2015. június 30., kedd

Zöldséges-gombás töltött káposzta

Nagyon ritkán készítek töltött káposztát. Akkor is inkább valami light-os, sokszor húsmentes változatot készítek. Ezúttal egy lila pereszkés, zöldséges variáció született, így elfogyott a fagyasztóból a pereszkekészletem. :) 


Zöldséges-gombás töltött káposzta

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 nagy fej káposzta (1,5-2 kg-os), 2 hagyma, ½ kápia paprika, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szeletke zeller, 1 karcsú tök vagy cukkini (kb.35 dkg), 50 dkg friss gomba (vagy éppen fagyasztott), 30 dkg rizs, 5 dl káposztalé, kb. 1,5 dl olaj, só, bors, ecet, friss vagy szárított kapor; a tálaláshoz: tejföl, friss kapor, esetleg piros paprikakockák.

Elkészítése: Egy nagy fazékban vizet forralunk, jó erősen megsózzuk, illetve ecetezzük. A káposztát megmossuk, éles hosszú késsel csumáját kikanyarítjuk, majd a fölforralt sós-ecetes vízbe tesszük, néha átforgatjuk, hogy a páclé mindenhol egyenletesen érje. Ahogy a külső levelek kissé megpuhultak, villával leszedjük, tálba tesszük, a káposztafejet pedig tovább hagyjuk a sós-savanyú vízben. A műveletet addig ismételjük, amíg szép nagy, tölthető leveleket tudunk lefejteni a káposztáról. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat! A töltelékhez a zöldségeket kis kockákra vágjuk, a gombát vékony szeletekre, majd rendre adagolva megdinszteljük kb. 1 dl olajban. Végül a rizst is hozzáadjuk, elkeverjük, és 1-2 percig dinszteljük együtt. Sóval és borssal ízesítjük (a szükségesnél kissé sósabb legyen, a rizs felveszi az ízét), majd félrevesszük. A káposztalevelek vastag erezetét levágjuk, a legnagyobb, külső leveleket pedig az erezet mentén kettévágjuk. Minden káposztalevélbe 1-1 evőkanálnyi tölteléket teszünk, felcsavarjuk, és félretesszük őket. A főzőedény aljára kevés olajat öntünk, rádobjuk a csíkokra vágott megmaradt káposztabelsőt, majd körkörösen ráhelyezzük a megtöltött káposztaleveleket. Végül ráöntjük a káposztalevet és annyi forralt vizet (egy része lehet a káposzta párolóvize is), amennyi a töltött káposztákat jól elfedi. Hogy ne jöjjenek föl a felszínre, egy tiszta fedővel le lehet nyomtatni őket. Kb. 1 órán át főzzük közepes lángon, majd leszűrjük a főzővizet, és hagyjuk állni egy keveset. Tálaláskor tejföllel, aprított kaporral és paprikával kínáljuk.

Megjegyzés: A kettévágott leveleket kissé másképp töltjük, mint az egészeket, ebben az esetben a töltött káposzták egyik fele – az erezet mentén – csúcsos lesz. 

KÁP. - 2015.



2015. június 29., hétfő

Kukoricás saláta

Még nevet sem tudok adni neki, hiszen igazából két hozzávalóból áll: kukoricából és salátából (na jó, ez is kétféle). Az öntet tette rá a koronát, nagyon finomra sikerült. Hirtelen dobtam össze magamnak.


Kukoricás saláta

Hozzávalók 1 személyre: 2 marék lollo rosso saláta és kerti cikória vegyesen, 1/2 doboz kukoricakonzerv (kb. 15 dkg), só, olívaolaj; az öntethez: 1,5 dl joghurt, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál szójaszósz, 1-2 evőkanál Worchestershire-szósz, 2-3 csepp Tabasco-szósz, só, citromlé, 2-3 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A megmosott salátákat összetépkedjük, tálba tesszük, hozzáadjuk a kukoricát, enyhén megsózzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk. Tálalható is.

2015. június 28., vasárnap

Tabulé grillezett kalmárkarikákkal

Mai, friss. Mert kimentünk a kertbe, mégha nem is volt kimondottan kertezéshez, grillezéshez való idő. De jó volt. Ha más nem is lett volna, a levegő is megért volna mindent. De került egy kis tányérka málna meg egy nagy tál meggy is. Szóval, mostantól mindig kézzel fogható haszna is van a kimenetelnek. :)
Más: bizonyára furcsálljátok, hogy nem taboulleh-t írtam a címbe, mint ahogy a múltkor babaganus-t írtam az ismertebb baba ganoush helyett, vagy egyszerűen saormát a megszokott shawarma helyett. A magyarázat egyszerű. Mivel nem az eredeti nyelven, eredeti betűkkel írjuk le ezeket a szavakat, hanem fonetikusan, magyarul, hát egyszerűen úgy írjuk le helyesen, ahogy halljuk.
S mielőtt bárki felszisszenne, hogy az igazi libanoni saláta bulgurral készül, és nem kuszkusszal - igaza van. Úgy tudtam, hogy van bulgurom, de vagy elfogyott, vagy nem találom, mert utolsó pillanatban, amikor visszaszaladtam az autótól, hogy jaj, a bulgurt nem tettem be, hát egyszerűen "nem tudtam rátenni a kezem". De végülis olvastam, hogy kuszkusszal is készíthető, és ismervén mindkét alapanyagot, én is azt mondom, hogy csak enyhe eltérés van a kettő között.


Tabulé grillezett kalmárkarikákkal

Hozzávalók 4 személyre a tabuléhoz: 25 dkg kuszkusz vagy bulgur, 2 uborka, 3 paradicsom, 2 kisebb lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 8-10 szál friss menta, só, bors, citromlé, olívaolaj; a kalmárkarikákhoz: 4 konyhakész üreges kalmár (tintahaltörzs), bors, só, citromlé.

Elkészítése: A salátához a bulgurt vagy kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadunk 1 teáskanál sót, 1/2 teáskanál borsot, illetve 2-3 evőkanál olívaolajat, majd fölöntjük másfélszeres forralt vízzel (a bulgurnál meglehet, kétszeres mennyiségű víz szükségeltetik), elkeverjük, és azonnal lefedjük, hoyg tudjon megpuhulni, meduzzadni. Ezalatt a hagymát, a paradicsomot meg az uborkát kis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet és a száráról letépkedett mentaleveleket finomra aprítjuk. Miután a kuszkusz/bulgur megpuhult, és beszívta az összes vizet, újra átkavarjuk, hozzáadjuk a zöldségeket meg a zöld fűszereket, és összekavarjuk. Utánasózunk, ha szükséges, illetve meglocsoljuk 3-4 evőkanál citromlével meg kb. ugyanannyi olívaolajjal.
A kalmártörzseket megmossuk, éles késsel fölhasítjuk egyik oldalukon (vagy teljesen ketté is vághatjuk), majd belső felüket kb. 1/2 centiméterenként rézsútosan beirdaljuk mindkét irányból (kis négyzetfélék, rombuszok alakulnak ki). Belső felüket enyhén megszórjuk borssal, majd külső felükkel a fölforrósított grillrácsra helyezzük. Miután ez a felük megpirult, megfordítjuk - ekkor szépen hengerré kunkorodnak - és azt a felét is megpirítjuk, át-átforgatva. Miután mindegyik elkészült, tálra szedjük, enyhén megsózzuk, illetve meglocsoljuk citromlével, kb. ujjnyi vastag karikákra vágjuk, és a tabulé mellé kínáljuk.
EK-2016/8


2015. június 27., szombat

Sajtos, bacon-ös krumplisaláta

Már jó régen történt, hogy egy este úgy ültem le a géphez: hátha találok valami jó egyszerű ötletet a vacsorához. És mintha csak nekem lett volna kitalálva: ez a recept jött szembe velem: Krumplisaláta bacon-nel és kemény tojással. Mintha rám szabták volna akkor, éppen minden volt hozzá, sőt még néhány plusz dolog is belekerült. Tulajdonképpen csak az ihlet, az ötlet kellett, onnan már haladtam tovább, bár igaz, a két recept eléggé hasonló. Bár én jókora adagot csináltam, mert az ilyen salátákból elég sok el tud fogyni... Köszönöm, Zsuzsi! :)


Sajtos, bacon-ös krumplisaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg krumpli, 8 főtt tojás, 15 dkg sajt, 10-15 dkg maradék sonka (elhagyható), 1 csokor újhagyma, 1 kis csokor hónapos retek (elhagyható, akkor éppen volt), 15-20 dkg vékonyra szeletelt bacon, 1 adag félperces majonéz, 2 dl sűrű joghurt, só, bors, citromlé, kevés porcukor, 2 evőkanál olaj, újhagymaszár vagy metélőhagyma.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, majd feldaraboljuk, és enyhén megsózzuk. A tojást megfőzzük, meghámozzuk és tetszés szerint daraboljuk. A sajtot és sonkát (ha használunk) kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, az újhagymát szárával együtt és a retket vékonyan fölkarikázzuk. Mindent egy tálba teszünk. A majonézt simára keverjük a joghurttal, sóval, borssal, citromlével, esetleg némi porcukorral ízesítjük, majd a többi hozzávalóra öntjük, és jól összekeverjük. Megszórjuk kevés fölaprított újhagymaszárral vagy metélőhagymával. Az olajat fölforrósítjuk, és mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk benne a baconszeleteket. Papírtörlőn hagyjuk kihűlni, ekkorra jó ropogóssá válnak. Ha rózsát szeretnénk alakítani belőlük, akkor még melegen formázzuk meg, mire kihűlnek, megtartják formájukat. Tálaláskor a baconrózsákat vagy - szeleteket a salátára helyezzük.

FI - 2015/9

2015. június 26., péntek

Kínaikel-főzelék krumpliropogóssal

Nem muszáj mindig húst enni ahhoz, hogy jóllakjunk. Mi szeretjük a húst, de néha kimondottan ilyen húsmentes ételeket tervezek, ütemezek be. Ez is nagyon jóra sikerült. 


Kínaikel-főzelék krumpliropogóssal

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej kínai kel, 1 új fokhagyma szárával együtt,  5 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 5 dl tej, 1,5 dl tejföl, 1 csokor kapor, só, bors; a krumpliropogóshoz: 50 dkg főtt krumpli, 3 szelet kenyér, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, zsemlemorzsa, 2 evőkanál szezámmag, bő olaj.

Elkészítése: A fokhagymát megmossuk, külső leveleit lehúzzuk, és szárával együtt finomra aprítjuk. Megdinszteljük a fölforrósított olajon, majd rádobjuk a nem túl vékonyan felcsíkozott kínai kelt. Együtt pirítjuk egy keveset, megsózzuk, majd kevés vizet öntögetve alá, néha megkavarva puhára pároljuk. Miután a kínai kel megpuhult, zsírjára sütjük, rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd fölöntjük a tejjel, és jól kiforralva simára keverjük. Ha szükséges, további tejjel vagy vízzel hígítjuk. A tejfölt elkeverjük kevés mártással és a főzelékhez adjuk. Kiforraljuk, ha szükséges, utánasózunk, majd borssal ízesítjük, és beleszórjuk a finomra aprított kaprot. A ropogóshoz a kihűlt krumplit lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. Tálba tesszük a krumplit, a kifacsart kenyeret, a tojást meg a zúzott fokhagymát, sóval és borssal ízesítjük, majd összedolgozzuk. Annyi zsemlemorzsát keverünk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk. Néhány evőkanálnyi zsemlemorzsát összekeverünk a szezámmaggal, és bő olajat forrósítunk. A krumplis masszából kolbászkákat formázunk, meghempergetjük a szezámmagos morzsában, és aranysárgára sütjük a forró olajban. Papírtörlőre szedjük, majd a főzelékkel kínáljuk.

KÁP. - 2015.

2015. június 25., csütörtök

Lucskos káposzta marosmentiesen

A sok idegen étel után most következzék egy echte erdélyi finomság. Már van lucskos káposzta a blogomon, de akkoriban a recepteket sem írtam annyira aprólékosan, mint mostanában, és a fotó sem olyan, amit szívesen mutogatnék. Úgyhogy következzen a lucskos káposzta úgy, ahogy itt nálunk, a Marosmentén készítették nagyanyáim, édesanyám és utánuk én is. (Max. a disznóhúst szoktam mostanában kifelejteni belőle... :P ) A piros-fekete keresztszemes varrottas szintén a Felső-Marosmentére jellemző, és felavattam a Szentgyörgy-napokkor vásárolt piros-fekete kerámiakészletemet is... :) 


Lucskos káposzta marosmentiesen

Hozzávalók 6-8 személyre: 50-60 dkg csontos-kövéres sertéshús, 50-60 dkg csontos borjúhús, 1,5 kg friss káposzta, 1-2 ág szárított vagy friss csombor, 1 arasznyi szárított kaporszár (friss is jó), 2 púpozott evőkanál liszt, kevés olaj, 5 dl paradicsomlé, 2-3 dl tej, só, ecet; a tálaláshoz: tejföl.
Elkészítése: A húsokat jól megmossuk, hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, lehabozzuk és megsózzuk. Amikor a húsok majdnem készre főttek, beletesszük a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát, a csombort meg a kaprot, és együtt főzzük, míg a káposzta is meg nem puhul. Közben a lisztet megfuttatjuk kevés olajon vagy levesről lemert zsiradékon, felöntjük a tejjel meg a paradicsomlével, és simára keverjük. A levesből kiszedjük a húst, a csombort meg a kaprot, a rántást a leveshez adjuk, és jól kiforraljuk. Utánaízesítünk sóval, esetleg kevés ecettel, vissztesszük a csontokról lefejtett húst, és egyet-kettőt még lobbantunk rajta. Kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés: A sertéshús lehet füstölt is, így különlegesebb, intenzívebb ízű levest kapunk. Tej helyett vízzel is készíthetjük. Ha a sertéshús nagyon zsíros volt, a leves tetejéről merőkanállal leszedhetjük a zsiradékot, és azzal készíthetjük el a rántást, hogy ne használjunk további olajat is. 

KÁP. - 2015.

2015. június 24., szerda

Saorma jemeni báránysülttel

Néha megkívánjuk a különlegesebb ízeket is. :) A lepénykenyér nem sikerült túl jól, még vékonyabbra kellett volna nyújtanom, úgy látszik. De sebaj, kettévágtam, és megtöltöttem, mint a pitát. :) A jemeni birkasült receptjét itt találtam, de - önmagamhoz híven - azért módosítottam egy picit. :) A tahinit pedig szintén módosítottam, mert nem szeretjük a pörkölt szezámmagból készült pasztát, túl erős, intenzív nekünk. Ezért aztán a szezámmag egy részét napraforgómaggal helyettesítettem, s hogy mégis legyen egy enyhe pörkölt íze is, pörköltszezám-olajjal ízesítettem. A végeredmény - összességében véve -isteni!!! :) 


Saorma jemeni báránysülttel

Hozzávalók 4 személyre:
- a lepénykenyérhez: 15 dkg fehérliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál barna cukor, 3 g élesztő, 2 evőkanál mogyoróolaj, 210 ml víz;
- a báránysülthöz: 45 dkg zsírosabb bárányhús, 2 mokkáskanál só, 1-1 csapott mokkáskanál fekete bors, kurkuma, őrölt kömény, római kömény, gyömbérpor, koriander, 2 + 2 evőkanál szezám- vagy mogyoróolaj;
- a tahinihoz: 5 dkg szezámmag, 5 dkg napraforgómag, só, 3 evőkanál citromlé, ½ dl + 1,5 dl víz, 2 evőkanál szezámmagolaj (pirított szezámmagból), 5 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 evőkanál semleges ízű olaj; 
- az öntethez: 25 dkg joghurt, 1 marék mentalevél vagy 1-2 evőkanál szárított, morzsolt menta, só, 1-2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj;
- továbbá: 1 piros húsú kaliforniai paprika, ½ kígyóuborka, 8-10 koktélparadicsom, mentalevelek, esetleg újhagyma.

Elkészítése: A lepénykenyér hozzávalóit összedolgozzuk, jól megdagasztjuk, majd langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. A bárányhúst szeletekre, majd ujjnyi csíkokra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, jól összekeverjük, és állni hagyjuk. A tahini (szezámpaszta) hozzávalóit (a vízből csak kb. ½ dl-lel turmixoljuk először, a többivel csak azért hígítjuk, hogy sűrű öntet állagű legyen) magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel néhány perc alatt sima pasztává dolgozzuk. További vízzel a kívánt állagúra hígítjuk, és újra összeturmixoljuk. A joghurtöntet hozzávalóit is összekeverjük, tetszés szerint ízesítjük. Hosszú csíkokra vágjuk a paprikát meg az uborkát, a paradicsomot felszeleteljük, a hagymát pedig karikára vágjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk. Szépen megformázzuk, majd még kb. 10 percig kelni hagyjuk. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk, és felforrósított száraz serpenyőben minden oldalukon kb. 2-2 perc alatt megsütjük. Ha kisebb lepénykenyereket szeretnénk, többfelé osztjuk a tésztát, nem túl nagy, kb. ½ cm vastag lapokká nyújtjuk, és úgy sütjük meg zsebes kenyérnek, azaz pitának. A maradék 2 evőkanál olajat felforrósított serpenyőbe öntjük, rádobjuk a bepácolt húst, és kavargatva-rázogatva 4-5 perc alatt nagy lángon készre pirítjuk-sütjük. Amikor minden elkészült, mindent az asztal közepére pakolunk, és ki-ki azzal szolgálja ki magát, amivel tetszik. Ha pitát sütöttünk, a kenyeret zsebesen felvágjuk, és megtöltjük hússal, zöldségekkel és az öntetekkel, ha lapos kenyeret sütöttünk, a finomságokat rápakoljuk a kenyérlapra, felgöngyöljük, és úgy fogyasztjuk.

Megjegyzés: A sültet elkészíthetjük úgy is, hogy a bárányszeleteket befűszerezzük, forró grillrácson megsütjük, majd csíkokra vágjuk, és tálaljuk.

EK - 2015/7

2015. június 23., kedd

Babaganus (Baba ganoush), avagy a török padlizsánkrém

Ha jól láttam, az utolsó adag padlizsán volt a fagyasztóból... S nemrég szembejött velem ez a név és recept: angol oldalakon baba ganoush-ként írva. Sok receptet megnéztem, és szinte semmiben sem különböznek, csak max. arányaiban. Egyikben kalamata olajbogyót is láttam. El tudnám képzelni azzal, jól találna, de most semmiféle olajbogyóm nem volt itthon. Az erdélyi padlizsánkrémet imádom, és azt mondom, nincs is annál finomabb, de az a helyzet, hogy ez a török padlizsánkrémként is ismert finomság is eléggé magasra teszi a lécet, azaz nagyon finom. :) Időnként, a változatosság kedvéért biztos fogom még készíteni.


Babaganus – a török padlizsánkrém

Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 1,5 kg padlizsán vagy 50 dkg lesütött padlizsánhús, 4-5 evőkanál tahini (szezámkrém), 3 nagy cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander, 1 mokkáskanál római kömény, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, citromlé, csilipehely.


Elkészítése: A padlizsánt sütőben vagy nyílt lángon megsütjük, héját lehúzzuk, húsát hagyjuk kissé lecsepegni. Majd késsel vagy villával darabosra dolgozzuk, és belekeverjük az ízesítőket: a szezámkrémet, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a római köményt, majd sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Végül belekeverünk 2-3 evőkanál olívaolajat, és ha szeretnénk, kevés csilipehellyel tehetjük pikánssá. A maradék olajat tálaláskor a krém tetejére locsoljuk. 

EK - 2015/7

2015. június 22., hétfő

Mini pulykanyársak bacon-nel, színes rizssalátával

Épp mondom ma a férjemnek: régebb évente kétszer-háromszor ha sikerült grillpartit csapnunk, s akkor is inkább a szokásos miccs-flekken-kolbász-sütésre adtuk a fejünket, amióta viszont megvan a kertünk, szinte hetente grillezünk-bográcsozunk valamit. S állandóan valami mást. Persze, azért néha megkívánunk egy-egy jó miccset is... :) Ma minimalistára vettem a dolgokat, s csak a pulyka fűszerezése volt kissé különleges. Tegnap hasonló fűszerkeverékkel ízesítettem a bárányt, amit lepénykenyérbe töltöttem...


Mini pulykanyársak bacon-nel, színes rizssalátával

Hozzávalók 5 személyre: 55-60 dkg kicsontozott pulykamell, fűszerkeverék (1/2-1/2 mokkáskanál fekete bors, őrölt kömény, kurkuma, gyömbér, kardamom, római kömény, 1-1 mokkáskanál só, pirospaprika, fokhagymapor), 3 evőkanál olívaolaj, 20 szelet hosszú, vékony bacon; a salátához: 40 dkg rizs, só, 3 evőkanál olívaolaj; 1 közepes kígyóuborka, 2 újhagyma zökldjével együtt, 1 nagy paradicsom, 1/2 piros húsú kaliforniai paprika, 2 nagy marék frissen fejtett, nyers zöldborsó, 1 kis csokor petrezselyem- és korianderzöld vegyesen, 4-5 szál menta; az öntethez: 1 csapott teáskanál só, 2-3 evőkanál citromlé, 1-1,5 dl víz, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A pulykamellet kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd kb 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk. Tálba tesszük, alaposan átforgatva rászórjuk a fűszerkeveréket, majd rálocsoljuk az olajat, összekeverjük, és félretesszük 1-2 órára. Sütés előtt a húst és a bacont nyársakra húzzuk úgy, hogy a húsos szalonna a húsdarabok között "kígyózik", mintegy átölelve azokat, majd forró grillrácson szép pirosra sütjük őket. A salátához fölforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a száraz rizst, és állandóan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor fölöntjük 1 l forralt vízzel, megsózzuk 1 púpozott teáskanál sóval, majd nagyon kis lángon, lehetőleg vasalátétre helyezve, kb. 15 percig főzzük. Ekkor a lángot elzárjuk, az edényt lefödjük, és felhasználásig úgy hagyjuk. A friss zöldségeket megmossuk, apró kockákra vágjuk, és tálba tesszük. A zöld fűszereket (a mentának csupán a levelét, szárak nélkül) finomra aprítjuk, a fejtett borsót átmosva szintén a zöldségekhez adjuk. Beletesszük a langyosra hűlt rizst is, és óvatosan összeforgatjuk. A vizet tálkába öntjük, beletesszük a sót, a citromlevet meg az olajat, alaposan összekeverjük, majd a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk. Ha szükséges, utánasózunk, illetve ha esetleg túl száraz, további olajat öntünk hozzá.

Tipp: A baconszeletek hosszától függően 3-4 darab húst lehet feltűzni a nyársra, ezért elég kisméretűek lesznek. Ha nagyobbakat szeretnénk, egy nyárshoz 2 szelet bacont használjunk.

EK - 2015/7

2015. június 12., péntek

Brokkolis zöldbableves borjúhússal

Megint egy finom leves. És mondtam én, hogy egy ideig sok lesz a borjúhúsos-csontos recept. :) 
Ez a leves még a tavalyi zöldségekkel készült, ürítettem a fagyasztót... 


Brokkolis zöldbableves borjúhússal

Hozzávalók 5-6 személyre: 80 dkg csontos borjúhús, 60 dkg zöldbab, 50 dkg brokkoli, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 1 kisebb petrezselyemgyökér, 2 dl paradicsomlé, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só.


Elkészítése: A borjúhúst főni tesszük kb. 3 liter hideg vízben. Miután fölforrt, lehabozzuk, megsózzuk, és csendes tűzön félpuhára főzzük. Amikor a hús már félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket a brokkoli kivételével: a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a hagymát kis kockákra vágjuk, a zöldbabot pedig 2-3 cm-es darabokra törjük. Amikor a zöldségek majdnem elkészültek, beletesszük a rózsáira szedett brokkolit, és hozzáöntjük a paradicsomlevet is. 6-7 percig főzzük, ezalatt a lisztet simára keverjük a tejföllel, majd kevés levessel felengedve a többi leveshez öntjük, és jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. 

KT - 2015/7

2015. június 10., szerda

Meggyes ordagombóc citromfüves-levendulás joghurtöntettel

Ez a finomság akár desszertként, akár önálló fogásként is tálalható. Mi szombati "villásreggeli" gyanánt fogyasztottuk. Nagy sikere volt. Én még éppen fagyasztott meggyből csináltam, és elég apró szeműek voltak, úgyhogy simán belefért egy gombócba 3 darab, de nagyobb szemű, friss meggyel készítve biztos, hogy nem fér annyi. Az öntet nagyon jól földobta az ízét. 


Meggyes ordagombóc citromfüves-levendulás joghurtöntettel

Hozzávalók 20-22 gombóchoz: 40 dkg orda, 2 evőkanál cukor, 2 csipet só, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 8-10 evőkanál búzadara, kb. 40 szem (esetleg 60 apróbb szem) kimagozott meggy, 5-6 babapiskóta vagy keksz; az öntethez: 25 dkg sűrű joghurt, 2 evőkanál cukor, ½-1 citrom leve, 5-6 citromfűlevél, 2-3 kicsi levendulaág.

Elkészítése: Az ordát villával összetörjük, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot meg a tojást, és eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a lisztet és annyi búzadarát, hogy lágy, de jól formázható masszát kapjunk belőle. Kanállal diónyi gombócokat szaggatunk ki, ellapítjuk, mindegyikbe 2-3 szem meggyet rakunk, majd szép kerekre formázzuk, és félretesszük. Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd az előkészített gombócokat 1 vagy 2 részletben kifőzzük benne. Szűrőkanállal tálra szedjük, majd tálaláskor megszórjuk piskóta vagy kekszmorzsával, illetve joghurtöntetet kínálunk mellé. Az öntethez a joghurtot eldolgozzuk a cukorral meg a citromlével, és a finomra aprított citromfűvel meg levendulával ízesítjük. 

NÚ - 2018/Szept.




2015. június 8., hétfő

Rongyos karalábéleves

Néha furcsán viselkedik a féjem. Teljesen váratlanul meglep egy-egy kérésével. Ilyen volt az is, amikor egy este vacsorára valamilyen finom zöldséglevest kért. Igen. Vacsorára. és levest. És két tányérral vágott be belőle. Mondjuk... ebből be is vághatta... :) 



"Rongyos" karalábéleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy karalábé, 2 kisebb sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2+3 evőkanál liszt, 2,5 dl tejföl, 1 tojás, só, ecet vagy citromlé, metélőhagyma.


Elkészítése: A karalábét és a sárgarépát meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Az újhagymát meghámozzuk, és felkarikázzuk. Fölforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát meg a karalábét, és állandóan kavargatva dinszteljük néhány percig. Ezután fölöntjük vízzel (ha van, inkább forró víz legyen), megsózzuk és fölforraljuk. Beledobjuk az újhagymát is, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. A 2 evőkanál lisztet simára keverjük a tejföllel, ha kell, kevés vízzel hígítjuk, majd hőkiegyenlítéssel (elkeverjük kevés forró levessel) a leveshez öntjük, és kiforraljuk. A tojást felverjük, megsózzuk, majd simára keverjük 3 evőkanál liszttel. Ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk ahhoz, hogy lágy, enyhén szottyanó masszát kapjunk belőle. Teáskanál segítségével a levesbe csorgatjuk, és addig főzzük, amíg a kis tésztadarabkák föl nem jönnek a leves felszínére. Szükség szerint utánasózunk, ecettel vagy citromlével tetszés szerint savanyítjuk, majd megszórjuk apróra vágott metélőhagymával. 


2015. június 7., vasárnap

Zsályás-mentás grillezett padlizsán

Kitűnő köret húsok mellé, de húsmentes feltétként is ehető valamilyen egyéb zöldség mellett. Vagy csak úgy - délutáni nasinak is megfelel... :) 


Zsályás-mentás grillezett padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy, karcsú padlizsán, sok só, 1 marék menta- és zsályalevél vegyesen, ½ dl olívaolaj; az öntethez: ½ citrom leve, ½ dl olívaolaj, só, kevés aprított menta és zsálya.

Elkészítése: A padlizsánt alaposan megmossuk, majd héjastól 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Mindegyik szeletet alaposan besózzuk, és 20-30 percig állni hagyjuk. Ekkor folyó víz alatt hirtelen átöblítjük, és amennyire tudjuk, kissé ki is nyomkodjuk. A zöld fűszereket finomra aprítjuk, összekeverjük az olívaolajjal, ráöntjük a padlizsánszeletekre, majd kézzel alaposan összeforgatjuk. Ha van időnk, állni hagyjuk egy ideig. A padlizsánszeleteket fölforrósított grillrácson, mindkét oldalukon megsütjük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és tálalás előtt rálocsoljuk a padlizsánszeletekre. Az így elkészített padlizsán kitűnő húsmentes előétel lehet, vagy bármilyen hús mellé jól illik köretnek, ha kissé ki szeretnénk törni a krumpli-hús unalmas párosításából.

Tipp: A padlizsán pácolása közben keletkezett lével kenegessük meg sütés közben a szeleteket, így sokkal puhábbak, szaftosabbak lesznek. 

KT - 2015/9

2015. június 4., csütörtök

Citromos-joghurtos poharas desszert

Ezt a desszertet kb. 10 perc alatt dobtam össze egy vasárnap, amikor vendégeket hívtunk grillpartira a kertbe. Ezért a kivitelezése is kissé kezdetleges, a piskótamorzsálás ott helyben jutott eszembe. És bevallom, ez az egy adag lett ilyen szép csinos, mert csak ez az egy pohár állt rendelkezésemre (ez is úgy, hogy anyósom tavaly hozta ki, ezzel szaggatta egyszer a fánkot... :) ). A társaság nagyrésze tálkákban kapta, de senki sem panaszkodott miatta. Eredetileg úgy képzeltem, hogy lerakom, mint a tiramisut, de végül elfelejtettem üvegtálat vinni, úgyhogy más megoldást kellett találnom. :)


Citromos-joghurtos poharas desszert

Hozzávalók 6 személyre: 4 dl habtejszín, 2 tasak habfixáló, 5 evőkanál porcukor, 50 dkg sűrű görög joghurt, 1-2 citrom leve, 18 babapiskóta, 2 citromkarika, citromfű.

Elkészítése: A habtejszínt keményre verjük a habfixálóval és a porcukorral, majd óvatosan hozzádolgozzuk a joghurtot és az ízlés szerinti citromlevet. A krémet poharakba rétegezzük a babapiskótával úgy, hogy minden összemorzsolt babapiskótára 2-3 evőkanál krémet rétegezünk; a tetejére morzsolt babapiskóta jön. Citromdarabkával és citromfűvel díszítjük.


Tipp: A krémbe tetszés szerint finomra reszelt citromhéjat is keverhetünk.

EK - 2018/4

2015. június 3., szerda

Nyári zöldségleves borjúcsonttal

Üstben főtt, szabad tűzön. Isteni íze volt, a férjem nem tudott betelni vele...


Nyári zöldségleves borjúcsonttal

Hozzávalók 8-10 személyre: 1-1,2 kg húsos borjúcsont, 1 nyári karalábé, 3 közepes hagyma, 5 sárgarépa, 3 közepes krumpli, 1 piros húsú paprika, 2 paradicsom, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2-3 friss tárkonyág, só, kevés ecet.

Elkészítése: A borjúcsontot főni tesszük 4-4,5 liter hideg vízben, majd miután fölforrt, néhányszor lehabozzuk, és megsózzuk. Csendes tűzön majdnem puhára főzzük. Ekkor rendre hozzáadjuk a felszeletelt hagymát és a kis kockákra vágott karalábét, sárgarépát meg a kissé nagyobbra kockázott krumplit, és amikor a zöldségek már majdnem elkészültek, beletesszük a szintén apró kockákra felvágott paprikát és paradicsomot. Kb. 5 percig főzzük tovább, majd beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet és tárkonylevelet, majd ízlés szerintuténasózunk, és nagyon kevés ecettel ellensúlyozzuk a zöldségek édességét.
Tipp: Intenzívebb tárkonyízért belefőzhetjük a levesbe a tárkonyágacskák szárát is, amit tálaláskor eltávolítunk. 

ÉÍ - 2018/NYÁR

2015. június 1., hétfő

Grillezett marhaburger krumplisalátával

Néha olyan jó kitörni a mozgalmas, rohanós hétköznapokból! Néha olyan jó napokra eltűnni, azt sem tudva, hol hagytuk a telefont, mert bárhol is van, úgysem szólal meg (max. estefelé megkeresem azt a pontot a kertben, ahol kétszer-háromszor megszakadva fölhívom Édesanyámat, hogy lássam, minden rendben van-e), ahol nincs net, de ahol nem is hiányzik, ahol van sok-sok friss levegő, napsütés (na jó, néha eső és nyakig érő sár is :P), csend (némi madárcsicsergéssel, huhogással, kutyaugatással és szamárbőgéssel keveredve), és persze, nyugalom, ahol ha úgy akarod, hajnalban kivet az ágy, máskor meg "délig" alhatsz, szóval, olyan jó! :) És nekünk ilyen jó volt ez az elmúlt hosszú hétvége. Elég sokat főztem, merthát a csendben és nyugalomban (főleg kerti munkával tarkítva) is kell enni, de nem volt minden a fotózós kategória, hiszen szokásos, klasszikus ételek voltak. Tegnap ebédre viszont ezt a finomságot dobtam össze, I. közreműködésével. Ő sütötte meg a húst. Jaj, és még van egy áldása a netmentességnek: hogy így sikerült lejegyezni jónéhány receptet az elmúlt időszakból, úgyhogy remélem, az elkövetkező néhány napban rendszeresen tudom frissíteni a blogomat, amit május folyamán bizony, eléggé elhanyagoltam...  (A gépet muszáj vinni, mert a lányoknak a sok biciklizés, szaladgálás, ugrókötelezés után esténként jólesik megnézni dvd-ről egy-egy mesét, rajzfilmet. :) )



Grillezett marhaburger krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg finomra darált marhahús, só, bors, őrölt koriander, kb. 1 dl forró víz; a salátához: 1 kg piros héjú, apróbb újkrumpli, 1 csokor újhagyma, só; az öntethez: 2 dl majonéz, 2 dl görög joghurt, 2 paradicsom, 1 csokor koriandersó, citromlé.

Elkészítése: A darált húst ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és őrölt korianderrel, majd kicsinként beledolgozzuk a forró vizet, és alaposan kidolgozzuk. A maszsát félretesszük, és hidegben hagyjuk állni legalább 2-3 órát. Vizes kézzel vagy tálalókorong segítségével kb. 1 cm vastag, nagyobb korongokat formázunk, majd fölforrósított grillrácson szép pirosra sütjük őket. A salátához a krumplit alaposan megmossuk, dörzsszivaccsal vagy drótmosóval jól átdörzsöljük, újra átöblítjük, és hideg sós vízben főni tesszük. Miután megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. Miután kihűlt, kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a meghámozott újhagymát is szárával együtt. Az öntethez a majonézt simára keverjük a joghurttal, majd belekeverjük a pici kockákra vágott paradicsomot meg a finomra aprított koriandert, ízlés szerint sózzuk, illetve citromlével ízesítjük, majd ráöntjük a krumplira, és összekeverjük. Félórát-órát hidegben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek, majd a megsütött húskorongokkal tálaljuk. 

EK - 2015/7



Related Posts with Thumbnails

2015. június 30., kedd

Zöldséges-gombás töltött káposzta

Nagyon ritkán készítek töltött káposztát. Akkor is inkább valami light-os, sokszor húsmentes változatot készítek. Ezúttal egy lila pereszkés, zöldséges variáció született, így elfogyott a fagyasztóból a pereszkekészletem. :) 


Zöldséges-gombás töltött káposzta

Hozzávalók 4-5 személyre: 1 nagy fej káposzta (1,5-2 kg-os), 2 hagyma, ½ kápia paprika, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szeletke zeller, 1 karcsú tök vagy cukkini (kb.35 dkg), 50 dkg friss gomba (vagy éppen fagyasztott), 30 dkg rizs, 5 dl káposztalé, kb. 1,5 dl olaj, só, bors, ecet, friss vagy szárított kapor; a tálaláshoz: tejföl, friss kapor, esetleg piros paprikakockák.

Elkészítése: Egy nagy fazékban vizet forralunk, jó erősen megsózzuk, illetve ecetezzük. A káposztát megmossuk, éles hosszú késsel csumáját kikanyarítjuk, majd a fölforralt sós-ecetes vízbe tesszük, néha átforgatjuk, hogy a páclé mindenhol egyenletesen érje. Ahogy a külső levelek kissé megpuhultak, villával leszedjük, tálba tesszük, a káposztafejet pedig tovább hagyjuk a sós-savanyú vízben. A műveletet addig ismételjük, amíg szép nagy, tölthető leveleket tudunk lefejteni a káposztáról. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat! A töltelékhez a zöldségeket kis kockákra vágjuk, a gombát vékony szeletekre, majd rendre adagolva megdinszteljük kb. 1 dl olajban. Végül a rizst is hozzáadjuk, elkeverjük, és 1-2 percig dinszteljük együtt. Sóval és borssal ízesítjük (a szükségesnél kissé sósabb legyen, a rizs felveszi az ízét), majd félrevesszük. A káposztalevelek vastag erezetét levágjuk, a legnagyobb, külső leveleket pedig az erezet mentén kettévágjuk. Minden káposztalevélbe 1-1 evőkanálnyi tölteléket teszünk, felcsavarjuk, és félretesszük őket. A főzőedény aljára kevés olajat öntünk, rádobjuk a csíkokra vágott megmaradt káposztabelsőt, majd körkörösen ráhelyezzük a megtöltött káposztaleveleket. Végül ráöntjük a káposztalevet és annyi forralt vizet (egy része lehet a káposzta párolóvize is), amennyi a töltött káposztákat jól elfedi. Hogy ne jöjjenek föl a felszínre, egy tiszta fedővel le lehet nyomtatni őket. Kb. 1 órán át főzzük közepes lángon, majd leszűrjük a főzővizet, és hagyjuk állni egy keveset. Tálaláskor tejföllel, aprított kaporral és paprikával kínáljuk.

Megjegyzés: A kettévágott leveleket kissé másképp töltjük, mint az egészeket, ebben az esetben a töltött káposzták egyik fele – az erezet mentén – csúcsos lesz. 

KÁP. - 2015.



2015. június 29., hétfő

Kukoricás saláta

Még nevet sem tudok adni neki, hiszen igazából két hozzávalóból áll: kukoricából és salátából (na jó, ez is kétféle). Az öntet tette rá a koronát, nagyon finomra sikerült. Hirtelen dobtam össze magamnak.


Kukoricás saláta

Hozzávalók 1 személyre: 2 marék lollo rosso saláta és kerti cikória vegyesen, 1/2 doboz kukoricakonzerv (kb. 15 dkg), só, olívaolaj; az öntethez: 1,5 dl joghurt, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál szójaszósz, 1-2 evőkanál Worchestershire-szósz, 2-3 csepp Tabasco-szósz, só, citromlé, 2-3 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A megmosott salátákat összetépkedjük, tálba tesszük, hozzáadjuk a kukoricát, enyhén megsózzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk. Tálalható is.

2015. június 28., vasárnap

Tabulé grillezett kalmárkarikákkal

Mai, friss. Mert kimentünk a kertbe, mégha nem is volt kimondottan kertezéshez, grillezéshez való idő. De jó volt. Ha más nem is lett volna, a levegő is megért volna mindent. De került egy kis tányérka málna meg egy nagy tál meggy is. Szóval, mostantól mindig kézzel fogható haszna is van a kimenetelnek. :)
Más: bizonyára furcsálljátok, hogy nem taboulleh-t írtam a címbe, mint ahogy a múltkor babaganus-t írtam az ismertebb baba ganoush helyett, vagy egyszerűen saormát a megszokott shawarma helyett. A magyarázat egyszerű. Mivel nem az eredeti nyelven, eredeti betűkkel írjuk le ezeket a szavakat, hanem fonetikusan, magyarul, hát egyszerűen úgy írjuk le helyesen, ahogy halljuk.
S mielőtt bárki felszisszenne, hogy az igazi libanoni saláta bulgurral készül, és nem kuszkusszal - igaza van. Úgy tudtam, hogy van bulgurom, de vagy elfogyott, vagy nem találom, mert utolsó pillanatban, amikor visszaszaladtam az autótól, hogy jaj, a bulgurt nem tettem be, hát egyszerűen "nem tudtam rátenni a kezem". De végülis olvastam, hogy kuszkusszal is készíthető, és ismervén mindkét alapanyagot, én is azt mondom, hogy csak enyhe eltérés van a kettő között.


Tabulé grillezett kalmárkarikákkal

Hozzávalók 4 személyre a tabuléhoz: 25 dkg kuszkusz vagy bulgur, 2 uborka, 3 paradicsom, 2 kisebb lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 8-10 szál friss menta, só, bors, citromlé, olívaolaj; a kalmárkarikákhoz: 4 konyhakész üreges kalmár (tintahaltörzs), bors, só, citromlé.

Elkészítése: A salátához a bulgurt vagy kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadunk 1 teáskanál sót, 1/2 teáskanál borsot, illetve 2-3 evőkanál olívaolajat, majd fölöntjük másfélszeres forralt vízzel (a bulgurnál meglehet, kétszeres mennyiségű víz szükségeltetik), elkeverjük, és azonnal lefedjük, hoyg tudjon megpuhulni, meduzzadni. Ezalatt a hagymát, a paradicsomot meg az uborkát kis kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet és a száráról letépkedett mentaleveleket finomra aprítjuk. Miután a kuszkusz/bulgur megpuhult, és beszívta az összes vizet, újra átkavarjuk, hozzáadjuk a zöldségeket meg a zöld fűszereket, és összekavarjuk. Utánasózunk, ha szükséges, illetve meglocsoljuk 3-4 evőkanál citromlével meg kb. ugyanannyi olívaolajjal.
A kalmártörzseket megmossuk, éles késsel fölhasítjuk egyik oldalukon (vagy teljesen ketté is vághatjuk), majd belső felüket kb. 1/2 centiméterenként rézsútosan beirdaljuk mindkét irányból (kis négyzetfélék, rombuszok alakulnak ki). Belső felüket enyhén megszórjuk borssal, majd külső felükkel a fölforrósított grillrácsra helyezzük. Miután ez a felük megpirult, megfordítjuk - ekkor szépen hengerré kunkorodnak - és azt a felét is megpirítjuk, át-átforgatva. Miután mindegyik elkészült, tálra szedjük, enyhén megsózzuk, illetve meglocsoljuk citromlével, kb. ujjnyi vastag karikákra vágjuk, és a tabulé mellé kínáljuk.
EK-2016/8


2015. június 27., szombat

Sajtos, bacon-ös krumplisaláta

Már jó régen történt, hogy egy este úgy ültem le a géphez: hátha találok valami jó egyszerű ötletet a vacsorához. És mintha csak nekem lett volna kitalálva: ez a recept jött szembe velem: Krumplisaláta bacon-nel és kemény tojással. Mintha rám szabták volna akkor, éppen minden volt hozzá, sőt még néhány plusz dolog is belekerült. Tulajdonképpen csak az ihlet, az ötlet kellett, onnan már haladtam tovább, bár igaz, a két recept eléggé hasonló. Bár én jókora adagot csináltam, mert az ilyen salátákból elég sok el tud fogyni... Köszönöm, Zsuzsi! :)


Sajtos, bacon-ös krumplisaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg krumpli, 8 főtt tojás, 15 dkg sajt, 10-15 dkg maradék sonka (elhagyható), 1 csokor újhagyma, 1 kis csokor hónapos retek (elhagyható, akkor éppen volt), 15-20 dkg vékonyra szeletelt bacon, 1 adag félperces majonéz, 2 dl sűrű joghurt, só, bors, citromlé, kevés porcukor, 2 evőkanál olaj, újhagymaszár vagy metélőhagyma.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, majd feldaraboljuk, és enyhén megsózzuk. A tojást megfőzzük, meghámozzuk és tetszés szerint daraboljuk. A sajtot és sonkát (ha használunk) kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, az újhagymát szárával együtt és a retket vékonyan fölkarikázzuk. Mindent egy tálba teszünk. A majonézt simára keverjük a joghurttal, sóval, borssal, citromlével, esetleg némi porcukorral ízesítjük, majd a többi hozzávalóra öntjük, és jól összekeverjük. Megszórjuk kevés fölaprított újhagymaszárral vagy metélőhagymával. Az olajat fölforrósítjuk, és mindkét oldalukon hirtelen megpirítjuk benne a baconszeleteket. Papírtörlőn hagyjuk kihűlni, ekkorra jó ropogóssá válnak. Ha rózsát szeretnénk alakítani belőlük, akkor még melegen formázzuk meg, mire kihűlnek, megtartják formájukat. Tálaláskor a baconrózsákat vagy - szeleteket a salátára helyezzük.

FI - 2015/9

2015. június 26., péntek

Kínaikel-főzelék krumpliropogóssal

Nem muszáj mindig húst enni ahhoz, hogy jóllakjunk. Mi szeretjük a húst, de néha kimondottan ilyen húsmentes ételeket tervezek, ütemezek be. Ez is nagyon jóra sikerült. 


Kínaikel-főzelék krumpliropogóssal

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej kínai kel, 1 új fokhagyma szárával együtt,  5 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 5 dl tej, 1,5 dl tejföl, 1 csokor kapor, só, bors; a krumpliropogóshoz: 50 dkg főtt krumpli, 3 szelet kenyér, 5 cikk fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, zsemlemorzsa, 2 evőkanál szezámmag, bő olaj.

Elkészítése: A fokhagymát megmossuk, külső leveleit lehúzzuk, és szárával együtt finomra aprítjuk. Megdinszteljük a fölforrósított olajon, majd rádobjuk a nem túl vékonyan felcsíkozott kínai kelt. Együtt pirítjuk egy keveset, megsózzuk, majd kevés vizet öntögetve alá, néha megkavarva puhára pároljuk. Miután a kínai kel megpuhult, zsírjára sütjük, rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd fölöntjük a tejjel, és jól kiforralva simára keverjük. Ha szükséges, további tejjel vagy vízzel hígítjuk. A tejfölt elkeverjük kevés mártással és a főzelékhez adjuk. Kiforraljuk, ha szükséges, utánasózunk, majd borssal ízesítjük, és beleszórjuk a finomra aprított kaprot. A ropogóshoz a kihűlt krumplit lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk. Tálba tesszük a krumplit, a kifacsart kenyeret, a tojást meg a zúzott fokhagymát, sóval és borssal ízesítjük, majd összedolgozzuk. Annyi zsemlemorzsát keverünk bele, hogy jól formázható masszát kapjunk. Néhány evőkanálnyi zsemlemorzsát összekeverünk a szezámmaggal, és bő olajat forrósítunk. A krumplis masszából kolbászkákat formázunk, meghempergetjük a szezámmagos morzsában, és aranysárgára sütjük a forró olajban. Papírtörlőre szedjük, majd a főzelékkel kínáljuk.

KÁP. - 2015.

2015. június 25., csütörtök

Lucskos káposzta marosmentiesen

A sok idegen étel után most következzék egy echte erdélyi finomság. Már van lucskos káposzta a blogomon, de akkoriban a recepteket sem írtam annyira aprólékosan, mint mostanában, és a fotó sem olyan, amit szívesen mutogatnék. Úgyhogy következzen a lucskos káposzta úgy, ahogy itt nálunk, a Marosmentén készítették nagyanyáim, édesanyám és utánuk én is. (Max. a disznóhúst szoktam mostanában kifelejteni belőle... :P ) A piros-fekete keresztszemes varrottas szintén a Felső-Marosmentére jellemző, és felavattam a Szentgyörgy-napokkor vásárolt piros-fekete kerámiakészletemet is... :) 


Lucskos káposzta marosmentiesen

Hozzávalók 6-8 személyre: 50-60 dkg csontos-kövéres sertéshús, 50-60 dkg csontos borjúhús, 1,5 kg friss káposzta, 1-2 ág szárított vagy friss csombor, 1 arasznyi szárított kaporszár (friss is jó), 2 púpozott evőkanál liszt, kevés olaj, 5 dl paradicsomlé, 2-3 dl tej, só, ecet; a tálaláshoz: tejföl.
Elkészítése: A húsokat jól megmossuk, hideg vízben főni tesszük, majd miután fölforrt, lehabozzuk és megsózzuk. Amikor a húsok majdnem készre főttek, beletesszük a vékony csíkokra vágott vagy legyalult káposztát, a csombort meg a kaprot, és együtt főzzük, míg a káposzta is meg nem puhul. Közben a lisztet megfuttatjuk kevés olajon vagy levesről lemert zsiradékon, felöntjük a tejjel meg a paradicsomlével, és simára keverjük. A levesből kiszedjük a húst, a csombort meg a kaprot, a rántást a leveshez adjuk, és jól kiforraljuk. Utánaízesítünk sóval, esetleg kevés ecettel, vissztesszük a csontokról lefejtett húst, és egyet-kettőt még lobbantunk rajta. Kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Megjegyzés: A sertéshús lehet füstölt is, így különlegesebb, intenzívebb ízű levest kapunk. Tej helyett vízzel is készíthetjük. Ha a sertéshús nagyon zsíros volt, a leves tetejéről merőkanállal leszedhetjük a zsiradékot, és azzal készíthetjük el a rántást, hogy ne használjunk további olajat is. 

KÁP. - 2015.

2015. június 24., szerda

Saorma jemeni báránysülttel

Néha megkívánjuk a különlegesebb ízeket is. :) A lepénykenyér nem sikerült túl jól, még vékonyabbra kellett volna nyújtanom, úgy látszik. De sebaj, kettévágtam, és megtöltöttem, mint a pitát. :) A jemeni birkasült receptjét itt találtam, de - önmagamhoz híven - azért módosítottam egy picit. :) A tahinit pedig szintén módosítottam, mert nem szeretjük a pörkölt szezámmagból készült pasztát, túl erős, intenzív nekünk. Ezért aztán a szezámmag egy részét napraforgómaggal helyettesítettem, s hogy mégis legyen egy enyhe pörkölt íze is, pörköltszezám-olajjal ízesítettem. A végeredmény - összességében véve -isteni!!! :) 


Saorma jemeni báránysülttel

Hozzávalók 4 személyre:
- a lepénykenyérhez: 15 dkg fehérliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál barna cukor, 3 g élesztő, 2 evőkanál mogyoróolaj, 210 ml víz;
- a báránysülthöz: 45 dkg zsírosabb bárányhús, 2 mokkáskanál só, 1-1 csapott mokkáskanál fekete bors, kurkuma, őrölt kömény, római kömény, gyömbérpor, koriander, 2 + 2 evőkanál szezám- vagy mogyoróolaj;
- a tahinihoz: 5 dkg szezámmag, 5 dkg napraforgómag, só, 3 evőkanál citromlé, ½ dl + 1,5 dl víz, 2 evőkanál szezámmagolaj (pirított szezámmagból), 5 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 evőkanál semleges ízű olaj; 
- az öntethez: 25 dkg joghurt, 1 marék mentalevél vagy 1-2 evőkanál szárított, morzsolt menta, só, 1-2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj;
- továbbá: 1 piros húsú kaliforniai paprika, ½ kígyóuborka, 8-10 koktélparadicsom, mentalevelek, esetleg újhagyma.

Elkészítése: A lepénykenyér hozzávalóit összedolgozzuk, jól megdagasztjuk, majd langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. A bárányhúst szeletekre, majd ujjnyi csíkokra vágjuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, jól összekeverjük, és állni hagyjuk. A tahini (szezámpaszta) hozzávalóit (a vízből csak kb. ½ dl-lel turmixoljuk először, a többivel csak azért hígítjuk, hogy sűrű öntet állagű legyen) magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel néhány perc alatt sima pasztává dolgozzuk. További vízzel a kívánt állagúra hígítjuk, és újra összeturmixoljuk. A joghurtöntet hozzávalóit is összekeverjük, tetszés szerint ízesítjük. Hosszú csíkokra vágjuk a paprikát meg az uborkát, a paradicsomot felszeleteljük, a hagymát pedig karikára vágjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk. Szépen megformázzuk, majd még kb. 10 percig kelni hagyjuk. Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk, és felforrósított száraz serpenyőben minden oldalukon kb. 2-2 perc alatt megsütjük. Ha kisebb lepénykenyereket szeretnénk, többfelé osztjuk a tésztát, nem túl nagy, kb. ½ cm vastag lapokká nyújtjuk, és úgy sütjük meg zsebes kenyérnek, azaz pitának. A maradék 2 evőkanál olajat felforrósított serpenyőbe öntjük, rádobjuk a bepácolt húst, és kavargatva-rázogatva 4-5 perc alatt nagy lángon készre pirítjuk-sütjük. Amikor minden elkészült, mindent az asztal közepére pakolunk, és ki-ki azzal szolgálja ki magát, amivel tetszik. Ha pitát sütöttünk, a kenyeret zsebesen felvágjuk, és megtöltjük hússal, zöldségekkel és az öntetekkel, ha lapos kenyeret sütöttünk, a finomságokat rápakoljuk a kenyérlapra, felgöngyöljük, és úgy fogyasztjuk.

Megjegyzés: A sültet elkészíthetjük úgy is, hogy a bárányszeleteket befűszerezzük, forró grillrácson megsütjük, majd csíkokra vágjuk, és tálaljuk.

EK - 2015/7

2015. június 23., kedd

Babaganus (Baba ganoush), avagy a török padlizsánkrém

Ha jól láttam, az utolsó adag padlizsán volt a fagyasztóból... S nemrég szembejött velem ez a név és recept: angol oldalakon baba ganoush-ként írva. Sok receptet megnéztem, és szinte semmiben sem különböznek, csak max. arányaiban. Egyikben kalamata olajbogyót is láttam. El tudnám képzelni azzal, jól találna, de most semmiféle olajbogyóm nem volt itthon. Az erdélyi padlizsánkrémet imádom, és azt mondom, nincs is annál finomabb, de az a helyzet, hogy ez a török padlizsánkrémként is ismert finomság is eléggé magasra teszi a lécet, azaz nagyon finom. :) Időnként, a változatosság kedvéért biztos fogom még készíteni.


Babaganus – a török padlizsánkrém

Hozzávalók 4-5 személyre: kb. 1,5 kg padlizsán vagy 50 dkg lesütött padlizsánhús, 4-5 evőkanál tahini (szezámkrém), 3 nagy cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander, 1 mokkáskanál római kömény, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, citromlé, csilipehely.


Elkészítése: A padlizsánt sütőben vagy nyílt lángon megsütjük, héját lehúzzuk, húsát hagyjuk kissé lecsepegni. Majd késsel vagy villával darabosra dolgozzuk, és belekeverjük az ízesítőket: a szezámkrémet, a zúzott fokhagymát, a finomra aprított petrezselyemzöldet meg a római köményt, majd sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. Végül belekeverünk 2-3 evőkanál olívaolajat, és ha szeretnénk, kevés csilipehellyel tehetjük pikánssá. A maradék olajat tálaláskor a krém tetejére locsoljuk. 

EK - 2015/7

2015. június 22., hétfő

Mini pulykanyársak bacon-nel, színes rizssalátával

Épp mondom ma a férjemnek: régebb évente kétszer-háromszor ha sikerült grillpartit csapnunk, s akkor is inkább a szokásos miccs-flekken-kolbász-sütésre adtuk a fejünket, amióta viszont megvan a kertünk, szinte hetente grillezünk-bográcsozunk valamit. S állandóan valami mást. Persze, azért néha megkívánunk egy-egy jó miccset is... :) Ma minimalistára vettem a dolgokat, s csak a pulyka fűszerezése volt kissé különleges. Tegnap hasonló fűszerkeverékkel ízesítettem a bárányt, amit lepénykenyérbe töltöttem...


Mini pulykanyársak bacon-nel, színes rizssalátával

Hozzávalók 5 személyre: 55-60 dkg kicsontozott pulykamell, fűszerkeverék (1/2-1/2 mokkáskanál fekete bors, őrölt kömény, kurkuma, gyömbér, kardamom, római kömény, 1-1 mokkáskanál só, pirospaprika, fokhagymapor), 3 evőkanál olívaolaj, 20 szelet hosszú, vékony bacon; a salátához: 40 dkg rizs, só, 3 evőkanál olívaolaj; 1 közepes kígyóuborka, 2 újhagyma zökldjével együtt, 1 nagy paradicsom, 1/2 piros húsú kaliforniai paprika, 2 nagy marék frissen fejtett, nyers zöldborsó, 1 kis csokor petrezselyem- és korianderzöld vegyesen, 4-5 szál menta; az öntethez: 1 csapott teáskanál só, 2-3 evőkanál citromlé, 1-1,5 dl víz, 1/2 dl olaj.

Elkészítése: A pulykamellet kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd kb 2x2 cm-es négyzetekre vágjuk. Tálba tesszük, alaposan átforgatva rászórjuk a fűszerkeveréket, majd rálocsoljuk az olajat, összekeverjük, és félretesszük 1-2 órára. Sütés előtt a húst és a bacont nyársakra húzzuk úgy, hogy a húsos szalonna a húsdarabok között "kígyózik", mintegy átölelve azokat, majd forró grillrácson szép pirosra sütjük őket. A salátához fölforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a száraz rizst, és állandóan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ekkor fölöntjük 1 l forralt vízzel, megsózzuk 1 púpozott teáskanál sóval, majd nagyon kis lángon, lehetőleg vasalátétre helyezve, kb. 15 percig főzzük. Ekkor a lángot elzárjuk, az edényt lefödjük, és felhasználásig úgy hagyjuk. A friss zöldségeket megmossuk, apró kockákra vágjuk, és tálba tesszük. A zöld fűszereket (a mentának csupán a levelét, szárak nélkül) finomra aprítjuk, a fejtett borsót átmosva szintén a zöldségekhez adjuk. Beletesszük a langyosra hűlt rizst is, és óvatosan összeforgatjuk. A vizet tálkába öntjük, beletesszük a sót, a citromlevet meg az olajat, alaposan összekeverjük, majd a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk. Ha szükséges, utánasózunk, illetve ha esetleg túl száraz, további olajat öntünk hozzá.

Tipp: A baconszeletek hosszától függően 3-4 darab húst lehet feltűzni a nyársra, ezért elég kisméretűek lesznek. Ha nagyobbakat szeretnénk, egy nyárshoz 2 szelet bacont használjunk.

EK - 2015/7

2015. június 12., péntek

Brokkolis zöldbableves borjúhússal

Megint egy finom leves. És mondtam én, hogy egy ideig sok lesz a borjúhúsos-csontos recept. :) 
Ez a leves még a tavalyi zöldségekkel készült, ürítettem a fagyasztót... 


Brokkolis zöldbableves borjúhússal

Hozzávalók 5-6 személyre: 80 dkg csontos borjúhús, 60 dkg zöldbab, 50 dkg brokkoli, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 1 kisebb petrezselyemgyökér, 2 dl paradicsomlé, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só.


Elkészítése: A borjúhúst főni tesszük kb. 3 liter hideg vízben. Miután fölforrt, lehabozzuk, megsózzuk, és csendes tűzön félpuhára főzzük. Amikor a hús már félpuha, a leveshez adjuk a zöldségeket a brokkoli kivételével: a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a hagymát kis kockákra vágjuk, a zöldbabot pedig 2-3 cm-es darabokra törjük. Amikor a zöldségek majdnem elkészültek, beletesszük a rózsáira szedett brokkolit, és hozzáöntjük a paradicsomlevet is. 6-7 percig főzzük, ezalatt a lisztet simára keverjük a tejföllel, majd kevés levessel felengedve a többi leveshez öntjük, és jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. 

KT - 2015/7

2015. június 10., szerda

Meggyes ordagombóc citromfüves-levendulás joghurtöntettel

Ez a finomság akár desszertként, akár önálló fogásként is tálalható. Mi szombati "villásreggeli" gyanánt fogyasztottuk. Nagy sikere volt. Én még éppen fagyasztott meggyből csináltam, és elég apró szeműek voltak, úgyhogy simán belefért egy gombócba 3 darab, de nagyobb szemű, friss meggyel készítve biztos, hogy nem fér annyi. Az öntet nagyon jól földobta az ízét. 


Meggyes ordagombóc citromfüves-levendulás joghurtöntettel

Hozzávalók 20-22 gombóchoz: 40 dkg orda, 2 evőkanál cukor, 2 csipet só, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 8-10 evőkanál búzadara, kb. 40 szem (esetleg 60 apróbb szem) kimagozott meggy, 5-6 babapiskóta vagy keksz; az öntethez: 25 dkg sűrű joghurt, 2 evőkanál cukor, ½-1 citrom leve, 5-6 citromfűlevél, 2-3 kicsi levendulaág.

Elkészítése: Az ordát villával összetörjük, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot meg a tojást, és eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a lisztet és annyi búzadarát, hogy lágy, de jól formázható masszát kapjunk belőle. Kanállal diónyi gombócokat szaggatunk ki, ellapítjuk, mindegyikbe 2-3 szem meggyet rakunk, majd szép kerekre formázzuk, és félretesszük. Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, enyhén megsózzuk, majd az előkészített gombócokat 1 vagy 2 részletben kifőzzük benne. Szűrőkanállal tálra szedjük, majd tálaláskor megszórjuk piskóta vagy kekszmorzsával, illetve joghurtöntetet kínálunk mellé. Az öntethez a joghurtot eldolgozzuk a cukorral meg a citromlével, és a finomra aprított citromfűvel meg levendulával ízesítjük. 

NÚ - 2018/Szept.




2015. június 8., hétfő

Rongyos karalábéleves

Néha furcsán viselkedik a féjem. Teljesen váratlanul meglep egy-egy kérésével. Ilyen volt az is, amikor egy este vacsorára valamilyen finom zöldséglevest kért. Igen. Vacsorára. és levest. És két tányérral vágott be belőle. Mondjuk... ebből be is vághatta... :) 



"Rongyos" karalábéleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy karalábé, 2 kisebb sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2+3 evőkanál liszt, 2,5 dl tejföl, 1 tojás, só, ecet vagy citromlé, metélőhagyma.


Elkészítése: A karalábét és a sárgarépát meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Az újhagymát meghámozzuk, és felkarikázzuk. Fölforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sárgarépát meg a karalábét, és állandóan kavargatva dinszteljük néhány percig. Ezután fölöntjük vízzel (ha van, inkább forró víz legyen), megsózzuk és fölforraljuk. Beledobjuk az újhagymát is, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. A 2 evőkanál lisztet simára keverjük a tejföllel, ha kell, kevés vízzel hígítjuk, majd hőkiegyenlítéssel (elkeverjük kevés forró levessel) a leveshez öntjük, és kiforraljuk. A tojást felverjük, megsózzuk, majd simára keverjük 3 evőkanál liszttel. Ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk ahhoz, hogy lágy, enyhén szottyanó masszát kapjunk belőle. Teáskanál segítségével a levesbe csorgatjuk, és addig főzzük, amíg a kis tésztadarabkák föl nem jönnek a leves felszínére. Szükség szerint utánasózunk, ecettel vagy citromlével tetszés szerint savanyítjuk, majd megszórjuk apróra vágott metélőhagymával. 


2015. június 7., vasárnap

Zsályás-mentás grillezett padlizsán

Kitűnő köret húsok mellé, de húsmentes feltétként is ehető valamilyen egyéb zöldség mellett. Vagy csak úgy - délutáni nasinak is megfelel... :) 


Zsályás-mentás grillezett padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy, karcsú padlizsán, sok só, 1 marék menta- és zsályalevél vegyesen, ½ dl olívaolaj; az öntethez: ½ citrom leve, ½ dl olívaolaj, só, kevés aprított menta és zsálya.

Elkészítése: A padlizsánt alaposan megmossuk, majd héjastól 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Mindegyik szeletet alaposan besózzuk, és 20-30 percig állni hagyjuk. Ekkor folyó víz alatt hirtelen átöblítjük, és amennyire tudjuk, kissé ki is nyomkodjuk. A zöld fűszereket finomra aprítjuk, összekeverjük az olívaolajjal, ráöntjük a padlizsánszeletekre, majd kézzel alaposan összeforgatjuk. Ha van időnk, állni hagyjuk egy ideig. A padlizsánszeleteket fölforrósított grillrácson, mindkét oldalukon megsütjük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és tálalás előtt rálocsoljuk a padlizsánszeletekre. Az így elkészített padlizsán kitűnő húsmentes előétel lehet, vagy bármilyen hús mellé jól illik köretnek, ha kissé ki szeretnénk törni a krumpli-hús unalmas párosításából.

Tipp: A padlizsán pácolása közben keletkezett lével kenegessük meg sütés közben a szeleteket, így sokkal puhábbak, szaftosabbak lesznek. 

KT - 2015/9

2015. június 4., csütörtök

Citromos-joghurtos poharas desszert

Ezt a desszertet kb. 10 perc alatt dobtam össze egy vasárnap, amikor vendégeket hívtunk grillpartira a kertbe. Ezért a kivitelezése is kissé kezdetleges, a piskótamorzsálás ott helyben jutott eszembe. És bevallom, ez az egy adag lett ilyen szép csinos, mert csak ez az egy pohár állt rendelkezésemre (ez is úgy, hogy anyósom tavaly hozta ki, ezzel szaggatta egyszer a fánkot... :) ). A társaság nagyrésze tálkákban kapta, de senki sem panaszkodott miatta. Eredetileg úgy képzeltem, hogy lerakom, mint a tiramisut, de végül elfelejtettem üvegtálat vinni, úgyhogy más megoldást kellett találnom. :)


Citromos-joghurtos poharas desszert

Hozzávalók 6 személyre: 4 dl habtejszín, 2 tasak habfixáló, 5 evőkanál porcukor, 50 dkg sűrű görög joghurt, 1-2 citrom leve, 18 babapiskóta, 2 citromkarika, citromfű.

Elkészítése: A habtejszínt keményre verjük a habfixálóval és a porcukorral, majd óvatosan hozzádolgozzuk a joghurtot és az ízlés szerinti citromlevet. A krémet poharakba rétegezzük a babapiskótával úgy, hogy minden összemorzsolt babapiskótára 2-3 evőkanál krémet rétegezünk; a tetejére morzsolt babapiskóta jön. Citromdarabkával és citromfűvel díszítjük.


Tipp: A krémbe tetszés szerint finomra reszelt citromhéjat is keverhetünk.

EK - 2018/4

2015. június 3., szerda

Nyári zöldségleves borjúcsonttal

Üstben főtt, szabad tűzön. Isteni íze volt, a férjem nem tudott betelni vele...


Nyári zöldségleves borjúcsonttal

Hozzávalók 8-10 személyre: 1-1,2 kg húsos borjúcsont, 1 nyári karalábé, 3 közepes hagyma, 5 sárgarépa, 3 közepes krumpli, 1 piros húsú paprika, 2 paradicsom, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2-3 friss tárkonyág, só, kevés ecet.

Elkészítése: A borjúcsontot főni tesszük 4-4,5 liter hideg vízben, majd miután fölforrt, néhányszor lehabozzuk, és megsózzuk. Csendes tűzön majdnem puhára főzzük. Ekkor rendre hozzáadjuk a felszeletelt hagymát és a kis kockákra vágott karalábét, sárgarépát meg a kissé nagyobbra kockázott krumplit, és amikor a zöldségek már majdnem elkészültek, beletesszük a szintén apró kockákra felvágott paprikát és paradicsomot. Kb. 5 percig főzzük tovább, majd beletesszük a finomra aprított petrezselyemzöldet és tárkonylevelet, majd ízlés szerintuténasózunk, és nagyon kevés ecettel ellensúlyozzuk a zöldségek édességét.
Tipp: Intenzívebb tárkonyízért belefőzhetjük a levesbe a tárkonyágacskák szárát is, amit tálaláskor eltávolítunk. 

ÉÍ - 2018/NYÁR

2015. június 1., hétfő

Grillezett marhaburger krumplisalátával

Néha olyan jó kitörni a mozgalmas, rohanós hétköznapokból! Néha olyan jó napokra eltűnni, azt sem tudva, hol hagytuk a telefont, mert bárhol is van, úgysem szólal meg (max. estefelé megkeresem azt a pontot a kertben, ahol kétszer-háromszor megszakadva fölhívom Édesanyámat, hogy lássam, minden rendben van-e), ahol nincs net, de ahol nem is hiányzik, ahol van sok-sok friss levegő, napsütés (na jó, néha eső és nyakig érő sár is :P), csend (némi madárcsicsergéssel, huhogással, kutyaugatással és szamárbőgéssel keveredve), és persze, nyugalom, ahol ha úgy akarod, hajnalban kivet az ágy, máskor meg "délig" alhatsz, szóval, olyan jó! :) És nekünk ilyen jó volt ez az elmúlt hosszú hétvége. Elég sokat főztem, merthát a csendben és nyugalomban (főleg kerti munkával tarkítva) is kell enni, de nem volt minden a fotózós kategória, hiszen szokásos, klasszikus ételek voltak. Tegnap ebédre viszont ezt a finomságot dobtam össze, I. közreműködésével. Ő sütötte meg a húst. Jaj, és még van egy áldása a netmentességnek: hogy így sikerült lejegyezni jónéhány receptet az elmúlt időszakból, úgyhogy remélem, az elkövetkező néhány napban rendszeresen tudom frissíteni a blogomat, amit május folyamán bizony, eléggé elhanyagoltam...  (A gépet muszáj vinni, mert a lányoknak a sok biciklizés, szaladgálás, ugrókötelezés után esténként jólesik megnézni dvd-ről egy-egy mesét, rajzfilmet. :) )



Grillezett marhaburger krumplisalátával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg finomra darált marhahús, só, bors, őrölt koriander, kb. 1 dl forró víz; a salátához: 1 kg piros héjú, apróbb újkrumpli, 1 csokor újhagyma, só; az öntethez: 2 dl majonéz, 2 dl görög joghurt, 2 paradicsom, 1 csokor koriandersó, citromlé.

Elkészítése: A darált húst ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és őrölt korianderrel, majd kicsinként beledolgozzuk a forró vizet, és alaposan kidolgozzuk. A maszsát félretesszük, és hidegben hagyjuk állni legalább 2-3 órát. Vizes kézzel vagy tálalókorong segítségével kb. 1 cm vastag, nagyobb korongokat formázunk, majd fölforrósított grillrácson szép pirosra sütjük őket. A salátához a krumplit alaposan megmossuk, dörzsszivaccsal vagy drótmosóval jól átdörzsöljük, újra átöblítjük, és hideg sós vízben főni tesszük. Miután megfőtt, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. Miután kihűlt, kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a meghámozott újhagymát is szárával együtt. Az öntethez a majonézt simára keverjük a joghurttal, majd belekeverjük a pici kockákra vágott paradicsomot meg a finomra aprított koriandert, ízlés szerint sózzuk, illetve citromlével ízesítjük, majd ráöntjük a krumplira, és összekeverjük. Félórát-órát hidegben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek, majd a megsütött húskorongokkal tálaljuk. 

EK - 2015/7