2015. május 27., szerda

Zöldborsós, spenótpesztós tészta

Nagyon gazdag ízű, laktató vegán étel. Feltéve, ha a spagetti is tojásmentes.


Zöldborsós, spenótpesztós tészta

Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg tojásmentes spagetti, 40 dkg friss zöldborsó, 2 evőkanál olaj; a pesztóhoz: 20 dkg spenót, 1 csokor medvehagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 5 dkg napraforgómag, ½ csokor petrezselyemzöld, 1-2 szál menta és citromfű, 1-1,2 dl olaj (fele olívaolaj), 2-3 evőkanál víz, ½ citrom leve, só.

Elkészítése: Fölforrósítjuk a 2 evőkanál olajat, majd rádobjuk a zöldborsót, és kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk. A spagettit (vagy egyéb száraztésztát) sós vízben kifőzzük,  leöblítjük, majd leszűrjük. A pesztó hozzávalóit magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel simára turmixoljuk. Miután a borsó elkészült, ráöntjük a pesztót, rátesszük a leszűrt tésztát, és alaposan összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk és savanyítjuk tovább. 

KT - 2015/6

2015. május 15., péntek

Zöldséges, grillezett borjúnyársak sültpaprika-salátával

Ahányszor kimegyünk a kertbe, ritka, hogy ne grillezzünk valamit. Vagy bográcsoljunk, de az, idén még elég ritka madár volt. :) Múlt vasárnap borjúnyársakat készítettünk. A piros húsú paprika csak azért hiányzik a nyársakról, mert a nagyobbik kisasszonyom fogta magát, és mind a két nagy kápiát bevágta. Csak úgy, magában. Egészségére! :) Amúgy nem is hiányzott a nyársról a paprika, hiszen sültpaprika-salátával ettük. A paprikát nem most, hanem az ősszel sütöttem le, amikor a padlizsánt, és a fagyasztóból vettem elő.


Zöldséges, grillezett borjúnyársak sültpaprika-salátával

Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg borjúcomb, 1 csokor új fokhagyma szára, 8-10 nagy zsályalevél, 1 kis csokos petrezselyemzöld, só, bors, 4-5 evőkanál olaj, 20-25 dkg házi szalonna, 5-6 közepes hagyma, 1 padlizsán, 1 zsenge tök, kevés bor; a salátához: kb. 1,5 kg húsos paprika vagy kápia, só, cukor, ecet, víz.

Elkészítése: A borjúhúst megmossuk, majd kb. kisujjnyi vastag, 2x2 cm-kockákra vágjuk, és tálba tesszük. A zöld fűszereket megmossuk, finomra aprítjuk, és a húsra szórjuk. Megszórjuk sóval és borssal, rálocsoljuk az olajat, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Állni hagyjuk egy ideig. A padlizsánt és a tököt megmossuk, kb. 1/2 cm vastag karikákra vágjuk, és minden oldalukat alaposan besózzuk. Szűrőbe tesszük, és hagyjuk állni, lecsepegni. Felhasználás előtt kevés folyó víz alatt a szeleteket átöblítjük, majd mindegyiket négybe vágjuk. Sütés előtt a szalonnát is kb.2x2 cm-es vékony lapokra vágjuk, a hagymát meghámozzuk, negyedeljük, majd 2-3 rétegenként szétszedjük. Az előkészített nyársakra feltűzzük az előkészített hozzávalókat tetszés szerinti sorrendben, nem túl szorosan, hogy majd tudjanak átsülni. Felforrósított grillrácson a nyársakat szép pirosra sütjük. Ha a parázs fellángolna - de ha nem, akkor is - érdemes néha borral meglocsolni. A salátához a paprikát grillrácson vagy láng fölött feketére sütjük, tálba tesszük, alaposan besózzuk, majd letakarva kissé állni hagyjuk. Ezután megfeketedett héját lehúzzuk, csumáját eltávolítjuk, és ha a rajtamaradt magvak zavarnak (minket igen :D), kissé leöblítjük. Ízlés szerinti sós-ecetes-cukros salátalevet készítünk, beletesszük a sülpaprikadarabokat, és tálalásig benne hagyjuk érlelődni. Sőt, előző nap is elkészíthető, így az ízek jobban összeérnek.

Megjegyzések, tippek, jótanácsok: Jó betartani, hogy szalonnával kezdjük és végezzük az alapanyagok  tűzögetését. Még azt is jó megfontolni, hogy hús mellé általában szalonna kerüljön, hiszen a fölforrósodó zsír segít a hús elkészülésében. Még annyit, hogy a padlizsánt és a tököt nem muszáj előre felnegyedelni. Ha nincs szükség az összesre, a megmaradt szeleteket szépen meg lehet grillezni. Én is így tettem.

A kertben jólesik az ejtőzés a függőágyban...


A kicsi mindig ott lábatlankodik körülöttem, ha fényképezek, s rendszerint egy-két fotóra neki is rá kell kerülnie. Vagy legalább az ujjacskájának... :D


Ez máskor készült, és nem is sikeres fotó, de az ujjacska a lényeg... :D


2015. május 12., kedd

Cheesecake brownie

Pedig már elég nagy vagyok ahhoz, hogy ne higgyem: fel tudom fedezni a spanyolviaszt! :( :P :D

Vagyis nem, nem én találtam ki a cheesecake brownie-t, de erre csak most jöttem rá, miután rákerestem a neten. A tegnap azonban abszolút saját kútfőből, a magam egyik brownie-receptjét megvariálva született ez a mennyei sütemény. Savanykás áfonyaszószt csináltam mellé: szuper kombináció volt. És tekintve, hogy kb. este 6 után fogtam neki összeállítani, 3/4 7-kor kiszedtem a sütőből, és fél 8 után két elszállított szeletet már átadtam a célszemélynek, a gyors kategóriába is tartozik. Egyedül a hűlési időt kell jól rászámítani, azonkívül a munka is kevés vele, és sülni is hamar sül.


Cheesecake brownie áfonyaszósszal

Hozzávalók 26 cm-es formához: 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé, 15 dkg olaj (vagy vaj - nekem nem volt most), 5 nagy vagy 6 kicsi tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 15 dkg liszt, 2 evőkanál jamaikairum-aroma, 5 dkg kandírozott limehéj, 5 dkg kandírozott cseresznye aprítva, pici só; a szószhoz: 15 dkg áfonya (fagyasztott is jó), 1-2 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1-2 teáskanál málnaecet vagy citromlé, 2 evőkanál barna rum (igazi), kevés víz; a tálaláshoz: porcukor.

Elkészítése: A csokoládékat összeolvasztjuk a zsiradékkal és simára keverjük. A tojást habosra keverjük a cukorral meg a sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a mascarponét is. A csokoládés masszát a tojásos keverékhez adjuk, beleszitáljuk a lisztet, beletesszük a kandírozott gyümölcsöket meg a rumaromát, és jól összedolgozzuk. 26 cm átmérőjű szilikonformába simítjuk, és 180 fokon, légkeverésen 20-22 percig sütjük. (Tovább nem szabad, különben kiszárad, és fullasztó lesz. Ilyenkor a közepe is már jó kocsonyás. Mikor kihűl, tökéletes lesz.) A szószhoz az áfonyát kisebb edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot meg a sót, illetve kb. 1 dl vizet, és fölforraljuk. 1-2 percig főzzük nagy lángon, majd ízesítjük málnaecettel vagy citromlével. Végül ráöntjük a rumot, és ha szeretnénk, flambírozhatjuk is. A kihűlt süteményt porcukorral enyhén megszórva, áfonyaszósszal kínáljuk.

KAL - 2017.



2015. május 9., szombat

Egybensült, grillezett borjúborda

Most két hete borjúhúst vettünk. 48 kilót szuszakoltam be a fagyasztóba. Fiatal, 7 hetes borjú volt, megbízható helyről, a családból. És ez csak 3/4 része volt. :) Nos, lényeg a lényeg, hogy csirkén kívül most egy darabig nem igazán fogunk húst vásárolni; főleg, hogy disznót nem is eszünk. :) Így tehát a borjúhúsos receptek is meg fognak szaporodni a következőkben.

Az oldalbordás részeket többnyire ilyen nagyobb darabokban tettem el, hogy akár grillezni, akár sütőben egyben sütni is lehet. Az első adagot grillezve próbáltam ki. Fontos ilyenkor, hogy ne legyen túl erős a parázs, lehetőleg a legmagasabbra állítsuk a sütőrácsot, és jó, ha előkészítünk valami fedőalkalmatosságot, hogy miközben a hús pirul, kissé párolódjon is. Főleg, aki nem kedveli annyira a rózsaszín húsokat. Ez nagyon finom lett, friss zöldségből készült salátával ettük, amit a lányok készítettek el.


Egybensült, grillezett borjúborda

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,2 kg csontos borjúoldalborda (2 darabban), só, bors, olívaolaj, 1-2 teáskanál szárított zeller, 1/2 teáskanál csilipehely (elhagyható), kb. 2 dl bor, 1 szelet szalonna; a tálaláshoz: kevés zöld salátából, paradicsomból, uborkából és újhagymából készült saláta.

Elkészítése: A húsdarabokat megmossuk, megszárítgatjuk, bedörzsöljük sóval és borssal, majd meglocsoljuk-bekenjük olívaolajjal, és rászórjuk a szárított morzsolt zellert meg a csilipelyhet. Forró, szalonnával jól megkent grillrácson (legmagassabbra állítva, nem túl erős parázs fölött), lefedve, gyakran locsolva és megforgatva pirosra sütjük. Tálalás előtt néhány percig lefedve pihentetjük, majd daraboljuk és tálaljuk. Friss zöldségekből készült egyszerű salátával kínáljuk friss kenyér kíséretében.

Tipp: Ha valaki úgy szeretné, miután földarabolja, a csontos darabokat visszateheti a grillrácsra, hogy vágott felüket is kissé megpirítsa.

Megjegyzés: A feketének látszó részek nem szénné égett részek, hanem csak jól megsültek, és ropogós volt ott a hús. Azért le lehet egy kicsit kapargatni, ha úgy tetszik.

FF - 2017/4







2015. május 3., vasárnap

Pulykaszárny velesült zöldségekkel, medvehagymával

A lassan két hónappal ezelőtt (vagy még régebb) készített ételeim receptjei kerülnek fel a blogra, végre. Ezt is március 22-én ettük... Nagyon finom, egészséges fogás kicsinek, nagynak egyaránt.


Pulykaszárny vele sült zöldségekkel, medvehagymával

Hozzávalók 4 személyre: 1,3-1,5 kg pulykaszárny (vagy 4-6 darab egész pulykaszárny), só, bors, pirospaprika, 4 sárgarépa, 3 angolzellerszár, 2 hagyma, 1 nagy csokor medvehagyma, olaj; a tálaláshoz: natúr főtt rizs.

Elkészítése: A pulykaszárnyat megmossuk, megtörölgetjük, a forgóknál pedig kettévágjuk (ha egész szárnyaink vannak). Megszórjuk sóval, borssal és pirospaprikával, majd félretesszük, amíg a zöldségeket előkészítjük. A medvehagymát alaposan megmossuk, lezárruk, és szárait levágjuk, a zöldségeket meghámozzuk, majd a sárgarépát és a szárzellert nagyjából azonos méretű hasábokra vágjuk, és tálba tesszük. A hagymát elfelezzük, majd jó 1/2 cm vastag darabokra vágjuk. A medvehagymával együtt a zöldséges tálba tesszük. Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk kevés olajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és a pulykadarabokat körbepirítjuk rajta. A megpirított húst és a zöldségeket hőálló tálba rendezzük, ráönthetjük az olajat is, amiben a húst pirítottuk, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 40-45 percig pároljuk, félidőben a húsokat egyszer megfordítjuk, majd levesszük a fedőt, és 10-15 percig hagyjuk pirulni. Ha ekkor esetleg igen elpárologna a leve, lehet kevés vizet vagy bort önteni alá, amúgy nincs szükség folyadékra, mert a hús elég nedvességet enged magából. Az időközben megfőzött rizzsel tálaljuk.

KAL - 2017.

"Zöld" húsleves

Biztos furcsa a cím, és ha ránéztek a képre, hát az a leves nem is annyira zöld, mégis ez volt az első gondolat, ami eszembe jutott róla, amikor odatettem főni. Igaz, annak már jó két hónapja, de na ... ami késik, nem múlik. :) Szóval adott volt a kívánság: laskaleves (azaz húsleves cérnametélttel). De a húsleveshez szükséges hagyományos zöldségek nem voltaképpen kéznél. Max. egy részük. De a legfontosabb, a sárgarépa hiányzott. No, de volt mellette egyéb... Ezenkívül pontosan úgy főztem, mint a hagyományos húslevest, majd leszűrtem, és cérnametéltet, vagyis vékonylaskát főztem bele. Próbáljátok ki ti is, ízorgia! :)


"Zöld" húsleves

Hozzávalók:  1 csirke levesnek való, csontosabb részei, 1/2 zellergumó, 2-3 zellerszár, 1 édesköménygumó, 1 hagyma, 1 piros kápia paprika, 1 darabka káposzta, só, szemes bors.

Elkészítése: A megmosott csirkealkatrészeket hideg vízben főni tesszük. Miután fölforrt, alaposan lehabozzuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, enyhén megsózzuk, és beleteszünk kb. 1 teáskanálnyi szemes borsot. Kis lángon főzzük alig gyöngyözve 1-1,5 órán keresztül, majd néhány csepp hideg vizet csepegtetünk bele, 5-10 percig ülepedni hagyjuk, majd átszűrjük. Ízlés szerint utánasózunk, és kifőtt cérnametélttel tálaljuk.

NÚ - 2019/Jan.
Related Posts with Thumbnails

2015. május 27., szerda

Zöldborsós, spenótpesztós tészta

Nagyon gazdag ízű, laktató vegán étel. Feltéve, ha a spagetti is tojásmentes.


Zöldborsós, spenótpesztós tészta

Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg tojásmentes spagetti, 40 dkg friss zöldborsó, 2 evőkanál olaj; a pesztóhoz: 20 dkg spenót, 1 csokor medvehagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 5 dkg napraforgómag, ½ csokor petrezselyemzöld, 1-2 szál menta és citromfű, 1-1,2 dl olaj (fele olívaolaj), 2-3 evőkanál víz, ½ citrom leve, só.

Elkészítése: Fölforrósítjuk a 2 evőkanál olajat, majd rádobjuk a zöldborsót, és kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk. A spagettit (vagy egyéb száraztésztát) sós vízben kifőzzük,  leöblítjük, majd leszűrjük. A pesztó hozzávalóit magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel simára turmixoljuk. Miután a borsó elkészült, ráöntjük a pesztót, rátesszük a leszűrt tésztát, és alaposan összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk és savanyítjuk tovább. 

KT - 2015/6

2015. május 15., péntek

Zöldséges, grillezett borjúnyársak sültpaprika-salátával

Ahányszor kimegyünk a kertbe, ritka, hogy ne grillezzünk valamit. Vagy bográcsoljunk, de az, idén még elég ritka madár volt. :) Múlt vasárnap borjúnyársakat készítettünk. A piros húsú paprika csak azért hiányzik a nyársakról, mert a nagyobbik kisasszonyom fogta magát, és mind a két nagy kápiát bevágta. Csak úgy, magában. Egészségére! :) Amúgy nem is hiányzott a nyársról a paprika, hiszen sültpaprika-salátával ettük. A paprikát nem most, hanem az ősszel sütöttem le, amikor a padlizsánt, és a fagyasztóból vettem elő.


Zöldséges, grillezett borjúnyársak sültpaprika-salátával

Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg borjúcomb, 1 csokor új fokhagyma szára, 8-10 nagy zsályalevél, 1 kis csokos petrezselyemzöld, só, bors, 4-5 evőkanál olaj, 20-25 dkg házi szalonna, 5-6 közepes hagyma, 1 padlizsán, 1 zsenge tök, kevés bor; a salátához: kb. 1,5 kg húsos paprika vagy kápia, só, cukor, ecet, víz.

Elkészítése: A borjúhúst megmossuk, majd kb. kisujjnyi vastag, 2x2 cm-kockákra vágjuk, és tálba tesszük. A zöld fűszereket megmossuk, finomra aprítjuk, és a húsra szórjuk. Megszórjuk sóval és borssal, rálocsoljuk az olajat, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Állni hagyjuk egy ideig. A padlizsánt és a tököt megmossuk, kb. 1/2 cm vastag karikákra vágjuk, és minden oldalukat alaposan besózzuk. Szűrőbe tesszük, és hagyjuk állni, lecsepegni. Felhasználás előtt kevés folyó víz alatt a szeleteket átöblítjük, majd mindegyiket négybe vágjuk. Sütés előtt a szalonnát is kb.2x2 cm-es vékony lapokra vágjuk, a hagymát meghámozzuk, negyedeljük, majd 2-3 rétegenként szétszedjük. Az előkészített nyársakra feltűzzük az előkészített hozzávalókat tetszés szerinti sorrendben, nem túl szorosan, hogy majd tudjanak átsülni. Felforrósított grillrácson a nyársakat szép pirosra sütjük. Ha a parázs fellángolna - de ha nem, akkor is - érdemes néha borral meglocsolni. A salátához a paprikát grillrácson vagy láng fölött feketére sütjük, tálba tesszük, alaposan besózzuk, majd letakarva kissé állni hagyjuk. Ezután megfeketedett héját lehúzzuk, csumáját eltávolítjuk, és ha a rajtamaradt magvak zavarnak (minket igen :D), kissé leöblítjük. Ízlés szerinti sós-ecetes-cukros salátalevet készítünk, beletesszük a sülpaprikadarabokat, és tálalásig benne hagyjuk érlelődni. Sőt, előző nap is elkészíthető, így az ízek jobban összeérnek.

Megjegyzések, tippek, jótanácsok: Jó betartani, hogy szalonnával kezdjük és végezzük az alapanyagok  tűzögetését. Még azt is jó megfontolni, hogy hús mellé általában szalonna kerüljön, hiszen a fölforrósodó zsír segít a hús elkészülésében. Még annyit, hogy a padlizsánt és a tököt nem muszáj előre felnegyedelni. Ha nincs szükség az összesre, a megmaradt szeleteket szépen meg lehet grillezni. Én is így tettem.

A kertben jólesik az ejtőzés a függőágyban...


A kicsi mindig ott lábatlankodik körülöttem, ha fényképezek, s rendszerint egy-két fotóra neki is rá kell kerülnie. Vagy legalább az ujjacskájának... :D


Ez máskor készült, és nem is sikeres fotó, de az ujjacska a lényeg... :D


2015. május 12., kedd

Cheesecake brownie

Pedig már elég nagy vagyok ahhoz, hogy ne higgyem: fel tudom fedezni a spanyolviaszt! :( :P :D

Vagyis nem, nem én találtam ki a cheesecake brownie-t, de erre csak most jöttem rá, miután rákerestem a neten. A tegnap azonban abszolút saját kútfőből, a magam egyik brownie-receptjét megvariálva született ez a mennyei sütemény. Savanykás áfonyaszószt csináltam mellé: szuper kombináció volt. És tekintve, hogy kb. este 6 után fogtam neki összeállítani, 3/4 7-kor kiszedtem a sütőből, és fél 8 után két elszállított szeletet már átadtam a célszemélynek, a gyors kategóriába is tartozik. Egyedül a hűlési időt kell jól rászámítani, azonkívül a munka is kevés vele, és sülni is hamar sül.


Cheesecake brownie áfonyaszósszal

Hozzávalók 26 cm-es formához: 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé, 15 dkg olaj (vagy vaj - nekem nem volt most), 5 nagy vagy 6 kicsi tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg mascarpone, 15 dkg liszt, 2 evőkanál jamaikairum-aroma, 5 dkg kandírozott limehéj, 5 dkg kandírozott cseresznye aprítva, pici só; a szószhoz: 15 dkg áfonya (fagyasztott is jó), 1-2 evőkanál cukor, 1 csipet só, 1-2 teáskanál málnaecet vagy citromlé, 2 evőkanál barna rum (igazi), kevés víz; a tálaláshoz: porcukor.

Elkészítése: A csokoládékat összeolvasztjuk a zsiradékkal és simára keverjük. A tojást habosra keverjük a cukorral meg a sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a mascarponét is. A csokoládés masszát a tojásos keverékhez adjuk, beleszitáljuk a lisztet, beletesszük a kandírozott gyümölcsöket meg a rumaromát, és jól összedolgozzuk. 26 cm átmérőjű szilikonformába simítjuk, és 180 fokon, légkeverésen 20-22 percig sütjük. (Tovább nem szabad, különben kiszárad, és fullasztó lesz. Ilyenkor a közepe is már jó kocsonyás. Mikor kihűl, tökéletes lesz.) A szószhoz az áfonyát kisebb edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot meg a sót, illetve kb. 1 dl vizet, és fölforraljuk. 1-2 percig főzzük nagy lángon, majd ízesítjük málnaecettel vagy citromlével. Végül ráöntjük a rumot, és ha szeretnénk, flambírozhatjuk is. A kihűlt süteményt porcukorral enyhén megszórva, áfonyaszósszal kínáljuk.

KAL - 2017.



2015. május 9., szombat

Egybensült, grillezett borjúborda

Most két hete borjúhúst vettünk. 48 kilót szuszakoltam be a fagyasztóba. Fiatal, 7 hetes borjú volt, megbízható helyről, a családból. És ez csak 3/4 része volt. :) Nos, lényeg a lényeg, hogy csirkén kívül most egy darabig nem igazán fogunk húst vásárolni; főleg, hogy disznót nem is eszünk. :) Így tehát a borjúhúsos receptek is meg fognak szaporodni a következőkben.

Az oldalbordás részeket többnyire ilyen nagyobb darabokban tettem el, hogy akár grillezni, akár sütőben egyben sütni is lehet. Az első adagot grillezve próbáltam ki. Fontos ilyenkor, hogy ne legyen túl erős a parázs, lehetőleg a legmagasabbra állítsuk a sütőrácsot, és jó, ha előkészítünk valami fedőalkalmatosságot, hogy miközben a hús pirul, kissé párolódjon is. Főleg, aki nem kedveli annyira a rózsaszín húsokat. Ez nagyon finom lett, friss zöldségből készült salátával ettük, amit a lányok készítettek el.


Egybensült, grillezett borjúborda

Hozzávalók 4 személyre: 1-1,2 kg csontos borjúoldalborda (2 darabban), só, bors, olívaolaj, 1-2 teáskanál szárított zeller, 1/2 teáskanál csilipehely (elhagyható), kb. 2 dl bor, 1 szelet szalonna; a tálaláshoz: kevés zöld salátából, paradicsomból, uborkából és újhagymából készült saláta.

Elkészítése: A húsdarabokat megmossuk, megszárítgatjuk, bedörzsöljük sóval és borssal, majd meglocsoljuk-bekenjük olívaolajjal, és rászórjuk a szárított morzsolt zellert meg a csilipelyhet. Forró, szalonnával jól megkent grillrácson (legmagassabbra állítva, nem túl erős parázs fölött), lefedve, gyakran locsolva és megforgatva pirosra sütjük. Tálalás előtt néhány percig lefedve pihentetjük, majd daraboljuk és tálaljuk. Friss zöldségekből készült egyszerű salátával kínáljuk friss kenyér kíséretében.

Tipp: Ha valaki úgy szeretné, miután földarabolja, a csontos darabokat visszateheti a grillrácsra, hogy vágott felüket is kissé megpirítsa.

Megjegyzés: A feketének látszó részek nem szénné égett részek, hanem csak jól megsültek, és ropogós volt ott a hús. Azért le lehet egy kicsit kapargatni, ha úgy tetszik.

FF - 2017/4







2015. május 3., vasárnap

Pulykaszárny velesült zöldségekkel, medvehagymával

A lassan két hónappal ezelőtt (vagy még régebb) készített ételeim receptjei kerülnek fel a blogra, végre. Ezt is március 22-én ettük... Nagyon finom, egészséges fogás kicsinek, nagynak egyaránt.


Pulykaszárny vele sült zöldségekkel, medvehagymával

Hozzávalók 4 személyre: 1,3-1,5 kg pulykaszárny (vagy 4-6 darab egész pulykaszárny), só, bors, pirospaprika, 4 sárgarépa, 3 angolzellerszár, 2 hagyma, 1 nagy csokor medvehagyma, olaj; a tálaláshoz: natúr főtt rizs.

Elkészítése: A pulykaszárnyat megmossuk, megtörölgetjük, a forgóknál pedig kettévágjuk (ha egész szárnyaink vannak). Megszórjuk sóval, borssal és pirospaprikával, majd félretesszük, amíg a zöldségeket előkészítjük. A medvehagymát alaposan megmossuk, lezárruk, és szárait levágjuk, a zöldségeket meghámozzuk, majd a sárgarépát és a szárzellert nagyjából azonos méretű hasábokra vágjuk, és tálba tesszük. A hagymát elfelezzük, majd jó 1/2 cm vastag darabokra vágjuk. A medvehagymával együtt a zöldséges tálba tesszük. Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk kevés olajjal, és kézzel jól összeforgatjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és a pulykadarabokat körbepirítjuk rajta. A megpirított húst és a zöldségeket hőálló tálba rendezzük, ráönthetjük az olajat is, amiben a húst pirítottuk, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 40-45 percig pároljuk, félidőben a húsokat egyszer megfordítjuk, majd levesszük a fedőt, és 10-15 percig hagyjuk pirulni. Ha ekkor esetleg igen elpárologna a leve, lehet kevés vizet vagy bort önteni alá, amúgy nincs szükség folyadékra, mert a hús elég nedvességet enged magából. Az időközben megfőzött rizzsel tálaljuk.

KAL - 2017.

"Zöld" húsleves

Biztos furcsa a cím, és ha ránéztek a képre, hát az a leves nem is annyira zöld, mégis ez volt az első gondolat, ami eszembe jutott róla, amikor odatettem főni. Igaz, annak már jó két hónapja, de na ... ami késik, nem múlik. :) Szóval adott volt a kívánság: laskaleves (azaz húsleves cérnametélttel). De a húsleveshez szükséges hagyományos zöldségek nem voltaképpen kéznél. Max. egy részük. De a legfontosabb, a sárgarépa hiányzott. No, de volt mellette egyéb... Ezenkívül pontosan úgy főztem, mint a hagyományos húslevest, majd leszűrtem, és cérnametéltet, vagyis vékonylaskát főztem bele. Próbáljátok ki ti is, ízorgia! :)


"Zöld" húsleves

Hozzávalók:  1 csirke levesnek való, csontosabb részei, 1/2 zellergumó, 2-3 zellerszár, 1 édesköménygumó, 1 hagyma, 1 piros kápia paprika, 1 darabka káposzta, só, szemes bors.

Elkészítése: A megmosott csirkealkatrészeket hideg vízben főni tesszük. Miután fölforrt, alaposan lehabozzuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, enyhén megsózzuk, és beleteszünk kb. 1 teáskanálnyi szemes borsot. Kis lángon főzzük alig gyöngyözve 1-1,5 órán keresztül, majd néhány csepp hideg vizet csepegtetünk bele, 5-10 percig ülepedni hagyjuk, majd átszűrjük. Ízlés szerint utánasózunk, és kifőtt cérnametélttel tálaljuk.

NÚ - 2019/Jan.