2015. november 12., csütörtök

Babkrémleves ropogós babbal

Paszulylevest szinte mindig csak tárkonyosan készítek, talán egyszer csináltam egy currys ízesítésűt, úgyhogy most direkt kiprovokáltam magamból egy teljesen más valamit. Nagyon finom lett, enyhén pikáns, a levesbetétként tálalt ropogós bab pedig egyszerűen különleges. :) Próbáljátok ki! :) 


Babkrémleves ropogós babbal

Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg gyöngybab, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 teáskanál gyömbérpor, ½ teáskanál szerecsendió, csilipehely, 3-4 evőkanál olívaolaj, 5 dl tej, só, citromlé, 2-3 bazsalikomlevél; a ropogós babhoz: személyenként 2 evőkanálnyi főtt bab a fenti mennyiségből, só, bors, pirospaprika, liszt, bő olaj a sütéshez, néhány csepp olívaolaj.

Elkészítése: A gyöngybabot beáztatjuk hideg vízbe egy éjszakára, majd másnap hideg, enyhén sózott vízben puhára főzzük. Kuktában ez kb. 20 perc. Leszűrjük, kissé leöblítjük hideg vízzel, s miután szikkadt egy keveset, elvesszük belőle a ropogós babhoz szükséges mennyiséget. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a bazsalikomleveleket, majd néhány másodperc után kiszedjük, és az aromás olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Hagyjuk elpárologni, hozzáadjuk a babot, enyhén megsózzuk, felöntjük kevés tejjel, és állandóan kavargatva, hogy oda ne kapjon, felforraljuk. Ezután félrevesszük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd hozzáöntjük a többi tejet és visszatesszük főni. Tetszés szerint vízzel hígítjuk tovább, majd utánaízesítünk sóval, illetve citromlével, és jól kiforraljuk. Ha nem azonnal tálaljuk, a levest érdemes kissé hígabbra készíteni, mert az állás során tovább sűrűsödik, vastagszik. Egy tálkában összekeverünk 3-4 evőkanál lisztet kevés sóval, borssal és pirospaprikával. A félretett babot beletesszük a fűszeres lisztbe, jól összeforgatjuk, szűrőbe téve jól lerázzuk a fölösleges lisztet, majd felforrósított olajban szép aranybarnára, ropogósra sütjük. Ezt csak tálalás előtt végezzük el, különben ha áll, elveszíti ropogósságát. Tálaláskor mindenkinek 2 evőkanálnyi ropogós babot teszünk a levesébe, és meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.
FI - 2015/12

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Még nem is hallottam ilyen ropogós babból :-) De milyen jó ötlet, finom lehet a levesben!

sedith írta...

Katalin, én sem! :P :D Csak eszembe jutott a sült krumpli, amit ugyanígy készítünk, s gondoltam, miért ne működne babbal is. Jó ötlet volt. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. november 12., csütörtök

Babkrémleves ropogós babbal

Paszulylevest szinte mindig csak tárkonyosan készítek, talán egyszer csináltam egy currys ízesítésűt, úgyhogy most direkt kiprovokáltam magamból egy teljesen más valamit. Nagyon finom lett, enyhén pikáns, a levesbetétként tálalt ropogós bab pedig egyszerűen különleges. :) Próbáljátok ki! :) 


Babkrémleves ropogós babbal

Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg gyöngybab, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 teáskanál gyömbérpor, ½ teáskanál szerecsendió, csilipehely, 3-4 evőkanál olívaolaj, 5 dl tej, só, citromlé, 2-3 bazsalikomlevél; a ropogós babhoz: személyenként 2 evőkanálnyi főtt bab a fenti mennyiségből, só, bors, pirospaprika, liszt, bő olaj a sütéshez, néhány csepp olívaolaj.

Elkészítése: A gyöngybabot beáztatjuk hideg vízbe egy éjszakára, majd másnap hideg, enyhén sózott vízben puhára főzzük. Kuktában ez kb. 20 perc. Leszűrjük, kissé leöblítjük hideg vízzel, s miután szikkadt egy keveset, elvesszük belőle a ropogós babhoz szükséges mennyiséget. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a bazsalikomleveleket, majd néhány másodperc után kiszedjük, és az aromás olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Hagyjuk elpárologni, hozzáadjuk a babot, enyhén megsózzuk, felöntjük kevés tejjel, és állandóan kavargatva, hogy oda ne kapjon, felforraljuk. Ezután félrevesszük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd hozzáöntjük a többi tejet és visszatesszük főni. Tetszés szerint vízzel hígítjuk tovább, majd utánaízesítünk sóval, illetve citromlével, és jól kiforraljuk. Ha nem azonnal tálaljuk, a levest érdemes kissé hígabbra készíteni, mert az állás során tovább sűrűsödik, vastagszik. Egy tálkában összekeverünk 3-4 evőkanál lisztet kevés sóval, borssal és pirospaprikával. A félretett babot beletesszük a fűszeres lisztbe, jól összeforgatjuk, szűrőbe téve jól lerázzuk a fölösleges lisztet, majd felforrósított olajban szép aranybarnára, ropogósra sütjük. Ezt csak tálalás előtt végezzük el, különben ha áll, elveszíti ropogósságát. Tálaláskor mindenkinek 2 evőkanálnyi ropogós babot teszünk a levesébe, és meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.
FI - 2015/12

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Még nem is hallottam ilyen ropogós babból :-) De milyen jó ötlet, finom lehet a levesben!

sedith írta...

Katalin, én sem! :P :D Csak eszembe jutott a sült krumpli, amit ugyanígy készítünk, s gondoltam, miért ne működne babbal is. Jó ötlet volt. :)