2015. december 18., péntek

Ünnepi marhacsorba

Nálam mindig szokott húsleves lenni az ünnepeken, de idén mostanában többször ettünk, úgyhogy lehet, hogy most éppen kivételt fogok tenni, és valami telejsen másat készítek. Az alábbi leves nagyon ízlett mindenkinek, amikor készítettem, úgyhogy nincs kizárva, hogy nem valami ilyesm lesz majd karácsonykor is az asztalon. Próbáljátok ki, nagyon finom! :) Az alábbi füstölt csonttal-hússal készült, de frissel is nagyon finom, nálam most csakis a friss jöhet szóba, mert füstöltem nincs már. 


Marhacsorba

Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg friss vagy füstölt marhahús, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 10-10 dkg zöldbab és zöldborsó (fagyasztott), 1 piros húsú paprika, 60 dkg karfiol, 1 paradicsomkonzerv vagy 3-4 közepes paradicsom, 1 teáskanál szárított lestyán, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, ecet.

Elkészítése: A zöldségeket szükség szerint meghámozzuk, kicsumázzuk, rózsáira szedjük, illetve megmossuk. A húst kockára vágva hideg vízben főni tesszük. Enyhén megsózzuk, és majdnem készre főzzük. Ekkor rendre hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg zellert, majd a zöldbabot, a felkockázott paprikát és a borsót, végül pedig a karfiolt. Amikor a karfiol is majdnem megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet meg a lestyánt, és készre főzzük. Végül utánasózunk, illetve ecettel savanyítjuk ízlés szerint. Tálaláskor tejfölt, ecetes csípős paprikát kínálhatunk mellé. 

EK - 2015/12


Ciorbă de văcuță

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 600 g carne de mânzat proaspătă sau afumată, 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mai mică, câte 100 g mazăre și fasole verde congelate, 1 ardei kapia roșu, 600 g conopidă, 1 conservă de roșii sau 3-4 roșii, 1 linguriță leuștean uscat, 1 legătură mică pătrunjel verde, sare, zeamă de lămâie sau oțet de mere.

Prepararea: Carnea se taie cubulețe și se ăune la fiert în apă rece cu sare. Se fierbe până ce carnea aproape se gătește. Legumele se curăță după nevoie și se spală. Morcovii, pătrunjelul, țelina și ardeii se taie cubulețe, conopida se desface în buchețele. Se adaugă la carne întâi morcovii, pătrunjelul și țelina, după câteva minute fasolea verde, mazărea și ardeii, iar la sfârșit conopida, conserva de roșii (sau roșiile decojite, tocate) și leușteanul. Se fierbe pâă ce se gătesc toate ingredientele. Se potrivește de sare și aciditate. Se poate servi cu smântână și ardei iute murat. 

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép színes, gazdag leves :-) Ez igazán finom lehet! Nem csoda, ha gondolkodsz rajta, hogy hasonló legyen az ünnepi leves :-)

sedith írta...

Nagyon is az, és biztos, hoyg lesz csorba is az ünnepen. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. december 18., péntek

Ünnepi marhacsorba

Nálam mindig szokott húsleves lenni az ünnepeken, de idén mostanában többször ettünk, úgyhogy lehet, hogy most éppen kivételt fogok tenni, és valami telejsen másat készítek. Az alábbi leves nagyon ízlett mindenkinek, amikor készítettem, úgyhogy nincs kizárva, hogy nem valami ilyesm lesz majd karácsonykor is az asztalon. Próbáljátok ki, nagyon finom! :) Az alábbi füstölt csonttal-hússal készült, de frissel is nagyon finom, nálam most csakis a friss jöhet szóba, mert füstöltem nincs már. 


Marhacsorba

Hozzávalók 4-6 személyre: 60 dkg friss vagy füstölt marhahús, 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 10-10 dkg zöldbab és zöldborsó (fagyasztott), 1 piros húsú paprika, 60 dkg karfiol, 1 paradicsomkonzerv vagy 3-4 közepes paradicsom, 1 teáskanál szárított lestyán, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só, ecet.

Elkészítése: A zöldségeket szükség szerint meghámozzuk, kicsumázzuk, rózsáira szedjük, illetve megmossuk. A húst kockára vágva hideg vízben főni tesszük. Enyhén megsózzuk, és majdnem készre főzzük. Ekkor rendre hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret meg zellert, majd a zöldbabot, a felkockázott paprikát és a borsót, végül pedig a karfiolt. Amikor a karfiol is majdnem megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet meg a lestyánt, és készre főzzük. Végül utánasózunk, illetve ecettel savanyítjuk ízlés szerint. Tálaláskor tejfölt, ecetes csípős paprikát kínálhatunk mellé. 

EK - 2015/12


Ciorbă de văcuță

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 600 g carne de mânzat proaspătă sau afumată, 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mai mică, câte 100 g mazăre și fasole verde congelate, 1 ardei kapia roșu, 600 g conopidă, 1 conservă de roșii sau 3-4 roșii, 1 linguriță leuștean uscat, 1 legătură mică pătrunjel verde, sare, zeamă de lămâie sau oțet de mere.

Prepararea: Carnea se taie cubulețe și se ăune la fiert în apă rece cu sare. Se fierbe până ce carnea aproape se gătește. Legumele se curăță după nevoie și se spală. Morcovii, pătrunjelul, țelina și ardeii se taie cubulețe, conopida se desface în buchețele. Se adaugă la carne întâi morcovii, pătrunjelul și țelina, după câteva minute fasolea verde, mazărea și ardeii, iar la sfârșit conopida, conserva de roșii (sau roșiile decojite, tocate) și leușteanul. Se fierbe pâă ce se gătesc toate ingredientele. Se potrivește de sare și aciditate. Se poate servi cu smântână și ardei iute murat. 

2 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép színes, gazdag leves :-) Ez igazán finom lehet! Nem csoda, ha gondolkodsz rajta, hogy hasonló legyen az ünnepi leves :-)

sedith írta...

Nagyon is az, és biztos, hoyg lesz csorba is az ünnepen. :)