2015. február 10., kedd

Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval

Kicsi lányomat mindig félve kérdezem meg, miféle tortát szeretne, mert ha őrült ötlete támad, nehezen tudom lebeszélni. Mégis, beleestem a saját "csapdámba", mert nem tetszett, amikor elsőre lovacskát mondott. Volt már póns tortája ezelőtt, tavaly meg a húgom készíett neki lovas tortát, valahogy nem volt kedvem hozzá. Így aztán kiprovokáltam, hogy valami mást mondjon. És rávágta a tehenet. Na, góóóól. Nem tetszett a ló, most nesze neked, tehén! S amilyen könnyen hagyta magát lebeszélni a lovacskáról, éppoly makacsul kitartott a tehénke mellett. Ötleteket is adott a kivitelezésére, de aztán leállítottam. Annyi kompromisszumra jutottunk, hogy tehenes lesz, de úgy fog tetszeni neki, ahogy elkészül. És végül kiegyeztünk. Hát, ez lett belőle, szerintem - önmagamhoz képest - csodálatos díszítéssel. A krém teljesen saját kreálmány, sehol a neten nem találtam ilyen összetételű és kivitelezésű krémet (pedig tanulmányoztam egy kicsit a marshmallow fluff-ot és a vele készült krémeket), úgyhogy ha valaki vinné, örülnék, ha megemlítené, hogy tőlem származik. :)


Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval

Hozzávalók 26 cm-es formához: 
- a lapokhoz: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt;
- a krémhez: 1 l habtejszín, 14 dkg pillecukor, 25 g zselatinpor, 2 tasak habfixáló, kevés piros ételfesték;
- a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1/2 citrom leve;
- továbbá: 1 mangó, 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 tasak habfixáló, 10 dkg natúr marcipán, zöld ételfesték, kakaópor, kevés narancshéj, kandírozott cseresznye.

Elkészítése: A lapok hozzávalóiból 2 darab kéttojásos piskótát sütünk. Kemény habbá verjük a 2 tojásfehérjét 2 evőkanál vízzel és a rendre hozzáadott cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. 26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180 fokos sütőben 8-12 percig sütjük. A krémhez fölforrósítunk 4 dl tejszínt, belekeverjük a pillecukrot, majd addig kavarjuk, amíg a pillecukor teljesen meg nem olvad benne. Ha szükséges, időnként mikróban vagy gőz fölött újra melegítjük egy keveset. Miután egyneművé dolgoztuk, hagyjuk jól kihűlni, majd hűtőszekrényben behűtjük. Végül kézi mixerrel habosra keverjük. A maradék habtejszínt felverjük a habfixálóval. 60 ml hideg vízbe beáztatjuk a zselatinport, majd kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk. Összekeverjük néhány evőkanálnyi tejszínhabbal, és a többi tejszínhabbal együtt összeforgatjuk a pillecukros krémmel. A locsolás hozzávalóiból limonádét készítünk, a mangót meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk az egyik piskótalapot a limonádé felével, rákenjük a krém felét, kirakjuk szorosan mangószeletekkel, majd rásimítjuk a többi krémet, és befedjük a másik, meglocsolt piskótával. A tetejére rákenjük a mikróban megolvasztott fehér csokoládét, a torta szélét pedig bevonjuk a kevés porcukorral és habfixálóval felvert, kakaóval világosra színezett tejszínhabbal. A marcipánból egy-egy kis darabkát zöldre, illetve barnára festünk, a többiből pedig tetszés és kézügyesség szerint megformázzuk a tehénkét. Ezután fantáziánk szerint kidíszítjük a tortát: a zöldből füvet csinálunk, a barnából foltosra színezzük a tehenet, illetve színes hozzávalókból (piros, sárga, narancssárga, zöld) virágokat szórunk a "rétre".

HÚSV. - 2015.



2 megjegyzés:

Ancsa írta...

Szia! Megkérdezhetem, milyen állaga lett az így készült krémnek? Jól gondolom, hogy a tejszín miatt kicsit krémesebb-habosabb? Vagy "kemény", mint a pillecukor? Szerinted ha omlós sütidarabkákat kevernék bele, azok kemények maradnának?
Köszi előre is! :)

sedith írta...

Szia, Ancsa!
A krém valóban habos volt, de nem mondhatnám krémesnek, hiszen a pillecukor és a zselatin is segített, hogy jól vágható állaga legyen. A végére nekem már annyira dermedt, hogy alig tudtam a tetejét elsimítani. Hogy az omlós sütidarabkákkal (amolyan kekszdarabka-félére gondolsz?) valójában mi történne, nem tudnám megmondani, de szerintem van esély rá, hogy ropogósak maradjanak. Ha nagyobb darabokat tennél, szerintem legalább a közepük ropogós maradna. De ha netalántán nem így lenne, ne haragudj rám! :)

2015. február 10., kedd

Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval

Bejegyezte: sedith dátum: 22:28
Kicsi lányomat mindig félve kérdezem meg, miféle tortát szeretne, mert ha őrült ötlete támad, nehezen tudom lebeszélni. Mégis, beleestem a saját "csapdámba", mert nem tetszett, amikor elsőre lovacskát mondott. Volt már póns tortája ezelőtt, tavaly meg a húgom készíett neki lovas tortát, valahogy nem volt kedvem hozzá. Így aztán kiprovokáltam, hogy valami mást mondjon. És rávágta a tehenet. Na, góóóól. Nem tetszett a ló, most nesze neked, tehén! S amilyen könnyen hagyta magát lebeszélni a lovacskáról, éppoly makacsul kitartott a tehénke mellett. Ötleteket is adott a kivitelezésére, de aztán leállítottam. Annyi kompromisszumra jutottunk, hogy tehenes lesz, de úgy fog tetszeni neki, ahogy elkészül. És végül kiegyeztünk. Hát, ez lett belőle, szerintem - önmagamhoz képest - csodálatos díszítéssel. A krém teljesen saját kreálmány, sehol a neten nem találtam ilyen összetételű és kivitelezésű krémet (pedig tanulmányoztam egy kicsit a marshmallow fluff-ot és a vele készült krémeket), úgyhogy ha valaki vinné, örülnék, ha megemlítené, hogy tőlem származik. :)


Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval

Hozzávalók 26 cm-es formához: 
- a lapokhoz: 4 tojás, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt;
- a krémhez: 1 l habtejszín, 14 dkg pillecukor, 25 g zselatinpor, 2 tasak habfixáló, kevés piros ételfesték;
- a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1/2 citrom leve;
- továbbá: 1 mangó, 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor, 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 tasak habfixáló, 10 dkg natúr marcipán, zöld ételfesték, kakaópor, kevés narancshéj, kandírozott cseresznye.

Elkészítése: A lapok hozzávalóiból 2 darab kéttojásos piskótát sütünk. Kemény habbá verjük a 2 tojásfehérjét 2 evőkanál vízzel és a rendre hozzáadott cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. 26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180 fokos sütőben 8-12 percig sütjük. A krémhez fölforrósítunk 4 dl tejszínt, belekeverjük a pillecukrot, majd addig kavarjuk, amíg a pillecukor teljesen meg nem olvad benne. Ha szükséges, időnként mikróban vagy gőz fölött újra melegítjük egy keveset. Miután egyneművé dolgoztuk, hagyjuk jól kihűlni, majd hűtőszekrényben behűtjük. Végül kézi mixerrel habosra keverjük. A maradék habtejszínt felverjük a habfixálóval. 60 ml hideg vízbe beáztatjuk a zselatinport, majd kis lángon, állandóan kavargatva megolvasztjuk. Összekeverjük néhány evőkanálnyi tejszínhabbal, és a többi tejszínhabbal együtt összeforgatjuk a pillecukros krémmel. A locsolás hozzávalóiból limonádét készítünk, a mangót meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk az egyik piskótalapot a limonádé felével, rákenjük a krém felét, kirakjuk szorosan mangószeletekkel, majd rásimítjuk a többi krémet, és befedjük a másik, meglocsolt piskótával. A tetejére rákenjük a mikróban megolvasztott fehér csokoládét, a torta szélét pedig bevonjuk a kevés porcukorral és habfixálóval felvert, kakaóval világosra színezett tejszínhabbal. A marcipánból egy-egy kis darabkát zöldre, illetve barnára festünk, a többiből pedig tetszés és kézügyesség szerint megformázzuk a tehénkét. Ezután fantáziánk szerint kidíszítjük a tortát: a zöldből füvet csinálunk, a barnából foltosra színezzük a tehenet, illetve színes hozzávalókból (piros, sárga, narancssárga, zöld) virágokat szórunk a "rétre".

HÚSV. - 2015.



2 megjegyzés on "Tehénketorta - avagy pillecukorkrémes torta mangóval "

Ancsa írta...

Szia! Megkérdezhetem, milyen állaga lett az így készült krémnek? Jól gondolom, hogy a tejszín miatt kicsit krémesebb-habosabb? Vagy "kemény", mint a pillecukor? Szerinted ha omlós sütidarabkákat kevernék bele, azok kemények maradnának?
Köszi előre is! :)

sedith on 2015. június 19. 16:56 írta...

Szia, Ancsa!
A krém valóban habos volt, de nem mondhatnám krémesnek, hiszen a pillecukor és a zselatin is segített, hogy jól vágható állaga legyen. A végére nekem már annyira dermedt, hogy alig tudtam a tetejét elsimítani. Hogy az omlós sütidarabkákkal (amolyan kekszdarabka-félére gondolsz?) valójában mi történne, nem tudnám megmondani, de szerintem van esély rá, hogy ropogósak maradjanak. Ha nagyobb darabokat tennél, szerintem legalább a közepük ropogós maradna. De ha netalántán nem így lenne, ne haragudj rám! :)

Related Posts with Thumbnails