2014. május 28., szerda

Vöröslencsefőzelék spenótos zabfasírttal vagy másegyébbel

Ezt a paradicsomos-tejszínes lencsefőzeléket már készítem egy jóideje, mindig bevetem, ha valami gyorsat és főleg laktatót kell készíteni. A gyorsasága miatt szigorúan csak vörös lencséből készülhet (azaz, ha valaki olyan ügyes, hogy beáztatja a zöld lencsét idejében, azzal is működne, de én olyan ügyes csak ezerévben egyszer vagyok. :) ), 20-25 perc alat cakkompakk megvan. Azalatt lehet készíeni mellé bármilyen feltétet: tükörtojást, fasírtot vagy grillezett húsokat. Az idei első sütkérezésünkkor is (még valamikor március elején) ilyet főztem, és kolbászt meg a császárszalonnát grilleztem mellé. 

Itt a húsmentes fasírttal: 

Vöröslencsefőzelék spenótos zabfasírttal

Hozzávalók 4 személyre a főzelékhez: 25 dkg vörös lencse, 1 hagyma, 3-4 evőkanál 1 teáskanál pirospaprika, 3-4 paradicsom (szezonon kívül 1 kis paradicsomkonzerv), 1 dl tejszín, só, bors, pici cukor (elhagyható); a fasírthoz: 25 dkg + 4 evőkanál zabpehely, 4 dl forró víz, 2 szelet kenyér, 8-10 kisebb cikk fokhagyma, 1 maréknyi spenótlevél, só, bors, 1 kisebb tojás, kókuszzsír a sütéshez.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és az olajon megdinszteljük. Rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel. A több vízben átmosott lencsét hozzáadjuk a hagymához, elkeverjük, majd fölöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel. Közepes lángon főzzük fedő nélkül kb. 10 percig. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, és addig főzzük (még 5-7 perc), amíg a lencse teljesen meg nem puhul, és a leve el nem fő, be nem sűrűsödik. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha túl savanyú, kevés cukorral igazítunk az ízén, hozzáadjuk a tejszínt, és még egyet-kettőt forralunk rajta. Afasírthoz a 25 dkg zabpehelyre ráöntjük a forró vizet, és 15-20 percig állni hagyjuk. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a spenótot alaposan megmossuk, és nem túl finomra aprítjuk. A zabpelyhet leszűrjük, amennyire tudjuk, ki is nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a kifacsart kenyeret, a zúzott fokhagymát, a spenótot meg a tojást, és jól összedolgozzuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk a ledarált 4 evőkanálnyi zabpelyhet, vagy annyi zsemlemorzsát, amennyivel jól formázható masszát kapunk belőle. Lapos korongokká formázzuk, majd felforrósított kókuszzsírban szép pirosra sütjük. A lencsefőzeléket a fasírttal tálaljuk.

FF - 2015/1

Itt pedig a grillezett dolgokkal: 

2014. május 27., kedd

Gulyás újkrumpliból, sajtos kolbásszal, friss salátával

Gyorsan kellett dönteni, mi legyen az ebéd. Húst olvasztani, grillezéshez, nem volt idő, más megoldás kellett. Férjecskémnek jutott eszébe a gulyás, kolbásszal. Megvettem a kolbászt, krumplit és némi zöldséget - a többit a kert szolgáltatta - és indulhattunk is. A nagy sietségben, igaz, az üst itthon maradt, de sebaj, az ott lévő "10 kilós" öntöttvaslábos is megtette helyette, mégha gázon is kellett elkészülnie az ételnek. Nagyon finomra sikeredett, mindenki szívesen ette a maradékot vacsorára is. :) 


Gulyás újkrumpliból, sajtos kolbásszal, friss salátával

Hozzávalók 5-6 személyre: 1-1,2 kg újkrumpli, 2 nagy hagyma vagy 2 csokor újhagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 40 dkg sajtos kolbász, só, bors, 1 teáskanál őrölt kömény; a salátához: spenót, sóska, különféle saláták, cékla-, retek- és karalábélevél, hónapos retek, uborka, újhagyma, paradicsom tetszés szerinti arányban és mennyiségben, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A krumplit és a hagymát meghámozzuk. A hagymát felaprítjuk, majd az olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, és addig főzzük, míg zsírjára nem sül. Hozzáadjuk a feldarabolt krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal és őrölt köménnyel (kb. 1 teáskanálnyi) ízesítjük, és hagyjuk 10-15 percig főni. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és további 5-6 percig főzzük. Ha szükséges, utánasózunk. A salátához a leveleket 3-4 vízben alaposan megmossuk, az uborkát és az újhagymát meghámozzuk, a paradicsomot feldaraboljuk, a retket pedig nagyságától függően felszeleteljük vagy egészben hagyjuk. Mindent összekeverünk, sóval és citromlével ízesítjük, tálalás előtt pedig meglocsoljuk olívaolajjal. 

KAL - 2015.

2014. május 26., hétfő

Karalábéleves

Egy egyszerű kis karalábéleves, amiben a töltött karalábé "melléktermékét", azaz a kivájt karalábéhúst hasznosítottam. (Tudom, azt bele szokás főzni az ételbe, de nálam valahogy az nem passzolt.) Lehet hússal is készíteni, de így magában is nagyon finom, üdítő-melengető tavaszi-nyári leveske.


Karalábéleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 45 dkg karalábé (kb. 2 darab), 1-2 sárgarépa, 1 hagyma, 5 dkg rizs, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1-2 szál lestyán, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 3-4 evőkanál olaj, citromlé vagy almaecet.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott sárgarépát, és együtt dinszteljük tovább. A karalábét tetszés szerint daraboljuk, és azt is hozzáadjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a rizst, és addig főzzük tovább, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül a lisztet simára keverjük a tejszínnel és kevés vízzel, a leveshez öntjük, és jól kiforraljuk. Utánasózunk, citromlével ízesítjük, és megszórjuk finomra aprított lestyánnal és petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Ezt a levest „maradék” karalábéból készítettem. 6 darabból csináltam töltött karalábét, és azoknak a kivájt belsejét használtam fel hozzá.

KT - 2014/8

2014. május 25., vasárnap

Fahéjas-vaníliás sajttorta zebrásan

Nem lett olyan nagyon szép zebramintás, mert eléggé sűrű volt a massza, és nem folyt rendesen, ezért a végén kissé megrázogattam, de azért mégiscsak csíkos. Az íze pedig isteni. :) Aki nem hiszi, ... :) 


Fahéjas-vaníliás sajttorta zebrásan

Hozzávalók a laphoz: 40 dkg keksz, 5 dkg kókuszzsír, 2 dl tej; a krémhez: 5 tojás, 5 evőkanál fruktóz, 50 dkg mascarpone, 4 dl tejszín, 2 csapott evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál vaníliaörlemény, kevés kókuszzsír.


Elkészítése: A kekszet ledaráljuk (vagy sodrófával finomra törjük), és jól összedolgozzuk a tejjel meg a felolvasztott kókuszzsírral. Sütőpapírral bélelt 26-28 cm-es tortaformába nyomkodjuk-simítjuk. Az egész tojásokat és a fruktózt kézi mixer segítségével habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a mascarponét, végül pedig a félkeményre vert tejszínt és a lisztet. Jól összedolgozzuk, majd a masszát kétfelé osztjuk 1/3-2/3 arányban. A kisebb adaghoz hozzákeverjük a kakaót meg a fahéjat, a nagyobbik adaghoz pedig a vaníliát. A kétféle masszát rendre a kekszes alapra kanalazzuk úgy, hogy a közepére teszünk 3 evőkanálnyi sárga masszát, majd ennek a közepére 2 evőkanálnyi barnát, és addig folytatjuk ugyanígy a kanalazást, amíg az összeset a formába kanalaztuk. Végül, ha a krém nem terült el a forma teljes felületén, kissé megrázogatjuk, hogy teljesen befedje. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen sütjük kb. 25 percig, majd a hőt 150 fokra csökkentjük, és addig sütjük tovább, míg a krém a közepén is kocsonyásra nem sül. Miután kihűlt, szépen lehet szeletelni. 

2014. május 24., szombat

Halszeletek lilakrumplipürével és sajtmártásos fehér spárgával

Egy nagyon finom főétel, nagyon jók a kombinációk, a színek is szépek. Fehér spárgát most ettünk először. A család többi része nem esett hasra tőle, és az az igazság, hogy bár nekem ízlett, de én is tudnám nélkülözni a továbbiakban. Most nagyon kedvezményesen kaptam, ezért gondoltam, kipróbálom, ám azt az árat, amit általában kérnek érte, nem vagyok hajlandó kiadni ezután sem. Zöld spárgát ettem egyszer valamikor évekkel ezelőtt, akkor leszedtem anyósom kertjéből a fiatal hajtásokat, na, az már emlékeim szerint finomabb volt. Idén nem kaptam magot, de mamám kertjében felfedeztem, hogy van (dísznek tartja, meg virágcsokorba valónak :D ), ezért aztán ősszel majd kiszedek néhány tövet, és elültetem a kertünkbe.
A lila krumplipüré érdekes volt. Ízre abszolút, mint a "rendes" krumpli, színe viszont különleges, a lányok nagyon szerették.
Mindent elkészíteni nagyon jó kell, hogy legyen az időzítés, mert mindennek szinte egyszerre kell meglennie, ezért jó, ha előkészítjük az alapanyagokat, a sütési-főzési idő pedig nagyjából megegyezik.


Halszeletek lilakrumplipürével és sajtmártásos fehér spárgával

Hozzávalók 4 személyre a halhoz: 80 dkg halfilé (nálam merlucius), só, bors, pirospaprika, olívaolaj; a püréhez: 60 dkg lila krumpli, 20 dkg krumpli, só, 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj), tej; a spárgához és mártáshoz: 50 dkg fehér spárga, só; 5-7 dkg kókuszzsír (vagy vaj), 2 evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 25 dkg sajt, só, fehérbors, szerecsendió, citromlé.

Elkészítése: A halfilét megmossuk, és felitatjuk róla a vizet. Megszórjuk só, bors és kevés pirospaprika keverékével mindkét oldalukon, majd olívaolajjal vékonyan meglocsolt hőálló tálba helyezzük. A tetejére is olívaolajat locsolunk, és félretesszük állni. A kétféle krumplit meghámozzuk, és hideg vízbe tesszük. A spárgák alsó, fás részét (kb. 2 ujjnyi) hámozóval alaposan megpucoljuk, majd félretesszük. Közben a sütőt bekapcsoljuk 220 fokra, hogy mire a zöldségeket meghámozzuk, fel legye forrósodva, és a halat is beletehessük. A halat betoljuk a forró sütőben, és 20-25 perc alatt, légkeverésen megpároljuk és enyhén rápirítunk. A krumplit edénybe tesszük, vizet öntünk rá, és odatesszük főni. A spárgának magas falú, keskeny edényben (van kimondottan spárgafőző edény, én, szétnézve a szekrényben, felfedeztem Édesanyám nálunk maradt ételhordó kannáját, és abban főztem meg. A célnak a legkitűnőbben megfelelt. :) ) annyi vizet forralunk, hogy kb. a spárgák 2/3-áig érjen. Amikor fölforr, megsózzuk, és óvatosan, lábraállítva, belehelyezzük a spárgát. Nagyon kis lángon, csak éppen gyöngyözve főzzük 10-12 percig. Roppanósra kell puhulnia. A spárgafejek ne érjenek a vízbe, azok sokkal hamarabb puhulnak, és a gőztől is megpárolódnak. Amíg minden sül és fő, egy kisebb edényben elkészítjük a mártást. A kókuszzsírt fölolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, éppencsak hagyjuk felbuborékozni, és máris fölöntjük 2 dl tejjel. Simára keverjük, majd rendre hozzáadjuk a maradék tejet és a tejszínt is. Jól kiforraljuk, sóval, fehérborssal, szerecsendióval és citromlével ízlés szerint ízesítjük, végül belekeverjük a reszelt sajtot is. Ha szükséges, utólag hígíthatjuk még kevés vízzel, vagy 1-2 merőkanálnyival a spárga főzőlevéből (én ezt tettem). Amikor a krumpli megfőtt, vizét leszűrjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd a tejet is rendre hozzáadagolva jó habosra kavarjuk. Ha szükséges, még sózzuk. A spárgát óvatosan kiszedjük a főzőléből, és hagyjuk kissé lecsepegni. A megsült halszeleteket krumplipürével és sajtmártással leöntött spárgával tálaljuk. Díszítéshez használhatunk hozzá piros és zöld alapanyagokat (saláta, spenót, paradicsom vagy paprika).

HÚSV. - 2015.

2014. május 22., csütörtök

Tárkonyos-köményes grillezett csirkeszárny

Isteni finom, különleges aromájú grillezett hús. Ez a pác nagyon bejött nekünk, mégha először eléggé meredeknek is tűnt a párosítás. Az egészben azonban az volt a legkülönlegesebb, hogy a paradicsomot kivéve a hús mellé evett saláta kizárólag a kertben termett zöldekből állt össze. Na jó, a só, a citromlé meg az olívaolaj nem a kertben termett azért... :)


Tárkonyos-köményes grillezett csirkeszárny

Hozzávalók 4-5 személyre: 16-20 csirkeszárny, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál szárított, morzsolt tárkony, olívaolaj; a salátához: spenót, céklalevél, sóska, lollo rosso saláta, 1 csokor újhagyma, 1 szál új fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 hatalmas paradicsom, só, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A csirkeszárnyakat alaposan megtisztogatjuk, megmossuk, amjd szárazra törölgetjük. Mindegyiket kettévágjuk, hogy könnyebben átsülhessenek. A fűszereket összekeverjük, és a húsokat megszórjuk vele. Végül tálba tesszük őket úgy, hogy minden réteg szárnyat meglocsolunk kevés olívaolajjal, és kézzel jól "megmasszírozzuk". Félretesszük, és lehetőség szerint hideg helyen állni hagyjuk 1-2 órát vagy még többet. A salátához a kertből leszedjük a sok finomságot, alaposan, több vízben átmossuk őket, majd feldaraboljuk vagy összetépkedjük tetszés szerint, és tálba tesszük. Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, majd sóval, citromlével meg olívaolajjal ízesítjük, és összekavarjuk. A grillrácsot felforrósítjuk, és a csirkeszárnyakat meggrillezzük vigyázva, hogy a parázs ne lobbanjon lángra, nehogy megégjenek.

KAL - 2015.




2014. május 21., szerda

Epres-rebarbarás kavart sütemény

Ez tulajdonképpen nem az én receptem, bár az elkészítésében nekem is volt részem. Azért mégis közzéteszem, mert nagyon aktuális hozzávalókból készül, és olyan finom, hogy kár lenne, ha kimaradna. A recept édesapám első unokatestvéréé, Annus nénié, és benne van a májusi Erdélyi konyhában, az Asztalon kínált Erdély című rovatomban:


Epres-rebarbarás kavart sütemény

Hozzávalók: 50 dkg eper, 30 dkg rebarbara, 10 + 20 dkg cukor, 4 egész tojás, 28 dkg (2 kis doboz) joghurt, 1,2 dl olaj, 1 tasak vaníliás cukor, 3 teáskanál cukrozott, reszelt narancshéj, 1 tasak sütőpor, 1 csipet só, 40 dkg liszt, porcukor.

Elkészítése: Az epret megmossuk, szárát lecsipkedjük, majd feldaraboljuk. A rebarbarát meghámozzuk (nem muszáj), és ujjnyi széles darabokra vágjuk. A kétféle gyümölcsöt tálba tesszük, rászórjuk a 10 dkg cukrot, óvatosan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk. Egy tálban habosra kavarjuk az egész tojásokat a cukorral, majd a felsorolás sorrendjében – a porcukor kivételével – rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük. A gyümölcsöket szűrőbe tesszük, hogy levük lecsepegjen. A masszát kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe öntjük, a tetején szétoszlatjuk a cukrozott gyümölcskeveréket, majd forró sütőbe toljuk, és mérsékelt hőmérsékleten 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor porcukorral szórjuk meg. 

Tipp: A megmaradt cukros gyümölcsszörpöt vízzel felhígítva el lehet fogyasztani. 

EK - 2014/5

2014. május 17., szombat

Halcurry sóskás rizzsel, párolt bébirépával

Az utóbbi időben jócskán behalaztunk. Ez az egyik fogás, amit ripsz-ropsz elkészítettem vacsorára. Az a jó, hogy amíg a curry elkészül, megfő a rizs, és megpárolódik a répa is. A répa most fagyasztott volt, tehát a pucolásával nem kellett időt tölteni, de bébirépa híján a rendes murok is jó, 1-2 darabot elég megpucolni belőle.


Halcurry sóskás rizzsel, párolt bébirépával

Hozzávalók 4 személyre a curryhoz: 50 dkg bőrös halfilé (nálam merlucius volt), 2 újhagyma, 2 új fokhagyma, diónyi gyömbér, 1 evőkanál halszósz, 1 evőkanál kagylószósz, 4-5 teáskanál thai sárga currypaszta, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricakeményítő, néhány citromfűlevél, 4-5 evőkanál olaj, 1 zöldcitrom; a rizshez: 25 dkg rizs, 2-3 evőkanál olaj, só, 8-10 sóskalevél; a répához: 25 dkg bébirépa, 5 dkg vaj, csipetnyi só.

Elkészítése: Egy edényben felforrósítjuk a rizshez szükséges olajat, rádobjuk a rizst, és 1-2 percig pirítjuk. Fölöntjük 3 pohár vízzel (kb. 7,5 dl), megsózzuk, és kis lángon addig főzzük, míg a vizet mind be nem szívta. Tálalás előtt belekeverjük a finomra aprított sóskát. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a bébirépát, majd lefedve, néhy megrázogatva roppanósra pároljuk. Eközben elkészítjük a halat is. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a finomra aprított újhagymát és -fokhagymát zöldjével együtt. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a currypasztát, a hal- meg a kagylószószt, és kavargatva kb. 1 percig pirítjuk. Ekkor fölöntjük kb. 1 dl-nyi vízzel, és beletesszük a kis kockákra vágott halat. Elkavarjuk, 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a tejszínnel (lehet kókusztej is), és kis lángon, rotyogtatva, néha megrázogatva 5-10 percig főzzük. A keményítőt elkeverjük kevés vízzel, és besűrítjük vele a mártást. Ha szükséges, vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk. Jól kiforraljuk, majd zöldcitromlével, reszelt zöldcitromhéjjal és finomra aprított citromfűvel ízesítjük. Ízlés szerint sózni is lehet, de a szószok és a paszta sós, tehát vigyázni kell vele.

KT - 2017/3

2014. május 16., péntek

Kókuszos-mascarponés "torta" feketeribizli-áfonyalekvárral

Ez egy sebtében összedobott sütemény, ami a ronda de isteni kategóriába tartozik. nem éppen ilyen kinézetű végeredményre számítottam, de az íze mindenért kárpótolt. Talán több krémsajttal, több tejszínnel vagy péppel kelltt volna csinálnom, esetleg egy kis zselatin is mehetett volna bele a jobb tartás végett, de egy hétköznap esti desszertnek igazán megfelelt így is. Sőt. :)
És amúgy nálunk kókusz-ananász háború folyik, mert a Nagy a kókuszt szereti, a Kicsi meg az ananászt. És mivel éppen kifogytam minden ananászbefőttből (általában van itthon néhány konzerv mindig), kénytelen voltam ananászaromát (fogalmam sincs, mikor vettem ilyesmit. :P) használni, hogy a Kicsi se érezze magát "elnyomva". Akinek van ananászbefőttje, az a pépet is főzheti annak a levével tejszín helyett, sokkal finomabb, aromásabb lesz. de akkor egy kicsit csökkenteni kell az édesítő mennyiségét.


Kókuszos-mascarponés "torta" feketeribizli-áfonyalekvárral

Hozzávalók a laphoz: 4 tojásfehérje, 2 evőkanál fruktóz, 2 mokkáskanál sztéviapor, 5 evőkanál kókuszreszelék, 2 csapott evőkanál liszt, 1 csipet só, 1 csipet szódabikarbóna; a krémhez: 4 tojássárgája, 1+1 evőkanál fruktóz, 1 evőkanál sztéviapor, 7 evőkanál tej vagy ananászbefőttlé, 1 púpozott evőkanál liszt, 25 dkg mascarpone, 1,3 dl tejszín, ananászaroma (elhagyható); továbbá: feketeribizli-áfonyalekvár.

Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a frutózzal és a sztéviával, majd óvatosan beleforgatjuk a többi hozzávalót is. Sütőpapírral bélelt 24-26 cm-es tortaformába simítjuk, és forró sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját simára keverjük a liszttel, a sztéviával meg 1 evőkanál fruktózzal, majd hozzáadjuk a tejszínt/ananászlevet, és sűrű péppé főzzük. Miután kihűlt, összekeverjük a mascarponéval, az 1 evőkanál fruktózzal keményre vert tejszínnel, ileltve az esetlegesen használt ananászaromával. A krémet a kihűlt piskótára kenjük, majd tetszés szerint díszítjük lekvárral. Ti tegyétek nálamnál szebben. :)

KAL - 2015.

2014. május 15., csütörtök

Házi kolbász kétféleképpen, nem disznóból

Ketten is vagyunk a családban, akik nem ehetünk disznóhúst, de igazából a család másik felének sem hiányzik, ha nincs. Igenám, de míg a hús nekem sem hiányzik, a különféle "disznóságok" - kolbász és társai - azért hiányoznak, és néha nagyon megkívánom. Éppen ezért muszáj volt alternatívát találjak a sertésből készült kolbászra. A boltban található ún. csirke- vagy marhakolbászok nem olyasmik, amire vágytam; ha megkívánom, én abszolút a házi kolbász ízét és állagát akarom érezni, ezért hát "kifejlesztettem" a magam kolbászreceptjét, amit csirkéből, marhából és libából állítottam össze. Lehet szemet forgatni és fujjogni ezek hallatán, meg mondani bármit, hogy így az igazi meg úgy az eredeti, de nekem egyszerűen alkalmazkodnom kell, és akkor a megadott lehetőségekből válogathatok. Most csak kicsiben készítettem kétféle ízesítésű kolbászt, és csak a fagyasztóba tettem, tehát nem volt alkalmam száradni hagyni és egy kissé megfüstölni, de mivel ez a próba kitűnően sikerült, télen, disznóvágás idején ismét csinálok, és akkor a többivel együtt fel is füstölhetjük.
Az egyik recept, amiből valamivel többet csináltam, egyszerű hagyományos kolbász sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával ízesítve, a hús maradék részéből pedig grillkolbászt készítettem Aleda receptje alapján. Ez utóbbinál megmaradtam a hozzávalóknál, de az arányokat ízlés szerint módosítottam. Jaj, és az, hoyg hogyan töltöttem meg... na, az kész komédia volt. Nem ajánlom senkinek, hogy rólósütő csővel és habzsákkal töltsön kolbászt. :D :D :D De azért meglett. Mint írtam, ez csak próba volt, de a végeredmény irtó jó lett. A következő szeánszra már jobban felkészülök... :)


Házi kolbász kétféleképpen, nem disznóból

Hozzávalók a kétféle kolbászhoz: 2 kg csirkehús (melle és kicsontozott combja vegyesen), 1 kg marhahús, 65 dkg libaháj; a hagyományos ízesítésűhez: 1-2 fej fokhagyma (vagy ízlés szerint), 1-2 evőkanál (vagy ízlés szerinti) só, 2-3 teáskanál pirospaprika, 2-3 teáskanál bors; a grillkolbászhoz: 1 kisebb hagyma, 8-10 cikk fokhagyma, 3 szem szegfűbors, 1 csapott teáskanál őrölt bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 púpozott teáskanál szárított, morzsolt csombor, só, 1 evőkanál libazsír; továbbá: belek (birkabélbe szándékoztam eleinte tölteni, de éppen nem kaptam, így disznóbelet használtam).

Elkészítése: A kétféle húst ledaráljuk, a fagyos libahájat pedig jó apróra vagdossuk (fagyosan könnyebb). Az egészet tálba tesszük, és kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ezután elosztjuk kb. 2/3-1/3 arányban, és egy időre hideg helyre tesszük. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk. A nagyobb adag húshoz adjuk az összezúzott fokhagymát, illetve rászórjuk a fűszereket, és ismét alaposan összegyúrjuk. Egy kis fasírtnyi adagot egy száraz felforrósított serpenyőbe teszünk, mindkét oldalát megsütjük, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, ízlésünknek megfelelően pótoljuk a fűszereket. Minden plusz adag fűszer hozzáadása után alaposan dolgozzuk össze a masszát. Amikor jónak ítéljük, a húst belekbe töltjük hosszabb vagy rövidebb kolbászokat formálva belőle, majd tetszés szerint frissen lefagyasztjuk vagy felfüstöljük.

A grillkolbászhoz a finomra aprított hagymát és fokhagymát megdinszteljük a libazsíron, hozzáadjuk az őrölt fűszereket, majd az egészet jó alaposan kidolgozzuk. A továbbiakban az eljárás ugyanaz, mint az előzőnél. A grillkolbászról még nem készült fotó, de amintlehet, pótolom, csak várom a megfelelő alkalmat a grillezésére. :)

KT - 2014/12


Házi müzli (granola) eperrel és banánnal

Szentül meg voltam győződve, hogy Edótól vettem át a receptet, de bárhogy is keresem, nem találom nála. Pedig , hogy Erdélyi konyhás kolléganőmtől van, az ezer százalékos, mert először még akkor készítettem, amikor a receptet javítottam a lap számára. Azóta többször elkészült, de már csak a lépéseket tartottam be, a hozzávalókat az ízlésünk és az itthon lévő alapanyagok szerint variáltam. Így történt legutóbb, vasárnap reggel is, amikor hosszabb kimaradás után, a recept nem találása miatt az emlékeimre hagyatkozva készítettem el.


Házi müzli (granola) eperrel és banánnal

Hozzávalók (sok adag) a granolához: 40 dkg búzapehely (most csak ez volt itthon), 10 dkg napraforgómag, 10 dkg mandula, 1 marék lenmag, 2 marék kókuszreszelék (elhagyható), kb. 20 dkg mazsola, 2 evőkanál méz (lehet több is), 2 kisebb tojás fehérjéje; továbbá 4 személyre: 50 dkg eper, 2 banán, tej vagy joghurt, ízlés szerint méz.

Elkészítése: A granola száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd rácsorgatjuk a mézet, illetve hozzáadjuk a 2 tojásfehérjét, és kézzel alaposan összedolgozzuk-forgatjuk. A keveréket sütőpapírral bélelt tespbe terítjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt halványra pirítjuk. Időnként kivehetjük és átforgathatjuk, hogy egyenletesen piruljon. tetszés szerint hosszabb avgy rövidebb ideig is pirítható. Felhasználás előtt hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozban, üvegben tároljuk.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és feldaraboljuk, a banánt karikára vágjuk. Tálkákban elosztjuk a gyümölcsöket, granolát kanalazunk melléjük, és ki-ki tetszése szerint tejjel vagy joghurttal fogyasztja. Ha nem eléggé édes, mézzel is ízesíthető még.

Megjegyzés: A granolára is lehet több mézet tenni, de mivel nálunk a férjem nem eheti, csak nagyon keveset használtam belőle. De nem is kellett több, mi nem édesítettünk utána.

2014. május 14., szerda

Salátaleves sóskával és labodával

Egy igazi tavaszi leves friss, kert levelekkel. A saláta és a sóska anyósom kertjéből, a labodát pedig a piacon vettem. Két csokorral kértem, mire mondja a bácsi: adjon 3 lejt, és vigye az egészet, hogy már mehessünk haza. 5 csokor volt összesen, a leveshez kettőt használtam fel, úgyhogy még lesz labodás folytatás. Érdekes, hogy a lányok mennyire idegenkednek a színétől. Minden egyes ételnél meg kell barátkozniuk vele. De miután ráveszik magukat a kóstolásra, már jóízűen tolják befelé. :) Nagylányom is azt mondta tegnap: hát miért nem mondtad, hogy a laboda nem másítja meg az ízét? Hát ez salátaleves! (Amit imád.-szerk. megj.) Persze, mondtam én addig is, de nem hitte. :) Szóval, nagyon finom, a sóska meg megsavanyította, úgyhogy semmi egyéb savanyítás nem kellett hozzá. Amiben kissé másabb volt mégis, hogy a szokásosnál kevesebb fokhagymát raktam bele, de ezt is ízlés szerint lehet adagolni. Az adag elég nagy, de ha valaki szereti, ne féljen tőle, másnap elfogy. Legalábbis én nem tudom megunni. Hagyományosan, hidegen ettük forró túrós puliszkával, de önmagában is finom.


Salátaleves sóskával és labodával

Hozzávalók 5-7 személyre: 1 fejes saláta, 2 nagy csokor labodalevél, 1 nagy marék sóska, 1 csokor zöldhagyma, 5-6 cikk fokhagyma, só, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 3-4 evőkanál olaj.

Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, és megdinszteljük rajta a karikára vágott zöldhagymát. Ezután rádobjuk a több vízben megmosott, összetépkedett (vagy összevágott) leveleket, és kissé átforgatjuk a hagymás olajon. Fölöntjük vízzel, kissé megsózzuk, majd lefedve, néha megkavarva 15-20 percig főzzük. Ekkor beletesszük az összezúzott fokhagymát, és besűrítjük a tejszínnel és kevés vízzel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, és ízlés szerint utánasózunk, vagy ha nem elég savanyú (a sóska mennyiségétől függően), kevés citromlével savanyítjuk. Túrós puliszkával tálaljuk.
EK - 2015/5

2014. május 12., hétfő

Hamis ordagombóc bazsalikomos gyümölcsszósszal

A konyhapulton felejtettem a tejet, de gondoltam, megpróbálom fölforralni mégis. Hát összement. Nem ugrott össze rendesen, csak éppenhogy, ezért gondoltam, rásegítek egy kicsit, és lesz belőle finom ordánk. Végül úgy döntöttem, hogy nem szűröm le, hanem inkább gombócot főzök belőle. A férjem úgy kommentálta: nem tudom, hogyan találtad ki ezt a vacsorát, de isteni! Ennél jobbat most el sem tudtam volna képzelni. :)


Hamis ordagombóc bazsalikomos gyümölcsszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 liter tej, 1,5 evőkanál ecet, 2 evőkanál fruktóz, csipetnyi só, 30-32 dkg búzadara; a szószhoz: 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs, 3 evőkanál fruktóz, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, csipetnyi só, 8-10 bazsalikomlevél, víz.

Elkészítése: A tejet forrni tesszük, és amikor fölforrt, beleöntjük az ecetet. Kissé elkavarjuk, és néhány pillanat alatt az orda összeugrik benne, a savú pedig kiválasztódik. Beletesszük a sót meg a fruktózt, folytonos kavarás mellett beleszórjuk a búzadarát, és habverővel sűrű (a tejbegríznél vastagabb, keményebb) masszává kavarjuk. A mártáshoz a gyümölcsöt lábosba tesszük, hozzáadjuk a sót meg a fruktózt, öntünk rá 2 dl vizet, és néha kevergetve fölforraljuk. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, és a gyümölcshöz öntjük. További vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre, állandóan kavargatva jól kiforraljuk. Végül hozzákeverjük a felaprított bazsalikomotis. A masszából vízbe mártott fagyiadagolóval szép gombócokat szaggatunk a tányérokra, és szósszal tálaljuk.

KAL - 2015.


2014. május 10., szombat

Labodás-gombás pite

Bevásárolni voltam, és találtam/vettem néhány olyan dolgot is, amire itthon még nem számítottam. De ahogy megláttam őket, máris éreztem egy isteni sós pite ízét a számban... Elég késő volt már, és hogy lerövidítsem az elkészítési időt, vettem egy adag leveles tésztát is, ami majdnem kiolvadt már, mire hazaértem, csak néhány percre toltam még be az 50 fokos sütőbe, hogy könnyen lehessen nyújtani. Amúgy hagyományos omlós tésztávl is elkészíthető. (Bár azt vettem észre, hogy az "enyéim" azt nem eszik olyan szívesen, mint a levelest.) Aztán még került itthon egy-két hozzávaló, amiből aztán olyan pitét rittyentettem, hogy mindannyian megnyaltuk utána az ujjainkat. Nagylányom csak másnap evett belőle, hidegen, s bár először kissé idegenkedett a rózsaszíne színe miatt, amikor megkóstolta, behunyta a szemét, és azt mondta: hát ez isteni! :) A labodaszezon azonban hamarosan lejár, helyette spenóttal is, vagy nélküle is készíthető.


Labodás-gombás pite tavaszi salátával

Hozzávalók 3-4 személyre: 40 dkg leveles tészta, 2 dkg vaj, kevés liszt, 5 csokor (kb. 20 dkg) laboda vagy spenót, 20 dkg apró gomba, 5-6 cikk fokhagyma, kevés olaj, 6 tojás, 20 dkg juhtúró, 30 dkg tejföl, 7-8 koktélparadicsom, 8-10 bazsalikomlevél, só, bors; a salátához: spenót, hónapos retek, koktélparadicsom, balzsamecet, olívaolaj.

Elkészítése: A kiolvasztott leveles tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott, 26 vagy 28 cm átmérőjű sütőformát. A labodaleveleket több vízben átmossuk, a gombának levágjuk a szára végét, és egészben hagyjuk. Felforrósítunk3-
4 evőkanál olajat, és nagy lángon megpirítjuk rajta a gombát. ezután hozzáadjuk az összevagdalt fokhagymát, és rögtön utána a labodaleveleket. Csak addig pároljuk tovább, amíg a levelek kissé össze nem esnek, majd eloszlatjuk a sütőformában. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a szétmorzsolt juhtúrót meg az aprított bazsalikomot, majd elkeverjük a tejföllel is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ráöntjük a gombás labodára. A megmosott koktélparadicsomokat szárukkal együtt tetszés szerint elhelyezzük a pitén, majd az egészet a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 perc után a hőt 170 fokra csökkentjük, és további 20-25 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepén is megkocsonyásodott a massza. Szeletelés előtt mindenképpen hagyjuk állni legalább kevés ideig, de még jobb, ha idejében elkészítjük. Sőt, hidegen is abszolút isteni.
A salátához tetszés szerinti mennyiségben és arányban használjuk az említett zöldségeket. Meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal. Semmi egyéb fűszer nem szükséges hozzá. Nagyon szuper kombináció. :)

EK - 2015/5


Sült "káizer" libazsíros pityókával

Ilyen étel is ritkán készül nálam, ezt is a férjem és nagylányom ette. Mármint a krumpliból a többiek is. A káizer kifejezés nagyon népszerű Erdélyben, tulajdonképpen így hívják románul a császárszalonnát, de mi magyarok is használjuk a németes kifejezést. Eléggé időszűkében voltam, ötletem sem volt más, így amikor a boltban megláttam a káizert, már tudtam, mit lesz a sorsa az otthon várakozó héjában főtt krumplinak. A jó húsos hasalji szalonnából (vagy szalonnás húsból) kisujjnyi vastag szeleteket kértem. Csodálkoztak is... :) Ez lett a vége. Ha van főtt krumplink, akkor az egészet 10-15 perc alatt össze lehet dobni. Néha nagyon jól jön egy-egy ilyen étel... :)
Jaj, és még valami! Múltkor - éppen amikor három istenes csokor medvehagyma fölött tanakodtam, mi legyen vele, milyen módokon tartósítsam - valakinél megláttam egy jó ötletet: a medvehagymás zsírt. Ott volt a hűtőben a libazsír, ami igazából nem szokott fogyni, mert csak ritkán esszük. Hát bemedvehagymáztam. és milyen jól tettem! A krumplihoz abból a zsírból használtam.


Sült "káizer" libazsíros pityókával

Hozzávalók 4 személyre: 8-12 szelet kisujjnyi vastag főtt császárszalonna (a szeletek hosszától függően), bors; a körethez: 60 dkg héjában főtt krumpli, 1 nagy evőkanál medvehagymás libazsír, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors.

Elkészítése: A császárszalonnát zsiradék nélkül felforrósított serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalát kissé megpirítjuk. Megszórjuk kevés borssal, aláöntünk kevés vizet, lefedjük, és néhány percig pároljuk. Ahogy a víz elpárolog, hagyjuk zsírjára sülni, közben többször megforgatjuk, míg szép pirosra nem sül. A meghámozott főtt krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, és lazán összeforgatjuk. A medvehagymás zsírt egy lábosban fölforrósítjuk, félrevesszük, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd beletesszük a krumplit, jól elkavarjuk, és átforrósítjuk. Ha szükséges utánasózunk, illetve borssal ízesítjük. Valamilyen savanyúsággal kínáljuk.

Megjegyzés: Medvehagymás zsír helyett normál zsírt is használhatunk. Ha van medvehagymánk, ízesíthetjük a krumplit azzal, vagy ha nincs, akkor 1-2 cikk fokhagymát tehetünk bele.

FF - 2015/1

2014. május 1., csütörtök

Fűszeres csirke keleties ízesítéssel

Különleges ízesítésű csirkehús, érdemes kipróbálni. A színe pedig gyönyörű aranysárga.


Fűszeres csirke keleties ízesítéssel

Hozzávalók 4 személyre: 1 egész csirke vagy 4 nagy egész csirkecomb, só; a páchoz: 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál halszósz, 5 cikk foghagyma, 1 csapott mokkáskanál kurkuma, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál cukor vagy méz, 1/2 mokkáskanál bors, 3 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A fokhagymát összezúzzuk, majd összekeverjük a pác többi hozzávalójával. A csirkedarabokat enyhén besózzuk, majd beleforgatjuk a pácba, és hideg helyen hagyjuk állni ammennyit csak tudjuk. Akár több órán át is érdemes. Néhányszor megforgatjuk. Ezután hőálló tálba szedjük át őket, a maradék pácot rálocsoljuk a húsdarabokra, és 200 fokra előmelegíłtett sütőben először lefedve, majd fedő nélkül par
oljuk-sütjük 45-50 percig. Krumplipürével és tetszés szerinti salátával, savanyúsággal tálaljuk.

KAL - 2015.
Related Posts with Thumbnails

2014. május 28., szerda

Vöröslencsefőzelék spenótos zabfasírttal vagy másegyébbel

Ezt a paradicsomos-tejszínes lencsefőzeléket már készítem egy jóideje, mindig bevetem, ha valami gyorsat és főleg laktatót kell készíteni. A gyorsasága miatt szigorúan csak vörös lencséből készülhet (azaz, ha valaki olyan ügyes, hogy beáztatja a zöld lencsét idejében, azzal is működne, de én olyan ügyes csak ezerévben egyszer vagyok. :) ), 20-25 perc alat cakkompakk megvan. Azalatt lehet készíeni mellé bármilyen feltétet: tükörtojást, fasírtot vagy grillezett húsokat. Az idei első sütkérezésünkkor is (még valamikor március elején) ilyet főztem, és kolbászt meg a császárszalonnát grilleztem mellé. 

Itt a húsmentes fasírttal: 

Vöröslencsefőzelék spenótos zabfasírttal

Hozzávalók 4 személyre a főzelékhez: 25 dkg vörös lencse, 1 hagyma, 3-4 evőkanál 1 teáskanál pirospaprika, 3-4 paradicsom (szezonon kívül 1 kis paradicsomkonzerv), 1 dl tejszín, só, bors, pici cukor (elhagyható); a fasírthoz: 25 dkg + 4 evőkanál zabpehely, 4 dl forró víz, 2 szelet kenyér, 8-10 kisebb cikk fokhagyma, 1 maréknyi spenótlevél, só, bors, 1 kisebb tojás, kókuszzsír a sütéshez.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és az olajon megdinszteljük. Rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel. A több vízben átmosott lencsét hozzáadjuk a hagymához, elkeverjük, majd fölöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel. Közepes lángon főzzük fedő nélkül kb. 10 percig. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, és addig főzzük (még 5-7 perc), amíg a lencse teljesen meg nem puhul, és a leve el nem fő, be nem sűrűsödik. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha túl savanyú, kevés cukorral igazítunk az ízén, hozzáadjuk a tejszínt, és még egyet-kettőt forralunk rajta. Afasírthoz a 25 dkg zabpehelyre ráöntjük a forró vizet, és 15-20 percig állni hagyjuk. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a spenótot alaposan megmossuk, és nem túl finomra aprítjuk. A zabpelyhet leszűrjük, amennyire tudjuk, ki is nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a kifacsart kenyeret, a zúzott fokhagymát, a spenótot meg a tojást, és jól összedolgozzuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk a ledarált 4 evőkanálnyi zabpelyhet, vagy annyi zsemlemorzsát, amennyivel jól formázható masszát kapunk belőle. Lapos korongokká formázzuk, majd felforrósított kókuszzsírban szép pirosra sütjük. A lencsefőzeléket a fasírttal tálaljuk.

FF - 2015/1

Itt pedig a grillezett dolgokkal: 

2014. május 27., kedd

Gulyás újkrumpliból, sajtos kolbásszal, friss salátával

Gyorsan kellett dönteni, mi legyen az ebéd. Húst olvasztani, grillezéshez, nem volt idő, más megoldás kellett. Férjecskémnek jutott eszébe a gulyás, kolbásszal. Megvettem a kolbászt, krumplit és némi zöldséget - a többit a kert szolgáltatta - és indulhattunk is. A nagy sietségben, igaz, az üst itthon maradt, de sebaj, az ott lévő "10 kilós" öntöttvaslábos is megtette helyette, mégha gázon is kellett elkészülnie az ételnek. Nagyon finomra sikeredett, mindenki szívesen ette a maradékot vacsorára is. :) 


Gulyás újkrumpliból, sajtos kolbásszal, friss salátával

Hozzávalók 5-6 személyre: 1-1,2 kg újkrumpli, 2 nagy hagyma vagy 2 csokor újhagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 40 dkg sajtos kolbász, só, bors, 1 teáskanál őrölt kömény; a salátához: spenót, sóska, különféle saláták, cékla-, retek- és karalábélevél, hónapos retek, uborka, újhagyma, paradicsom tetszés szerinti arányban és mennyiségben, só, citromlé, olívaolaj.

Elkészítése: A krumplit és a hagymát meghámozzuk. A hagymát felaprítjuk, majd az olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, és addig főzzük, míg zsírjára nem sül. Hozzáadjuk a feldarabolt krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal és őrölt köménnyel (kb. 1 teáskanálnyi) ízesítjük, és hagyjuk 10-15 percig főni. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és további 5-6 percig főzzük. Ha szükséges, utánasózunk. A salátához a leveleket 3-4 vízben alaposan megmossuk, az uborkát és az újhagymát meghámozzuk, a paradicsomot feldaraboljuk, a retket pedig nagyságától függően felszeleteljük vagy egészben hagyjuk. Mindent összekeverünk, sóval és citromlével ízesítjük, tálalás előtt pedig meglocsoljuk olívaolajjal. 

KAL - 2015.

2014. május 26., hétfő

Karalábéleves

Egy egyszerű kis karalábéleves, amiben a töltött karalábé "melléktermékét", azaz a kivájt karalábéhúst hasznosítottam. (Tudom, azt bele szokás főzni az ételbe, de nálam valahogy az nem passzolt.) Lehet hússal is készíteni, de így magában is nagyon finom, üdítő-melengető tavaszi-nyári leveske.


Karalábéleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 45 dkg karalábé (kb. 2 darab), 1-2 sárgarépa, 1 hagyma, 5 dkg rizs, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1-2 szál lestyán, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 3-4 evőkanál olaj, citromlé vagy almaecet.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük a felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott sárgarépát, és együtt dinszteljük tovább. A karalábét tetszés szerint daraboljuk, és azt is hozzáadjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, megsózzuk, és közepes lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a rizst, és addig főzzük tovább, amíg minden teljesen meg nem puhul. Végül a lisztet simára keverjük a tejszínnel és kevés vízzel, a leveshez öntjük, és jól kiforraljuk. Utánasózunk, citromlével ízesítjük, és megszórjuk finomra aprított lestyánnal és petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Ezt a levest „maradék” karalábéból készítettem. 6 darabból csináltam töltött karalábét, és azoknak a kivájt belsejét használtam fel hozzá.

KT - 2014/8

2014. május 25., vasárnap

Fahéjas-vaníliás sajttorta zebrásan

Nem lett olyan nagyon szép zebramintás, mert eléggé sűrű volt a massza, és nem folyt rendesen, ezért a végén kissé megrázogattam, de azért mégiscsak csíkos. Az íze pedig isteni. :) Aki nem hiszi, ... :) 


Fahéjas-vaníliás sajttorta zebrásan

Hozzávalók a laphoz: 40 dkg keksz, 5 dkg kókuszzsír, 2 dl tej; a krémhez: 5 tojás, 5 evőkanál fruktóz, 50 dkg mascarpone, 4 dl tejszín, 2 csapott evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál vaníliaörlemény, kevés kókuszzsír.


Elkészítése: A kekszet ledaráljuk (vagy sodrófával finomra törjük), és jól összedolgozzuk a tejjel meg a felolvasztott kókuszzsírral. Sütőpapírral bélelt 26-28 cm-es tortaformába nyomkodjuk-simítjuk. Az egész tojásokat és a fruktózt kézi mixer segítségével habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a mascarponét, végül pedig a félkeményre vert tejszínt és a lisztet. Jól összedolgozzuk, majd a masszát kétfelé osztjuk 1/3-2/3 arányban. A kisebb adaghoz hozzákeverjük a kakaót meg a fahéjat, a nagyobbik adaghoz pedig a vaníliát. A kétféle masszát rendre a kekszes alapra kanalazzuk úgy, hogy a közepére teszünk 3 evőkanálnyi sárga masszát, majd ennek a közepére 2 evőkanálnyi barnát, és addig folytatjuk ugyanígy a kanalazást, amíg az összeset a formába kanalaztuk. Végül, ha a krém nem terült el a forma teljes felületén, kissé megrázogatjuk, hogy teljesen befedje. 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen sütjük kb. 25 percig, majd a hőt 150 fokra csökkentjük, és addig sütjük tovább, míg a krém a közepén is kocsonyásra nem sül. Miután kihűlt, szépen lehet szeletelni. 

2014. május 24., szombat

Halszeletek lilakrumplipürével és sajtmártásos fehér spárgával

Egy nagyon finom főétel, nagyon jók a kombinációk, a színek is szépek. Fehér spárgát most ettünk először. A család többi része nem esett hasra tőle, és az az igazság, hogy bár nekem ízlett, de én is tudnám nélkülözni a továbbiakban. Most nagyon kedvezményesen kaptam, ezért gondoltam, kipróbálom, ám azt az árat, amit általában kérnek érte, nem vagyok hajlandó kiadni ezután sem. Zöld spárgát ettem egyszer valamikor évekkel ezelőtt, akkor leszedtem anyósom kertjéből a fiatal hajtásokat, na, az már emlékeim szerint finomabb volt. Idén nem kaptam magot, de mamám kertjében felfedeztem, hogy van (dísznek tartja, meg virágcsokorba valónak :D ), ezért aztán ősszel majd kiszedek néhány tövet, és elültetem a kertünkbe.
A lila krumplipüré érdekes volt. Ízre abszolút, mint a "rendes" krumpli, színe viszont különleges, a lányok nagyon szerették.
Mindent elkészíteni nagyon jó kell, hogy legyen az időzítés, mert mindennek szinte egyszerre kell meglennie, ezért jó, ha előkészítjük az alapanyagokat, a sütési-főzési idő pedig nagyjából megegyezik.


Halszeletek lilakrumplipürével és sajtmártásos fehér spárgával

Hozzávalók 4 személyre a halhoz: 80 dkg halfilé (nálam merlucius), só, bors, pirospaprika, olívaolaj; a püréhez: 60 dkg lila krumpli, 20 dkg krumpli, só, 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj), tej; a spárgához és mártáshoz: 50 dkg fehér spárga, só; 5-7 dkg kókuszzsír (vagy vaj), 2 evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 25 dkg sajt, só, fehérbors, szerecsendió, citromlé.

Elkészítése: A halfilét megmossuk, és felitatjuk róla a vizet. Megszórjuk só, bors és kevés pirospaprika keverékével mindkét oldalukon, majd olívaolajjal vékonyan meglocsolt hőálló tálba helyezzük. A tetejére is olívaolajat locsolunk, és félretesszük állni. A kétféle krumplit meghámozzuk, és hideg vízbe tesszük. A spárgák alsó, fás részét (kb. 2 ujjnyi) hámozóval alaposan megpucoljuk, majd félretesszük. Közben a sütőt bekapcsoljuk 220 fokra, hogy mire a zöldségeket meghámozzuk, fel legye forrósodva, és a halat is beletehessük. A halat betoljuk a forró sütőben, és 20-25 perc alatt, légkeverésen megpároljuk és enyhén rápirítunk. A krumplit edénybe tesszük, vizet öntünk rá, és odatesszük főni. A spárgának magas falú, keskeny edényben (van kimondottan spárgafőző edény, én, szétnézve a szekrényben, felfedeztem Édesanyám nálunk maradt ételhordó kannáját, és abban főztem meg. A célnak a legkitűnőbben megfelelt. :) ) annyi vizet forralunk, hogy kb. a spárgák 2/3-áig érjen. Amikor fölforr, megsózzuk, és óvatosan, lábraállítva, belehelyezzük a spárgát. Nagyon kis lángon, csak éppen gyöngyözve főzzük 10-12 percig. Roppanósra kell puhulnia. A spárgafejek ne érjenek a vízbe, azok sokkal hamarabb puhulnak, és a gőztől is megpárolódnak. Amíg minden sül és fő, egy kisebb edényben elkészítjük a mártást. A kókuszzsírt fölolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, éppencsak hagyjuk felbuborékozni, és máris fölöntjük 2 dl tejjel. Simára keverjük, majd rendre hozzáadjuk a maradék tejet és a tejszínt is. Jól kiforraljuk, sóval, fehérborssal, szerecsendióval és citromlével ízlés szerint ízesítjük, végül belekeverjük a reszelt sajtot is. Ha szükséges, utólag hígíthatjuk még kevés vízzel, vagy 1-2 merőkanálnyival a spárga főzőlevéből (én ezt tettem). Amikor a krumpli megfőtt, vizét leszűrjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd a tejet is rendre hozzáadagolva jó habosra kavarjuk. Ha szükséges, még sózzuk. A spárgát óvatosan kiszedjük a főzőléből, és hagyjuk kissé lecsepegni. A megsült halszeleteket krumplipürével és sajtmártással leöntött spárgával tálaljuk. Díszítéshez használhatunk hozzá piros és zöld alapanyagokat (saláta, spenót, paradicsom vagy paprika).

HÚSV. - 2015.

2014. május 22., csütörtök

Tárkonyos-köményes grillezett csirkeszárny

Isteni finom, különleges aromájú grillezett hús. Ez a pác nagyon bejött nekünk, mégha először eléggé meredeknek is tűnt a párosítás. Az egészben azonban az volt a legkülönlegesebb, hogy a paradicsomot kivéve a hús mellé evett saláta kizárólag a kertben termett zöldekből állt össze. Na jó, a só, a citromlé meg az olívaolaj nem a kertben termett azért... :)


Tárkonyos-köményes grillezett csirkeszárny

Hozzávalók 4-5 személyre: 16-20 csirkeszárny, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál bors, 1 csapott teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál szárított, morzsolt tárkony, olívaolaj; a salátához: spenót, céklalevél, sóska, lollo rosso saláta, 1 csokor újhagyma, 1 szál új fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 hatalmas paradicsom, só, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A csirkeszárnyakat alaposan megtisztogatjuk, megmossuk, amjd szárazra törölgetjük. Mindegyiket kettévágjuk, hogy könnyebben átsülhessenek. A fűszereket összekeverjük, és a húsokat megszórjuk vele. Végül tálba tesszük őket úgy, hogy minden réteg szárnyat meglocsolunk kevés olívaolajjal, és kézzel jól "megmasszírozzuk". Félretesszük, és lehetőség szerint hideg helyen állni hagyjuk 1-2 órát vagy még többet. A salátához a kertből leszedjük a sok finomságot, alaposan, több vízben átmossuk őket, majd feldaraboljuk vagy összetépkedjük tetszés szerint, és tálba tesszük. Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, majd sóval, citromlével meg olívaolajjal ízesítjük, és összekavarjuk. A grillrácsot felforrósítjuk, és a csirkeszárnyakat meggrillezzük vigyázva, hogy a parázs ne lobbanjon lángra, nehogy megégjenek.

KAL - 2015.




2014. május 21., szerda

Epres-rebarbarás kavart sütemény

Ez tulajdonképpen nem az én receptem, bár az elkészítésében nekem is volt részem. Azért mégis közzéteszem, mert nagyon aktuális hozzávalókból készül, és olyan finom, hogy kár lenne, ha kimaradna. A recept édesapám első unokatestvéréé, Annus nénié, és benne van a májusi Erdélyi konyhában, az Asztalon kínált Erdély című rovatomban:


Epres-rebarbarás kavart sütemény

Hozzávalók: 50 dkg eper, 30 dkg rebarbara, 10 + 20 dkg cukor, 4 egész tojás, 28 dkg (2 kis doboz) joghurt, 1,2 dl olaj, 1 tasak vaníliás cukor, 3 teáskanál cukrozott, reszelt narancshéj, 1 tasak sütőpor, 1 csipet só, 40 dkg liszt, porcukor.

Elkészítése: Az epret megmossuk, szárát lecsipkedjük, majd feldaraboljuk. A rebarbarát meghámozzuk (nem muszáj), és ujjnyi széles darabokra vágjuk. A kétféle gyümölcsöt tálba tesszük, rászórjuk a 10 dkg cukrot, óvatosan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk. Egy tálban habosra kavarjuk az egész tojásokat a cukorral, majd a felsorolás sorrendjében – a porcukor kivételével – rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük. A gyümölcsöket szűrőbe tesszük, hogy levük lecsepegjen. A masszát kikent-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe öntjük, a tetején szétoszlatjuk a cukrozott gyümölcskeveréket, majd forró sütőbe toljuk, és mérsékelt hőmérsékleten 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor porcukorral szórjuk meg. 

Tipp: A megmaradt cukros gyümölcsszörpöt vízzel felhígítva el lehet fogyasztani. 

EK - 2014/5

2014. május 17., szombat

Halcurry sóskás rizzsel, párolt bébirépával

Az utóbbi időben jócskán behalaztunk. Ez az egyik fogás, amit ripsz-ropsz elkészítettem vacsorára. Az a jó, hogy amíg a curry elkészül, megfő a rizs, és megpárolódik a répa is. A répa most fagyasztott volt, tehát a pucolásával nem kellett időt tölteni, de bébirépa híján a rendes murok is jó, 1-2 darabot elég megpucolni belőle.


Halcurry sóskás rizzsel, párolt bébirépával

Hozzávalók 4 személyre a curryhoz: 50 dkg bőrös halfilé (nálam merlucius volt), 2 újhagyma, 2 új fokhagyma, diónyi gyömbér, 1 evőkanál halszósz, 1 evőkanál kagylószósz, 4-5 teáskanál thai sárga currypaszta, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kukoricakeményítő, néhány citromfűlevél, 4-5 evőkanál olaj, 1 zöldcitrom; a rizshez: 25 dkg rizs, 2-3 evőkanál olaj, só, 8-10 sóskalevél; a répához: 25 dkg bébirépa, 5 dkg vaj, csipetnyi só.

Elkészítése: Egy edényben felforrósítjuk a rizshez szükséges olajat, rádobjuk a rizst, és 1-2 percig pirítjuk. Fölöntjük 3 pohár vízzel (kb. 7,5 dl), megsózzuk, és kis lángon addig főzzük, míg a vizet mind be nem szívta. Tálalás előtt belekeverjük a finomra aprított sóskát. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a bébirépát, majd lefedve, néhy megrázogatva roppanósra pároljuk. Eközben elkészítjük a halat is. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a finomra aprított újhagymát és -fokhagymát zöldjével együtt. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a currypasztát, a hal- meg a kagylószószt, és kavargatva kb. 1 percig pirítjuk. Ekkor fölöntjük kb. 1 dl-nyi vízzel, és beletesszük a kis kockákra vágott halat. Elkavarjuk, 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a tejszínnel (lehet kókusztej is), és kis lángon, rotyogtatva, néha megrázogatva 5-10 percig főzzük. A keményítőt elkeverjük kevés vízzel, és besűrítjük vele a mártást. Ha szükséges, vízzel vagy tejszínnel hígíthatjuk. Jól kiforraljuk, majd zöldcitromlével, reszelt zöldcitromhéjjal és finomra aprított citromfűvel ízesítjük. Ízlés szerint sózni is lehet, de a szószok és a paszta sós, tehát vigyázni kell vele.

KT - 2017/3

2014. május 16., péntek

Kókuszos-mascarponés "torta" feketeribizli-áfonyalekvárral

Ez egy sebtében összedobott sütemény, ami a ronda de isteni kategóriába tartozik. nem éppen ilyen kinézetű végeredményre számítottam, de az íze mindenért kárpótolt. Talán több krémsajttal, több tejszínnel vagy péppel kelltt volna csinálnom, esetleg egy kis zselatin is mehetett volna bele a jobb tartás végett, de egy hétköznap esti desszertnek igazán megfelelt így is. Sőt. :)
És amúgy nálunk kókusz-ananász háború folyik, mert a Nagy a kókuszt szereti, a Kicsi meg az ananászt. És mivel éppen kifogytam minden ananászbefőttből (általában van itthon néhány konzerv mindig), kénytelen voltam ananászaromát (fogalmam sincs, mikor vettem ilyesmit. :P) használni, hogy a Kicsi se érezze magát "elnyomva". Akinek van ananászbefőttje, az a pépet is főzheti annak a levével tejszín helyett, sokkal finomabb, aromásabb lesz. de akkor egy kicsit csökkenteni kell az édesítő mennyiségét.


Kókuszos-mascarponés "torta" feketeribizli-áfonyalekvárral

Hozzávalók a laphoz: 4 tojásfehérje, 2 evőkanál fruktóz, 2 mokkáskanál sztéviapor, 5 evőkanál kókuszreszelék, 2 csapott evőkanál liszt, 1 csipet só, 1 csipet szódabikarbóna; a krémhez: 4 tojássárgája, 1+1 evőkanál fruktóz, 1 evőkanál sztéviapor, 7 evőkanál tej vagy ananászbefőttlé, 1 púpozott evőkanál liszt, 25 dkg mascarpone, 1,3 dl tejszín, ananászaroma (elhagyható); továbbá: feketeribizli-áfonyalekvár.

Elkészítése: A tojásfehérjét kemény habbá verjük a frutózzal és a sztéviával, majd óvatosan beleforgatjuk a többi hozzávalót is. Sütőpapírral bélelt 24-26 cm-es tortaformába simítjuk, és forró sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A tojássárgáját simára keverjük a liszttel, a sztéviával meg 1 evőkanál fruktózzal, majd hozzáadjuk a tejszínt/ananászlevet, és sűrű péppé főzzük. Miután kihűlt, összekeverjük a mascarponéval, az 1 evőkanál fruktózzal keményre vert tejszínnel, ileltve az esetlegesen használt ananászaromával. A krémet a kihűlt piskótára kenjük, majd tetszés szerint díszítjük lekvárral. Ti tegyétek nálamnál szebben. :)

KAL - 2015.

2014. május 15., csütörtök

Házi kolbász kétféleképpen, nem disznóból

Ketten is vagyunk a családban, akik nem ehetünk disznóhúst, de igazából a család másik felének sem hiányzik, ha nincs. Igenám, de míg a hús nekem sem hiányzik, a különféle "disznóságok" - kolbász és társai - azért hiányoznak, és néha nagyon megkívánom. Éppen ezért muszáj volt alternatívát találjak a sertésből készült kolbászra. A boltban található ún. csirke- vagy marhakolbászok nem olyasmik, amire vágytam; ha megkívánom, én abszolút a házi kolbász ízét és állagát akarom érezni, ezért hát "kifejlesztettem" a magam kolbászreceptjét, amit csirkéből, marhából és libából állítottam össze. Lehet szemet forgatni és fujjogni ezek hallatán, meg mondani bármit, hogy így az igazi meg úgy az eredeti, de nekem egyszerűen alkalmazkodnom kell, és akkor a megadott lehetőségekből válogathatok. Most csak kicsiben készítettem kétféle ízesítésű kolbászt, és csak a fagyasztóba tettem, tehát nem volt alkalmam száradni hagyni és egy kissé megfüstölni, de mivel ez a próba kitűnően sikerült, télen, disznóvágás idején ismét csinálok, és akkor a többivel együtt fel is füstölhetjük.
Az egyik recept, amiből valamivel többet csináltam, egyszerű hagyományos kolbász sóval, borssal, pirospaprikával és fokhagymával ízesítve, a hús maradék részéből pedig grillkolbászt készítettem Aleda receptje alapján. Ez utóbbinál megmaradtam a hozzávalóknál, de az arányokat ízlés szerint módosítottam. Jaj, és az, hoyg hogyan töltöttem meg... na, az kész komédia volt. Nem ajánlom senkinek, hogy rólósütő csővel és habzsákkal töltsön kolbászt. :D :D :D De azért meglett. Mint írtam, ez csak próba volt, de a végeredmény irtó jó lett. A következő szeánszra már jobban felkészülök... :)


Házi kolbász kétféleképpen, nem disznóból

Hozzávalók a kétféle kolbászhoz: 2 kg csirkehús (melle és kicsontozott combja vegyesen), 1 kg marhahús, 65 dkg libaháj; a hagyományos ízesítésűhez: 1-2 fej fokhagyma (vagy ízlés szerint), 1-2 evőkanál (vagy ízlés szerinti) só, 2-3 teáskanál pirospaprika, 2-3 teáskanál bors; a grillkolbászhoz: 1 kisebb hagyma, 8-10 cikk fokhagyma, 3 szem szegfűbors, 1 csapott teáskanál őrölt bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 púpozott teáskanál szárított, morzsolt csombor, só, 1 evőkanál libazsír; továbbá: belek (birkabélbe szándékoztam eleinte tölteni, de éppen nem kaptam, így disznóbelet használtam).

Elkészítése: A kétféle húst ledaráljuk, a fagyos libahájat pedig jó apróra vagdossuk (fagyosan könnyebb). Az egészet tálba tesszük, és kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ezután elosztjuk kb. 2/3-1/3 arányban, és egy időre hideg helyre tesszük. A fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk. A nagyobb adag húshoz adjuk az összezúzott fokhagymát, illetve rászórjuk a fűszereket, és ismét alaposan összegyúrjuk. Egy kis fasírtnyi adagot egy száraz felforrósított serpenyőbe teszünk, mindkét oldalát megsütjük, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, ízlésünknek megfelelően pótoljuk a fűszereket. Minden plusz adag fűszer hozzáadása után alaposan dolgozzuk össze a masszát. Amikor jónak ítéljük, a húst belekbe töltjük hosszabb vagy rövidebb kolbászokat formálva belőle, majd tetszés szerint frissen lefagyasztjuk vagy felfüstöljük.

A grillkolbászhoz a finomra aprított hagymát és fokhagymát megdinszteljük a libazsíron, hozzáadjuk az őrölt fűszereket, majd az egészet jó alaposan kidolgozzuk. A továbbiakban az eljárás ugyanaz, mint az előzőnél. A grillkolbászról még nem készült fotó, de amintlehet, pótolom, csak várom a megfelelő alkalmat a grillezésére. :)

KT - 2014/12


Házi müzli (granola) eperrel és banánnal

Szentül meg voltam győződve, hogy Edótól vettem át a receptet, de bárhogy is keresem, nem találom nála. Pedig , hogy Erdélyi konyhás kolléganőmtől van, az ezer százalékos, mert először még akkor készítettem, amikor a receptet javítottam a lap számára. Azóta többször elkészült, de már csak a lépéseket tartottam be, a hozzávalókat az ízlésünk és az itthon lévő alapanyagok szerint variáltam. Így történt legutóbb, vasárnap reggel is, amikor hosszabb kimaradás után, a recept nem találása miatt az emlékeimre hagyatkozva készítettem el.


Házi müzli (granola) eperrel és banánnal

Hozzávalók (sok adag) a granolához: 40 dkg búzapehely (most csak ez volt itthon), 10 dkg napraforgómag, 10 dkg mandula, 1 marék lenmag, 2 marék kókuszreszelék (elhagyható), kb. 20 dkg mazsola, 2 evőkanál méz (lehet több is), 2 kisebb tojás fehérjéje; továbbá 4 személyre: 50 dkg eper, 2 banán, tej vagy joghurt, ízlés szerint méz.

Elkészítése: A granola száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd rácsorgatjuk a mézet, illetve hozzáadjuk a 2 tojásfehérjét, és kézzel alaposan összedolgozzuk-forgatjuk. A keveréket sütőpapírral bélelt tespbe terítjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt halványra pirítjuk. Időnként kivehetjük és átforgathatjuk, hogy egyenletesen piruljon. tetszés szerint hosszabb avgy rövidebb ideig is pirítható. Felhasználás előtt hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozban, üvegben tároljuk.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és feldaraboljuk, a banánt karikára vágjuk. Tálkákban elosztjuk a gyümölcsöket, granolát kanalazunk melléjük, és ki-ki tetszése szerint tejjel vagy joghurttal fogyasztja. Ha nem eléggé édes, mézzel is ízesíthető még.

Megjegyzés: A granolára is lehet több mézet tenni, de mivel nálunk a férjem nem eheti, csak nagyon keveset használtam belőle. De nem is kellett több, mi nem édesítettünk utána.

2014. május 14., szerda

Salátaleves sóskával és labodával

Egy igazi tavaszi leves friss, kert levelekkel. A saláta és a sóska anyósom kertjéből, a labodát pedig a piacon vettem. Két csokorral kértem, mire mondja a bácsi: adjon 3 lejt, és vigye az egészet, hogy már mehessünk haza. 5 csokor volt összesen, a leveshez kettőt használtam fel, úgyhogy még lesz labodás folytatás. Érdekes, hogy a lányok mennyire idegenkednek a színétől. Minden egyes ételnél meg kell barátkozniuk vele. De miután ráveszik magukat a kóstolásra, már jóízűen tolják befelé. :) Nagylányom is azt mondta tegnap: hát miért nem mondtad, hogy a laboda nem másítja meg az ízét? Hát ez salátaleves! (Amit imád.-szerk. megj.) Persze, mondtam én addig is, de nem hitte. :) Szóval, nagyon finom, a sóska meg megsavanyította, úgyhogy semmi egyéb savanyítás nem kellett hozzá. Amiben kissé másabb volt mégis, hogy a szokásosnál kevesebb fokhagymát raktam bele, de ezt is ízlés szerint lehet adagolni. Az adag elég nagy, de ha valaki szereti, ne féljen tőle, másnap elfogy. Legalábbis én nem tudom megunni. Hagyományosan, hidegen ettük forró túrós puliszkával, de önmagában is finom.


Salátaleves sóskával és labodával

Hozzávalók 5-7 személyre: 1 fejes saláta, 2 nagy csokor labodalevél, 1 nagy marék sóska, 1 csokor zöldhagyma, 5-6 cikk fokhagyma, só, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 3-4 evőkanál olaj.

Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, és megdinszteljük rajta a karikára vágott zöldhagymát. Ezután rádobjuk a több vízben megmosott, összetépkedett (vagy összevágott) leveleket, és kissé átforgatjuk a hagymás olajon. Fölöntjük vízzel, kissé megsózzuk, majd lefedve, néha megkavarva 15-20 percig főzzük. Ekkor beletesszük az összezúzott fokhagymát, és besűrítjük a tejszínnel és kevés vízzel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, és ízlés szerint utánasózunk, vagy ha nem elég savanyú (a sóska mennyiségétől függően), kevés citromlével savanyítjuk. Túrós puliszkával tálaljuk.
EK - 2015/5

2014. május 12., hétfő

Hamis ordagombóc bazsalikomos gyümölcsszósszal

A konyhapulton felejtettem a tejet, de gondoltam, megpróbálom fölforralni mégis. Hát összement. Nem ugrott össze rendesen, csak éppenhogy, ezért gondoltam, rásegítek egy kicsit, és lesz belőle finom ordánk. Végül úgy döntöttem, hogy nem szűröm le, hanem inkább gombócot főzök belőle. A férjem úgy kommentálta: nem tudom, hogyan találtad ki ezt a vacsorát, de isteni! Ennél jobbat most el sem tudtam volna képzelni. :)


Hamis ordagombóc bazsalikomos gyümölcsszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 liter tej, 1,5 evőkanál ecet, 2 evőkanál fruktóz, csipetnyi só, 30-32 dkg búzadara; a szószhoz: 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs, 3 evőkanál fruktóz, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, csipetnyi só, 8-10 bazsalikomlevél, víz.

Elkészítése: A tejet forrni tesszük, és amikor fölforrt, beleöntjük az ecetet. Kissé elkavarjuk, és néhány pillanat alatt az orda összeugrik benne, a savú pedig kiválasztódik. Beletesszük a sót meg a fruktózt, folytonos kavarás mellett beleszórjuk a búzadarát, és habverővel sűrű (a tejbegríznél vastagabb, keményebb) masszává kavarjuk. A mártáshoz a gyümölcsöt lábosba tesszük, hozzáadjuk a sót meg a fruktózt, öntünk rá 2 dl vizet, és néha kevergetve fölforraljuk. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, és a gyümölcshöz öntjük. További vízzel hígítjuk a kívánt sűrűségűre, állandóan kavargatva jól kiforraljuk. Végül hozzákeverjük a felaprított bazsalikomotis. A masszából vízbe mártott fagyiadagolóval szép gombócokat szaggatunk a tányérokra, és szósszal tálaljuk.

KAL - 2015.


2014. május 10., szombat

Labodás-gombás pite

Bevásárolni voltam, és találtam/vettem néhány olyan dolgot is, amire itthon még nem számítottam. De ahogy megláttam őket, máris éreztem egy isteni sós pite ízét a számban... Elég késő volt már, és hogy lerövidítsem az elkészítési időt, vettem egy adag leveles tésztát is, ami majdnem kiolvadt már, mire hazaértem, csak néhány percre toltam még be az 50 fokos sütőbe, hogy könnyen lehessen nyújtani. Amúgy hagyományos omlós tésztávl is elkészíthető. (Bár azt vettem észre, hogy az "enyéim" azt nem eszik olyan szívesen, mint a levelest.) Aztán még került itthon egy-két hozzávaló, amiből aztán olyan pitét rittyentettem, hogy mindannyian megnyaltuk utána az ujjainkat. Nagylányom csak másnap evett belőle, hidegen, s bár először kissé idegenkedett a rózsaszíne színe miatt, amikor megkóstolta, behunyta a szemét, és azt mondta: hát ez isteni! :) A labodaszezon azonban hamarosan lejár, helyette spenóttal is, vagy nélküle is készíthető.


Labodás-gombás pite tavaszi salátával

Hozzávalók 3-4 személyre: 40 dkg leveles tészta, 2 dkg vaj, kevés liszt, 5 csokor (kb. 20 dkg) laboda vagy spenót, 20 dkg apró gomba, 5-6 cikk fokhagyma, kevés olaj, 6 tojás, 20 dkg juhtúró, 30 dkg tejföl, 7-8 koktélparadicsom, 8-10 bazsalikomlevél, só, bors; a salátához: spenót, hónapos retek, koktélparadicsom, balzsamecet, olívaolaj.

Elkészítése: A kiolvasztott leveles tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott, 26 vagy 28 cm átmérőjű sütőformát. A labodaleveleket több vízben átmossuk, a gombának levágjuk a szára végét, és egészben hagyjuk. Felforrósítunk3-
4 evőkanál olajat, és nagy lángon megpirítjuk rajta a gombát. ezután hozzáadjuk az összevagdalt fokhagymát, és rögtön utána a labodaleveleket. Csak addig pároljuk tovább, amíg a levelek kissé össze nem esnek, majd eloszlatjuk a sütőformában. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a szétmorzsolt juhtúrót meg az aprított bazsalikomot, majd elkeverjük a tejföllel is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ráöntjük a gombás labodára. A megmosott koktélparadicsomokat szárukkal együtt tetszés szerint elhelyezzük a pitén, majd az egészet a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20-25 perc után a hőt 170 fokra csökkentjük, és további 20-25 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepén is megkocsonyásodott a massza. Szeletelés előtt mindenképpen hagyjuk állni legalább kevés ideig, de még jobb, ha idejében elkészítjük. Sőt, hidegen is abszolút isteni.
A salátához tetszés szerinti mennyiségben és arányban használjuk az említett zöldségeket. Meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal. Semmi egyéb fűszer nem szükséges hozzá. Nagyon szuper kombináció. :)

EK - 2015/5


Sült "káizer" libazsíros pityókával

Ilyen étel is ritkán készül nálam, ezt is a férjem és nagylányom ette. Mármint a krumpliból a többiek is. A káizer kifejezés nagyon népszerű Erdélyben, tulajdonképpen így hívják románul a császárszalonnát, de mi magyarok is használjuk a németes kifejezést. Eléggé időszűkében voltam, ötletem sem volt más, így amikor a boltban megláttam a káizert, már tudtam, mit lesz a sorsa az otthon várakozó héjában főtt krumplinak. A jó húsos hasalji szalonnából (vagy szalonnás húsból) kisujjnyi vastag szeleteket kértem. Csodálkoztak is... :) Ez lett a vége. Ha van főtt krumplink, akkor az egészet 10-15 perc alatt össze lehet dobni. Néha nagyon jól jön egy-egy ilyen étel... :)
Jaj, és még valami! Múltkor - éppen amikor három istenes csokor medvehagyma fölött tanakodtam, mi legyen vele, milyen módokon tartósítsam - valakinél megláttam egy jó ötletet: a medvehagymás zsírt. Ott volt a hűtőben a libazsír, ami igazából nem szokott fogyni, mert csak ritkán esszük. Hát bemedvehagymáztam. és milyen jól tettem! A krumplihoz abból a zsírból használtam.


Sült "káizer" libazsíros pityókával

Hozzávalók 4 személyre: 8-12 szelet kisujjnyi vastag főtt császárszalonna (a szeletek hosszától függően), bors; a körethez: 60 dkg héjában főtt krumpli, 1 nagy evőkanál medvehagymás libazsír, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors.

Elkészítése: A császárszalonnát zsiradék nélkül felforrósított serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalát kissé megpirítjuk. Megszórjuk kevés borssal, aláöntünk kevés vizet, lefedjük, és néhány percig pároljuk. Ahogy a víz elpárolog, hagyjuk zsírjára sülni, közben többször megforgatjuk, míg szép pirosra nem sül. A meghámozott főtt krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, és lazán összeforgatjuk. A medvehagymás zsírt egy lábosban fölforrósítjuk, félrevesszük, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd beletesszük a krumplit, jól elkavarjuk, és átforrósítjuk. Ha szükséges utánasózunk, illetve borssal ízesítjük. Valamilyen savanyúsággal kínáljuk.

Megjegyzés: Medvehagymás zsír helyett normál zsírt is használhatunk. Ha van medvehagymánk, ízesíthetjük a krumplit azzal, vagy ha nincs, akkor 1-2 cikk fokhagymát tehetünk bele.

FF - 2015/1

2014. május 1., csütörtök

Fűszeres csirke keleties ízesítéssel

Különleges ízesítésű csirkehús, érdemes kipróbálni. A színe pedig gyönyörű aranysárga.


Fűszeres csirke keleties ízesítéssel

Hozzávalók 4 személyre: 1 egész csirke vagy 4 nagy egész csirkecomb, só; a páchoz: 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál halszósz, 5 cikk foghagyma, 1 csapott mokkáskanál kurkuma, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál cukor vagy méz, 1/2 mokkáskanál bors, 3 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A fokhagymát összezúzzuk, majd összekeverjük a pác többi hozzávalójával. A csirkedarabokat enyhén besózzuk, majd beleforgatjuk a pácba, és hideg helyen hagyjuk állni ammennyit csak tudjuk. Akár több órán át is érdemes. Néhányszor megforgatjuk. Ezután hőálló tálba szedjük át őket, a maradék pácot rálocsoljuk a húsdarabokra, és 200 fokra előmelegíłtett sütőben először lefedve, majd fedő nélkül par
oljuk-sütjük 45-50 percig. Krumplipürével és tetszés szerinti salátával, savanyúsággal tálaljuk.

KAL - 2015.