2015. május 12., kedd

Cheesecake brownie

Pedig már elég nagy vagyok ahhoz, hogy ne higgyem: fel tudom fedezni a spanyolviaszt! :( :P :D

Vagyis nem, nem én találtam ki a cheesecake brownie-t, de erre csak most jöttem rá, miután rákerestem a neten. A tegnap azonban abszolút saját kútfőből, a magam egyik brownie-receptjét megvariálva született ez a mennyei sütemény. Savanykás áfonyaszószt csináltam mellé: szuper kombináció volt. És tekintve, hogy kb. este 6 után fogtam neki összeállítani, 3/4 7-kor kiszedtem a sütőből, és fél 8 után két elszállított szeletet már átadtam a célszemélynek, a gyors kategóriába is tartozik. Egyedül a hűlési időt kell jól rászámítani, azonkívül a munka is kevés vele, és sülni is hamar sül.


Cheesecake brownie áfonyaszósszal

Hozzávalók 26 cm-es formához: 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé, 15 dkg olaj (vagy vaj - nekem nem volt most), 5 nagy vagy 6 kicsi tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 15 dkg liszt, 2 evőkanál jamaikairum-aroma, 5 dkg kandírozott limehéj, 5 dkg kandírozott cseresznye aprítva, pici só; a szószhoz: 15 dkg áfonya (fagyasztott is jó), 1-2 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1-2 teáskanál málnaecet vagy citromlé, 2 evőkanál barna rum (igazi), kevés víz; a tálaláshoz: porcukor.

Elkészítése: A csokoládékat összeolvasztjuk a zsiradékkal és simára keverjük. A tojást habosra keverjük a cukorral meg a sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a mascarponét is. A csokoládés masszát a tojásos keverékhez adjuk, beleszitáljuk a lisztet, beletesszük a kandírozott gyümölcsöket meg a rumaromát, és jól összedolgozzuk. 26 cm átmérőjű szilikonformába simítjuk, és 180 fokon, légkeverésen 20-22 percig sütjük. (Tovább nem szabad, különben kiszárad, és fullasztó lesz. Ilyenkor a közepe is már jó kocsonyás. Mikor kihűl, tökéletes lesz.) A szószhoz az áfonyát kisebb edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot meg a sót, illetve kb. 1 dl vizet, és fölforraljuk. 1-2 percig főzzük nagy lángon, majd ízesítjük málnaecettel vagy citromlével. Végül ráöntjük a rumot, és ha szeretnénk, flambírozhatjuk is. A kihűlt süteményt porcukorral enyhén megszórva, áfonyaszósszal kínáljuk.

KAL - 2017.



2 megjegyzés:

szannalina írta...

Édes falatok, keserű időkben.
Köszönöm nagyon szépen!

sedith írta...

Linám, lesznek az idők is édesebbek, ne félj! :)

Related Posts with Thumbnails

2015. május 12., kedd

Cheesecake brownie

Pedig már elég nagy vagyok ahhoz, hogy ne higgyem: fel tudom fedezni a spanyolviaszt! :( :P :D

Vagyis nem, nem én találtam ki a cheesecake brownie-t, de erre csak most jöttem rá, miután rákerestem a neten. A tegnap azonban abszolút saját kútfőből, a magam egyik brownie-receptjét megvariálva született ez a mennyei sütemény. Savanykás áfonyaszószt csináltam mellé: szuper kombináció volt. És tekintve, hogy kb. este 6 után fogtam neki összeállítani, 3/4 7-kor kiszedtem a sütőből, és fél 8 után két elszállított szeletet már átadtam a célszemélynek, a gyors kategóriába is tartozik. Egyedül a hűlési időt kell jól rászámítani, azonkívül a munka is kevés vele, és sülni is hamar sül.


Cheesecake brownie áfonyaszósszal

Hozzávalók 26 cm-es formához: 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé, 15 dkg olaj (vagy vaj - nekem nem volt most), 5 nagy vagy 6 kicsi tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 15 dkg liszt, 2 evőkanál jamaikairum-aroma, 5 dkg kandírozott limehéj, 5 dkg kandírozott cseresznye aprítva, pici só; a szószhoz: 15 dkg áfonya (fagyasztott is jó), 1-2 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1-2 teáskanál málnaecet vagy citromlé, 2 evőkanál barna rum (igazi), kevés víz; a tálaláshoz: porcukor.

Elkészítése: A csokoládékat összeolvasztjuk a zsiradékkal és simára keverjük. A tojást habosra keverjük a cukorral meg a sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a mascarponét is. A csokoládés masszát a tojásos keverékhez adjuk, beleszitáljuk a lisztet, beletesszük a kandírozott gyümölcsöket meg a rumaromát, és jól összedolgozzuk. 26 cm átmérőjű szilikonformába simítjuk, és 180 fokon, légkeverésen 20-22 percig sütjük. (Tovább nem szabad, különben kiszárad, és fullasztó lesz. Ilyenkor a közepe is már jó kocsonyás. Mikor kihűl, tökéletes lesz.) A szószhoz az áfonyát kisebb edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot meg a sót, illetve kb. 1 dl vizet, és fölforraljuk. 1-2 percig főzzük nagy lángon, majd ízesítjük málnaecettel vagy citromlével. Végül ráöntjük a rumot, és ha szeretnénk, flambírozhatjuk is. A kihűlt süteményt porcukorral enyhén megszórva, áfonyaszósszal kínáljuk.

KAL - 2017.



2 megjegyzés:

szannalina írta...

Édes falatok, keserű időkben.
Köszönöm nagyon szépen!

sedith írta...

Linám, lesznek az idők is édesebbek, ne félj! :)