2015. október 12., hétfő

Halfasírt szalmakrumplival, különféle kísérőkkel

Múlt héten nagyon megkívántam a halat, de bármennyire is törtem a fejem, csak annyi halról tudtam a fagyasztómban, amennyit Édesanyámtól kaptam múltkoriban. Az meg csontos, marosi hal. Piszkálgatni nem volt kedvem. Én valamilyen rántott halszeletre gondoltam, amit majonézzel, salátával nyugodtan lehet fogyasztani. És akkor jött a megvilágosodás: hát a hűtőben lévő megkezdett óriáskonzervben még rengeteg hús van, és abból halfasírtot tudnék készíteni! És már indultam is vacsorát csinálni. Szalmakrumpli sült mellé, illetve almás édesköménysaláta, fokhagymás és kurkumás mártás kíséretében ettük.


Halfasírt szalmakrumplival, különféle kísérőkkel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tonhalhús, konzervből, 15-20 dkg száraz kenyér, 1 kisebb tojás, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, bő olaj; a salátához: 1/2 édesköménygumó, 2 alma, 1 körte, só, citromlé, olívaolaj; a mártásokhoz: 1 adag félperces majonéz, 4 nagy evőkanál görög joghurt, 1-2 cikk fkhagyma, 1-1 mokkáskanál gyömbérpor, római kömény és kurkuma, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A száraz kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk, és összemorzsoljuk. Elkeverjük a halhússal, a finomra aprított hagymával, a zúzott fokhagymával meg a tojással, sóval és borssal ízesítjük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk belőle. Diónyi gombócokká formáljuk, majd forró, bő olajban aranybarnára sütjük. A salátához az édesköményt vékonyan fölszeleteljük, az almát meg a körtét először vékony szeletekre, majd gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Összekeverjük az édesköménnyel, sóval és citromlével ízesítjük, majd meglocsoljuk olívaolajjal. A majonézt kettéosztjuk, és simára keverjük a kettéosztott joghurttal. Az egyik adagba belekeverjük a zúzott fokhagymát, a másikba a porfűszereket. Mindkettőt sóval, borssal és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Szalmakrumpli kíséretében kínáljuk.

EK - 2015/11


6 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehetett, főleg ezekkel a kísérőkkel :-)
Nekem is van a mélyhűtőben még egy-két darab fagyasztott tengeri halam, lehet hogy csinálok majd hasonlót belőle. Sütni vagy rántani nem nagyon akarom, mert amiket mostanában vettem, kiolvadáskor nagyon sok vizet ereszt, sütéskor pedig vagy esik szét, vagy az egynegyedére csökken :-) Pedig régen ez sokkal jobb minőségű volt...

sedith írta...

Katalin, nagyon finom ez a fasírt, és kipróbálhatod nyers tengeri hallal is.
A fagyasztott halnál azt kell megnézni, hogy mekkora a jégglazúr rajta (általában kiírják a címkére), és azt, amelyiken azt írja, hogy 20 %, na azt nem szabad megvenni. SZokott lenni 10, vagy még jobb esetben 5%-os jégglazúros hal, azok már sokkal jobbak, nem esnek annyira össze, nem vesztődik olyan sok belőlük.

Katalin írta...

Köszi Edith! Valószínű kipróbálom, lehet hogy már a hétvégén.
Ezen halnál nincs semmi ráírva a címkére, mert ez ömlesztett hal :-) itt nálunk a piacon.
Szép hétvégét!

sedith írta...

Jaj, értem! Hát akkor ez van. Mindeképpen sok sikert, remélem, ízleni fog. Már több helyről kaptam visszajelzést, hoyg nagyon ízlett nekik. :)

Katalin írta...

Megcsináltam :-) Nagyon finom lett, köszi még egyszer!
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2015/10/halfasirt-sult-balalaval.html

sedith írta...

Örülök, hoyg ízlett!!! :) Ez a receptem az utóbbi idők egyik legsikeresebbje, sokan elkészítették, sé visszajelzést is kaptam már. :) "Lophatom" az egyik képedet egy FB-bejegyzéshez? :)

Related Posts with Thumbnails

2015. október 12., hétfő

Halfasírt szalmakrumplival, különféle kísérőkkel

Múlt héten nagyon megkívántam a halat, de bármennyire is törtem a fejem, csak annyi halról tudtam a fagyasztómban, amennyit Édesanyámtól kaptam múltkoriban. Az meg csontos, marosi hal. Piszkálgatni nem volt kedvem. Én valamilyen rántott halszeletre gondoltam, amit majonézzel, salátával nyugodtan lehet fogyasztani. És akkor jött a megvilágosodás: hát a hűtőben lévő megkezdett óriáskonzervben még rengeteg hús van, és abból halfasírtot tudnék készíteni! És már indultam is vacsorát csinálni. Szalmakrumpli sült mellé, illetve almás édesköménysaláta, fokhagymás és kurkumás mártás kíséretében ettük.


Halfasírt szalmakrumplival, különféle kísérőkkel

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tonhalhús, konzervből, 15-20 dkg száraz kenyér, 1 kisebb tojás, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, bő olaj; a salátához: 1/2 édesköménygumó, 2 alma, 1 körte, só, citromlé, olívaolaj; a mártásokhoz: 1 adag félperces majonéz, 4 nagy evőkanál görög joghurt, 1-2 cikk fkhagyma, 1-1 mokkáskanál gyömbérpor, római kömény és kurkuma, só, bors, citromlé.

Elkészítése: A száraz kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk, és összemorzsoljuk. Elkeverjük a halhússal, a finomra aprított hagymával, a zúzott fokhagymával meg a tojással, sóval és borssal ízesítjük, majd annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de jól formázható masszát kapjunk belőle. Diónyi gombócokká formáljuk, majd forró, bő olajban aranybarnára sütjük. A salátához az édesköményt vékonyan fölszeleteljük, az almát meg a körtét először vékony szeletekre, majd gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Összekeverjük az édesköménnyel, sóval és citromlével ízesítjük, majd meglocsoljuk olívaolajjal. A majonézt kettéosztjuk, és simára keverjük a kettéosztott joghurttal. Az egyik adagba belekeverjük a zúzott fokhagymát, a másikba a porfűszereket. Mindkettőt sóval, borssal és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Szalmakrumpli kíséretében kínáljuk.

EK - 2015/11


6 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehetett, főleg ezekkel a kísérőkkel :-)
Nekem is van a mélyhűtőben még egy-két darab fagyasztott tengeri halam, lehet hogy csinálok majd hasonlót belőle. Sütni vagy rántani nem nagyon akarom, mert amiket mostanában vettem, kiolvadáskor nagyon sok vizet ereszt, sütéskor pedig vagy esik szét, vagy az egynegyedére csökken :-) Pedig régen ez sokkal jobb minőségű volt...

sedith írta...

Katalin, nagyon finom ez a fasírt, és kipróbálhatod nyers tengeri hallal is.
A fagyasztott halnál azt kell megnézni, hogy mekkora a jégglazúr rajta (általában kiírják a címkére), és azt, amelyiken azt írja, hogy 20 %, na azt nem szabad megvenni. SZokott lenni 10, vagy még jobb esetben 5%-os jégglazúros hal, azok már sokkal jobbak, nem esnek annyira össze, nem vesztődik olyan sok belőlük.

Katalin írta...

Köszi Edith! Valószínű kipróbálom, lehet hogy már a hétvégén.
Ezen halnál nincs semmi ráírva a címkére, mert ez ömlesztett hal :-) itt nálunk a piacon.
Szép hétvégét!

sedith írta...

Jaj, értem! Hát akkor ez van. Mindeképpen sok sikert, remélem, ízleni fog. Már több helyről kaptam visszajelzést, hoyg nagyon ízlett nekik. :)

Katalin írta...

Megcsináltam :-) Nagyon finom lett, köszi még egyszer!
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2015/10/halfasirt-sult-balalaval.html

sedith írta...

Örülök, hoyg ízlett!!! :) Ez a receptem az utóbbi idők egyik legsikeresebbje, sokan elkészítették, sé visszajelzést is kaptam már. :) "Lophatom" az egyik képedet egy FB-bejegyzéshez? :)