2015. április 15., szerda

Medvehagymapesztós grillcsirke

Még szombaton vettem a medvehagymát, de nem volt alkalmam felhasználni. Ma végre főzös napom volt, és sort kerítettem a medvehagymára is. A "szenvedő alany" egy csirke volt, őt öltöztettem fel a medvehagymából és néhány egyéb hozzávalóból készült "kabátba", és megmondom őszintén, olyan, de olyan finom lett, hogy megnyaltuk utána mind a tizenöt ujjunkat! Jaj, hogy egyenként csak 10 ujjunk van? Mit számít? ;) :P :D Bevallom, ketten ettük meg. Vagyis egy combja meg a háta és némi húsmaradványok a többi részén még megvannak, de hamarosan azt is el fogja tünteni a férjem. Ez az adag tehát csak mondjuk 3 személyes, ha csupán salátával és öntettel esszük. Talán, ha van egyéb köret is mellé (csak a húsfélét nem jó keverni szénhidráttal, ugyebár...), akkor jut 4 személyre is belőle. És esetleg egy kicsivel nagyobb csirkét is érdemes venni.


Medvehagymapesztós grillcsirke friss salátával, pesztós joghurtmártással

Hozzávalók max. 3 személyre: 1 kb. 1,2 kg-os konyhakész grillcsirke, 1/2 - 1/2teáskanál só, bors és pirospaprika, 2 evőkanál olívaolaj; a pesztóhoz: 2 közepes csokor medvehagyma, 2 evőkanál kapribogyó, 1/2-1 citrom reszelt héja, 1/2-1 citrom leve (nagyságtól függően), só, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál hideg víz; az öntethez: 4-5 evőkanál sűrű joghurt (10-15 dkg), 1-2 evőkanál sűrű tejföl (5-6 dkg), a pesztó 1/4 része, pici só; a salátához: zöld saláta, új sárgarépa, kígyóuborka, piros színű kápia paprika tetszés szerinti arányban és mennyiségben, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkét kívül-belül megtörölgetjük, majd megszórjuk a fűszerek keverékével. A pesztóhoz magas falú pohárba tesszük a medvehagymaleveleket, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és botmixerrel sima péppé dolgozzuk. Hőálló edényt meglocsolunk kevés olívaolajjal, majd beletesszük a csirkét, ráöntjük a pesztó 3/4 részét, és jól rámasszírozzuk, azaz a teljes felületét bevonjuk vele (belül is jusson). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük-pároljuk, majd 220 fokra emelve a hőt 5-10 perc alatt pirosra sütjük. 10-15 percig hagyjuk pihenni majd tálaljuk az öntettel és a salátával. Az öntethez a joghurtot meg a tejfölt simára keverjük a félretett pesztóval, majd ha szükséges, utánasózunk. A salátához a zöld salátát alaposan megmossuk, jól lerázzuk róla a vizet, és összetépkedjük. A többi zöldséget gyufaszálnyi vastag, hosszú csíkokra vágjuk (az uborkát és a répát lehet amolyan "spagettivágó" zöldséghámozóval vágni), és lazán összeforgatjuk a salátával. A tányéron meglocsoljuk kevés olívaolajjal, egyéb fűszer nem kell hozzá, az öntet eléggé megízesíti. Jó étvágyat! :)




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. április 15., szerda

Medvehagymapesztós grillcsirke

Még szombaton vettem a medvehagymát, de nem volt alkalmam felhasználni. Ma végre főzös napom volt, és sort kerítettem a medvehagymára is. A "szenvedő alany" egy csirke volt, őt öltöztettem fel a medvehagymából és néhány egyéb hozzávalóból készült "kabátba", és megmondom őszintén, olyan, de olyan finom lett, hogy megnyaltuk utána mind a tizenöt ujjunkat! Jaj, hogy egyenként csak 10 ujjunk van? Mit számít? ;) :P :D Bevallom, ketten ettük meg. Vagyis egy combja meg a háta és némi húsmaradványok a többi részén még megvannak, de hamarosan azt is el fogja tünteni a férjem. Ez az adag tehát csak mondjuk 3 személyes, ha csupán salátával és öntettel esszük. Talán, ha van egyéb köret is mellé (csak a húsfélét nem jó keverni szénhidráttal, ugyebár...), akkor jut 4 személyre is belőle. És esetleg egy kicsivel nagyobb csirkét is érdemes venni.


Medvehagymapesztós grillcsirke friss salátával, pesztós joghurtmártással

Hozzávalók max. 3 személyre: 1 kb. 1,2 kg-os konyhakész grillcsirke, 1/2 - 1/2teáskanál só, bors és pirospaprika, 2 evőkanál olívaolaj; a pesztóhoz: 2 közepes csokor medvehagyma, 2 evőkanál kapribogyó, 1/2-1 citrom reszelt héja, 1/2-1 citrom leve (nagyságtól függően), só, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál hideg víz; az öntethez: 4-5 evőkanál sűrű joghurt (10-15 dkg), 1-2 evőkanál sűrű tejföl (5-6 dkg), a pesztó 1/4 része, pici só; a salátához: zöld saláta, új sárgarépa, kígyóuborka, piros színű kápia paprika tetszés szerinti arányban és mennyiségben, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkét kívül-belül megtörölgetjük, majd megszórjuk a fűszerek keverékével. A pesztóhoz magas falú pohárba tesszük a medvehagymaleveleket, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és botmixerrel sima péppé dolgozzuk. Hőálló edényt meglocsolunk kevés olívaolajjal, majd beletesszük a csirkét, ráöntjük a pesztó 3/4 részét, és jól rámasszírozzuk, azaz a teljes felületét bevonjuk vele (belül is jusson). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük-pároljuk, majd 220 fokra emelve a hőt 5-10 perc alatt pirosra sütjük. 10-15 percig hagyjuk pihenni majd tálaljuk az öntettel és a salátával. Az öntethez a joghurtot meg a tejfölt simára keverjük a félretett pesztóval, majd ha szükséges, utánasózunk. A salátához a zöld salátát alaposan megmossuk, jól lerázzuk róla a vizet, és összetépkedjük. A többi zöldséget gyufaszálnyi vastag, hosszú csíkokra vágjuk (az uborkát és a répát lehet amolyan "spagettivágó" zöldséghámozóval vágni), és lazán összeforgatjuk a salátával. A tányéron meglocsoljuk kevés olívaolajjal, egyéb fűszer nem kell hozzá, az öntet eléggé megízesíti. Jó étvágyat! :)




Nincsenek megjegyzések: