogy húsmentes fogásokat hozzak össze, mint ahogyan blogom "hús nélküli" címkéje is mutatja. Néha kimondottan vegán ételeket is készítek, máskor meg kombinálom tojással vagy valamilyen tejtermékkel. Ez az étel ez utóbbi kategóriába esik bele. A férjem imádta. Kivettem a tálból egy-egy kisebb adagnyit a lányoknak, kivettem magamnak egy az övékénél jóval nagyobb adagot, a "maradékot" meg (kb. felénél többet) ő ette meg egyedül. :) Főzzétek, fogyasszátok ti is jó étvággyal.


Télies zöldségrakottas juhtúróval

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 30 dkg zellergyökér, 30-35 dkg brokkoli, 2 nagy hagyma, 1 kisebb kápia paprika, 35 dkg juhtúró, 8-10 dkg vaj, kevés olaj, só, bors.

Elkészítése: A krumplit és a zellert meghámozzuk. A krumplit félbe, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, a zellert nagyon vékonyra szeleteljük, a brokkolit rózsáira szedjük, és hideg vízbe állítjuk. Egy edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, beledobjuk a krumplit, kerek 5 percig főzzük benne, majd szűrőkanállal kiszedjük. Amikor újraforrt, beletesszük a zellert, és addig hagyjuk benne, amíg még egyet lobban. A végén ugyanígy járunk el a brokkolival is. A főzőlevet nem dobjuk el. Közben a hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd rádobjuk a csíkokra vágott kápiapaprikát, 1-2 percig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félrevesszük. Egy jókora hőálló tálat jól kikenünk vajjal, beleterítjük a krumplit, sózzuk, borsozzuk, majd vajdarabkákat szórunk rá, és eloszlatjuk rajta a paprikás hagyma felét. Ezen eloszlatjuk a zellert, majd egyenletesen kirakjuk a brokkolirózsákkal, és rászórjuk a maradék vajdarabkákat meg a paprikás hagymát. Szintén sózzuk-borsozzuk, aláöntünk 2-3 merőkanálnyit a zöldségek főzőlevéből, és 20-25 percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ezután kivesszük, rámorzsoljuk a juhtúrót, és további 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a túró ráolvadjon. Önmagában, tejföllel vagy valamiylen friss salátával együtt tálaljuk.

Tipp: A zöldségek maradék főzőlevét ne dobjuk el, tökéletes alapjául szolgálhat bármilyen levesnek. Én brokkolikrémlevest főztem belőle felhasználva a fenti ételhez használt rózsák szárát meg egy másik darab brokkolit.

KAL - 2015.

2014. február 4., kedd

Szarvaslábszár pirított zsemlekockákkal

Ez volt az egyik fogás Ivóban a szombati vacsorán. Isteni aromás, omlós lett a hús, a mellé tálalt zsemlekockák - volt, melyik ropogott, volt, melyik puha volt - pedig jól kontrasztoltak vele. A puha, krémes zöldségeket is mellé tálaltuk, a tetejére szórt keverék pedig abszolút kiemelte az egész kompozíciót. Finom lett, büszke vagyok magunkra, hogy ezt megalkottuk. (Mert bár nagyjából én főztem, azért Adél, Otti és Karcsi is segített.)



Pácolt szarvaslábszár zöldségágyon, pirított zsemlekockákkal

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet vastag csontos szarvaslábszár, vörösbor, só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, liszt, zsiradék; a zöldségágyhoz: 2 hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5-6 zellerszár, 2 paradicsom, 1 dl olaj, 2-3 dl fehérbor, 2 babérlevél, só, bors; a zsemlekörethez: 4 közepes zsemle, só, bors, 1 csipetnyi szárított, morzsolt zsálya, kb.1,5 dl tej, olaj; a szóráshoz: 1 citrom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma.

Elkészítése: A velőcsontos lábszárszeleteket enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd fölöntjük annyi vörösborral, amennyi jól ellepi őket. Beletesszük az összetört borókabogyót, és lefedve 1-2 napig hagyjuk pácolódni hideg helyen. Elkészítés előtt a húsokat kivesszük a pácból, és hagyjuk enyhén lecsepegni. A zsemlét 1-2 napig hagyjuk szikkadni, vagy kockára vágjuk, tepsibe terítjük, és egyszer-kétszer átforgatva enyhén kiszárítjuk. A lecsepegett hússzeleteket lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk, majd félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk-mossuk; a hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kis hasábokra vágjuk, a szárzellert meg a paradicsomot felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk az összes zöldséget a paradicsom kivételével, és gyakran kavargatva 5-10 perc alatt megdinszteljük. A párolt zöldséget hőálló tálba terítjük, ráhelyezzük a megpirított hússzeleteket, majd rászórjuk a paradicsomot. Mellédobjuk a babérlevelet, aláöntjük a fehérbort, majd lefedjük, és 160 fokos sütőben, légkeverésen, 4 órán át hagyjuk készülni, majd 200 fokra emelve a hőt, 15-20 perc alatt rápirítunk. (A húst ekkor sem fedjük ki, különben kiszáradhat.) Amikor a hús majdnem elkészült, a szikkadt vagy enhén megpirított zsemlét tálba tesszük, megsózzuk és megborsozzuk, rászórjuk a morzsolt zsályát, majd rálocsoljuk a tejet. Jól összeforgatjuk, és több részletben, 4-5 evőkanálnyi olajon (minden adag előtt pótolnunk kell az olajat) átpirítjuk. A citrom sárga héját lereszeljük, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd összekeverjük, és tálaláskor a hússzeletekre szórjuk. A hússzeleteket zsemlekockákkal és párolt zöldséggel kínáljuk.

2014. február 3., hétfő

Hagyományos téli hétvégénk Ivóban

Az Erdélyi konyha csapatával ismét egy vagány hétvégét töltöttünk együtt. Az ivói Honor Villa csodálatos helyszíne ezeknek a téli találkozóinknak, ahol rengeteget főzünk, eszünk, nevetünk és szórakozunk. Nem utolsó sorban azonban ezek a találkozók remek alkalmak a személyes kapcsolatok, a csapatszellem és a csapattudat megerősítésére, illetve a közös dolgaink megbeszélésére és a mindenféle tanulásra. Immár harmadik éve, hogy Gyugyi Péter fényképész, (többek között) a Nők lapja konyha és a Gusto magazinok fotósa is megtiszteli jelenlétével találkozóinkat, és rengeteget tanít, segít, magyaráz, hogy mi minél jobb fotókat is készítsünk, ha már olyan finomakat főzünk! ;) :)
Köszönet illet mindenkit, aki hozzájarul ahhoz, hogy ezek az alkalmak összejöjjenek, és feledhetetlenek legyenek mindanniyunk számára! :)
Az alábbi képsort talán végignézni is eléggé gyomrot terhelő feladat lesz, hát még végigenni az egészet - össz-vissz 2 nap alatt! Gondoljatok csak bele, micsoda megpróbáltatás volt ez számunkra! :) ;) :P A fotók nem feltétlenül időrendi sorrendben vannak, illetve én és Kati készítettük őket.

Az egyik sütistál...

A véletlen szülte remekmű: spenótos röszti by Zsozsó

Ivói vadastál ... kissé megdézsmálva

Vadhúsos szusi kétféle kivitelben by me

Háromféle szusi négyféle kivitelben + a készítése közben született "melléktermékek" by me

Uborkával töltött mangalicarolád mártással by Ottis és Jutka

Szarvaslábszár ropogós zsemlekockákkal by me, Karcsi, Adél, és mindenki, aki segített

És a Kati által készített fotók:

Mangalicás lepénykék - amiből egy falat nem sok, annyit sem ettem, mert nem jutott kézre

Tűzdelt szarvascomb spenótos galuskával

Gombás mangalicatokány puliszkával

Borzas karaj

"Flékeny"

Ivói vadastál ... eredeti tálalásban, a háttérben néhány istenien finom pástétommal

Vargányás vaddisznóleves

Töltött vaddisznódagadó aszalt szilvás, almás vöröskáposztával

Related Posts with Thumbnails

2014. február 25., kedd

Tavaszi csirketekercs

Teljesen meghülyít ez az időjárás. Hiába van még február, már nagyon vágyunk a friss, tavaszias, "zöld" ízekre. A fűszernövényeket áruházban vettem, de a spenót már édesanyámék kertjében termett. Igaz, még fólia alatt, de vegyszert legalább nem látott.



Tavaszi csirketekercs friss salátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott csirkemell, 20 dlg friss spenót, 1 csokor korianderzöld, 1 csokor menta, só, bors, 2-3 evőkanál olaj; a panírozáshoz, sütéshez: 10 dkg liszt, 2-3 tojás, 10-15 dkg zsemlemorzsa, só, bors, bő olaj; a salátához: 30 dkg spenót, 4-5 szál korianderzöld, 4-5 szál menta,1 lila hagyma, 20 dkg koktélparadicsom, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkemellet felszeleteljük, finoman kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval és borssal. A spenótot megtisztítjuk, több vízben alaposan megmossuk, majd - főleg ha nagyobbak a levelek - összetépkedjük. A zöld fűszereket darabosra aprítjuk, és összeforgatjuk a spenóttal. A hússzeletek szélesebbik felére egy nagy csipetnyi zöldet teszünk (amennyit 3 ujjunkkal egyszerre felcsippentünk), kissé eloszlatjuk a húson, majd jó szorosan feltekerjük. Ha szükséges, fopiszkálóval meg is tűzhetjük. Amikor az összessel elkészültünk, felforrósítjuk a 2-3 evőkanál olajat, a tekercseket néhány perc alatt körbepirítjuk rajta, majd papírtörlőre szedjük. Az elősütött tekercseket lisztbe, sóval-borssal ízesített felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban, nem túl nagy lángon, szép aranysárgára sütjük őket. Papírtörlőre szedjük. A salátához a spenótot megtisztítjuk és megmossuk, majd jól lecsepegtetjük. A zöld fűszereket felaprítjuk, a hagymát vékony csíkokra vágjuk, a koktélparadicsomot pedig kettőbe vagy négybe hasítjuk. Az egészet összeforgatjuk, és tálalás előtt megszórjuk sóval, illetve meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal. A tekercseket rézsútosan kettévágva tálaljuk a saláta kíséretében. Krumplipürét vagy párolt rizst adhatunk mellé. Köret nélkül, csupán salátával, húsnapon ehető.

KAL - 2015.

2014. február 17., hétfő

Kekszes-karamelles citrompuding

Néhány hozzávaló, kevés idő, rengeteg bezsebelt dicséret. Tulajdonképpen az év bármelyik szakában készíthető, fagyasztott vagy friss gyümölcs használható hozzá, de akár anélkül is nagyon finom - anno, évekkel ezelőtt, egyetemista koromban ez volt a spéci desszertünk, és semmi extrát nem használtunk hozzá. Sőt, akkoriban egyszerű pudingporból ütöttük össze. Úgy is lehet, de így intenzívebbek az ízek.


Kekszes-karamelles citrompuding

Hozzávalók 3 adaghoz: 24 db háztartási keksz, 2 dl tej, 2 evőkanál barna cukor; a pudinghoz: 4 csapott evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál fruktóz (vagy más édesítő, de ezúttal jó, ha fehér), 5 dl tej, 1 citrom, csipetnyi só; továbbá: tetszés szerinti gyümölcsök, mentalevél, citromhéjcsíkok.

Elkészítése: A barna cukrot vastag aljú edénybe tesszük, hagyjuk megolvadni, majd felöntjük a tejjel, és addig hagyjuk csendes lángon forrni, míg a karamell teljesen fel nem oldódik. Félretesszük, és hagyjuk hűlni. A pudinghoz fölforralunk 3 dl tejet a lereszelt citromhéjjal. A keményítőt, a fruktózt meg a sót elkeverjük a maradék tejjel, majd a forrásban lévő tejhez öntjük, és állandóan kavargatva sűrű pudinggá főzzük. Félrevesszük a lángról, majd kicsinként belekavarjuk az átszűrt citromlevet is. Minden pohár/kehely aljára 4 összemorzsolt kekszet szórunk, alaposan meglocsoljuk karamelles tejjel (jól tocsogjon), majd kb. 3 evőkanál pudingot kanalazunk rá. Elsimítjuk, a rétegezést még egyszer megismételjük, majd félretesszük legalább félórára, hogy a puding kissé kihűljön, a keksz pedig megpuhuljon. Tálaláskor friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve mentalevéllel és néhány félretett citromhéjcsíkkal díszítjük.

Megjegyzés: A karamellhez ez esetben barna vagy fehér cukrot használjunk, mert a fruktóz meg a nyírfacukor nem karamellizálódik. Megolvad, de nem lesz ez a jellegzetes, barnás-karamelles színe.

EK - 2014/3



2014. február 14., péntek

Sült pisztráng sáfrányos rizzsel, vajas petrezselyemszósszal

Elég gyorsan elkészülő fogás, jó ütemezéssel kb. 40 perc alatt már ehető is.


Sült pisztráng sáfrányos rizzsel, vajas petrezselyemszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 konyhakész pisztráng (egyenként 25-30 dkg-osak), 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 2 csipetnyi szerecsendió, 5-6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 1,5 dl olaj; a rizshez: 2 evőkanál olívaolaj, 25 dkg rizs, pici sáfrány (6-7 szálacska), só; a szószhoz: 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, só.

Elkészítése: A rizzsel indítunk. Megpirítjuk a rizst az olívaolajon, majd felöntjük kb. dupla mennyiségű vízzel, enyhén megsózzuk, és hozzáadjuk a sáfrányt. Felforraljuk, majd mikor fölforrt, a lángot nagyon picire vesszük. 10-15 perc után a lángot elzárjuk, a rizst lefedjük, és hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet.
A fűszereket összekeverjük, és kívül-belül megszórjuk vele a halakat. Az olajat felforrósítjuk, és kettessével szép pirosra sütjük benne a lisztbe forgatott halakat. Papírtörlőre szedjük. A szószhoz fölforrósítjuk az olívaolajat, majd megolvasztjuk rajta a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, hagyjuk egyet-kettőt lobbanni, majd hozzáadjuk a citromlevet, és elkavarjuk. A halat tányérra tesszük, leöntjük petrezselyemszósszal, és sáfrányos rizst kínálunk mellé. Friss salátával is tálalhatjuk.

BA - 2015/11
KAL - 2015.

2014. február 13., csütörtök

Brokkolikrémleves pirított kenyérkockákkal

Ismét egy leves, ami szinte teljesen a maradékfelhasználás jegyében született. Nem lett túl nagy adag, 3 személyre lett elegendő éppen, de nagyon finom lett. Felhasználtam hozzá a rakottas készítésekor megmaradt zöldségfőzőlevet, illetve a szintén megmaradt brokkoliszárakat is. Kár lett volna kidobni őket, pedig gondolom, nagyon sokan ezt teszik. Az ízesítését fokhagymával oldottam meg. Valami hasonló, enyhén fokhagymás brokkolikrémlevest szoktak az óvodában is enni a gyerekek, imádják. :)


Brokkolikrémleves pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók 3 személyre: 1 kisebb brokkoli szárával együtt (15-20 dkg), 2 másik brokkolinak a szára (vagy összesen 40-50 dkg brokkoli), 3 közepes krumpli, kb. 1,5 l zöldségalaplé, 3-4 cikk fokhagyma, 1,5 dl tejszín, só, citromlé; a tálaláshoz: pirított kenyérkockák, kis brokkolirózsák.

Elkészítése: A brokkoliszárakat alaposan megmossuk, és kis darabokra vágjuk. Felforralunk kevés vizet, enyhén megsózzuk, és lefedve, kb. 15 perc alatt puhára főzzük benne a szárdarabokat. Egy másik edényben felforraljuk a zöldségalaplevet (vagy vizet), enyhén megsózzuk, és beletesszük a nagyobb darabokra vágott krumplit. Amikor a krumpli már majdnem puhára főtt, mellédobjuk a brokkolirózsákat, és néhány percig együtt főzzük. A főtt brokkoliszárakat botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a kellemetlen szálakat eltávolítsuk belőle. A brokkoliból félreteszünk 2-3 kicsi rózsát, majd a krumplival együtt pürésítjük. Hozzáadjuk a brokkoliszárpürét meg a zúzott fokhagymát is, hozzáöntjük a tejszínt, illetve vízzel vagy ha van, további zöldségalaplével hígítjuktetszés szerint. Jól kiforraljuk, végül pedig utánasózunk (ha kell), illetve citromlével savanyítjuk ízlés szerint.

FF - 2014/3

2014. február 12., szerda

"Rongyos" vöröslencseleves

Szeretem a hüvelyeseket, használom is őket elég gyakran: néha a hús kiváltására, máskor meg csak úgy. A vörös lencse különösen előkelő helyet foglal el a kedvenc hüvelyesek sorában, mert a többivel ellentétben, nagyon gyorsan megfő. Mondjuk, esztétikai szempontból nem a legjobb választás, hiszen, mire megfő, szinte szét is megy, de legalább a színe pozitívum a zöld lencséével szemben. :) (Hmm, az újévi lencseleves még nem is került fel a blogra, most látom...) Ez a tartalmas leves bármikor elkészíthető, idényfüggetlen. A rongyosságát pedig a belecsorgatott palacsinta/galuskamassza adja, amitől nagyon tartalmas, laktató lesz.


Rongyos vöröslencseleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 nagy hagyma, 2-3 sárgarépa, 40 dkg vöröslencse, olaj, só, almaecet, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 1 tojás, 4 csapott evőkanál liszt, 2-4 evőkanál víz.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépátle kis kockákra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, elkavarjuk, majd felöntjük kevés vízzel, és kb. 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szűrőben, folyó víz alatt átmosott vöröslencsét, és felöntjük kb. négyszeres mennyiségű vízzel. Forrástól számítva 10-15 percig főzzük, vagy addig, amíg a lencse meg nem puhul. Ezután megsózzuk, illetve ha túl sűrű lett, tetszés szerint hígítjuk, és felforraljuk. A tojást simára keverjük a liszttel, kevés sóval és a kanalanként adagolt vízzel. Akkor jó a massza, ha folyamatosan szottyan a kanálról: nem egybefüggően folyik, de nem is áll meg a kanálon. Amikor a leves újraforrt, a lángot nagyon kicsire vesszük, és a galuskamasszát kiskanállal belecsorgatjuk a levesbe. 2-3 percig főzzük, majd ha szükséges, utánasózunk, és almaecettel kissé megsavanyítjuk. Tetszés szerint aprított petrezselyemzöldet is lehet szórni rá, illetve tejföllel is tálalhatjuk.

KAL - 2015.

2014. február 11., kedd

Fűszeres csirkeszárny pomelós sárgarépasalátával



Szeretjük a csirkeszárnyat, az utóbbi időben többször terítékre került. Most azonban egy kissé turbózottabb változatban, ami viszont nem vált kárára, sőt. :) Győződjetek meg róla ti is. :)


Fűszeres csirkeszárny pomelós sárgarépasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 12-16 konyhakész csirkeszárny, 2 szelet pomelo, 4 alma; a páchoz: ½ csokor petrezselyemzöld, 3-4 szál rozmaring, 5-6 cikk fokhagyma, 1 közepes csípős paprika, 1 szelet pomelo, ½ dl olaj, 1 teáskanál só; a salátához: 25 dkg sárgarépa, 20 dkg pomelohús (2-3 szelet), ½ csokor petrezselyemzöld, 1 zöldcitrom vagy ½ citrom leve, 2-3 evőkanál olívaolaj, kevés só.

Elkészítése: A zöld fűszereket és a csípős paprikát finomra aprítjuk, majd a pác többi hozzávalójával együtt mozsárba tesszük, és sűrű péppé dolgozzuk. Mozsár híján aprítógépben pépesíthetjük, vagy a hozzávalókat egyszerűen összekeverjük. A konyhakész csirkeszárnyakat tálba tesszük, ráöntjük a pácot, és alaposan összeforgatjuk. Lefedjük, és lehetőség szerint 1-2 órát hagyjuk pácolódni hideg helyen. Ezután a szárnyakat hőálló edénybe helyezzük, szépen kiarkjuk rajta a meghámozott, cikkekre vágott almát, illetve a darabokra szedett pomelót, lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig pároljuk-sütjük. Ekor a tetejéről leszedjük a gyümölcsöket, és fedő nélkül, a hőt 230 fokra emelve 5-10 perc alatt szépen rápirítunk. A salátához a sárgarépát meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. Hozzáadjuk a darabokra tördelt pomelót meg a finomra aprított petrezselyemzöldet, enyhén megsózzuk, illetve meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal, majd jól összeforgatjuk. A csirkeszárnyakat a sült gyümölccsel és a salátával tálaljuk.Húsnapon ehető.

Tipp: A salátához, ha van, használhatunk lila répát is.

FI - 2014/3

2014. február 7., péntek

Télies zöldségrakottas juhtúróval

Ki mondta, hogy csak húsból, hússal lehet finomakat főzni, enni? Bár mi szeretjük a húst is, én gyakran törekszem arra, hogy húsmentes fogásokat hozzak össze, mint ahogyan blogom "hús nélküli" címkéje is mutatja. Néha kimondottan vegán ételeket is készítek, máskor meg kombinálom tojással vagy valamilyen tejtermékkel. Ez az étel ez utóbbi kategóriába esik bele. A férjem imádta. Kivettem a tálból egy-egy kisebb adagnyit a lányoknak, kivettem magamnak egy az övékénél jóval nagyobb adagot, a "maradékot" meg (kb. felénél többet) ő ette meg egyedül. :) Főzzétek, fogyasszátok ti is jó étvággyal.


Télies zöldségrakottas juhtúróval

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 30 dkg zellergyökér, 30-35 dkg brokkoli, 2 nagy hagyma, 1 kisebb kápia paprika, 35 dkg juhtúró, 8-10 dkg vaj, kevés olaj, só, bors.

Elkészítése: A krumplit és a zellert meghámozzuk. A krumplit félbe, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk, a zellert nagyon vékonyra szeleteljük, a brokkolit rózsáira szedjük, és hideg vízbe állítjuk. Egy edényben vizet forralunk, enyhén megsózzuk, beledobjuk a krumplit, kerek 5 percig főzzük benne, majd szűrőkanállal kiszedjük. Amikor újraforrt, beletesszük a zellert, és addig hagyjuk benne, amíg még egyet lobban. A végén ugyanígy járunk el a brokkolival is. A főzőlevet nem dobjuk el. Közben a hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd rádobjuk a csíkokra vágott kápiapaprikát, 1-2 percig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félrevesszük. Egy jókora hőálló tálat jól kikenünk vajjal, beleterítjük a krumplit, sózzuk, borsozzuk, majd vajdarabkákat szórunk rá, és eloszlatjuk rajta a paprikás hagyma felét. Ezen eloszlatjuk a zellert, majd egyenletesen kirakjuk a brokkolirózsákkal, és rászórjuk a maradék vajdarabkákat meg a paprikás hagymát. Szintén sózzuk-borsozzuk, aláöntünk 2-3 merőkanálnyit a zöldségek főzőlevéből, és 20-25 percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ezután kivesszük, rámorzsoljuk a juhtúrót, és további 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy a túró ráolvadjon. Önmagában, tejföllel vagy valamiylen friss salátával együtt tálaljuk.

Tipp: A zöldségek maradék főzőlevét ne dobjuk el, tökéletes alapjául szolgálhat bármilyen levesnek. Én brokkolikrémlevest főztem belőle felhasználva a fenti ételhez használt rózsák szárát meg egy másik darab brokkolit.

KAL - 2015.

2014. február 4., kedd

Szarvaslábszár pirított zsemlekockákkal

Ez volt az egyik fogás Ivóban a szombati vacsorán. Isteni aromás, omlós lett a hús, a mellé tálalt zsemlekockák - volt, melyik ropogott, volt, melyik puha volt - pedig jól kontrasztoltak vele. A puha, krémes zöldségeket is mellé tálaltuk, a tetejére szórt keverék pedig abszolút kiemelte az egész kompozíciót. Finom lett, büszke vagyok magunkra, hogy ezt megalkottuk. (Mert bár nagyjából én főztem, azért Adél, Otti és Karcsi is segített.)



Pácolt szarvaslábszár zöldségágyon, pirított zsemlekockákkal

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet vastag csontos szarvaslábszár, vörösbor, só, bors, 1 teáskanál borókabogyó, liszt, zsiradék; a zöldségágyhoz: 2 hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5-6 zellerszár, 2 paradicsom, 1 dl olaj, 2-3 dl fehérbor, 2 babérlevél, só, bors; a zsemlekörethez: 4 közepes zsemle, só, bors, 1 csipetnyi szárított, morzsolt zsálya, kb.1,5 dl tej, olaj; a szóráshoz: 1 citrom, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 3 cikk fokhagyma.

Elkészítése: A velőcsontos lábszárszeleteket enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd fölöntjük annyi vörösborral, amennyi jól ellepi őket. Beletesszük az összetört borókabogyót, és lefedve 1-2 napig hagyjuk pácolódni hideg helyen. Elkészítés előtt a húsokat kivesszük a pácból, és hagyjuk enyhén lecsepegni. A zsemlét 1-2 napig hagyjuk szikkadni, vagy kockára vágjuk, tepsibe terítjük, és egyszer-kétszer átforgatva enyhén kiszárítjuk. A lecsepegett hússzeleteket lisztbe forgatjuk, és felforrósított zsiradékon mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk, majd félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk-mossuk; a hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kis hasábokra vágjuk, a szárzellert meg a paradicsomot felszeleteljük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk az összes zöldséget a paradicsom kivételével, és gyakran kavargatva 5-10 perc alatt megdinszteljük. A párolt zöldséget hőálló tálba terítjük, ráhelyezzük a megpirított hússzeleteket, majd rászórjuk a paradicsomot. Mellédobjuk a babérlevelet, aláöntjük a fehérbort, majd lefedjük, és 160 fokos sütőben, légkeverésen, 4 órán át hagyjuk készülni, majd 200 fokra emelve a hőt, 15-20 perc alatt rápirítunk. (A húst ekkor sem fedjük ki, különben kiszáradhat.) Amikor a hús majdnem elkészült, a szikkadt vagy enhén megpirított zsemlét tálba tesszük, megsózzuk és megborsozzuk, rászórjuk a morzsolt zsályát, majd rálocsoljuk a tejet. Jól összeforgatjuk, és több részletben, 4-5 evőkanálnyi olajon (minden adag előtt pótolnunk kell az olajat) átpirítjuk. A citrom sárga héját lereszeljük, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd összekeverjük, és tálaláskor a hússzeletekre szórjuk. A hússzeleteket zsemlekockákkal és párolt zöldséggel kínáljuk.

2014. február 3., hétfő

Hagyományos téli hétvégénk Ivóban

Az Erdélyi konyha csapatával ismét egy vagány hétvégét töltöttünk együtt. Az ivói Honor Villa csodálatos helyszíne ezeknek a téli találkozóinknak, ahol rengeteget főzünk, eszünk, nevetünk és szórakozunk. Nem utolsó sorban azonban ezek a találkozók remek alkalmak a személyes kapcsolatok, a csapatszellem és a csapattudat megerősítésére, illetve a közös dolgaink megbeszélésére és a mindenféle tanulásra. Immár harmadik éve, hogy Gyugyi Péter fényképész, (többek között) a Nők lapja konyha és a Gusto magazinok fotósa is megtiszteli jelenlétével találkozóinkat, és rengeteget tanít, segít, magyaráz, hogy mi minél jobb fotókat is készítsünk, ha már olyan finomakat főzünk! ;) :)
Köszönet illet mindenkit, aki hozzájarul ahhoz, hogy ezek az alkalmak összejöjjenek, és feledhetetlenek legyenek mindanniyunk számára! :)
Az alábbi képsort talán végignézni is eléggé gyomrot terhelő feladat lesz, hát még végigenni az egészet - össz-vissz 2 nap alatt! Gondoljatok csak bele, micsoda megpróbáltatás volt ez számunkra! :) ;) :P A fotók nem feltétlenül időrendi sorrendben vannak, illetve én és Kati készítettük őket.

Az egyik sütistál...

A véletlen szülte remekmű: spenótos röszti by Zsozsó

Ivói vadastál ... kissé megdézsmálva

Vadhúsos szusi kétféle kivitelben by me

Háromféle szusi négyféle kivitelben + a készítése közben született "melléktermékek" by me

Uborkával töltött mangalicarolád mártással by Ottis és Jutka

Szarvaslábszár ropogós zsemlekockákkal by me, Karcsi, Adél, és mindenki, aki segített

És a Kati által készített fotók:

Mangalicás lepénykék - amiből egy falat nem sok, annyit sem ettem, mert nem jutott kézre

Tűzdelt szarvascomb spenótos galuskával

Gombás mangalicatokány puliszkával

Borzas karaj

"Flékeny"

Ivói vadastál ... eredeti tálalásban, a háttérben néhány istenien finom pástétommal

Vargányás vaddisznóleves

Töltött vaddisznódagadó aszalt szilvás, almás vöröskáposztával