2015. szeptember 10., csütörtök

Sült kacsamell céklás káposztával

Nagyon szép, érdekes színű lett a céklás káposztám. És nagyon finom lett. A kacsamellet minimál módra fűszereztem, sóval és borssal, csupán a végén adtam neki egy kis diszkrét aromát egy-egy zsályalevéllel kacsamelldarabonként. Akár a hús és a káposzta is elég lett volna, ám klasszikus vonalat szerettem volna adni neki, ezért sós vízben főzött, petrezselyemzölddel megszórt krumplit is készítettem mellé. A rukkola és a paradicsom eredetileg csak a szín kedvéért kellett, de nagyon finomak voltak együtt.


Sült kacsamell céklás káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 4 fél kicsontozott kacsamell (kb. 80 dkg), 4 nagy zsályalevél, só, bors; a káposztához: 1 kg fehér káposzta, 20 dkg cékla, 1 hagyma, olaj vagy zsír, só, ecet, cukor; a tálaláshoz: natúr vagy petrezselymes krumpli, rukkola, paradicsom.

Elkészítése: A kacsamelldarabok bőrös részét éles késsel kockásra irdaljuk, majd megszórjuk sóval és borssal. A káposztát nagyon vékony csíkokra gyaluljuk vagy a nagylyukú reszelőn lereszeljük (én ezt tettem, így hamarabb megvan). A hagymát finomra aprítjuk, és megdinszteljük kb. 1 dl olajban vagy zsírban. Rádobjuk a lereszelt káposztát, és állandóan kavargatva, ha szükséges, még kevés zsiradékot öntve alá félpuhára dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a finomra reszelt nyers céklát, és tovább kavargatva teljesen puhára pároljuk. Sóval, ecettel és cukorral ízesítjük ízlés szerint. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, majd kettesével beletesszük a kacsamelldarabokat bőrös felükkel lefelé. 3-4 percig pirítjuk, ezalatt a zsírja kiolvad, és szépen megpirul, majd megfordítjuk, és máasik oldalán is 2-3 percig pirítjuk. Áttesszük egy hőálló edénybe, és ugyanezt megismételjük a másik két darabbal. Miután mindegyiket a hőálló edénybe helyeztük, ráhelyezünk egy-egy zsályalevelet, majd kanalanként meglocsoljuk a saját kiengedett zsiradékukkal, és lefedve a 200 fokos sütőbe toljuk 15-20 percre attól függően, hogy ki mennyire átsülve/rózsaszínen szereti a húst. Ezután kivesszük a sütőből, deszkára téve 5 percig pihenni hagyjuk, majd rézsútosan felszeletelve tálaljuk a céklás káposzta, illetve a krumpli kíséretében. Rukkola, paradicsom nem feltétlenül jár mellé.

EK - 2015/10



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép, színes lett! És biztosan nagyon finom is. A kacsát mi is szeretjük, csak nálunk elég drága, úgyhogy ritkán szoktam venni. Ez a céklás káposzta nagyon felkeltette az érdeklődésemet, egyszer ki fogom próbálni.

sedith írta...

Nálunk sokszor elkapom az egész kacsát 13-14 lejért kilónként (kb. 1000 ft.), a mellet pedig kicsivel többért. Persze, én sem veszek belőle túl sokat, de amikor "elkapom", akkor veszek egy ételre valót, és alkalomadtán készítek egy különlegesebb ebédet vagy vacsorát. Nagyon finom volt a céklás káposzta, mondjuk, az ízét annyira nem változtatta meg a cékla, de a színe nagyon szép volt, másabb, mint ha vörös káposztával kevertem volna.

Related Posts with Thumbnails

2015. szeptember 10., csütörtök

Sült kacsamell céklás káposztával

Nagyon szép, érdekes színű lett a céklás káposztám. És nagyon finom lett. A kacsamellet minimál módra fűszereztem, sóval és borssal, csupán a végén adtam neki egy kis diszkrét aromát egy-egy zsályalevéllel kacsamelldarabonként. Akár a hús és a káposzta is elég lett volna, ám klasszikus vonalat szerettem volna adni neki, ezért sós vízben főzött, petrezselyemzölddel megszórt krumplit is készítettem mellé. A rukkola és a paradicsom eredetileg csak a szín kedvéért kellett, de nagyon finomak voltak együtt.


Sült kacsamell céklás káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 4 fél kicsontozott kacsamell (kb. 80 dkg), 4 nagy zsályalevél, só, bors; a káposztához: 1 kg fehér káposzta, 20 dkg cékla, 1 hagyma, olaj vagy zsír, só, ecet, cukor; a tálaláshoz: natúr vagy petrezselymes krumpli, rukkola, paradicsom.

Elkészítése: A kacsamelldarabok bőrös részét éles késsel kockásra irdaljuk, majd megszórjuk sóval és borssal. A káposztát nagyon vékony csíkokra gyaluljuk vagy a nagylyukú reszelőn lereszeljük (én ezt tettem, így hamarabb megvan). A hagymát finomra aprítjuk, és megdinszteljük kb. 1 dl olajban vagy zsírban. Rádobjuk a lereszelt káposztát, és állandóan kavargatva, ha szükséges, még kevés zsiradékot öntve alá félpuhára dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a finomra reszelt nyers céklát, és tovább kavargatva teljesen puhára pároljuk. Sóval, ecettel és cukorral ízesítjük ízlés szerint. Egy serpenyőt szárazon felforrósítunk, majd kettesével beletesszük a kacsamelldarabokat bőrös felükkel lefelé. 3-4 percig pirítjuk, ezalatt a zsírja kiolvad, és szépen megpirul, majd megfordítjuk, és máasik oldalán is 2-3 percig pirítjuk. Áttesszük egy hőálló edénybe, és ugyanezt megismételjük a másik két darabbal. Miután mindegyiket a hőálló edénybe helyeztük, ráhelyezünk egy-egy zsályalevelet, majd kanalanként meglocsoljuk a saját kiengedett zsiradékukkal, és lefedve a 200 fokos sütőbe toljuk 15-20 percre attól függően, hogy ki mennyire átsülve/rózsaszínen szereti a húst. Ezután kivesszük a sütőből, deszkára téve 5 percig pihenni hagyjuk, majd rézsútosan felszeletelve tálaljuk a céklás káposzta, illetve a krumpli kíséretében. Rukkola, paradicsom nem feltétlenül jár mellé.

EK - 2015/10



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép, színes lett! És biztosan nagyon finom is. A kacsát mi is szeretjük, csak nálunk elég drága, úgyhogy ritkán szoktam venni. Ez a céklás káposzta nagyon felkeltette az érdeklődésemet, egyszer ki fogom próbálni.

sedith írta...

Nálunk sokszor elkapom az egész kacsát 13-14 lejért kilónként (kb. 1000 ft.), a mellet pedig kicsivel többért. Persze, én sem veszek belőle túl sokat, de amikor "elkapom", akkor veszek egy ételre valót, és alkalomadtán készítek egy különlegesebb ebédet vagy vacsorát. Nagyon finom volt a céklás káposzta, mondjuk, az ízét annyira nem változtatta meg a cékla, de a színe nagyon szép volt, másabb, mint ha vörös káposztával kevertem volna.