2015. február 19., csütörtök

Erdei gombás, póréhagymás zöldbabfőzelék

Sok zöldbab termett a nyáron, üvegben is eltettem egy adagot, paradicsomosan, illetve le is fagyazstottam néhány zacskóval. Az üveges már erősen fogytán van, mert nagyon praktikus, hogy már meg van készítve, csak hígítani vagy sűríteni kell, úgyhogy a fagyasztottnak is eljött az ideje. Mellé némi szárított gomba és szintén a kertben termett, majd megaszalt paradicsom, és máris kész egy finom, laktató húsmentes fogás. :) 


Erdei gombás, póréhagymás zöldbabfőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg fagyasztott zöldbab, 1 marék szárított vegyes erdei gomba, 2-3 dkg aszalt paradicsom, 1 póréhagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2,5 dl tejszín, 2-3 evőkanál tejföl, 4-8 főtt tojás, só, bors, ½ dl olaj, citromlé, petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az aszalt paradicsomot és a szárított gombát külön edénykékben langyos vízbe áztatjuk. A fagyasztott babot szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt átöblítjük, így a babrudacskák szétválnak egymástól. Az olajat fölforrósítjuk, megdinszteljük benne a finomra aprított póréhagymát, majd hozzáadjuk a zöldbabot meg az áztatóléből kivett, összeaprított gombát és aszalt paradicsomot. Sózzuk és borsozzuk, ráöntjük a paradicsom és a gomba áztatólevét (ez utóbbinak az alját hagyjuk meg, homok- vagy földszemcsék lehetnek benne), elkeverjük, majd lefedve addig pároljuk, míg a zöldbab meg nem puhul. Ha szükséges, az elpárolgó folyadékot kicsinként pótoljuk. Ekkor a fedőt levesszük, rászórjuk az összeaprított fokhagymát, elkeverjük, és hagyjuk zsírjára sülni. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és fölöntjük a tejszínnel. Ha szükséges, vízzel hígítjuk tovább, majd jól kiforraljuk. Végül belekeverjük a tejfölt, tetszés szerint sózzuk és borsozzuk még, illetve citromlével és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. Személyenként 1-2 főtt tojással tálaljuk. Friss kenyeret adunk mellé.

EK - 2015/3

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. február 19., csütörtök

Erdei gombás, póréhagymás zöldbabfőzelék

Sok zöldbab termett a nyáron, üvegben is eltettem egy adagot, paradicsomosan, illetve le is fagyazstottam néhány zacskóval. Az üveges már erősen fogytán van, mert nagyon praktikus, hogy már meg van készítve, csak hígítani vagy sűríteni kell, úgyhogy a fagyasztottnak is eljött az ideje. Mellé némi szárított gomba és szintén a kertben termett, majd megaszalt paradicsom, és máris kész egy finom, laktató húsmentes fogás. :) 


Erdei gombás, póréhagymás zöldbabfőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg fagyasztott zöldbab, 1 marék szárított vegyes erdei gomba, 2-3 dkg aszalt paradicsom, 1 póréhagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2,5 dl tejszín, 2-3 evőkanál tejföl, 4-8 főtt tojás, só, bors, ½ dl olaj, citromlé, petrezselyemzöld.

Elkészítése: Az aszalt paradicsomot és a szárított gombát külön edénykékben langyos vízbe áztatjuk. A fagyasztott babot szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt átöblítjük, így a babrudacskák szétválnak egymástól. Az olajat fölforrósítjuk, megdinszteljük benne a finomra aprított póréhagymát, majd hozzáadjuk a zöldbabot meg az áztatóléből kivett, összeaprított gombát és aszalt paradicsomot. Sózzuk és borsozzuk, ráöntjük a paradicsom és a gomba áztatólevét (ez utóbbinak az alját hagyjuk meg, homok- vagy földszemcsék lehetnek benne), elkeverjük, majd lefedve addig pároljuk, míg a zöldbab meg nem puhul. Ha szükséges, az elpárolgó folyadékot kicsinként pótoljuk. Ekkor a fedőt levesszük, rászórjuk az összeaprított fokhagymát, elkeverjük, és hagyjuk zsírjára sülni. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és fölöntjük a tejszínnel. Ha szükséges, vízzel hígítjuk tovább, majd jól kiforraljuk. Végül belekeverjük a tejfölt, tetszés szerint sózzuk és borsozzuk még, illetve citromlével és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. Személyenként 1-2 főtt tojással tálaljuk. Friss kenyeret adunk mellé.

EK - 2015/3

Nincsenek megjegyzések: