2015. július 27., hétfő

Roston sült marhaburger rozsos-zabos zsemlével

Lassan sorra kerülnek a régi receptjeim is... bár amíg a végére érek.... ajajj...
Ez a hamburger is valamikor kora tavasszal készült, amikor keresztfiam segített a férjemnek a kertben. Itthon előkészítettem mindent, megsütöttem a zsemléket, elkészítettem a pogácsákat, kinn a kertben pedig csak meggrilleztem és ettük. Hihetetlenül jólesett mindannyiunknak.


Roston sült marhaburger rozsos-zabos zsemlével 

Hozzávalók 4-5 személyre a zsemléhez: 27 dkg finomliszt, 10 dkg kenyérliszt, 5 dkg rozsliszt, 5 dkg zabkorpa, 3 dkg búzakorpa, 7 g szárított élesztő, 2 csapott teáskanál só, 1,5 dkg melasz vagy 1,5 evőkanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj, 3,5 dl víz; 1 tojás, 1-1 evőkanál szezám- és lenmag; a húspogácsához: 75 dkg marhahús, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 15 dkg száraz kenyér, só, bors; a tálaláshoz: tartármártás, házi ketchup, tetszés szerinti egyéb szószok, savanyú uborka, hagyma, paprika, petrezselyemzöld, salátalevelek, tormás-köményes céklasaláta tetszés, ízlés szerint stb.


Elkészítése: A zsemle hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrjuk, és rugalmas résztát dagasztunk belőle. Miután a tészta duplájára kelt, lazán átgyúrjuk, és 10 részre osztjuk. Mindegyiket szép kerek zsemlévé formázzuk, sütőpapíros tepsire helyezzük kissé távolabb egymástól, hagyjuk kelni még 15-20 percig, majd lekenjük felvert tojással és megszórjuk lenmaggal vagy szezámmaggal. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A húspogácsához a száraz kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. Hozzáadjuk a húst, a finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd jól összegyúrjuk. A kész masszát 10 felé osztjuk, és mindegyikből nagy, lapos pogácsákat formázunk. Felforrósított rácson, izzó parázs fölött szép pirosra sütjük. A zsemléket kettévágjuk, tetszés szerinti feltéteket teszünk rá, ráhelyezünk egy-egy húspogácsát és fogyasztjuk is. Bolti társainál sokkal egészségesebb változat. 

KAL - 2016.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. július 27., hétfő

Roston sült marhaburger rozsos-zabos zsemlével

Lassan sorra kerülnek a régi receptjeim is... bár amíg a végére érek.... ajajj...
Ez a hamburger is valamikor kora tavasszal készült, amikor keresztfiam segített a férjemnek a kertben. Itthon előkészítettem mindent, megsütöttem a zsemléket, elkészítettem a pogácsákat, kinn a kertben pedig csak meggrilleztem és ettük. Hihetetlenül jólesett mindannyiunknak.


Roston sült marhaburger rozsos-zabos zsemlével 

Hozzávalók 4-5 személyre a zsemléhez: 27 dkg finomliszt, 10 dkg kenyérliszt, 5 dkg rozsliszt, 5 dkg zabkorpa, 3 dkg búzakorpa, 7 g szárított élesztő, 2 csapott teáskanál só, 1,5 dkg melasz vagy 1,5 evőkanál cukor, 2 evőkanál olívaolaj, 3,5 dl víz; 1 tojás, 1-1 evőkanál szezám- és lenmag; a húspogácsához: 75 dkg marhahús, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 15 dkg száraz kenyér, só, bors; a tálaláshoz: tartármártás, házi ketchup, tetszés szerinti egyéb szószok, savanyú uborka, hagyma, paprika, petrezselyemzöld, salátalevelek, tormás-köményes céklasaláta tetszés, ízlés szerint stb.


Elkészítése: A zsemle hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrjuk, és rugalmas résztát dagasztunk belőle. Miután a tészta duplájára kelt, lazán átgyúrjuk, és 10 részre osztjuk. Mindegyiket szép kerek zsemlévé formázzuk, sütőpapíros tepsire helyezzük kissé távolabb egymástól, hagyjuk kelni még 15-20 percig, majd lekenjük felvert tojással és megszórjuk lenmaggal vagy szezámmaggal. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. A húspogácsához a száraz kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. Hozzáadjuk a húst, a finomra aprított hagymát, a zúzott fokhagymát meg a tojást, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd jól összegyúrjuk. A kész masszát 10 felé osztjuk, és mindegyikből nagy, lapos pogácsákat formázunk. Felforrósított rácson, izzó parázs fölött szép pirosra sütjük. A zsemléket kettévágjuk, tetszés szerinti feltéteket teszünk rá, ráhelyezünk egy-egy húspogácsát és fogyasztjuk is. Bolti társainál sokkal egészségesebb változat. 

KAL - 2016.



Nincsenek megjegyzések: